Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Breda, Lex en een gezellige groep kippen

op 13 juli 2024 door

Met de kippen op stok (pardon... op stap)

Al jaren keken we er naar uit, een gezellig uitje met onze kippenclub. Al jaren? Is dat niet wat overdreven? Nee, eigenlijk niet. Nadat we in november 2019 een gezellige meeting hadden in Utrecht, met als klapje op de vuurpijl een auteursontmoeting met Arthur Japin bij Broese, besloten we dit snel opnieuw te doen. Er kwamen allerlei dingen op ons pad waarbij vooral de pandemie roet in het eten gooide. Halverwege 2023 begonnen we met een datumprikker. Het duurde tot 8 juni jl. voordat het eindelijk lukte om elkaar weer te ontmoeten. Dit keer zorgde Gert-Jan van den Bemd voor een kersje op de taart en was Breda de 'plaatsdelict'.

Het begon allemaal in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg. Doordat een van de kippen te kippig was om het adres goed te lezen begonnen we iets (bijna een half uur!!) te laat. 

Je vraagt je af hoe lastig het is om goed te lezen voor een leesclublid? Het is toch zeker eenvoudig genoeg om de Ginnekenstraat en de Ginnekenweg uit elkaar te houden? Zeker als je op de parkeerplaats aankomt en daar niet de Appie ziet liggen die duidelijk aangegeven was als herkenningspunt. Je vraagt je direct ook af hoe het mogelijk is, om niet direct argwaan te krijgen als je de bewuste straat in loopt en in plaats van een een Boekhandel een leeg pand en daarnaast een Hema ziet (en niet de aangegeven Appie). Maar blijkbaar kwam de argwaan bij deze kip pas later, pas na twee tot drie keer op en neer flaneren in die straat...

Nu ja, na lang wachten op deze persoon die, ondanks het veel te laat komen, zeer vriendelijk en enthousiast werd ontvangen door de eigenaar van de boekhandel en door Gert-Jan van den Bemd konden we eindelijk van start. Gert-Jan zou Gert-Jan niet zijn als hij de oplopende spanning in de boekhandel niet gebruikt had voor zijn boeiende relaas over Lex, zijn nieuwste boek dat zich afspeelt in en rondom Breda. Ik verbaas me altijd over de impact die het heeft als een auteur informatie geeft over het schrijfproces van een roman. Het meegenomen worden in de aanzet tot een verhaal (in dit geval een observatie van zijn joggende vrouw) en alles wat hij van zijn eigen karaktertrekken gebruikt om personages vorm te geven maakt indruk. Natuurlijk vertelde hij ook over zijn andere boeken waarbij het verhaal over de foto's die de aanzet waren tot het schrijven van Branco & Julia misschien wel het meest tot de verbeelding sprak. Het was een geslaagde boekbespreking en ontmoeting met deze auteur. Nadien werd het boek Lex massaal aangeschaft.
We zaten in een prachtige boekhandel, met zeer veel uitgestalde pareltjes, een prachtige hoek met prenten- kinder- en jeugdboeken. Toch wist ik me in te houden want ik heb natuurlijk nog hier en daar een ongelezen boek in de kast staan. Na wat foto's in de boekhandel, samen met Gert-Jan van den Bemd, was het tijd voor een lunch.

813d8b0e07668f7ea8fcbda743a2ea58.jpeg

 

Wil, die Breda kent als haar handtas, had een heerlijk tentje uitgezocht voor een gezellige en smakelijke  lunch. Het bijzondere was, dat we elkaar bijna vijf jaar niet life gezien hadden, maar dat we net zo gezellig doorbabbelden alsof het ging om een maandelijkse bijeenkomst. Het feit dat we dit ook bijna dagelijks doen middels whatsapp zal hier wel debet aan zijn. Er werden boeken, boekenwijsheden, tegeltjes, tegelwijsheden en pinda's met chocola in een krokant jasje uitgewisseld, wat leidde tot veel oeh's, aah's en hilariteit.

Het was een beetje ongemakkelijk dat die persoon, die de verkeerde straat en parkeerplaats koos, de ruil- en uitdeelboeken nog in haar auto had liggen. Ze had dat veel handiger kunnen aanpakken als ze minder chaotisch geweest zou zijn. Tjonge!

Na deze gezellige lunch was het wederom Wil die ons door Breda leidde. Ze had een mooie route uitgekozen met bezienswaardigheden op rustige plekjes, waar niet iedereen terecht zal komen. We hebben genoten van bijzonderheden van Breda met veel toeristische en historische informatie die Wil toevoegde. Het weer werkte heel erg mee waardoor deze stadswandeling, naast de geweldige bezienswaardigheden, heel knus en gezellig was. 

Aan het eind was er nog tijd voor een drankje op het terras. Enkele meters voor het terras was nog een boekhandel die zelfs een uitverkoopbak buiten had staan. Met in mijn achterhoofd mijn volle boekenkast en aan mijn arm een tas met nieuwe boeken, gekregen van andere kippen, wist ik dat ik niet moest graaien in de bak met uitverkoop. Ik keek alleen even... en zag toch een boek dat op mijn wensenlijst staat. Elena weet van Claudia Piñeiro! Voor een vriendenprijsje. Koste niks. Was gaaf en onbeschadigd. Bleek reuzeaantrekkelijk. Vier man sterk, vier voortvarende kippen, waren nodig om mij van deze verleiding weg te slepen. 

6a0a90d6c34621a657075d7446d7ddc8.jpeg

Na het drankje en een tussenstop bij een gezellig keukenwinkeltje met keukenkippige snuisterijen was het tijd om weer naar huis te gaan om vroeg op stok te kunnen. Bij de parkeerplaats werden de laatste boeken (van die ene kip die haar auto verkeerd parkeerde dus, *zucht*) en de laatste knuffels uitgedeeld. Een heerlijke bijeenkomst was ten einde. Dit keer hebben we de datum voor een volgende bijeenkomst direct gepland. Volgend jaar zien we elkaar weer. Ik kijk er nu al naar uit. 

De boeken die ik zelf kreeg die dag zijn:

* Uit de maat | William Kelly

* Jevgeni Onegin | Aleksander Poesjkin

* Het Pauluslabyrint | Jeroen Windmeijer

Ik verheug me er op om die te gaan lezen.  

 

 



Reacties op: Breda, Lex en een gezellige groep kippen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gert-Jan van den Bemd

Gert-Jan van den Bemd

Gert-Jan van den Bemd publiceerde de romans De Verkeerde Vriend (2018), Na De Va...

Claudia Piñeiro

Claudia Piñeiro

Claudia Piñeiro (1960, Buenor Aires) is de op twee na meest vertaalde Arg...