De Dikke van Hebban 2.0
Eindelijk, eindelijk, eindelijk is het zover
Vandaag (29 april 2022) lanceer ik, na ruim vier jaren, de tweede editie van De dikke van Hebban. We hebben er lang op moeten wachten, we keken er reikhalzend naar uit, we hadden hem al bijna niet meer verwacht, maar vandaag gebeurt het dan toch echt; de publicatie.
Vanwege diverse tegenvallers in het redactieproces werd dit moment telkens uitgesteld. Nu is het dan toch eindelijk zover dat je hier alles kunt opzoeken wat je als Hebban-gebruiker aan informatie over het Hebbannees nodig hebt. Twijfelde jij ooit over een woord of uitdrukking in het Hebbannees, had je momenten waarop je achter je oren moest krabben omdat je iets totaal helemaal begreep, dan is jouw zoektocht voorbij. Vanaf vandaag vind je hier uitsluitsel over al die raadsels en puzzels. Gewoon door het lezen van De Dikke van Hebban 2.0. Nog mooier, jij kunt ook mee werken aan een volgende herziene editie als het Hebbannees geen geheimen meer kent voor jou.
Redactie: vele Hebbanleden
Hoofdredactie: Gigi Leestgraag
22-03-2022 (ja, toen al maar er ging weer iets mis... dus 29-04-2022)
Word jij co-auteur van De Dikke van Hebban 2.1?
Lijkt het je wat om deel uit te maken van het redactieteam? Om Hebbangeschiedenis te maken door een bijdrage te leveren? Kun jij niet wachten totdat je jouw aanvullingen mag doorgeven? Dit is je kans!
Historie
Het is al weer een kleine vierenhalf jaar geleden dat de eerste editie van De Dikke van Hebban verscheen. Toen natuurlijk nog zeer onvolledig. Ondanks dit euvel werd hij enthousiast ontvangen. Het Hebbannees was nog erg jong en in ontwikkeling. Toch was er voldoende aanleiding om die eerste uitgave toen al te publiceren. De argumenten voor het schrijven en uitgeven van een De Dikke van Hebban kun je teruglezen bij de eerste editie.
In de jaren die volgden werden veel suggesties gedaan voor nieuwe woorden voor in de volgende uitgave. Zoals dat bij een echt woordenboek hoort, werd een tweede editie telkens uitgesteld. Dat lag aan de redactie die veel werk vroeg, maar ook aan het feit dat een deel van de ingezonden stukken bewaard werden op losse papiertjes die door de partner van de hoofdredacteur doodleuk bij het oudpapier gegooid werden nadat ze, besmeurd met koffie-, thee- en andere voedings-gerelateerde vlekken, op de tafel bleven slingeren. Daarnaast ging een groot deel van de aangeleverde woorden verloren, doordat de hoofdredacteur grote delen van deze termen met bijbehorende definities opgeslagen had op haar eerste iPad, die ruim twee jaar geleden de geest gaf en die de opgeslagen bestanden nadien niet meer vrij wilde geven.
Hoewel er nog altijd veel hiaten zullen zijn wil ik, als hoofdredacteur van De dikke van Hebban, jullie de volgende editie niet onthouden. Tevens doe ik een oproep aan jullie allen om te solliciteren naar een functie als redactielid van De Dikke van Hebban 2.1.
Dd 20-01-2023: nog een keer toevoegen -reageerknop of reageerbutton, draadje, plaatseenreactiebutton, Hebbantsunami (grote berg aan reactie op een blog, topic, artikel met als gevolg een notificatiewaterval) en...
Solliciteren doe je zo:
*Schrijf onder dit artikel in een reactie het woord dat je zou willen toevoegen en geef erbij de volledige beschrijving die bij dit woord past. Als eindredacteur bekijk ik of het woord toegevoegd wordt. Jouw naam zal cursief en tussen haakjes achter het betreffende woord geschreven worden.
*Solliciteren voor het redigeren van De Dikke van Hebban kan door in een reactieveld hieronder aan te geven welke woorden nog niet op de juiste plek staan als we de reguliere alfabetische volgorde aanhouden.
*Ook andere aanpassingen, het claimen van woorden, het verwerpen van woorden of gewoon banale tik- of spelfouten mogen hieronder vermeld worden.
Zijn jullie er klaar voor?
Hieronder volgt dan de uitgebreide, ongecensureerde, alfabetisch gerangschikte (behalve daar waar het niet op alfabet staat) woordenlijst van het enige echte onvervalste Hebbannees. Neem een lekkere kop melangethee en zak onderuit in je stoel, misschien met een warme quilt, en ga lezen.
De Dikke van Hebban 2.0
*Achterflappie: een lezer die met veel plezier en enthousiasme de achterflapinformatie van een boek tot zich neemt, iemand die dit vooral niet zal overslaan, iemand die een boek niet zal lezen zonder eerst de inhoud van de achterflap volledig tot zich te nemen. (*Saskia, zie Kruis en munt)
*Ad Hoc: Als je niet in een specifiek quiz-hokje past dan kom je in de ad hoc, een prima hoc trouwens (Wilma *Wil2*)
Aha: uitroep die zeer vaak gebezigd wordt als men uitleg krijgt over een Hebbannees woord of Hebbannese uitdrukking.
*Anti-achterflapwappie: een specifiek soort lezer die weigert de achterflap van een boek te lezen, die daar met een boog omheen loopt en de ogen fel dichtknijpt als hij/zij/die geconfronteerd wordt met deze tekst. De echte/ware -wappie zou er voor kunnen kiezen om het boek definitief ongelezen ter zijde te leggen als hij/zij/die, ondanks alle acties om dit te voorkomen, alsnog met de kennis van de achterflap geconfronteerd is. Synoniem: achterflapmijder
Avatar: profielfoto of -afbeelding waarmee een Hebbanlezer zich profileert.
* "Blame it on the squid": refereert aan de afwezigheid van de ruggengraat bij de inktvis. Past bij een groot aantal Hebbanisten en lijders aan Tsundoku. Wij kunnen er niks aan doen dat we voor de bijl gaan in een boekhandel. Het is het jaar van de Squid. Net als vorig jaar en volgend jaar en nog velen jaren daaromheen. Het is namelijk de eeuw van de inktvis. (Nicole en Mariëlle)
* Boekannibalisme (of Boekenkannibalisme): (VM van Erp - van Dijk) Het klinkt iets erger dan het is, maar toch, het is een woord dat niet geschikt is voor tere leeszieltjes: Soms is een cover zo mooi dat je de neiging hebt het boek uit de verpakking te willen halen en eerst die verpakking in te lijsten. Heb je die neiging vaak dan wordt de tweede term vaker gebruikt met de meervoudsvorm: boekenkannibalisme
Boekenbeheersbaarheid: (Lieke R): iets wat je zou moeten starten direct na een boekenhaul, boekenbeurs, boekenmarkt of boekhandel-bezoek. Vaak over gehoord, het blijkt een eigenschap te zijn die niet vaak voorkomt bij Hebban-gebruikers. Meestal neemt men zich zoiets voor en zegt men: “ik start maandag”. Het is frappant hoe vaak hierbij niet vermeld wordt welke maandag men bedoelt.
