Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gigi's Reading Challenge 2017

op 29 december 2016 door

Dat heb ik weer. Het past gewoon niet!

Heel enthousiast heb ik mijn boekenaantal voor de Reading Challenge 2017 al ingevuld en mijn plan is om 45 boeken te gaan lezen. Ik heb er goed over nagedacht. Ik heb mezelf overtroffen in 2016 door tien boeken meer te lezen dan de jaren daarvoor terwijl ik daarnaast als een verslaafde Hebban sites volg, leesclubs meedraai en ook nog hier en daar een blog lanceer. Gezien deze verslaving (ik ben Gigi Leestgraag en ik ben Hebbanolic) weet ik dat mijn boekenaantal niet verder moet ophogen. Meer past echt niet, bij 45 boeken houdt het op. Maar nog voor dat 2017 is aangebroken is mijn wensenlijst voor 2017 al uit zijn voegen gebarsten. Ik heb meer boeken gepland dan in mijn challenge past en dat terwijl ik ruimte wilde behouden voor een restgroep, voor leesclubs en voor extra's die voorbij zouden komen.

Na de Reading Challenge 2016 heb ik de smaak enorm te pakken. Nu ik weet hoe de nieuwe challenge voor 2017 gaat uitzien heb ik voor mezelf het een en ander op een rijtje gezet. De landen Challenge vind ik erg leuk maar hij past niet bij de boeken die ik wil lezen. Daarbij zijn er enkele categorieën uit 2016 blijven liggen die ik alsnog wil oppakken. Natuurlijk is ook een groot aantal boeken blijven liggen omdat er andere boeken voorgekropen zijn. Daarom heb ik grootse plannen voor 2017.

Ik challenge de challenge

Dit wordt het jaar van de Klassiekers en ook het jaar van de challenges. Natuurlijk staan er 12 boeken van het Klassieker genootschap op het programma, waarbij een groot deel van de boeken al bekend zijn voor 2017. We lezen ook enkele klassiekers met een subgroepje van dit genootschap waardoor we boven deze twaalf uit zullen gaan. Maar de klassiekers hebben me gegrepen en door tips van anderen en het lezen van Een Mann van Rindert Kromhout (leesclub) zijn er nog meerdere boeken op mijn wensenlijst terecht gekomen die ook in dit rijtje thuis horen. Alsof dat nog niet genoeg is, zal ook Ulixes en Anna Karenina het komende jaar gelezen worden, beide met een lezers-leesclub. In mijn eigen vocabulaire zijn dat Knoepers: boeken met een pittige inhoud en een pittige omvang. Door het lezen van het achtste leven van afgelopen maanden, weet ik dat deze dikke boeken met een enthousiaste groep lezers wel goed te behappen zijn. Maar het is goed dat er ook een mini-challenge met miniboeken, pareltjes van boeken met een kleine omvang, tegenover staat. Voor het evenwicht.

Natuurlijk zijn de uitdagingen van Hebban voor een Hebbanolic zoals ik te verleidelijk en heb ik voor mezelf nog een minichallenge bedacht. Ik heb een lijst gemaakt met boeken van net geen winnaars, boeken die op de shortlist verschenen van een of andere literaire prijs, maar deze prijs niet in de wacht gesleept hebben. Uit een flink aantal van deze shortlists van vooral Nederlandstalige boeken heb ik boeken geselecteerd die ik graag wil lezen. Het is me een raadsel waarom ik zoveel lijsten doorzocht heb waardoor ik weer negen boeken er bij mag schrijven. Ik had het ook bij 3-4 lijsten en dus een beperkt aantal titels kunnen houden. Ja, dat heb ik weer.

Januari

Deze maand staat al vast. De klassieker van het genootschap was al maanden duidelijk. Een boek dat zo in het rijtje Knoepers past. Best pittig dik en pittig om te lezen.

     * Het woud der verwachting, Hella Haasse| KG dec-jan

Daarnaast heb ik nog een niet-Hebban-gerelateerd-leesclub-boek klaar staan en eind januari moet dit boek uit zijn.

     * Judas - Amos Oz| Leopolds leesclub

Door een mooie Kerst-actie van Hebban ben ik in het bezit gekomen van een ebook dat hier ergens tussendoor gelezen moet worden.

