Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jaaroverzicht Reading Challenge 2016

op 28 december 2016 door

Misschien is niet iedereen zo dol op lijstjes maar ik geniet er al mijn hele leven van. Aan het einde van het jaar heb ik dat nog veel sterker en ik geniet van al die lijstjes in de krant en nu ook op Hebban. Natuurlijk maak ik ze ook graag. Ze geven mij houvast en overzicht en ik kan met weemoed terugkijken naar wat er allemaal gebeurd is als ik ze weer bekijk. Ik maak lijstjes op mijn tablet, in notitieboekjes, in excel bestanden en sinds een jaar ook op Hebban. Mijn boekenplanken staan vol trots te pronken op Hebban (Ik heb er wel 28). Ook mijn blogs klieder ik vol met opsommingen. Nu ga ik hier nog een blog maken met mijn lijst van lijstjes en rankings zodat ik Hebban 2016 goed in beeld heb en het jaar goed kan afsluiten.

Nieuwe afkortingen

Er moeten op Hebban meer lijstjes-liefhebbers zijn want er zijn massa's boekenplanken met wat we willen lezen, hebben gelezen, nooit willen lezen, zouden moeten lezen en nog veel meer. Ik heb veel nieuws geleerd op gebied van afkortingen. NLT was al nieuw voor mij begin 2016. TBR kwam er snel bij. Mijn dochter heeft het uitgeschaterd toen ze hoorde dat ik hier op hebban de vraag stelde waar de afkorting FB voor stond. Maar ik moest er ook zelf bedenken. Bijvoorbeeld voor de boeken die ik samen met mijn zoon lees, de zogenaamde To Be Read With My Son (TBRWMS) lijst. Gelukkig kon ik, ergens in november geloof ik, ook de lijst toevoegen die meer lucht in mijn leesleven geeft: de voor mij plezierige HINTL-lijst oftewel Hoef Ik Níet Te Lezen lijst. Dit is een lijst voor boeken die ik op mijn NTL lijst heb staan maar die zo slecht ontvangen worden door andere lezers dat ik die boeken maar snel wegstreep of, om het goed te onthouden, wegzet op mijn HINTL-lijst.

Nieuwe woorden

Naast nieuwe afkortingen zijn er, volgens mij dit jaar, nieuwe woorden ontstaan waarvan ik zeker weet dat ze ooit in de Dikke van Dale worden opgenomen. Zo hebben we de Hebbanolics, een woord dat door Marieke geïntroduceerd werd en dat direct veel aanhangers vond. We komen geregeld bij elkaar op Hebban om te vertellen hoe het er met onze verslaving voor staat.

Op een blog van Cindy las ik voor het eerst het woord Hebbannista en ook bij deze term voelde ik me direct aangesproken.

Al snel merk je dat je elkaar vind bij dezelfde boeken, dezelfde blogs en dezelfde artikelen en er ontstaat verwantschap. Dat leidt tot de term Hebban-maatje en tot heerlijke vriendschappen. Dit mondde uit in een gezamenlijk blogspot zoals bij Het Achtste Leven of tot een grote verrassing waarbij ik tot de ontdekking kwam dat een Hebban-maatje een boek geschreven heeft (De onvoltooide ballade).

Maar nu de getallen

De titels van de gelezen boeken zullen hieronder nog wel ter sprake komen. Ik ga ze niet allemaal apart benoemen maar ze zijn zichtbaar in onderstaande fotocollage. De minichallenge, Geen Daden Maar Woorden (GDMW) heb ik in mijn eigen challenge gevoegd.

In eerste instantie de boeken waarmee ik mijn challenge volbracht.

5c816efb7d7626b418233e234de4225f.png

* Aantal gelezen boeken dit jaar: 45 + 2

* Aantal boeken opgegeven voor de challenge: ik begon met 35 boeken maar durfde in de zomer dit op te hogen tot 45 boeken. Ik heb mijn challenge dus gehaald.

* Aantal categorieën afgevinkt van de oorspronkelijke lijst: 39 en nog 5 boeken mogen in een catagorie geplaatst worden (of de categorie om het boek heen gevormd).

