Mijn 50, pardon 5! favoriete boekpersonages
Maak je Top vijf van favoriete hoofdpersonages ooit ...
Dit is voor de ene boekenliefhebber een makkie, voor de ander een ongelooflijke klus. Ik behoor tot de laatste categorie. Ik vind het namelijk heel moeilijk om te kiezen want ik heb zo veel favoriete personages. Ik heb er al vaker over nagedacht en volgens mij komen steeds andere personages bij mij boven.
Als kind kon ik al dwepen met personages uit boeken en op dit moment is dat nog steeds zo. Soms omdat ik een karaktertrek herken. Een andere keer omdat ik een karakter(trek) zo graag zou bezitten. Mijn favorieten zijn zeker niet altijd de hoofdpersonages en zo af en toe loopt het ook nog niet eens zo goed met ze af. Nu ga ik dan een top vijf maken van al die favorieten. Zucht, zucht en nog eens zucht. De eerste zucht omdat ik niet weet welke personages ik moet kiezen. De tweede zucht door de weemoed die het denken over die personages bij me op roept en de derde zucht als ik eindelijk mijn keuze heb gemaakt. Ik heb het gevoel op dit moment dat ik de verantwoordelijkheid heb van de voltallige jury van de Academy Awards!
Het wordt een reis door mijn lees-carrière vanaf het prille begin. Nu ja, niet echt het prille begin want Wipneus, Pim en Pinkeltje laat ik toch even voorbij gaan. Omdat het kiezen al moeilijk genoeg is laat ik de stripboeken ook even achterwege. Hoewel, nu ik er over nadenk zou Obelix een topscorer zijn. Een van zijn quotes is bij mij erg favoriet en gebruik ik geregeld in allerlei variaties: "Rare jongens, die Romeinen".
Passend bij de Reading Challenge 2016 zal ik mijn favorieten uit vijf verschillende categoriën met een Oscar voor beste personage in een favoriet boek belonen.
.
Ik merk dat ik in mijn gedachten categoriën voorbij zie komen met telkens twee belangrijke personages. Ook merk ik dat favorieten uit latere categoriën (dus onlangs gelezen) hoger eindigen op de ranglijst. Kijk maar mee.
Op nummer 5
Categorie: Mijn kinderjaren en vroege jeugd.
Hier strijden twee personages om de eer van favoriet. Ten eerste Shura, in eerste instantie bijna een vijand maar later de vriendin en reisgenoot van Pjotr uit het gelijknamige boek van onze onvolprezen Jan Terlouw. Ik aanbad Pjotr en wilde dus het liefst zijn vriendin zijn. Als Shura was dit mogelijk.
Maar voor die tijd heb ik jaren en jaren Lize als favoriet gehad. Lize, het meisje dat niet kon praten uit het boek Alleen op de wereld van Hector Malot. Ik wilde trouwen met Remi en dus wilde ik Lize zijn. Ik denk dat bijna iedereen zou kiezen voor Remi als favoriet personage uit dit boek, maar nee, ik kies voor ...
And the winner is:
***LIZE ACQUIN***
.
.
.
.
.
Op nummer 4
Categorie: Mijn jeugdjaren en leeslijst voor school
Vele boeken las ik voor mijn lijst en er zijn twee boeken met favoriete personages. Beide boeken las ik in de afgelopen jaren opnieuw en weer sprongen dezelfde personages er uit.
Ten eerste De Aanslag van Harry Mulisch. Hierin zat een personage dat een korte maar cruciale rol speelt in het boek. Het betreft Truus Coster, gebaseerd op verzetsstrijdster Hannie Schaft. Ze heeft een enorme indruk gemaakt op de hoofdpersoon Anton Steenwijk en op mij. Dit komt door het prachtige verhaal dat ze vertelt over licht en donker, haar zorgzaamheid naar Anton, haar verzetsdaden en haar fantastische beschrijving van het grondmotief van het boek.
Daarnaast staat Trix uit De koperen tuin van Simon Vestdijk. Ze is zo waarachtig en zo zichzelf, ondanks alles wat ze meemaakt, dat ze een onuitwisbare indruk op me gemaakt heeft. Het verhaal van dit boek was ik grotendeels vergeten maar het uiterlijk van Trix en haar dansje in de tuin kon ik me nog zo levendig herinneren zelfs meer dan 30 jaar nadat ik het boek gelezen had. Dat zegt toch wel iets, niet? Nu moet van deze twee toppers een als favoriet bestempelen. Dat vind ik reuze moeilijk...
And the winner is:
***TRIX CUPERUS***
.
.
.
Op nummer 3
Categorie: Young Adult boeken die ik las toen ik niet meer zo Young Adult was.
Ondanks dat ik echt geen puber meer was toen ik de Harry Potter serie las kan ik ook hier een favoriete personage nomineren. Nu ik dit schrijf denk ik direct ook aan Dobby! Lieve, schattige, altijd zorgzame Dobby. Maar toch is Dobby niet de reden dat ik de Potter-reeks hier noem. Als kind en puber had ik zo graag precies zo willen zijn als Hermione, met al haar hebbelijkheden en betweter-praatjes. Slimmer dan anderen, altijd met haar neus in de boeken, hard studerend, opkomen voor anderen, een goed analyserend vermogen. Geweldig.