     * Billie & Seb - Ivo Victorio| Hebban Actie

Daar moest een 'dunnetje' tegenover staan. Al maanden zie ik de titel voorbij komen en vorige week besloot ik dit boek in januari te gaan lezen. Deze staat ook in het lijstje van de miniboeken. Dat komt weer mooi uit.

     * Het kleine meisje van meneer Linh - Philippe Claudel| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

Februari

We kezen met een subgroep van het genootschap een rondje Vestdijk. De drie eerste boeken van de Anton wachter serie. Die serie staat al jaren op mijn verlanglijst en blijkt bij meerdere genootschap-genoten op de lijst te staan.

     * Sint Sebastiaan - Simon Vestdijk| subgroep KG

     * Surrogaten voor Murk Tuinstra - Simon Vestdijk| subgroep KG

     * Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk| subgroep KG

Heel ambitieus heb ik er nog een 'kleintje' aan toe gevoegd van Japin, een auteur waarvan ik nog 3 boeken ongelezen in mijn kast en op mijn wensen boekenplank heb staan en een vierde boek voor 2017 in de planning zit. Gelukkig staat dit 'kleintje' ook in mijn boekenkast.

     * De grote wereld - Arthur Japin| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

Maart

Natuurlijk zal ik in maart ook een reguliere klassieker van het genootschap lezen. Ik laat me verrassen door dit boek want de titel en de auteur zeggen me weinig. Dat vraagt nog wat onderzoek vooraf, heerlijk. Volgens mij werd dit boek genoemd in Eland van Lykele Muus.

     *  Het hart is een eenzame jager - Carson McCullers| KG maart (keuze van Marjon)

Omdat ook het volgende boek al jaren staat te wachten, heb ik me in de afgelopen maanden vastgelegd om het dit boek met een groep Hebbanlezers te gaan lezen en bespreken. Doe gerust mee als je herkent dat dit een klassieker is die je ooit een keer hoort af te vinken oftewel deze ook dolgraag wilt lezen.

     * Anna Karenina - Lev Nikolajevitsj Tolstoj| Hebbanlezers leesclub

Ook hier zet ik een klein pareltje tegenover. Afgelopen jaar ben ik al enthousiast geraakt over de lieve boekjes van Toon Tellegen. Ik had me voorgenomen om al zijn boeken op korte termijn te lezen. Dat gaat niet lukken maar deze zet ik toch echt op de lijst voor 2017 en wel in maart.

     * Maar niet uit het hart - Toon Tellegen| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

April

Nog een klassieker die ik volstrekt niet ken, iets wat mij reuze nieuwsgierig maakt. Al was het alleen maar vanwege de opvallende titel.

     * Mrs. Caldwell spreekt met haar zoon - Camilo José Cela| KG (keuze van Sanneke)

In deze maand beginnen we ook met het monsterproject van een klassieker die op veel lijstjes voorkomt. Zoals vaak gekocht maar nooit gelezen of het vergeten boek dat onder een dikke laag stof ligt want nooit gelezen. Weer een project dat waarschijnlijk veel tijd zal opslokken maar jongens, wat verheug ik mij hierop. Ik hoop op een starttijd van eind april.

     * Ulixes - James Joyce| Hebbanlezers leesclub

ik hoop dat hier nog een kleintje bij past. Ik heb het kleinste, dunste boekje uit de minichallenge er bij gezocht, wetende dat dit geen garantie is voor het snel uit hebben van dit boek.

     * Zijde - Allessandro Baricco| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

Mei

Dit keer hebben we even overlegd hoe we de Klassieker van de maand zouden kiezen. Uiteindelijk wordt het een combinatie van boeken waarbij Hugo Claus centraal staat. Een Rondje Claus zogezegd. En dit keer zitten er toneelstukken bij, dat is nieuw voor een aantal onder ons. Weer een fijne uitdaging.

     * De Metsiers - Hugo Claus| KG (keuze van Roosje. Sla ik deze over en leg ik focus op de andere twee?)

     * Suiker - Hugo Claus| KG (Keuze van Roosje)

     * Bruid in de morgen - Hugo Claus| KG (keuze van Roosje)

Oh ja, in mei doen we ook nog een extra Mulisch met een subgroep van het Klassieker-genootschap in navolging van De ontdekking van de hemel en Hoogste tijd.

     * Het Stenen Bruidsbed - Harry Mulisch| subgroep KG

Kafka, daar wilde ik al lang iets van lezen. Die naam maakt me nieuwsgierig. Beginnen met een klein boekje is geen slecht plan van Tea.

