Minikleppertjes: goed voor je challenge en je gemoed!
Met Minikleppertjes kom ik flink op stoom
De eerste maanden van het jaar gingen eigenlijk al goed maar maart en april geven mijn challenge wel een extra boost. Dat komt doordat ik een minikleppertje, eigenlijk helemaal geen klepper maar een dun boek dat toch zeer de moeite waard is, las en direct meer van deze auteur wilde lezen. Net als de Boekenweekessays en Boekenweekgeschenken doen deze boekjes het goed in je handtas en voor heerlijk tussendoor. Bijvoorbeeld als je wacht op een boek voor een leesclub. Of als je net een dikke klepper achter de rug hebt en even tot 'rust' moet komen. Zo las ik niet één boekje van Toon Tellegen maar nam er direct drie mee van de bibliotheek. Dan schiet de teller van de challenge wel snel omhoog en gaat het harder dan ik verwacht had. Hert mooiste van de boekjes van Tellegen is dat ze direct ook je gemoed een flinke boost geven. Ze zijn zo lief en waarachtig, ik ben er dol op.
Voor ik te ver afdwaal en een recensie ga plaatsen voor het oeuvre van Toon Tellegen ga ik snel aan de slag met het overzicht van mijn leesmaanden maart en april. Deel twee in de reeks.
1. Simon Vestdijk| Terug tot Ina Damman (1934) 03-03-17-09/45 ****
* Klassieker-genootschap: Rondje Vestdijk
Anton is al ouder en gaat naar de middelbare school waar hij het nog steeds moeilijk vindt om vrienden te maken. Hij heeft wel direct zijn oog laten vallen op zijn ideale vriendin. Dit verhaal is los te lezen van de andere boeken uit de Anton Wachterreeks. Het is zelfs eerder uitgegeven dan de twee vorige boeken. Toch is het erg bijzonder om de eerdere belevenissen van Anton al gelezen te hebben voordat je dit boek leest. Wederom is het taalgebruik bijzonder en typisch voor Vestdijk. Ook het vastbijten tot je ‘liefhebberij’ verwordt tot een obsessie zou ik ‘Vestdijkiaans’ willen noemen en dit is zeker goed passend in deze reeks.
2. Toon Tellegen| Maar niet uit het hart (2003) 10-03-17-10/45 *****
Minichallenge: Miniboekjes - parels van formaat
De eekhoorn geeft veel om de mier en vindt het dan ook lastig om afscheid van hem te nemen. De mier heeft helemaal geen moeite met afscheid nemen en snapt echt niet wat de eekhoorn nu zo moeilijk vindt, zegt hij. Dit boek had ik al bijna uit voordat ik de bibliotheek uitgelopen was. Omdat het zo verrassend en verslavend is om boeken van Tellegen te lezen. Ik was het bijna vergeten maar wist het toch nog. Bij thuiskomst moest ik telkens een stukje voorlezen van wat ik gelezen had omdat het zo lief en ontroerend was. Ook bij mijn gezinsleden bracht het een glimlach op het gezicht.
3. Toon Tellegen| Na aan het hart (2004) 11-03-17-11/45 ****
*Omdat het vorige boekje zo leuk was.
Ook in dit boek spelen mier en eekhoorn de hoofdrol, of beter, ze stelen de show. Het is mooi om te lezen hoe ze samen kunnen genieten van gesprekken en niets zeggen. Het was onmogelijk om dit boek te laten liggen in de bibliotheek toen ik op zoek ging naar de vorige titel. Het is zo mooi hoe Toon Tellegen in een heel kort verhaal een wereld van emotie kan leggen. Alle aspecten van vriendschap weet hij prachtig te beschrijven. Je ziet ze zo samen zitten, de eekhoorn en de mier, heel knus en gezellig, tenminste meestal.
4. Alessandro Baricco| Zijde (1996) 22-03-17-12/45 *****
*Minichallenge Tea: Miniboekjes, parels van formaat, tevens Leopolds leesclub
We gaan ruim anderhalve eeuw terug in de tijd en ontmoeten een Fransman die, door een onverklaarbare ziekte onder de zijderupsen, op zoek gaat naar een nieuwe bron voor zijn zijde handel. Hij trekt naar het verre oosten en ontmoet daar een bijzondere vrouw. Na het lezen van dit boek dacht ik even dat ik misschien toch maar mee moest doen met de Landenchallenge. Het aantal landen dat de Fransman doorkruist, op weg naar de zijderups is enorm. Het verhaal is op een bijzondere manier verteld, je voelt een afstand tot de personages tot aan het verrassende, mooie slot. Ondanks de kleine omvang wordt er gebruik gemaakt van herhaling van stukken tekst, met telkens een minimale afwijking van de voorgaande tekst wat een bevreemdend maar ook intens mooi effect heeft op het verhaal.
5. JK Rowling| Harry Potter en de vuurbeker (2000) 25-03-17-13/45 ****
*Gezinsboek
Het lukt Harry opnieuw om fors in de problemen te komen in dit verhaal, waarbij het einde van zijn opdracht meer duister is dan in de eerdere verhalen. Vaak kunnen zijn vaste vrienden hem ondersteunen maar op cruciale momenten is hij op zichzelf aangewezen. We gaan met ons gezinsproject sneller door de boeken heen dan verwacht. We hadden gedacht dat we het laatste boek in 2018 uit zouden lezen. In dit tempo zullen we sneller de eindstreep halen dan gepland. Dit boek is weer een stapje grimmiger dan de drie voorgangers maar toch weet de schrijfster de luchtige momenten op de juiste plekken op te voeren. Met momenten, vaak zelfs, hebben we enorm kunnen lachen. Zelfs als Harry ruzie krijgt met zijn beste vriend, weet ze dit herkenbaar voor pubers (en ouders) te beschrijven juist door de goede mix van verdriet, boosheid en humor. De boeken groeien met de kinderen mee. Was het eerste boek nog echt voor negenjarigen, dit boek is voor een jonge puber prima te pruimen en voor de iets jongere lezers goed te doen.