Enkele jaren later las ik The Hungergames. Katniss, de Spotgaai, het boegbeeld van de strijd maar toch zo zichzelf is hier mijn favoriet. Ook zij is goed in analyseren van situaties en maakt haar beslissingen door 'out of the box' te denken. Ze is zorgzaam, gaat voor het lot van de ander, is lekker dwars maar vooral verre van narcistisch. Dat is uitzonderlijk voor iemand die zoveel macht krijgt en aanbeden wordt. Ze redt vele levens en zorgt ze voor een betere wereld. Zo mooi, zo goed en dan toch zo'n lastpak af en toe...
Tromgeroffel.....
And the winner is:
***KATNISS EVERDEEN***
.
.
.
Op nummer 2
Categorie: Mijn crimi/thriller tijdperk
Heel even heb ik gedacht om te kiezen voor het meest geniepige, meest sluwe, meest wrede personage uit een van de thrillers te kiezen maar dat zou dan toch net niet mijn favoriet zijn. Daarom kom ik weer bij een moeilijke keuze. De strijd zal dit keer wederom tussen twee vrouwen gaan.
Mijn thrillertijdperk begon volgens mij met de boeken van Karin Slaughter. Dat ik enorm gecharmeerd was van deze boeken had grotendeels te maken met mijn bewondering voor Sara Linton, uit de Grant County en de Georgia reeks. Een patholoog-anatoom (prachtig, maar luguber vak), met zoveel kwaliteiten. Ze heeft zo veel meegemaakt en doorstaan en enorm begaan met anderen. Je zou bijna zeggen dat de auteurs het erom doen om zulke goede, mooie en krachtige vrouwen te creëren voor hun verhalen.
Sara moet de strijd aangaan met een vrouw uit een Scandinavische reeks. Als Sara al veel meegemaakt heeft valt dit in het niet bij wat deze sterke dame heeft moeten doorstaan. Ondanks dat het weer een slimme vrouw is met een ongelooflijk analystisch vermogen zijn niet deze eigenschappen die de doorslag geven. In dit geval gaat het om het enorme doorzettingsvermogen, het niet willen opgeven, het eigenzinnige en het helemaal zichzelf zijn dat maakt dat ik dit personage zo bewonder. Een personage dat het meest tot de verbeelding spreekt in dit genre is voor mij toch Lisbeth Salander uit de Millenium reeks van Stieg Larson.
Dit keer ben ik er snel uit!
And the winner is:
***Lisbeth Salander***
.
.
.
.
Op nummer 1
Categorie: Huidige leeslijst en dus vooral nederlandstalige literatuur
Nu kom ik langzaam bij de nummer 1. Aangezien literatuur op dit moment mijn favoriete genre is is het niet gek dat mijn echte toppers uit de literatuur komen. Uit de boeken die ik nu lees. Heel even dacht ik aan Alphonse Badji uit het boek Dertig dagen van Annelies Verbeke. Hij is zo bijzonder, behulpzaam en bijna te goed voor deze wereld. Een personage uit een hemels boek, mag ik wel zeggen. Maar Alphonse en al de bovengenoemde personages kunnen niet op tegen twee personages die het me weer moeilijk maken om te kiezen. Ze komen allebei uit het zelfde boek. Een boek dat ik enorm bewonder. Beide mannen (wie had dat gedacht dat het juist mannen waren die zouden strijden om de eerste plaats) zijn onderdeel van een twee-eiïge eenling. Twee vrienden, makkers, gelijkwaardige gesprekspartners die zo met elkaar verbonden zijn, meer nog dan ze zelf vermoeden. Mannen die zo op elkaar lijken maar juist ook zo verschillend zijn. Ik heb het over Max en Onno, uit de ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch. Het zijn zeer begaafde mannen begiftigd met fantastische humor, die genieten en ook ons laten genieten van heerlijke dialogen. Maar ik moet kiezen tussen Onno en Max. Wordt het Onno de heerlijke kwajongen, zelfs als hij daar eigenlijk te oud voor is. Zijn rotsvaste vertrouwen in zijn kunnen en capaciteiten (over narcisme gesproken maar dan wel de vriendelijke soort). Of wordt het Max, de grote flirt die tegelijkertijd sterrenkundige is. Een diepe ziel die een moedige stap moet nemen maar minder positief tegen zichzelf aankijkt.
Het is in dit geval bijna zoals bij Sophie's Choice (maar dat is weer een ander boek). Maar toch...
And the winner is:
***MAX DELIUS***
.
.
.
.
Tjongejonge
Wat een heerlijke reis door mijn boeken. Steeds meer personages komen bovendrijven. Ik zou wel een boek willen schrijven met favoriete personages uit boeken die ik in mijn gehele leven gelezen heb. Maar dat is iets voor een ander leven denk ik.