     * De gedaanteverwisseling - Franz Kafka| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

Aangezien ik in mei altijd enkele dagen vakantie neem heb ik bedacht dat ik iets meer zal lezen dan gemiddeld. Ik had buiten de extra boeken van het rondje Claus gerekend. Aangezien dat erg dunne boeken zijn gok ik er op dat dit toch gaat lukken, ondanks de Harry Mulisch die er bovenop komt. Het zal mij benieuwen of dit gaat lukken. Ik mag natuurlijk uitlopen in juni.

     * De dood in Venetië - Thomas Mann| (staat hier gepland, maar dit wordt misschien pas in juni)

Juni

Wederom staat er een klassieker met het genootschap gepland. Dit boek kwam ik al tegen toen ik De kleine Johannes van Frederik van Eeden las. Dat is toch zo leuk, intertekstualiteit en schrijvers die elkaar kenden of bij elkaar betrokken waren. Als je dan bedenkt dat zij geen Hebban hadden!

     * Walden - Henry David Thoreau| KG (keuze van Tea)

Mogelijk ben ik te optimistisch maar ik ga zeker een begin maken met het tweede deel van mijn A. F. TH. Van der Heijden project waarbij het einde nog lang niet in zicht is.

     * Vallende ouders - A. F. Th. van der Heijden| tandeloze tijd project

Hier kan nog een iets dikker kleintje uit de minichallenge van miniboeken bij dunkt mij. Een novelle uit 1878, volgens mij tevens een debuut. Als je het niet kent, kijk dan eens naar de omslag, ik was direct verkocht toen ik dat zag.

     * Daisy Miller - Henry James| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

Ik heb hier wat extra ruimte gereserveerd om De dood in Venetië, voor het geval die nog niet voltooid was in mei, te voltooien. Ik bedoel het boek, ik ben niet van plan een dood op mijn geweten te hebben door deze te voltooien.

Juli

Welke klassieker zullen we dit keer uit de kast trekken? Aha, dat is dus de reden dat ik die dood van Thomas Mann voltooid moet hebben. Die wil ik namelijk uit hebben vóór de volgende in de rij. Maakt dat echt uit? Vast niet maar het zit zo in mijn hoofd.

     * De Buddenbrooks - Thomas Mann| KG (Keuze van Jan)

Kijk eens aan! Het eerste boek van mijn kerstpakket komt nu al aan de beurt. Na wikken en wegen en zelfs passen en meten (aantal pagina's in het boek in dit geval) heb ik de beslissing genomen om eerst dit te kiezen en de Koch tot later te bewaren.

     * Ma - Hugo Borst| uit het kerstpakket

Hier dan maar direct het derde deel uit de tandeloze tijd cyclus.

     * Gevarendriehoek - A. F. Th. van der Heijden| tandeloze tijd project

Ook hier heb ik een minichallenge miniboek gepland. Een boek uit het verre Oosten met een mysterieuze titel. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar een Hebbanmaatje, die ik hoog heb staan, heeft prachtige kleintjes uitgezocht. Daar vertrouw ik volledig op.

     * Waarvan wij droomden - Julie Otsuka| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat 

Augustus

De klassieker staat al weer vast. Een auteur wiens naam geen belletje doet rinkelen. Dat zal anders zijn na het lezen van dit boek.

     * Herinneringen van Hadrianus - Marguerite Yourcenar| KG (Keuze van Peter)

Gezien de vakantieperiode heb ik besloten om overmoedig te worden in deze maand en veel extra boeken te lezen anders krijg ik het niet voor elkaar om mijn wensen voor 2017 te hebben gelezen eind december.

     * Alleen met de goden - Alex Boogers| minichallenge: genomineerden shortlists

     * De Greppel - Herman Koch| Uit het kerstpakket

     * De onderwaterzwemmer - P. F. Thomése| minichallenge: genomineerden shortlists

Een klassieker en miniboekje tegelijkertijd en daardoor een prachtige parel uit het lijstje. Als alles gesmeerd loopt is dan ook mijn parel-challenge voltooid.

     * De oude man en de zee - Ernest Hemmingway| minichallenge: miniboekjes, parels van formaat

September

Deze maand ben ik aan de beurt voor het bepalen van het te lezen boek voor het Klassieker-genootschap en ik kies een boek dat me aangeraden werd door iemand uit mijn Leopolds Leesclub.