Boekenbuit: (vaak afgekort als buit, omdat de toevoeging van boeken zo overbodig lijkt) de stapel boeken die je binnenhaalde (bijvoorbeeld met shoppen) op een plek waar je boeken kunt verkrijgen. Dit kan zijn in een winkel, bij de kringloop, uit een mini-bieb, of verkregen van familie, vrienden of bekenden.
Boekenhaul: Need we say more?
Boekenkast: een voorwerp, vaak van hout maar ook geregeld van ander materiaal, altijd te klein bemeten, in welk formaat dan ook aangeschaft, om boeken in te plaatsen, vaak in dubbele rij, soms geordend op alfabet of uitgeverij maar nog veel vaker ongeordend door de geregelde, voortdurende, buitensporige aanwas van nieuwe boeken. De boekenkast blijkt zeer vaak geplaatst achter een gigantische stapel boeken of dozen met boeken die, door de te geringe afmeting van dit DING, zelden ín, maar meestal vóór de kast geplaatst moeten worden. (Overweeg de ruimte in de meterkast of kruipruimte om de boeken, of zelfs boekenkasten, te plaatsen.)
Boekenruilkast: kast met daarin een verzameling boeken waarin je mag neuzen en graaien, zolang je maar ook af en toe andere boeken terugplaatst. Net even anders dan de mini-bieb.
Boekenplank: Virtueel en in real live mogelijk. De live versie is over het algemeen, overvol, krom gebogen en te klein. Overweeg een virtuele versie indien mogelijk.
Boekenpraat: een gezellig Hebban-artikel dat geschreven wordt na het samen lezen van een boek waarbij onderling gebabbeld wordt over het boek, het verhaal, de auteur en zijn schrijfwijze en zelfs de omslag komt regelmatig ter sprake. Het begon ooit met de boekenpraat van de Hebbancrew-leden onderling maar de laatste maanden verschijnen ook dit soort artikelen waarbij een crewlid samen met een Hebbanlezer een boek verorberd en bespreekt.
*Boekgevoel: een intuïtief gevoel, vaak gelokaliseerd rond de buik maar het kan ook elders zijn dat hints geeft over het wel of niet op de NTL lijst plaatsen van een boek of het wel of niet aanschaffen van een nieuw boek. Bij een groot deel van de Hebbanners is dit gevoel sterk aanwezig in een boekhandel. Sommigen hebben dit gevoel zo sterk dat ze veel meer boeken aanschaffen dan het budget toelaat, toch nooit meer dan dat ze wensen te hebben. Vaak zegt men: hoe groter het boekgevoel hoe kleiner de boekenkeuzestress. Toch blijkt dit niet altijd te kloppen. Het woord is te vergelijken met (onder)buikgevoel. (Joke D)
*Boekhouding: Een veelomvattende term. 1. Hierbij gaat het om de houding waarin je gewoon bent om je boek te lezen. 2. Het bijhouden van je boeken, gelezen of nog te lezen, op Hebban. 3. Hoe verhoud jij je tot je boeken; komt voort uit de rubriek van Literatuur onder de Loep, ontwikkeld door Ine.
Blog: losse column, vaak van een Hebban-lezer, op Hebban gericht op lezen, schrijven, boeken of schrijvers. Vaak met een serieuze grondslag, soms met heerlijke kolder.
Blogspot: Boekenblog met terugkerende columns van een Hebban-lezer, vaak gericht op lezen, schrijven, boeken of schrijven. Soms is een blogspot gekoppeld aan een boek of leesclub (zie Ulixes, Spieken in de Cazalet-kronieken of De Goddelijke Komedie). Vaak met een serieuze grondslag maar mogelijk steeds vaker met heerlijke kolder.
Boekroep: lokroep van een boek, te vergelijken met het gezang van de sirene, vooral waarneembaar door de Hebbanaholic. (Natuurlijk roepen die boeken echt!)
Buddyread: het gezamenlijk lezen van een boek waarna er vaak een blog geschreven wordt om de ervaringen van de gezamenlijke leeservaring te delen met anderen. Een enkele keer wordt dit gecombineerd met een Genremelange (zie genremelange). Het begint vaak met leesduetten die al snel kunnen uitgroeien tot leestrio’s, leeskwartetten of zelfs -kwintetten. Keigaaf om te doen.
Club van Tien (oud-Hebbannees): een club met tien boek-fanatiekelingen in verschillende vormen en maten (zie ook WLL, WLFG, WLC, WLYA, WLSFF, HRC) die blogs produceerden ter stimulering van het te lezen boek.
Cover: zie omslag
*Coverjunk (of coverjunkie): de lezer die verknocht is aan mooie covers en een boek zelfs kan aanschaffen alleen vanwege de mooie cover, ongeacht de inhoud van het boek. (Bianca van Rijswijk, bij Kruis en munt)
Debuutprijs (Hebban Debuutprijs): een jaarlijks op Hebban terugkerende prijs voor debutanten waarbij een 100-koppige lezersjury, bestaande uit Hebbanisten, verantwoordelijk is om boeken van de longlist naar de shortlist te laten schuiven
*Deus ex Machina: afkomstig van de literaire term voor een plots opduikende persoon of ontwikkeling in een verhaal waardoor de situatie opvallend veranderd. Een soort duveltje uit een doosje. In het Hebbannees staat dit voor een plotse verschijning van een of (meestal) meerdere boeken in je boekenkast. Zie ook de term ploepdader.
*Doolhofzinnen: Lange meanderende zinnen waarin je zou kunnen verdwalen (definitie door Anita Meulstee) "een mooi woord, dat goed uitdrukt hoe ik me soms voelde tijdens het lezen van De diepst verborgen herinnering van de mens, alsof de zinnen zich om mij heen wikkelden en de verdwenen schrijver altijd net buiten zicht hielden. Ik hou echt van dit boek, jammer dat het de shortlist niet gehaald heeft." Tinwara onder het interview van de vertaler van dit boek.
Diepgravertjes: pittige vragen van een leesclub waarbij echt diep nagedacht moet worden. Meestal als extraatje toegevoegd aan de reguliere leesclubvraag. Voor het eerst gesignaleerd bij de leesclubs gecoördineerd door Jan (Jan Stoel)
Digitale Brownie: virtueel baksel dat je met elkaar deelt in een van de gezellige leescafés, vaak gecombineerd met een heerlijke latte, cappuccino of bijpassende thee.
Dikke Pil: syn. Klepper, een boek met omvang. Een dikke pil of klepper bevat minstens 500 pagina’s.
Dispensatiejoker: (oud Hebbannees): (zie ook joker) een abstract geval dat ingezet kan worden als men dispensatie nodig heeft (of meent te hebben) in een challenge.
* Diversifiëren van de personage: geen idee of dit ook al voorkomt in de literatuur maar wel in de verfilming van de Bridgerton serie. Volgens de Volkskrant (Charlotte Remarque 09-03-2024): als je roept dat diversiteit ongeloofwaardig is in een serie over de periode van 1800-zoveel, dan moet je bedenken dat hetzelfde geldt voor telkens weer liefde op het eerste gezicht. Dat vond ik zo'n mooie uitspraak. Juist vanwege dat gevoel kijk ik naar die serie, waar ook hedendaagse muziek gespeeld wordt door strijkkwartetten uit de 19e eeuw. Heerlijk!
