Mijn Reading Challenge 2016, Inhaalslag- januari tot en met maart
Al maanden denk ik dat ik de boeken van mijn Reading Challenge eens mooi moet archiveren op Hebban zoals enkele andere bloggers dit ook doen. Telkens kwam het er niet van. Nu ik vakantie heb en de kinderen bij vrienden zijn neem ik toch de tijd om eens alles op een rijtje te zetten in een blog. Leuk om later nog eens terug te kijken. Ik begon mijn challenge met de gedachte om alle boeken uit mijn kast, die nog ongelezen op mij stonden te wachten, in de categorieën te persen. Op dat moment dacht ik 35 boeken te gaan lezen. Enige tijd geleden heb ik het aantal boeken van mijn challenge aangepast naar 45.
Op 1 januari was ik al ver en had ik al veel boeken op een plekje in de lijst binnen een categorie geplaatst. Ik was toen 2 á 3 dagen actief op Hebban. Nu ja, actief, op dat moment was ik meer passief op Hebban. Maar zelfs 'passief zijn' op Hebban had een enorme impact op het voorgenomen lijstje. Ik zag allemaal smakelijke recensies, verrukkelijke boeken, overheerlijke leesclubs en zeer appetijtelijke giveaways voorbij komen. Maar och, zo'n lijstje met categorieën is nog mooier als je er mee kunt schuiven, bleek al na enkele weken. Ik zal jullie niet vervelen met wat ik in eerste instantie op mijn lijst had staan en welke eisen ik mezelf opgelegd had voor de challenge. Daar zal ik later nog eens uitgebreid op terug komen. Wel zal ik benoemen welke boeken ik las en in welke categorie deze terecht zijn gekomen.
1. Gerard Reve, De Avonden
9 januari 2016, ****
Hier was ik al in begonnen op de laatste 10 dagen van december omdat dat traditie is. Het is dan de bedoeling dat je het boek uitleest op 31 december. Maar het liep anders. Ik had het drukker dan verwacht (grotendeels ook door het surfen op Hebban;-)) en ik had het boek pas uit op 9 januari. Voor literatuurliefhebbers is dit een mustread. Omdat het Reve is, een van de grote drie, omdat het boek alom geprezen is, omdat het een cult-boek is en nog vele andere redenen. Ik vind het een mooi boek, schreef mijn eerste recensie over dit boek, maar ik ben mogelijk iets minder enthousiast dan de echte liefhebbers van Nederlandstalige literatuur.
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek dat geschreven is door iemand die jonger is dan dertig.
Natuurlijk is Reve nu niet jonger dan dertig, in tegendeel, hij leeft al niet meer maar toen hij het schreef was hij pas 23 jaar oud. Je kunt deze categorie ook anders opvatten waarbij de schrijver nu jonger is dan dertig, maar dat paste niet bij mijn boekenkeuze.
2. Marga Minco, De Val (1983)
9 januari 2016, ****
Het was al 9 januari en ik had pas 1 boek uit. Om het tempo op te voeren koos ik maar direct voor een boek dat ik in 1 avond uit zou hebben. Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd erg genoten van het bittere kruid maar ik wist toch echt niet meer waarom ik dat mooi vond. Bij deze novelle kwam het gevoel weer boven. Ik lees graag over de tweede wereldoorlog maar ik houd ook van de schrijfstijl van Minco. Ze heeft weinig woorden nodig om een indringend verhaal op papier te zetten.
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek dat je in een dag uit hebt.
Het uitlezen in een dag of een avond lukt wel. Het verhaal bleef bij mij wel nog even na sudderen. Heerlijk, ik lag weer op schema, ik lag zelfs ietsje voor. Mooi zo!
3. Willem Elsschot, Villa des Roses, (1913)
15 januari 2016, ****
Het verliep goed met de nog te lezen stapel in de boekenkast. Half januari had ik al drie boeken uit die boekenkast gehaald om te lezen. Een jaar eerder las ik Kaas en Lijmen-Het been van Elsschot en daar had ik erg van genoten. Dit debuut is ook een juweeltje. De ondergrondse ironie bevalt me in de boeken van Elsschot. Maar dit boek kan niet op tegen Kaas, dat is mijn favoriet.
Ik plaatste dit boek in de categorie: Een debuutroman van een Vlaamse auteur
Wist ik veel dat er iets later nog een debuut van een Vlaamse auteur voorbij zou komen. Zo had ik het namelijk niet gepland. Tot aan dit derde boek ging het prima volgens de planning.