* Aantal Jokers ingezet:3 (dichtbundels)

* Aantal blogs geschreven: 25 tot nu toe (nog 4 in de startblokken)

* Aantal spots geopend: 2 -Elegieën als boekenblog en Het achtste leven doet ons weven samen met Tea, Nathalie en Sanne.

* Aantal recensies geschreven: 25 inclusief recensie op blogsspot Elegieën 

* Aantal dingen overwonnen: Gigantisch veel! 

Hieronder nog de boeken die ik extra kon lezen in december omdat mijn Challenge voltooid was en om mijn Minichallenge af te ronden.

c35861ba38cd76a2c2e4deaa73ce249c.png

.

.

.

Boeken gelezen met een Hebbanleesclub

In totaal heb ik acht leesclubs op Hebban gevolgd met zeer, zeer, zeer veel plezier.

95cca2ff3a5cdf3c36c1582d07158f0b.jpeg

* Altijd vrolijk (tjonge, dat was spannend, mijn eerste leesclub)

* Schoppenvrouw (met eigen exemplaar en zonder commentaar)

* Gescheiden kamers (ik kwam al meer los)

* In seizoenen

* De Messias

* Eland (met eigen exemplaar en zeer veel commentaar)

* Moeras (Om heerlijk weg te zakken in alle reacties)

* Onheilig (laat ingestapt met eigen exemplaar en minder commentaar)

* Het achtste leven (feuilleton, een belevenis door de grootte van de leesclub, van het boek en door de mooie blogspot)

* een Mann 

Klassiekers, inclusief boeken gelezen met het klassieker genootschap of subgroep of nog verder daarbuiten

71fadbd4ffc37c23ee9ff7435654fb54.jpg

Sinds enkele maanden ben ik toegetreden tot het Klassieker Genootschap. Ik weet nog altijd niet of het nu met of zonder streepje tussen beide woorden moet maar dat mag de pret niet drukken. Ik was al dol op klassiekers maar dit virus heeft me wel enorm te pakken gekregen. Ook buiten het genootschap zet ik klassiekers op mijn lijst. Max Havelaar heb ik jammer genoeg niet uitgekregen omdat ik andere boeken voor moest laten gaan. Ik bedenk me net dat in 2017 niet echt een gaatje zit om dit boek uit te lezen. Daar moet ik maar enkele dagen vrij voor nemen.

  1. * De ontdekking van de hemel, KG subgroep
  2. * De jaren van onschuld, KG
  3. * De wereld van gisteren, KG
  4. * In koelen bloede, KG
  5. * Te wapen, KG
  6. * Manja, de vriendschap van vijf kinderen, KG
  7. * De goede aarde, KG
  8. * De ontnuchtering (Leopolds leesclub, dus niet op Hebban)
  9. * Hoogste tijd (KG subgroep)
  10. * De kleine Johannes

Boeken met een titel van 1 woord

Begin 2016 ging ik op zoek naar een boek dat in deze categorie zou passen. Ik kon op dat moment niet bevroeden dat ik alle vier de titels die ik vond voor deze categorie opzij heb moeten schuiven voor een ander boek dat hierin moest passen. Nog minder kon ik toen al bedenken dat ik in totaal 10 boeken zou lezen die in deze categorie zouden passen.

3e4c33c47768d0f264ab4b9b6adf2ed5.jpeg

* Muidhond

* HhhH

* Onheilig

* Beterschap 

* Pjotr

* Schoppenvrouw 

* Oorlogswinter 

* Eland

* Kanonnenvlees

* Wijk

Boeken geschreven door een vrouw

f7f9f875cb850271f10fc017bbc7bde0.jpeg

Ik heb niet specifieke vrouwen boeken uitgezocht. Ik ben gewoon achteraf gaan tellen. Bij het nakijken van dit lijstje merk ik dat ik echt toppers gelezen heb van vrouwelijke auteurs. Het zijn er 18 en ik las in totaal 47 boeken. Dat betekent dat meer dan eenderde van mijn gelezen boeken dit jaar geschreven is door een vrouw. Mooi aantal, toch wil ik wel eens een echte vrouwen challenge aangaan.

