Anders leren lezen met Lezen voor de lijst
Enkele weken geleden vertelde ik hier op mijn boekenblog dat ik op maandagavonden op zoek ga naar de nieuwe boekenvlog van Jörgen Apperloo. Zeer verslavend kan ik je vertellen. Maar dat is niet de enige site voor scholieren die ik erg graag en erg vaak bezoek.
Als je meer wilt weten over schrijvers, niveau's van boeken maar vooral ook verdieping zoekt in de literatuur kun je terecht bij Lezen voor de lijst. Deze site is helemaal voor scholieren die hun leeslijst nog willen (ahum, moeten) aanvullen.
http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
De boeken staan geordend per niveau en je kunt er terug vinden wat die niveau's inhouden. Er staat uitleg bij voor docenten, scholieren maar ook voor ouders. (Zo kwam ik er op terecht. Ik kan jullie garanderen dat ik er meer gekeken heb dan mijn dochter.) Bij vele boeken zijn opdrachten beschreven die weer passen bij het niveau van het boek.
Verschillende niveau's
Alleen al door het lezen van die opdrachten leer je veel over het analyseren van boeken en ga je schrijfstijlen herkennen en anders waarderen. Bij de opdrachten zitten weer veel tips voor boeken over literatuur of leuke filmpjes. Je kunt de lijsten opsplitsen in niveau's. Je moet maar even surfen op de site.
Daarnaast is er ook nog docenten informatie te vinden. Dat lees ik meestal pas achteraf omdat het soms kleine spoilers bevat. Die docenten informatie geeft nog meer inzicht in de boeken.
Velen van jullie kennen misschien scholieren.com? Dat is ook heel leuk, daar haal ik ook vaak veel informatie of uittreksels vandaan maar de site Lezen voor de lijst is veel meer gericht op het leren waarderen van het lezen van literatuur.
Als je wilt verdiepen in literatuur en er nog niet zo in thuis bent is deze site echt de moeite waard voor Nederlandstalige boeken. Ik ben dol op die site en jammer genoeg bevat deze alleen Nederlandstalige schrijvers. Er zijn volgens mij ook Duitse en Friese boeken toegevoegd naar daar heb ik nog nooit gekeken.
Je hoeft niet bang te zijn dat je puberzoon of -dochter ontdekt dat je op deze leerlingen-site kijkt want die is zeer waarschijnlijk toch meer verdiept in zijn/haar eigen tablet of smartphone en zal niet snel spieken wat mams of papa's opzoekt. Duh, dat is toch niet interessant. Maar als het mondeling er aankomt, dan kun je meepraten en dan kijken ze je met grote ogen aan en vragen zich af: 'waar heb jij die wijsheid vandaan?'
Heb je geen pubers in huis om indruk op te maken? Geen nood, vertellen dat je vindt dat het boek dat je leest te weinig intertekstualiteit bevat of een prachtvoorbeeld is van een raamvertelling maakt ook reuze veel indruk op de plaatselijke wijk-barbecue...
Veel plezier...
http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/