4. Stefan Brijs, post voor mevrouw Bromley, (2011)
26 januari 2016, ***|****
Oeps pas bij boek vier en mijn planning liep al mis. Dit boek kwam namelijk niet uit de nog te lezen stapel in de boekenkast. Dit boek kwam ik tegen op een boekenmarkt en het stond al lang op mijn verlanglijst. Ik kon het niet laten liggen en kon het ook niet weerstaan om het direct te gaan lezen. Ik had niet zo lang daarvoor De Engelenmaker van Brijs gelezen en dat boek had een enorme indruk op me gemaakt. Nu moest ik een categorie bij dit boek zoeken en er moest een ander boek voor schuiven waardoor een derde boek naar een andere categorie verplaatst moest worden waardoor een vierde boek sneuvelde op mijn lijst. Dat moest dus ongelezen in de kast blijven staan.
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek met meer dan 500 bladzijdes
Eigenlijk vind ik dat niet terecht. Ik heb wel dikkere boeken gelezen en boek nummer zes heeft volgens mij echt meer woorden maar net geen 500 pagina's maar een ander plekje kon ik in mijn categorieën niet vinden. Post voor Mevrouw Bromley is een mooi boek, handelt ook over de oorlog (de eerste in dit geval), waarbij de liefde voor boeken, lezen en schrijven een grote rol spelen. Toch kon het voor mij niet tippen aan die andere Brijs.
5. Anke Kranendonk, altijd vrolijk, (2015)
4 maart 2016, ***|****
Bij boek vijf werd er weer een beroep gedaan op mijn creativiteit met de categorieën. Maar dat was de schuld van Hebban! Er was namelijk een leesclub met een debuutroman. Dat was nieuw voor mij, ik had nog niet eerder meegedaan aan een leesclub. Dat wilde ik wel eens proberen. Heel spannend. Ik zou later wel bedenken welke categorie dit zou worden. Ik was getriggerd door het onderwerp waarbij de pinkstergemeente een grote rol speelde. Dat paste mooi bij een onderwerp waar ik onlangs veel over gelezen had, religie in de literatuur. Ik schreef me in en werd ingeloot.
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek van een auteur van wie je nog nooit hebt gehoord
Anke Kranendonk bleek een bekende auteur van kinderboeken maar ik kende haar niet. De kennismaking met de leesclub was heel fijn en het lezen over de pinkstergemeente razend interessant. De schrijfstijl beviel me iets minder maar ik had weer een vinkje bij een categorie. En deze categorie had ik niet in mijn kast staan want als het boek in mijn kast staat dan ken ik de auteur. Dat kwam goed uit. Ik raakte wel iets achter op schema want een leesclub kost tijd door het lezen en schrijven van reacties. Daarom las ik tegelijkertijd ook al in een volgend boek.
6. Thomas Rosenboom, publieke werken, (1999)
6 maart 2016, *****
Gelukkig kon ik deze wel weer uit de kast halen waarin mijn stapel met nog te lezen boeken lijdzaam op mij lag te wachten. Dit boek had ik al een tijdje in huis en ik had er al veel positieve recensies van gelezen. Dit boek zou kunnen passen bij de categorie boeken die al lang in je kast staan maar voor die categorie heb ik nog wel meer boeken. Het is mooi dat dit boek ook een historische component heeft. Enerzijds omdat ik dat graag lees, anderzijds dat ik daardoor een mooie categorie voor dit boek kon vinden.
Ik plaatste dit boek in de categorie: Een historisch boek
Wist ik veel dat er nog zoveel boeken op mijn pad zouden komen die ook in die categorie zouden passen? Dat kon ik ook niet weten want mijn categorieën waren ingepland met boeken uit mijn kast! Ik heb enorm genoten van dit boek. Heel veel pagina's met prachtige zinnen, historie, een bijzonder plot en twee zeer lieve, maar ook naïeve neven.
7. Lize Spit, Het smelt, (2016)
19 maart 2016, ****|*****
Ja hoor, ook bij boek zeven leek Hebban roet in het eten te gooien. Een giveaway met een debuut van een zeer veelbelovend auteur met een zeer goede pers en een erg aanlokkelijk verhaal. Hoe kon ik anders handelen dan meeloten naar dit boek? Ik had me al aangemeld toen ik met grote schrik dacht aan de categorieën. Gunst, waar moest ik dit boek dan toch gaan plaatsen? Maar dat is dan toch weer voortreffelijk geregeld door Hebban. Ze hebben speciaal een categorie in het leven geroepen voor boeken die je niet zo snel in je boekenkast hebt staan. Gelukkig won ik dit boek zodat ik met een gerust hart deze categorie kon invullen en kon slapen.
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek dat dit jaar is verschenen
Ik was nog even bang voor de mogelijkheid dat ik het boek niet zou winnen. Ik was toen nog zo Hebban-naïef dat ik dacht dat ik die categorie niet snel ingevuld zou krijgen. Nu weet ik beter! Het was een schot in de roos want dit is echt een pracht debuut. Achteraf gezien had het nog wel in meerdere categorieën kunnen passen zoals een debuut van een Vlaamse auteur maar daar stond Willem Elsschot al.