  1. - De val - Marga Minco
  2. - Altijd vrolijk - Anke Kranendonk
  3. - Het smelt - Lize Spit
  4. - Schoppenvrouw - Mensje van Keulen
  5. - Muidhond - Inge Schilperoord
  6. - De jaren van onschuld - Edith Wharton
  7. - In seizoenen - Judith Visser
  8. - Elke week een elfje - Amnada de Vries
  9. - De Messias - Julian Winter (auteurs-echtpaar)
  10. - Kom hier dat ik u kus - Griet op de Beeck
  11. - De onvoltooide ballade - Emma Motquin
  12. - De ontnuchtering - Kate Chopin
  13. - Onheilig - Roos van Rijswijk
  14. - Kanonnenvlees - Lotte Dodeliers
  15. - Manja, de vriendschap van vijf kinderen - Anna Gmeyner
  16. - Mensen zonder uitstraling - Jente Posthuma
  17. - De goede aarde - Pearl S. Buck
  18. - Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili
  19. (- Het woud der verwachting (nog niet uit))

Debuten

Sommigen al geschreven in de 19e eeuw anderen in 2016. Van alles zit er tussen. In totaal 15 debuten.

684d8f7bdcd7a0de01f01e0eed3ba2b7.gif

* Villa des Roses (1913)

* Het smelt (2016)

* In seizoenen (2016 romandebuut)

* De onvoltooide ballade (2009)

* HhhH (2010)

* Muidhond (2015)

* De Messias (2016)

* Altijd vrolijk (2016)

* De avonden (1947)

* Onheilig (2016)

* Eland (2015)

* De kleine Johannes, romandebuut (1884-1885-1887)

* Tijdloos (2014)

* Mensen zonder uitstraling (2016)

* Kanonnenvlees (2016)

* Wijk (2016)

Dichtbundels

64d55ce879d75d88463a14a35046054f.png

Er is een leven vóór Hebban en een leven met hebban! Vóór Hebban las ik geen gedichten tenzij ik er een kreeg of moest maken voor Sinterklaas. Door Nathalie (B) en Ellen (Prowisorio) werd ik alert gemaakt op leuke en grappige gedichten. Ik begon in Komrij's canon. Dat boek kan ik niet in mijn lijstje zetten want ik heb het niet uitgelezen. Niet omdat het niet mooi was maar omdat ik afgeleid werd door andere Hebban projecten. Ik lees af en toe een gedicht hieruit met leuke informatie erbij. Maar daarna durfde ik gedichten aan en las zelfs drie bundels dit jaar.

* Elke dag een Elfje

* Kanonnenvlees

* Wijk

Boekenblogklusjes

Hebban maakte mijn droom waar. Al jaren dacht ik na over een boekenblog maar met te weinig verstand van internet is het best moeilijk om zelf een blog te starten. Met behulp van Hebban heb ik deze blogspot kunnen starten. Fijn onder de velugels van Hebban. Maar het werd nog mooier. We kregen ook boekenblogklusjes aangereikt. Kies een boek, lees het en schrijf er een blog over. Dat liet ik me geen twee keer zeggen maar zelfs vijf keer aanreiken! De onderstaande klussen zijn op mijn Blogspot Elegieën terug te vinden.

* Zielsveel

* Tijdloos

* Elke dag een Elfje

* Hotel Malinconia

* Dood zaad

Leukste boekbeschrijving van dit jaar

Nog nooit heb ik zo veel recensies en boekbeschrijvingen gelezen als dit jaar hier op Hebban. Korte beschrijvingen, zeer lange epistels met prachtige tips en beschrijvingen met superlatieven waar ik soms nog niet van gehoord had maar waar ik wel van onder de indruk was, recensies die me raakten, recensies die er voor zorgden dat ik een HINTL lijst ging maken. Het is erg verleidelijk om te kiezen voor een van onze fantastische blogs van de blogspot Het Achtste Leven doet ons weven. Ook las ik een prachtig verhaal over tijd op de blog Leesverslaving van VeraB

Toch is het niet moeilijk om uit alle mooie blogs die ik las dit jaar te kiezen want er was eentje die er voor mij met kop en schouders bovenuit stak. Ik schiet opnieuw in de lach, telkens als ik er aan denk .