Erkende Hebbannist: dit is een Hebbannist die bekend is. Vergelijkbaar met BN of BV, met dit verschil dat de afkorting beginnend met een B voor verwarring zou kunnen zorgen.
Espressofictie: zie artikel over korte verhalen van Kim Schreurs op SFF club
Flepper (ook wel Fleppertje): een boek met een beperkte omvang. Een maximum van 150 pagina’s maar het kan ook beduidend minder zijn
*FlepperFestival als je toe bent aan het lezen van een aantal Fleppers (in de volksmond ook wel novelle genoemd) achter elkaar, omdat de stapel Fleppers de omvang van minimaal twee Kleppers voorbij streeft, dan organiseer je een FlepperFestival. Kies een aantal dagen uit (meestal 7, maar mag ook meer of minder) waarop je elke dag een Flepper verorbert. De voldoening achteraf is gigantisch.
*Fleppertoren (of Flepperstapel) Stapel Fleppers die je klaarlegt om op een bepaald moment te lezen. Bijvoorbeeld voor een FlepperFestival maar het kan ook zijn om altijd boeken klaar te hebben liggen voor de Hebban Uitleesdag. Als tegenhanger van de Klepperwolkenkrabber, die over het algemeen hoger is dan de Fleppertoren. (Zie ook: Hebban Uitleesdagboekenstapel en Hebban Uitleesdagfleppertjesboekenstapel.
Frustratiejoker (zie joker): die ingezet wordt bij het kopen van een boek uit frustratie op een moment dat dit niet gepast is in een challenge
Feelgoodmelange-thee: speciaal door Marieke gecomponeerde thee. Heerlijk geurende thee, voor het eerst gepresenteerd in het WLFG-café die door een ieder ervaren wordt als rustgevend, leesbevorderend en gezelligheidsbevorderend. (komt uit de Hebbanvocabulaire van Hebbannees-expert Marieke Scheers)
Genremelange: het gezamenlijk lezen van een boek dat binnen twee (of meer) genres past waarna deze ervaringen beschreven worden in een blog. Voornamelijk uitgevoerd door combinaties van de verschillende Clubs van tien.
Genremelange-thee: virtuele thee geserveerd bij blogspots op Hebban waar een genremelange besproken wordt.
Giginees: (ook wel Gigiaans): typische Gigi tekst, altijd goed om weer lachend van je stoel te rollen en te ontspannen na het lezen van een serieus boek (met dank aan Francine en anderen)
Giveaway: briljant onderdeel van Hebban waarbij op zeer geregelde basis een boek, soms aangevuld met accessoires, aangeboden wordt voor Hebban-lezers. Vaak in ruil voor een recensie of gerelateerd aan een leesclub. Soms ook zomaar. Voor een Giveaway moet een Hebbanist zich inschrijven.
*Gigiklepper: een dik boek speciaal geschreven voor Gigi of een tikfout
*Gigaklepper: een klepper of dikke pil (zie omschrijving bij Klepper) van meer dan 1000 pagina's. Let op, er zijn ook minikleppers. (Met dank aan Marvin en Greet)
Graphic Novel: een beeldroman. Niet te verwarren met een strip of comic, hoewel er enkele overeenkomsten zijn.
Greet-truc (Greet-stop, stopper): een goed bedachte ingreep; een alarmering, die onnadenkende of beginnende leesclubdeelnemers op het goede pad houden bij een leesclubdiscussie. Bij de huidige Hebbanleesclubs is de truc in onbruik geraakt door de vernieuwde aanpak met verschillende topics per vraag. Bij leesclubs op blogspots is het nog een geliefd instrument om de discussie in goede banen te leiden.
Guilty pleasure: een boek dat je graag leest maar dat op de een of andere niet goed te verklaren manier iets van schroom oproept als je ergens benoemt dat je dit boek leest.
*Gezocht: medewerker die dit gedeelte op alfabetische volgorde wil zetten
Hebban: need I say more? (Bewuste keuze om af te wijken van het alfabet en dit woord als eerste bij de H te plaatsen)
Hebbadingetje: een fenomeen op Hebban waaraan je acuut wil meedoen: zoals de eindejaars-quiz voor velen een Hebbadingetje is.
*Hebbanaardverschuiving: een gigantische aanpassing in je top 50 of andere boekenlijst die de wereld doet schudden en die lezers van hun stoel doet schuiven. O ja, de aanpasser zelf raakt ook licht gedesoriënteerd voor enige tijd (dit woord en het fenomeen werd voor het eerst gesignaleerd op de spot van Wendy -De kleine wereld van Wendy-)
Hebbannineus: iets wat gerelateerd is aan Hebban
Hebbannerig: algemeen Hebbangerelateerd gedrag
Hebbarig: Hebbangerelateerde hebberigheid Er is een subtiel maar toch duidelijk verschil tussen Hebbannerig en Hebbarig. Deze laatste term wordt ook gebruikt voor de hebberigheid die optreedt na het lezen van een artikel over boeken.
Hebban Olla Vogala: de eerste drie woorden van de zin die lange tijd is aangemerkt als oudst bekende zin in het Oudnederlands.
Hebban-afkickkliniek: zeer slecht bezochte kliniek voor doorgedraaide Hebbanoholics (zie verder) in Breda. Er wordt zelden iemand opgenomen. Indien u deze patiënt wil bezoeken is het advies om vooral in de bibliotheek te kijken. Een enkele keer druk bezocht op georganiseerde groeps-afkick-kliniek-reizen. Deze behandeling is niet bewezen effectief en blijkt vooral minder effectief dan gehoopt door omstanders.
Hebban-kaartje: zeer gewild maar ook zeldzaam en exclusief kaartje in de Hebban-kleur met Hebban- en lezen-gerelateerde tekst. Wordt verspreid via boeken uit de Hebban giveaways.
Hebbankaartjes-ruilbeurs: ruilbeurs waar de zeer gewilde hebban-kaartjes onderling geruild kunnen worden om zo tot een complete verzameling te komen. Vaak zeer druk bezocht, zoek op de site voor de rustige momenten op deze beurzen als u niet onder de voet gelopen wilt worden.
Hebban-pannenset: (enkel in de kleur roze, verkort: Heppanneset): op dit moment nog niet verkrijgbaar maar wordt wel verwacht in de Hebban-souvenirwinkel.
Hebban-App: App met zeer veel fantastische Hebban-functies, [die zéér binnenkort zal verschijnen]. Die al langere tijd geleden is verschenen (red.)
Hebbanappen: gebruikmaken van de Hebban-App
Hebban-copycat: wie weet de betekenis ook al weer?
Hebban crew: het team dat altijd garant staan voor inhoud, artikelen, reacties, leesclubs, content, quizzen, adventskalenders, acties en nog veel meer op de meest favoriete site van leesminnend Vlaanderen, Nederland en omstreken.
