Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De cursus omgaan met teleurstellingen is uitverkocht...

op 14 februari 2020 door

Teleurgesteld

Omdat ik toch even een presentje moest halen voor een collega liep ik deze week de boekhandel binnen, want wat koop je anders dan een boek als je een presentje nodig hebt. Aangezien zij werkt met kinderen wilde ik voor haar een prentenboek en ging ik op zoek naar Garage Gust van Leo Timmers (op advies van Desirée). Tot mijn grote teleurstelling had de boekhandel dit boek niet meer op voorraad.

[Banner gemaakt met behulp van de tips van het Boekbloggers Café]

In mezelf mopperend graaide ik door de andere prentenboeken waarvan ik de meeste al eens voor een ander gekocht (en dus al gelezen) had en de andere boeken niet interessant genoeg vond. Ik werd er flink chagrijnig van. Omdat Moppereend van Joyce Dunbar verkozen is tot prentenboek van het jaar 2020 nam ik dit in mijn handen maar er had zich al een donker wolkje van misnoegen boven mijn hoofd gevormd en in tegenstelling tot het prentenboek van 2019 had ik met dit boekje niet zo’n klik, het stelde mij een beetje teleur. Misschien was het de invloed van het weer, mogelijk het misgrijpen bij Garage Gust.

Ik liet het kopen van een presentje even los en zocht naar iets wat mij kon verlossen van de opkomende hoofdpijn, een boek of zo. Al jammerend en jeremiërend liep ik door de boekwinkel toen door mijn pijnlijke hoofd schoot dat ik nog een poëziebundel wilde aanschaffen. Ik scande de winkel, op zoek naar het bordje met poëzie maar moest uiteindelijk de boekhandelaar om hulp vragen om een teleurstellend klein plankje te vinden, weggestopt achter een pilaar, met daarop een schamele twintig tot vijfentwintig bundels. Herman Finkers bundel De cursus omgaan met teleurstellingen is wederom uitgesteld/Poëzie, zo moeilijk nie, stond er niet bij. Uitverkocht of zo? Dat kon ik niet goed verkroppen. Pessimisme leren zat er ook al niet in want die bundel van Levi WeemoedtPessimisme kun je leren, waar ik sinds de poëzieweek zo nieuwsgierig naar ben, was ook in geen velden of wegen, maar vooral niet op dat knullige plankje, te vinden. Dat maakte me niet licht weemoedig, nee het maakte me zwaar negatief, ziek melancholiek, droefgeestig en zwaar op de hand in een. Het donkere wolkje van enkele minuten eerder was uitgegroeid tot een ware zware wolkbreuk van ongekende proporties. De doorlopend miezerige regen werd een aanhoudende stortbui. 

Offers
Ik was er klaar mee. Op weg naar de uitgang, mijn mondhoeken ter hoogte van mijn zeer laag hangende schouders, zoute krokodillentranen opwellend uit mijn brandende ogen als vuilbruine bronnen van vers gesmolten smoezelig gletsjerijs, mijn voeten slepend, een diep slijtspoor achterlatend op de vloerbedekking van de boekhandel, zag ik nog net de tafel met afgeprijsde boeken. Binnen enkele seconden had ik ze gespot: Some offers I couldn’t refuse.

  • Een heerlijk prentenboek waarvan ik de titel jammer genoeg niet meer weet, het boek is al als cadeautje ingepakt. 
  • Dat ene bewuste novelletje van Fredrik Backman, En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer. Na de aanschaf afgelopen woensdag hebben al vier Hebbanlezers hier op de site mij verzekerd dat dit een prachtig boekje is.
  • Als klap op de vuurpijl stond daar De offers van Kees van Beijnum. Deze titel haalde ik eergisteren, met pijn in mijn hart, van mijn NTL lijst omdat deze ernstig moet inkrimpen. Vele titels gaan zonder veel nadenken weg maar deze kostte me meer moeite en nu stond deze klepper daar, voor de helft van de prijs... Een blik op Hebban leerde me dat het boek beoordeeld wordt met een gemiddelde leeswaardering van 4,3 sterren. Ik heb het gekocht.

c70dfc910a16e145b64db5c99125dd10.jpeg



Zo blij als een kind met een nieuw prentenboek huppelde ik enkele minuten later, drie boeken rijker, de boekhandel uit. Pessimisme kun je leren heb ik net bij de bibliotheek gehaald zodat ik toch nog mijn gram kan halen. En die cursus omgaan met teleurstellingen? Ik denk dat ik die echt nodig heb dus die staat op mijn verlanglijst voor mijn verjaardag. Samen met heel veel andere boeken want ik weet dat ook daar de nood hoog blijft.

  • Heb jij dat nu ook? Dat als je hoofdpijn hebt, niks helpt, behalve een boek?
  • En hoe zit dat met andere tegenslagen?


Reacties op: De cursus omgaan met teleurstellingen is uitverkocht...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Leo Timmers

Leo Timmers

Leo Timmers is een Vlaamse illustrator. Hij werkte o.a. voor bladen als Knack, H...

Herman Finkers

Herman Finkers

Herman Finkers won bij de Camaretten in 1979 zowel de Publieksprijs, de Persoonl...

Levi Weemoedt

Levi Weemoedt

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948), is schrijver van tr...

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest be...

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum (Amsterdam, 1954) is een Nederlandse auteur. Hij debuteerde in ...