Geregeld schrijft hij een blog die raakt maar vooral blogs die erg grappig zijn. Ik heb het over Mies' Boekenpraat. Zijn mooiste en grappigste blog vond ik die over het boek Pet Sematary. Als je een grappig verhaal wil lezen, moet je er maar even een kijkje nemen.

Haren overeind van Mies!

Geplaatste recensies, inclusief recensies op blogspot Elegieën 

Ik had me in januari voorgenomen om van alle boeken die ik las een recensie te plaatsen. Ik geef de schuld lekker aan Hebban dat ik dit niet gedaan heb. Zo veel smakelijke boeken die ze telkens voorschotelen en de heerlijke leesclubs, die slokten nogal wat recensie-schrijftijd op. Toch heb ik wel enkele recensies geschreven. Natuurlijk want dat hoort ook bij de leesclubs. Ik heb er heel veel van geleerd. Ik lees nog meer intensief en denk achteraf diep na over het boek zoals over wat ik er van vond, hoe de schrijfstijl is, hoe de opbouw is. Boeken met een recensie blijven dieper in mijn geheugen zitten. Mooi toch?

  1. - De avonden - Gerard Reve
  2. - De val - Marga Minco
  3. - Altijd vrolijk - Anke Kranendonk
  4. - Het smelt - Lize Spit
  5. - Pjotr - Jan Terlouw
  6. - Oorlogswinter - Jan Terlouw
  7. - De Kleine Johannes - Frederik van Eeden
  8. - Teatro Olimipico - Kees 't Hart
  9. - Gescheiden Kmaers - Pier Vittorio Tondelli
  10. - Tijdloos - Sybold Deen
  11. - Elke week een Eljfe - Amanda de Vries
  12. - In seizoenen - Judith Visser
  13. - De Messias - Julian Winter
  14. - Eland - Lykele Muus
  15. - Moeras - Steve Toltz
  16. - Kanonenvlees - Lotte Dodion (in press)
  17. - Mensen zonder uitstraling - Jente Posthuma (in press)
  18. - Een Mann - Rindert Kromhout (in press)
  19. - Anna in kaart gebracht - Marek Sindelka (in press)
  20. - Wijk - Jonathan Griffioen (in press)
  21. - Het achtste leven (voor Brilka) - (in press, verwacht op 10 januari)

Mooiste boek dit jaar

Dit is de moeilijkste lijst. De ontdekking van de hemel is al een tijdje topfavoriet maar dit jaar heb ik echt hele mooie boeken gelezen. Ook heb ik gemerkt dat als je een boek leest met een leesclub dat dit zeer veel doet voor de beleving van een boek. Als je er iets over schrijft, over opzoekt, een recensie over schrijft en nababbelt dan wordt een boek een belevenis.

5. Eland - prachtige leesclub-belevenis, humor en leuke structuur

4. Moeras - prachtig, indringend en overweldigend

3. Anna in kaart gebracht - overweldigende metaforen en bijzondere schrijfstijl en structuur met mooie motieven

2. HhhH - Humor, bijzondere stijl en structuur van het boek

1. Het achtste leven (voor Brilka) - de structuur, het verhaal, de geschiedenis en een topbelevenis.

Wat is blijven liggen

Jammer genoeg zijn enkele leesprojecten blijven liggen. Door gebrek aan tijd en zoveel projecten die op tijd af moesten zijn, privé en op Hebban. Ik moet ze doorschuiven naar het volgende jaar maar als ik mijn planning bekijk kan het zijn dat deze projecten weer een jaar doorschuiven. Zo blijven er altijd voldoende boeken op mijn Ooit in begonnen, nog niet uit lijst

* Max Havelaar

* De druiven der gramschap

* Terug naar Oegstgeest

* Joe Speedboot

* De Wase Trilogie van Tom Lanoye

Plannen voor 2017?

Nou en of! Ik heb echt wilde plannen voor 2017. Zo wild dat ik het van voor tot achter moest regiseren, plannen en structureren. Daarom schreef ik een apart blog voor mijn Challenge voor 2017. Dat wordt een echte uitdaging voor mij.



Reacties op: Jaaroverzicht Reading Challenge 2016

Meer informatie

Lijsten

TBRWMS-lijst *GL*

op 26 oktober 2016 door Gigi Leestgraag 66 boeken 0 volgers 0 reacties