Hebbanchocoladereep: (mjamm-mjamm-mjamm) onderdeel van de Hebban-merchandise
Hebban-merchandise:
Hebbanpen: een pen met het Hebbanlogo speciaal bedoeld om je Hebban Reading Challenge categorieën mee af te strepen of om Hebbankaarten die je wilt versturen mee te schrijven. Er zijn lezers die met deze Hebbanner aantekeningen maken in het boek dat ze lezen.
Hebban-promotieteam:
Hebbanmok: geliefd object dat tot op heden nog niet verkrijgbaar is, nog niet gesignaleerd in de merchandise-folder
Hebbanservies: 21 delig servies (roze) versierd met Hebban-quotes. Wordt gespaard vooral door beginnende Hebban-koppels die nog niet weten dat dit enkel een merchandisewens is van Hebbannolics
Hebbon: de zeer gewilde bon waarmee je enkele jaren geleden een Hebban Reading Challenge afvinklijst kon ophalen bij de boekhandel
Hebbanleesclubofiel: liefhebber en frequente deelnemer van Hebban leesclubs
Hebbanflater: als je een flater slaat op Hebban of het Hebbannees verkeerd interpreteert.
Hebbankaartjes-pret:
Hebbankaartjes-gekte:
Hebbankaartjes-verdriet: verdriet dat je deelt met anderen, als je nog geen kaartjes hebt of te veel dubbele (het gevoel is vergelijkbaar met liefdesverdriet maar nog niet zo erg met het gevoel dat het gemis aan boeken geeft)
Hebban-Hamster: een zeer schattig wezentje, frequent gespot rond de eindejaarsquiz. Zeer geliefd bij velen hoewel het in een monster kan veranderen op moment dat deze hamster onvindbaar lijkt.
Hebban-huwelijk: een huwelijk gesloten tussen twee Hebbanisten, waarbij noodzakelijk dat men elkaar kent door Hebban. Tot op heden nog niet gesignaleerd, maar het is zeer zeker niet ondenkbaar dat dit er nog eens van komt.
Hebban-baby: (zie hebban-huwelijk) baby, ontsproten aan een intieme Hebban-relatie, nog niet gesignaleerd maar wel verwacht (niet te verwarren met de populaire uitroep: "Ik zit op Hebban Baby")
Hebban-leesfeuilleton: een digitale leesclub op Hebban waarbij de tekst van een boek in feuilleton-vorm digitaal aangeboden wordt (zie ook Hebban-leesclub). Het boek wordt aangereikt, gelezen, besproken in een heerlijke discussie. Daarbij wordt ook een gezellige chat over boeken aangeboden in een virtueel leescafé.
Hebban-leesclub: digitale leesclub op Hebban (zie ook Hebban-leesfeuilleton), die diverse voordelen biedt ten opzichte van reguliere live leesclubs. Ze zijn veelvuldig in de aanbieding op Hebban maar wees voorzichtig met inschrijven: ze zijn zeer verslavend en als je ingeloot wordt komen er steevast nog twee leesclubs in de aanbieding met een boek dat je natuurlijk ook wilt lezen en bespreken in een Hebban-leesclub.
Hebban-tas: collectors item!
Hebbanoholic-monoloog: een enthousiaste verhandeling over een boek, of boeken, of boekenkasten of over Hebban (doet zich vooral voor op bepaalde locaties, zijnde de boekenwinkel, de bibliotheek,...)
Hebban-reclame: een rustmoment in je Hebban-blog. Voor verder uitleg en tips zie: https://www.hebban.nl/spot/world-of-tau/nieuws/we-gaan-er-even-uit-voor-reclame
Hebbandekbedovertrek: een zeer gewild item dat men toegevoegd zou willen zien aan de Hebban merchandise. Ondanks veler verzoek nog altijd niet verkrijgbaar.
Hebban-spam: zeer gewenste spam, een stortvloed aan notificaties naar aanleiding van een leesclub of goed lopend topic of artikel op Hebban.
Hebbannees: de taal die gebezigd wordt op de site van Hebban en ver daar buiten, die onwaarschijnlijk veel gerelateerd is aan boeken en schrijvers en die ondanks de verspreiding tot in Spanje en Italië toch nog zeer onbekend is en veel vragen oproept. (Gezocht: docent Hebbannees voor beginners en gevorderden)
Hebbannees-expert: Marieke Scheers
Hebban(n)emoticon: opsomming van tekens om een emoticon na te bootsen, die ietwat in onbruik raakte nadat het op Hebban mogelijk is geworden om emoticons toe te voegen. Aangezien sommige apparaten dit nog niet kunnen verwerken, worden ze toch nog gebruikt. Veel gebruikte opsomming van tekens: :-)) of ;-)) welke een lachend gezicht of knipoog uitbeelden. Ook veel gesignaleerd zijn de gezichtjes (*_*) in alle soorten en maten (vraag het expert Marieke!). Soms wordt dit vervangen door een kreet omsingelt door sterretjes: *grijns*
Hebbannen: ww, het actief of passief vertoeven op de site van Hebban met als doel meer te weten te komen over boeken, schrijvers, series, uitgeverijen, boekenplanken, apps, blog, giveaways, schrijfwedstrijden en leesclubs. De vervoegingen van dit werkwoord wordt nog door een commissie beoordeeld op bruikbaarheid en uitspreekbaarheid.
Hebbanner: geregelde gebruiker van Hebban en boekenliefhebber, lid van Hebban, heeft een Hebbabonnement
Hebbanist, Hebbaniste, Hebbanista: een ervaren en/of fanatiek gebruiker van Hebban, kan soms een beetje doorzakken op de site maar kent zijn grenzen.
Hebban-maatje: iemand die je op Hebban treft en waarmee je een klik hebt en waarmee je geregeld reacties uitwisselt. Vaak te vinden in het zelfde genre maar geregeld ook daarbuiten. Te vergelijken met een penvriend(in) (term uit de '70 en '80- er jaren van de vorige eeuw)
*Hebbanmuts: (1) een Hebbangebruiker die houdt van cosy Hebban-gebabbel en geniet van lekker ouderwets lezen met knusse elementen zoals een cosy boek, een heerlijk dekentje, iets lekkers te knabbelen en in de winter misschien ook een knus haardvuur. (2) Een muts-have, een Hebban-roze-hamster muts. Zeer exclusief, ze zijn verschenen in een gelimiteerde oplage.
Hebbanoholic: (ook wel Hebbanolic) deze term wordt gebruikt voor Hebban-gebruikers die de site zeer frequent gebruiken en onttrekkingsverschijnselen vertonen bij langdurige (en zelfs kortdurende) onthouding of geprikkeld en geïrriteerd raken als de site er kortstondig uit ligt. Ze zijn in vakantieperiodes te herkennen aan het maken van stampei bij de receptie van een hotel of camping, schreeuwend om een internetverbinding, vaak roepend: ik wil Hebban! Een sterke verslaving gaat vaak gepaard met het afzeggen van vakanties vanwege onzekerheid over de aanwezigheid van de broodnodige WiFi om de site te kunnen bezoeken en het frequent en langdurig vertoeven op de site.