     * Ver van het stadsgewoel - Thomas Hardy| KG mijn eigen keuze

Bij een schrijversbijeenkomst van een literaire kring in november 2016 schafte ik het volgende boek aan en liet het signeren. Chris de Stoop kan niet alleen fijn schrijven, hij lees ook fijn voor en kan zeer plezierig vertellen waarom hij dit boek schreef. Toch moet dit boek bijna een jaar wachten om gelezen te worden. Ik zou hem graag op de spoedlijst zetten maar als ik dat met alle boeken doe die voorrang verdienen staat deze weer precies op dezelfde plek. 

     * Dit is mijn hof - Chris de Stoop| Literair café en tevens minichallenge: genomineerden shortlists

Ik probeer even vaart te maken met mijn minichallenge met genominieerden voor de shortlists, want die wil ik toch echt eind 2017 voltooid hebben. Vandaar de volgende boeken op mijn lijst voor september, ik gok op een uitloop van mijn vakantie in september...

     * De Gevleugelde - Arthur Japin| minichallenge: genomineerden shortlists

     * Orgelman - Mark Schaevers| minichallenge: genomineerden shortlists

Oktober

De klassieker is nog niet bekend dus dat wordt een verrassing. Daarom ga ik snel door met mijn minichallenge-boeken. Er zitten weer vakantiedagen in oktober dus mogelijk kans op een inhaalslag.

     * Compassie - Stephan Enter| minichallenge: genomineerden shortlists

     * As in tas - Jelle Brandt Corstius| minichallenge: genomineerden shortlists

     * Als de winter voorbij is - Thomas Verbogt| minichallenge: genomineerden shortlists

November

Ook hier nog geen klassieker te noemen. Ik moet nog nog één genomineerde voor de shortlists challenge en dan komen mijn onvoltooide categorieën van 2016 aan de beurt. Niet omdat ik die categorieën persé wil voltooien maar omdat ik de boeken met zoveel enthousiasme in januari 2016 op mijn wensenlijst zette en ze nog dolgraag wil lezen.

     * Malva - Hagar Peeters| minichallenge: genomineerden shortlists

Onvoltooide Challenge boeken en onvoltooide boeken

     * Terug naar Oegstgeest - Jan Wolkers| verplichte leeslijst maar nooit willen lezen

     * Joe Speedboot - Tommie Wieringa| vergeten boek en categorie boek dat iedereen gelezen heeft...

     * Bleekers' zomer - Mensje van Keulen| al zolang op mijn NTL/TBR lijst

December

Welke klassieker gaan we dit keer uitvoeren kast trekken? Ook dat is nog niet bekend. Op mijn verlanglijst voor 2017 staan ook nog minimaal één boek van Proust en minimaal één van Roth. Dat wordt december volgens mijn berekening op dit moment.

Daarnaast heb ik Max Havelaar (Multatuli) nog op de plank staan, half gelezen, die zou de categorie boek met zeer lange titel moeten vertegenwoordigen maar dit wordt misschien wel het boek waar ik de langste tijd per pagina voor heb uitgetrokken. En dit alles terwijl ik het een heel mooi boek vind.

De druiven der gramschap (John Steinbeck) liggen ook te verzuren. Zou dat iets voor december kunnen zijn?

Ik heb even geteld.... Ik durf het niet 'hardop te typen', alleen maar te denken...

* De Toverberg wordt 2018

* Een fractie van het geheel van Steve Toltz ben ik vergeten toe te voegen!

* Mijn trilogie (Wase trilogie) van Tom Lanoye past moet er nog tussen.

* Stel dat er leuke leesclubs tussendoor komen?

* Wat te doen met boeken van Leopolds Leesclub?

* Oei, adviezen van andere Hebban lezers, zoals boeken van Keun en Camus, het boek Runa!

* Natuurlijk komen er mooie toppers uit het hoge noorden van die zeer fijne blogspot

* Wat te doen met die gigantische stapel in mijn boekenkast?

Zie hier ik daag de Reading challenge uit. Probeer maar eens 60 boeken in 45 boeken te duwen. (Huh, dat kan helemaal niet!). Ga ik meer boeken lezen dan gepland? Of moeten er boeken van mijn voorgenomen lijst af. Eind 2017 zullen we het weten.



Reacties op: Gigi's Reading Challenge 2017

Meer informatie