8. Mensje van Keulen, Schoppenvrouw, (2016)
20 maart 2016, ****
Bij boek acht begon ik toch al aardig door te krijgen dat de Reading Challenge categorieën vanaf de eerste dag invullen niet helemaal mijn ding was. Het rondsnuffelen op Hebban, gluren bij de boekenlijstjes van de 'buren', het voorbij razen van prachtige recensies en vooral de leesclubs zorgden voor steeds meer schuiven op mijn lijstje in plaats van in mijn boekenkast. Voor boek acht ging ik namelijk actief op zoek in de bibliotheek. Een leesclub met een nieuw boek van Mensje van Keulen. Ik was niet ingeloot maar wilde het boek dolgraag lezen. Er moesten weer drie of vier boeken opschuiven naar een andere categorie maar dat maakte me niets uit. Dit boek ging ik meelezen!
Ik plaatste dit boek in de categorie: een magisch boek
Er zit een klein magisch tintje aan dit boek dat ik met veel plezier las. Naast dit magische tintje zit er ook magie in de pen van Mensje van Keulen waardoor ze een prachtige schrijfstijl hanteert. Ik zou het tweede deel van Harry Potter dit jaar met mijn zoon gaan lezen en daar zit natuurlijk veel meer echte magie in. Omdat 'echte magie' erg tegenstrijdig is en het nu niet meer in deze categorie past lees ik het pas volgend jaar met mijn zoon. Nu ja, dat zou ook kunnen komen omdat mijn zoon andere boeken hoger op zijn lijstje heeft gezet. Hij heeft namelijk wat ideeen opgedaan op een of andere site op internet. Ik geloof dat dat de invloed van zijn moeder is maar ik weet het niet zeker.
9. A. F. Th. van der Heijden, De slag om de blauwbrug, (1983)
25 maart 2016, ****
Zo, die komt wel uit de stapel nog te lezen in mijn kast. Na het lezen van Tonio vorige zomer ben ik verslingerd geraakt aan A. F. TH. van der Heijden. Zijn mooie barokke zinnen hebben me betoverd. Ik heb al een flink aantal boeken van hem gelezen. Het plan om de romancyclus De Tandeloze Tijd te gaan lezen dit jaar paste prima in de challenge. Ik heb alle boeken tot aan de Helleveeg perfect in de categorieën kunnen plaatsen. Het begin is gemaakt, ik zit goed op schema en mijn stapel slinkt.
Ik plaatste dit boek in de categorie: Een boek met een kleur in de titel
Het betreft een bijzonder boek dat veel belooft voor de rest van de cyclus. Ik neem me voor om de rest van de cyclus snel hier achter aan te lezen want ik wordt er erg blij van.
10. Toon Tellegen, Beterschap, dierenverhalen over ziekte en pijn, (2009)
26 maart 2016, ****
Ook dit boek stond al enige tijd te wachten in de kast. Nu er een perfecte categorie in de challenge zat had ik het idee opgevat om zo af en toe één van de korte verhalen te lezen naast de andere boeken. dan was er weer een boek van mijn stapel en ik had die bijzondere categorie afgevinkt. Twee vliegen in een klap
Ik plaatste dit boek in de categorie: een boek zonder menselijke personages
Wist ik veel dat ik na het lezen van dit boekje geen vlieg meer kwaad zou willen doen. Wist ik veel dat de dieren in zijn verhalen zoveel menselijke trekjes hadden waardoor het bijna valsspelen is om het in deze categorie te plaatsen. Wist ik veel dat Toon Tellegen je betovert met zijn prachtige dierenverhalen en dat je na het lezen van één van de verhalen niet meer kunt stoppen totdat het boekje uit is. Ik wist zelfs niet dat ik daarna alle dierenboeken van Toon Tellegen zou willen lezen en dat ook het hele gezin genoot van zijn verhalen. Ik ben ze gaan voorlezen en we genoten met z'n allen.
Ik was drie maanden en tien boeken verder. Ik lag al een beetje voor op het aantal boeken dat ik zou lezen. Dat was een goed teken. Ik had minder boeken uit de kast gehaald dan ik gepland had. Nou ja, who cares. Ik had er zelfs boeken bij geplaatst. Ik had genoten van de challenge tot dan toe, van de boeken, de leesclubs en van Hebban in het algemeen. Dat was een goed begin, al zeg ik het zelf.
Hebban had nog meer verrassingen in petto, zo bleek in de maanden die volgden. Maar dat vertel ik in een volgende blog.