Hebbanambassadeur: Hebbanlezer die het Hebbannen verheven heeft tot het promoten van de site op allerlei positieve manieren, zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van nieuwe leden. (soms verbasterd tot: Hebbambassadeur (door Jan Haas))
Hebbanoloog: persoon die na langdurige studie alle kneepjes van de Hebban-site doorheeft en zich tevens expert mag noemen op gebied van Hebbannees, Hebbanologie en Hebban-grammatica.
Hebbonneren (ww): je als lid aanmelden op Hebban, deze term is nog altijd niet door de ballotagecommissie dus met voorzichtigheid gebruiken.
Hebbanbobo's: lieflijke aanspreektitel voor de volledige Hebban crew.
*Hebban Uitleesdag de laatste zondag van de maand is altijd gereserveerd om lekker met een boek in je luie stoel te gaan zitten. Het is de opzet om flink meters te maken die dag en het mooiste is om een van je boeken uit te lezen. Het gaan gaan om een boek dat al langere tijd onaangeroerd in de kast, op je nachtkastje of in de krantenbak ligt, waar je al eerder in begon, maar waarbij je een zetje nodig hebt om het boek alsnog uit te lezen. Maar ook een boek dat je de dag van te voren net niet uitkreeg. Als je toch wilt deelnemen maar pas net begonnen was in een nieuw boek zou je een boek van je Hebban Uitleesdagboekenstapel kunnen kiezen.
*Hebban Uitleesdagboek het boek dat je uitleest op een Hebban Uitleesdag. Dat kan een boek zijn dat al heel lang lag te wachten om uitgelezen te worden, een boek waar je een dag eerder in begon of een boek (vaak een Flepper) dat je speciaal klaar hebt liggen voor deze dag.
*Hebban Uitleesdagboekenstapel Een stapel boeken, meestal Fleppers (ook wel novelles genoemd) die klaar ligt voor het geval je bij een onverwachte (altijd vooruit geplande) Hebban Uitleesdag aan het begin van een nieuw boek zit. Je kunt dan alsnog deelnemen door een Flepper ter hand te nemen en dat boek in één dag uit te lezen. Te vergelijken met een wolrestjesmand, zeg maar. Zo'n boekstapel wordt ook wel Fleppertoren genoemd. Of, zoals Greet voorstelde:
*Hebban Uitleesdagfleppertjesboekenstapel zie voor uitleg Hebban Uitleesdagboekenstapel.
Hebbanvinken: te gebruiken om categorieën van de Hebban Reading Challenge af te strepen
Hebbanwoorden met een I?
Hebban we die?
Joker: zeer zeldzaam abstract geval, in te zetten in een challenge (mogelijk voor het eerst gesignaleerd bij de ene challenge van We Love Feelgood, je weet wel LUEK) om boeken in te zetten (kopen, winnen, lenen, lezen) die niet tot de challenge behoren. Diverse soorten en maten blijken in omloop. Let op: ook valse jokers zijn in omloop als gevolg van het zeer exclusieve karakter van dit object. (Vaak afgebeeld als narrige clown met bizar hoofddeksel)
Klassieker-genootschap: een genootschap op Hebban waar onder leiding van Tea en Jan klassiekers gelezen en besproken worden. ken je dit nog niet? Kijk dan snel hier.
Klepper: syn. Dikke pil, een boek met omvang. Een klepper of dikke pil bevat minstens 500 pagina’s. Er zijn ook mega kleppers en gigakleppers in omloop. Zie megaklepper en/of gigaklepper.
* Klepperen: nee, dat is niet kletsen over boeken, en óók geen boeken in ontvangst nemen van de post-ooievaar, maar gewoon kleppers lezen. Want dat is iets dat wij bij Hebban het liefst dagelijks doen, en hét alternatief voor een abonnement op de sportschool. (Ronny VM van Erp - van Dijk)
*Kleppervrees: Ondanks dat dit klinkt alsof men een hekel heeft aan het lezen van Kleppers, staat dit woord voor iets anders. De lezer houdt van Kleppers, koopt ook volop Kleppers maar heeft een bepaalde koudwatervrees om er in te starten waardoor de dikke pillen ongelezen in de boekenkast dreigen te blijven staan. (Katja van Neer). Een van de oplossingen voor deze onplezierige angst voor het lezen van een klepper is het uitnodigen van leesmaatjes om samen in het diepe te springen en te bemerken dat het een prachtig boek is waar je uren, dagen, soms zelfs weken leesplezier van ervaart. Een als het dan toch tegen zou vallen geeft het enorm veel voldoending om die Klepper met een fikse klap in een hoek te smijten, of op iemand anders schoot, op in het knapperende, klapperende haardvuur. (Je hoeft dit alleen maar te denken, vooral nooit doen, blijf lief voor een Klepper want het is en blijft een boek!)
*Klepperwolkenkrabber de stapel boeken van formaat (meer dan 500 pagina's per boek) die klaar ligt voor de komende dagen, weken, maanden, jaren... Over het algemeen is deze stapel al snel torenhoog. Vanwege de omvang van de boeken, maar ook vanwege de wens om veel kleppers te lezen terwijl Fleppers, leesclubs en andere voorpiepboeken roet in het lezen gooien.
Kort verhaal: een kort verhaal dat niet al te lang is. Minder woorden dan een Flepper, langer dan een Ultra kort verhaal.
Kringloopgelukje: een gelukkige boekenvondst bij de kringloop (*wil2*)
*Kwispellijst: een lijst met boeken met titels waar je van gaat likkebaarden of kwispelen natuurlijk (Sofie de Braekeleer)
Leesclub: een groep lezers die te samen een boek lezen en bij elkaar komen om dit boek te bespreken, soms onder de lezing van een leesclub-coördinator die de discussie in goede banen leidt. Loopt kans verouderd te raken door de opmars van Hebban-leesclubs (zie Hebban-leesclub)
Leesclub-coördinator: coördinator die digitale leesclubs leidt op Hebban in een Hebban-leesclub of -feuilleton. Vroeger vaak gezien in leesclubs, nu steeds vaker op Hebban actief.
Leesclubofilie: het fanatiek deelnemen aan zo veel mogelijk leesclubs Leeslijstjes: lijstjes met leesboeken
Leesclubsisterincrimegevoel: definitie ontbreekt nog (Marina)
*Leeslada: een bijzonder fenomeen waarbij jouw Hebban Reading Challenge nog altijd erg geliefd is, maar niet altijd heel goed op de rit wil komen. Om dit goed te bevatten moet je je en vlagele Lada voor de geest halen. Zo'n karretje waarmee je in lang vervlogen tijden met jouw gezin in rond reed. Tenminste, als het karretje wilde rijden en niet als een bokkige ezels er plots de brui aan gaf. Jouw challenge gaat het ene moment goed en gestaag vooruit en dan sta je plots stil. Herken je het gevoel? Debbie beschrijft het in deze weekopening.
Leeswerk: een leesklus die op tijd geklaard moet worden om te komen tot het volgende boek of om op tijd in de discussie te vallen van een leesclub of feuilleton. Zeer berucht onder Hebbanners, Hebbanisten en Hebbanoholics.
Leesplank: een specifieke plank van de altijd te kleine boekenkast waarop boeken geplaatst worden die nog gelezen dienen te worden. Meestal doorbuigend. In de afgelopen jaren veelvuldig vervangen door de digitale leesplank (wil ik lezen plank) die oneindig veel meer mogelijkheden biedt. (Niet te verwarren met een in onbruik geraakt plankje met enkele woorden ten behoeve van het aanleren van de leesvaardigheid. Dit laatste is vooral voor Hebbanners een overbodig instrument)
Leessnack: lichte kost, maar stiekem toch leuk (*wil*) Niet goed aan te geven waarom het tóch leuk is te lezen.
Leessnacken: bijna een guilty pleasure, een boek lezen dat niet zeker niet boven de middelmaat uitstijgt, maar waar je desondanks wel plezier aan kunt beleven. Net zoals een echte snack geen culinaire prestatie is, maar wel lekker op zijn...
Librisjes: boeken die genomineerd zijn voor de Libris literatuur Prijs (Afhankelijk van de tijd van het jaar kan dit de longlist of de shortlist zijn)
Lunch-update: een dagelijkse update van nieuws en nieuwtjes op Hebban over je favoriete boeken en genre(s) waar je je voor kunt aanmelden
*Megaklepper: een klepper of dikke pil (zie omschrijving klepper) met meer dan 750 pagina's (zie ook miniklepper) (Met dank aan Marvin en Greet)
Meterkast: geweldige uitvinding om boeken te plaatsen als de ruimte elders op is. Deze ruimte is ook zeer geschikt voor het plaatsen van boeken die eigenlijk nog niet aangeschaft hadden mogen worden en dus eigenlijk nog even uit het zicht moeten blijven. Over het algemeen moeten de boeken tijdelijk onzichtbaar blijven voor de Hebbannisten (nog vaker Hebbanoholics) die ze hebben aangeschaft. Een andere mogelijkheid is dat de nieuwe buit nog even niet bij huisgenoten in het zicht mogen komen. Alternatieven, bij afwezigheid van meterkast, zijn de kruipruimte, de kelder of de ruimte onder het bed.
Mini-bieb: geweldige kastjes vol boeken die steeds vaker te vinden zijn bij huizen van boekliefhebbers. De kastjes zijn gevuld met, veelal gelezen, boeken die je mag meenemen. Soms is het de opzet dat je er ook weer andere boeken in terugzet. Vergelijk met boekenruilkast
Mini-challenge: een boeken-uitdaging, vaak geïnitieerd door Hebban maar ook gewoon door de lezer zelf met een aantal bij elkaar passende boeken
*Miniklepper: een boek met de omvang of het uiterlijk van een klepper maar met net onvoldoende pagina's om te voldoen aan de criteria voor een klepper. De meest frustrerende minikleppers zijn die van 497 of 498 of zelfs 499 pagina's.
*Moby Dick: Vaak aangeduid met het lidwoord een vooraf, is een boek (buiten het feit dat het gewoon een klassieker en klepper is van Herman Melville) dat je in de kast hebt staan, waarbij je mogelijk al vaker een aanzet hebt gedaan om het te lezen maar het is telkens niet gelukt. Het betreft vaak een klassieker waar meer mensen zich op stuk bijten. De roman staat geweldig te 'shinen' in je kast, is mogelijk een paradepaardje tussen de andere klassiekers, toch doet het telkens pijn aan je leesogen omdat je het nog altijd niet met een heerlijke, voldane en opgeluchte zucht kon dichtslaan. Synoniem: Ulysses
Moetje: (syn. leesklus of leeswerk) een boek waarbij is afgesproken dit voor een bepaalde datum te lezen en te voorzien van een recensie. Loopt soms uit de hand in de zin van stapels moetjes.
*Multiculti leesclubsamenlevingsvariant. Als we door diverse redenen niet in een hokje passen en dus eerder een onder deel zijn van het Ad Hoc (zie Ad Hoc) zijn we natuurlijk alles en vormen we een multiculti leesclubsamenlevingsvariant (door Gea bij de Hebban-duizend lezer type quiz)
*Nachtkastjesboek: dat ene boek dat je alvast klaar legt op je nachtkastje omdat dit echt, echt, echt helemaal bovenop je ga-ik-nu-direct-zonder-uitstellen-lezen stapel ligt en dat je echt, echt, echt snel gaat lezen maar waar toch telkens enkele voorpiepboeken (zie: voorpiepboek) roet in het lezen gooien. Bij sommige lezers zie je door het stof het nachtkastjesboek nooit meer terug. (Marjolein)
Novelle: Een boek van kleine omvang, tussen de 50-150 pagina's. Naast de omvang bevat het verhaal over het algemeen minder personages, minder conflicten, minder tijd en minder verhaallijnen dan een roman. Ondanks al deze 'beperkingen' kan het verhaal groots zijn. De grens tussen een novelle en een roman is minder scherp dan vaak gedacht wordt. Zie ook het veel bekendere woord Flepper.
Notificatie: een melding in je mail dat er weer iets te beleven valt op de Hebban site op een van de pagina’s waar je deelneemt aan een discussie of waar je onlangs een reactie achterliet.
*Nimmernooit-plank: Een virtuele Hebban-boekenplank waarop je de boeken plaatst waarvan je zeker weet dat je ze nooit gaat lezen, boeken waarbij je je nimmernooit zult laten overhalen om ze te gaan lezen. (RenskeMB)
Omslag: zie cover
O jee, ik kan niet meer stoppen...: veelvuldig gebruikte kreet op Hebban, veelal als gevolg van het lezen van de eerste bladzijden van een goed boek, het bezoeken van een boekwinkel of bibliotheek, het opnoemen van favoriete boeken, het meedoen aan leesclubs of het toevoegen van boeken aan de WIL-plank. Vele variaties hierop zijn mogelijk.
Oogkleppen: een instrument om het meenemen van een te grote voorraad boeken van de bibliotheek of een boekwinkel te beperken. Onderzoek wijst uit dat het instrument niet zo goed werkt.
*Ploepdader: De eigentijdse Hebban vertaling van de wat ouderwetse 'Deus ex Machina'. Voor het eerst gebruikt in het juryoverleg voor de Hebban Thrillerprijs 2024 link (Ronny van Erp)
Potpapiertjescategorie: een boekenselectiesysteem, bestemd voor Hebbanisten die kampen met overvolle boekenkasten of e-readers met ongelezen boeken. Speciaal voor boeken die je leest na het ontnemen van een papiertje uit een pot met daarop een boektitel. Een grote jampot is onontbeerlijk. Tsundoku-Hebbanners kunnen er zeker ook van profiteren maar zij hebben een emmer nodig in plaats van een jampot. (Van wie was deze prachtige ingeving voor een nieuwe categorie ook al weer? Wie won toen die wedstrijd?)
Profiel: beschrijving van iemands boekeigenschappen, vaak versierd met een profielfoto of avatar.
Puddinggevoel: het gevoel dat een verhaal ineen zakt midden in het boek
Quilty Pleasure: stiekem onder je gequilte dekentje een leessnack lezen (zie ook leessnack)
Reading Challenge: een uitdaging voor jezelf om het lezen van boeken te stimuleren. Dit soort uitdagingen zijn er in alle soorten en maten, maar de leukste blijkt toch altijd de Hebban Reading Challenge met jaarlijks wisselende categorieën.
Recensie: een bespreking van een boek dat je onlangs uitlas, van tenminste 150 woorden waarin je beschrijft wat de kwaliteiten en min-punten zijn van het zojuist gelezen boek. Niet te verwarren met een samenvatting van het betreffende boek. Een korte beschrijving van de inhoud mag maar vermijdt spoilers.
* Rusher: Een nieuw Hebbanlid dat binnen enkele weken of zelfs dagen onderdeel wordt van de club van Hebbannolics. Ook wel gebruikt als term voor leesclubdeelnemers die binnen enkele vragen van hun eerste leesclub verslaafd raken aan hebban-leesclubs. Aangezien het een gezonde verslaving is, de enige gezonde verslaving ter wereld, is dit een heel mooi etiket om opgeplakt te krijgen.
Russen voor gevorderden: boeken over of uit Rusland voor gevorderde lezers van de Russen (Marina)
*Schuiftijd: de tijd die je nodig hebt om alle boeken van je Top 50 te schuiven om ze op de juiste plek te zetten. De term wordt ook gebruikt om de tijd van 1 tot 20 mei aan te duiden; precies die periode waarin door velen fanatiek geschoven wordt in ieders Top 50 om op tijd te zijn met het plaatsen van nieuwe boeken die je als individuele lezer in de uiteindelijke Hebban Top 1000 wenst.
Sjoemeljoker: (zie ook joker) deze joker kan worden ingezet als men het niet al te nauw neemt met de regels van een challenge. Dit woord is genomineerd voor woord van het Hebban-jaar 2017.
Sluipboeken: boeken die aanvallen van achteren. Als je het niet verwacht staat het boek plots in beeld, ligt in je hand, hangt voor je neus en je kunt het niet weerstaan. Het gevolg is dat je planning overhoop ligt. Dat is mooi want je mag weer opnieuw je wensenlijst doorkijken en schuiven, passen en meten. (Van wie is dit ook al weer?)
Sneakpreview: een kort stuk uit een boek om even te proeven of dit boek zal gaan smaken.
Spoiler: het plaatsen van cruciale informatie over de plot of het einde van een boek waardoor een andere lezer teleurgesteld het boek opzij kan schuiven omdat de verrassing verklapt is.
Spoiler-alert: de noodzakelijke toevoeging boven aan de spoilergevoelige tekst zodat lezers die nog niet zo ver geraakt zijn in het boek direct kunnen stoppen met lezen. Bijvoorbeeld op de discussiepagina van een leesclub waarbij de discussie nog niet gestart is. Of in een recensie als het je echt, echt, echt niet lukt om die spoiler achterwege te laten.
Supercalifragilistichebbanalidocious: een fantastische heerlijke super zalige klasse Hebbanblog! Ook wel ver-Nederlandst gesignaleerd als Superformiweldighebbanfantakolosachtig.
*Synchroniciteit: Het toevallig samenvallen van gebeurtenissen zonder dat er een causaal verband bestaat. Op Hebban is dit vaak gerelateerd aan boeken. Zo kom je dit tegen als er een vergelijkbaar onderwerp in boeken voorkomt die je tegelijkertijd leest of dat er in een verhaal een verwijzing staat naar een roman die je net daarvoor las of net die je aansluitend gaat lezen of bespreken.
Twitteratuur: kort verhaal in 140 tekens, zie artikel korte verhalen van Kim Schreurs SFF
Tsundoku: het onbeheersbaar blijven kopen van boeken hoewel de kasten uitpuilen en het niet lukt om alle gekochte boeken ook daadwerkelijk te lezen. De grootste verzameling aan Tsundoku-lijders is te vinden op Hebban
Ultra kort verhaal: een extreem kort verhaal met een maximum van 150 woorden (ook beschreven in het artikel van Kim)
Verbeeldingsliteratuur: Hebbannees leenwoord uit het Standaard Nederlands
*Verboeking: een boek dat wordt gemaakt/geschreven naar aanleiding van een film
Verheuglijstje: niet zozeer een leesplanning als een lijstje boeken waar je écht naar uitkijkt, maar die je nog een beetje bewaart, zodat je af en toe een bijna gegarandeerd extra fijne leeservaring heb.
*Verfilming: een film die wordt gemaakt naar aanleiding van een mooi of goed verkopend boek. Over het algemeen zijn filmkijkers daar blij mee. Lezers vinden meestal het boek beter omdat het meer details bevat en meer ruimte geeft voor eigen fantasie. Daarnaast verschijnen regelmatig ongewenste en onbekende zaken in de film die in het boek niet teruggevonden worden. Of, nog erger, er missen passages of geliefde personages in de uiteindelijke verfilming.
Veroperarisering: het produceren van een opera gebaseerd op een boek, voorbeeld: Carmen
*Verscherming: Verfilming van een boek, maar dan geen film, maar een serie (Debbie)
*Verslijking: Hoewel deze term eerst een gewone tikfout leek van vergelijking, gecombineerd met een actie van de autocorrectie, bleek het uiteindelijk toch echt een literaire term (zoals in eerste instantie ook bedoeld). Bekijk de beschrijving van La vida es bella (oftewel Nancy) bij de leesclub Het geknetter in de sterren: verslijking = zoveel stijlfiguren gebruiken dat het verhaal trager vooruitkomt, alsof het door de modder moet ploeteren.
*Verre-van-een-Klepper: een boek dat in afmetingen ernstig lijkt op een Klepper maar uiteindelijk alleen maar dik blijkt in centimeters en bij lange na het aantal pagina's niet haalt. (Voor het eerst gehoord achter de schermen, genoteerd door Greet Braem)
*Vitamine H: Als Hebbannees weet je direct wat dit betekent. Vitamine H is een noodzakelijke levensbehoefte voor echte Hebbanisten. Dat zou het eigenlijk voor iedereen moeten zijn, maar nog niet iedereen zorgt voor voldoende inname van deze vitamine. Neem het iedere dag om gezond te blijven. (Saskia)
Volgen: het aanvinken van de witte volgen-button (die daarna vanzelf niet meer wit maar groen is). Deze buttons zijn te vinden bij onder andere leesclubs, auteurs of Hebbanleden.
*Voorbiebboek: Vergelijkbaar met een Voorpiepboek maar dan met een boek uit de bibliotheek, die wild voor je ogen springen als je daar binnenloopt. Zie ook Voorpiepboek.
*Voorpiepboek: Een boek dat zich opdringt en voorkruipt op de stapel leesboeken die je klaargelegd had om te gaan lezen. Hoe goed dit boek ook bevalt, het verstoort toch je leesflow. Of niet natuurlijk.
Waardering: het in sterren uitdrukken van je leesbeleving. Hoewel de neiging bestaat om het puntensysteem van 0-10 aan te houden is bewust gekozen voor een vijf-sterrensysteem en raakt iedereen steeds meer gewend aan deze indeling
Wildklikker: iemand die al binnen enkele uren of dagen na 1 januari zijn challenge behaald heeft. Iets wat heel moeilijk is omdat je toch minstens 5 boeken in je challenge moet zetten. Meestal zijn challenges van wildklikkers hoger dan die verplichte 5 waardoor het behalen van de challenge in die korte tijd onmogelijk is.
Weekopening: een onderdeel van Hebban, verzorgd door de Hebban crew, dat je niet mag missen. Elke week neemt een van de vijf crewleden het woord om te vertellen wat ons de leesweek aan boekennieuws staat te wachten op Hebban
Weerzin: wie maakt een beschrijving voor deze term? Ken je dit artikel al? Ik ga er vaak met een weerzin naar toe.
X. Woorden
Y. Woorden
ZevenZussenfan: tegengestelde van ZevenZussenafhaker. Lezer die met volle intensiteit geniet van het lezen van de romans van Lucinda Riley met een specifieke voorkeur voor de boeken waarin één van de Zeven Zussen een prominente rol speelt.
ZevenZussenlezer:
ZevenZussenafhaker: tegengestelde van ZevenZussenfan. Lezers die het proberen maar nog voor het einde van de romans afhaken. Een mooi voorbeeld hiervan is Sander van de Hebbancrew
ZevenRussenfan: geheel andere lezer dan de ZevenZussenfan, hoewel de combinatie van enthousiasme over beide categorieën wel voorkomt. Lezer die met volle intensiteit geniet van het lezen van Russische literatuur met een speciale genegenheid voor de uitgave van Van Oorschot, een palet van Zeven Russen en één Oekraïner in bij elkaar passende covers. (Al verder uitgebreid naar 10 boeken.)
BMD: Boeken Met Deadline, de zogenaamde moetjes die we meer willen dan moeten...
*BvdM (ook wel HBvdM): Boek van de maand of Hebban Boek van de maand. Sinds september 2023 wordt er maandelijks een nieuw uitgekomen boek gekozen door de Hebban crew. In de weken voorafgaand lezen zij een aantal boeken in het diepste geheim en aan het begin van de maand wordt het Boek van de Maand bekend gemaakt, het boek dat de meeste indruk maakte op de crew. Dit boek is telkens gekoppeld aan een leesclub.
DNF: Did not finish, wel gestart in een boek maar niet uitgelezen om welke reden dan ook. (Het kan ook een waarschuwing zijn om echt niet verder te lezen: do not finish!)
GN: Graphic Novel of beeldroman
*GGP: het Grote Geheime Plan, een plan, project of ander geheim dat sedert het voorjaar van 2023 de gemoederen op Hebban danig bezighouden. We komen steeds dichter bij de ontknoping door de talloze hints die de crew verspreidt (niet dus!).
HINTL: Hoef ik niet te lezen. Deze term kan opspelen als je ergens op Hebban leest dat het boek tegenvalt of totaal anders is dan je hoopte.
HRC: Hebban Reading Challenge, vaak aangevuld met het jaartal waarin de challenge een rol speelt. De eerste HRC in 2016 was direct een groot succes. Elk jaar starten een toenemend aantal deelnemers aan de challenge
LEWA: lees eens wat anders, een Hebban-happening, telkens georganiseerd in april, waarbij je als lezer je grenzen kunt verleggen door een boek te lezen dat buiten je comfortzone ligt.
LUEK: Lezen uit eigen kast, een vastgestelde periode waarin je de boeken uit je eigen kast leest (en jezelf tot het uiterste drijft om geen nieuwe exemplaren aan te schaffen). Dit doe je natuurlijk graag samen met andere Hebbanners. In september organiseren de dames van Feelgood jaarlijks een Luek-evenement waar je eenvoudig bij kunt aansluiten. Bekende combinaties: LUEK-challenge; het lezen van een voorgenomen aantal boeken uit eigen kast binnen een bepaalde periode. LUEKerd; een boek dat je gelezen hebt uit eigen kast. Zie ook de afkorting RUEK.
NTL (ook wel NTL-lijst): Nog Te Lezen, verzamelstaatje of virtuele boekenplank die je, zonder schroom, vult met alle boeken die je tegenkomt waarvan je denkt dat je ze ooit nog wil lezen. Deze mag je heel selectief aanvullen of juist ongeremd, impulsief en ongegeneerd. Helemaal naar eigen wens. Ook wel TBR genoemd. Ook wel WIL genoemd.
*RUEK: Dit is een variant op het fenomeen LUEK en houdt in dat je met iemand (meestal een Hebban-maatje) ruilt van boeken. Die komen namelijk Uit Eigen Kast. (NicoleW)
TBH: To be Hebbanist (Marieke) (en dus niet: To be Honest)
TBR: To be read, de NTL voor liefhebbers van Engelstalige kreten. Ook vaak gecombineerd met pile (TBR pile)
TBRWMS: To be read with my son. Een virtuele boekenplank waarop de boeken verzameld worden waarvan je inschat dat jouw zoon dit wel een mooi boek zou kunnen vinden, liefst om samen te lezen of om voor te lezen. Variaties hierop zijn nog niet gesignaleerd maar wel te bedenken: TBRWMD (-daughter), TBRWMRC (-reading club), TBRWMM (-mother), TBRWMDOTCUABOARD (-dog on the couch under a blanket on a rainy day)
URD: uiterste recensie datum bij een leesclub, een datum die geregeld overschreden wordt.
WAP: de ‘warm aanbevolen’-plank, boeken waar lezers, die ongeveer dezelfde smaak hebben, echt warm voor liepen of die tegen je gezegd hebben: dát boek is echt wat voor jou. (*wil2*)
WLFG café: Lange tijd geleden geopend virtueel café op Hebban onder de vlag van WLFG. In eerste instantie naar aanleiding van de WLFG challence Lees Uit Eigen Kast maar vanwege het succes geprolongeerd en omgebouwd tot herfstcafé en vele andere variaties. De boven genoemde thee vond hier zijn oorsprong en wordt daar volop geschonken en gedronken.
WLFG caféboekenkast: verzameling van boeken die werden gelezen in de WLFG LUEK challenge 2017.
WLFG cafékat: zwarte katten (twee stuks) die het virtuele WLFG herfstcafé aanvullen voor virtuele knuffels en kattengezelligheid.
WIL-lijst: de wil-ik-lezen lijst, zie ook NTL en TBR
*WO: Weekopening, elke maandag verschijnt een artikel, geschreven door een van de crewleden, waarin beschreven wordt welke boeken van belang zijn die week, welk boek gelezen wordt door het desbetreffende crewlid en welke belangrijke zaken die week te verwachten zijn.
Hebbannese uitdrukkingen en gezegden:
* Een boek niet besproken is een boek niet gelezen: een uitdrukking die geliefd is onder fanatieke leesclub deelnemers. De uitdrukking spreekt voor zich.
Redactie zonder dat ze dit officieel wisten: Marieke Scheers, Jan Haas, Jan Stoel, Tau, Marina, *wil2*, Debbie, Kim Schreurs