6. Toon Tellegen| Met hart en ziel (2004) 29-03-17-14/45 ****
*Omdat de vorige twee boekjes zo ontzettend mooi waren
Naast de mier en de eekhoorn treffen we meerdere bewoners van het bos en de meesten weten ze een bijzonder feest te organiseren. Iedereen, of nochtans bijna iedereen, is welkom. Het is ongelooflijk wat Tellegen doet, hij weet me tot tranen te roeren en direct aansluitend zo te laten lachten dat mijn tranen niet opgedroogd raken. Het is dat ik andere boeken op mijn wensenlijst heb staan, anders zou ik het hele oeuvre van Tellegen achter elkaar gaan lezen. Het zou een mooie challenge worden. Dieren krijgen menselijke trekken maar blijven toch dier en we kunnen veel van deze dieren leren. We zouden er een voorbeeld aan moeten nemen.
7. Connie Palmen| De zonde van de vrouw (2017) Boekenweekessay **** 09-04-17-15/45
*Minichallenge: Boekenweekessays
Palmen beschrijft enkele gevierde maar ook beklaagde vrouwen. Ze legt de vinger op de zere plek bij deze dames die naast grote hoogtes in hun carrière ook diepe dalen in hun privéleven hebben gekend en zoekt naar overeenkomsten. Nadat ik vorig jaar misgreep toen ik het Boekenweekessay wilde aanschaffen zorgde ik er dit jaar voor dat er niets mis kon gaan. Mijn net iets eerder gekregen boekenbon bewaarde ik angstvallig voor de aanschaf van boeken in de Boekenweek zodat ik het Boekenweekgeschenk kon krijgen maar ook het Essay kon aanschaffen. Het formaat van deze uitgaven zijn fantastisch voor een uitje met het gezin. Past prima in de rugzak en als de kinderen even bezig zijn en vader bemoeit zich met hen kan ik even onderuitzakken in de schaduw met een zakformaat boekje gevuld met een indrukwekkend essay. De boeken van Palmen heb ik wel in huis maar tot nu toe nog niet opgepakt. Na het lezen van dit boek denk ik dat dit onterecht is.
8. Lev Tolstoj| Anna Karenina (1876) 21-04-17-16/45 ****/*****
*Hebban Leesclub met eigen exemplaren
Je bent een mooie vrouw van Russische origine, van goede huize, getrouwd met een goede partij en hebt een kind waar je zeer veel van houdt, wat zou je nog meer wensen? Natuurlijk, als man zijnde kun je meer wensen hebben en heb je daar ook recht op, maar kom op, toch niet als vrouw? Wat hebben we genoten van dit dikke boek, samen met een grote groep enthousiaste Hebban-lezers, om het te verorberen en te veroveren. Heerlijke discussies, struikelend over de namen, die in elke vertaling anders geschreven werden, maar vooral genietend van het prachtige proza van Tolstoj. Wat kan die man beeldend schrijven. Samen met hem stonden we op zijn in de zon zinderende land, al mede ploegend en zwoegend met de boeren. Jammer dat deze auteur wel bijzondere denkbeelden had over trouw en de vrouw. Maar is dit misschien toch passend in het tijdsbeeld? Kunnen we dit aan de kant schuiven omdat hij zo mooi schrijft?
9. Joost van Driel| In het museum (2017) 23-04-17-17/45****
*Hebban Leesclub
David is dol op Dino's en zijn vader en samen met zijn vader bezoekt hij geregeld het Natuurhistorisch museum in Brussel. Als David wat ouder wordt en teleurgesteld raakt in zijn vader en zijn omgeving gedurende deze, zo favoriete tripjes, is het dan zijn vader of zijn het de Dino's die hem uiteindelijk zullen steunen? Een heerlijk debuut met een bijzondere plotwending werd besproken in een leesclub met een aantal lezers, dat goed de diepte in ging. Tel daarbij op een coördinator die vragen stelde die ons nog dieper deed graven en je kunt je voorstellen dat dit weer een zeer geslaagde leesclub was. Een leesclub die deed genieten en leren lezen! O ja, als je ooit aan dit boek begint, bekijk dan eerst de omslag heel goed en doe dit later nog eens. Daarna mag je bij de leesclub bekijken wat er besproken is over de omslag.
10. Carson McCullers| Het hart is een eenzame jager (1940) 29-04-17-18/45****/*****
*Klassieker-genootschap: keuze van Marjon
John Singer is doofstom maar goed in liplezen en hij heeft een voortreffelijke luisterhouding. Vier zielen in een zuidelijk stadje in de VS vinden in Singer een luisterend oor, iemand die hen helemaal begrijpt. McCullers was erg jong toen ze deze roman schreef maar weet de karakters en de onderliggende problematiek heel treffend te beschrijven. Muziek, armoede, vriendschap, racisme, politieke betrokkenheid en liefde komen allemaal aan bod in dit boek. Omdat ik niet zo vaak een Amerikaanse roman lees viel me direct op dat dit verhaal zich afspeelt in de VS. Vanaf het eerste hoofdstuk is dit al voelbaar in de sfeer, de toon, de beschrijvingen van de omgeving. Omdat ik zo genoot van dit verhaal met zijn verschillende lagen heb ik mijn vrees voor boeken uit de VS direct kunnen overwinnen.
Auteur Man: vrouw = 7:10
Nederlandstalig:buitenlands = 6:4
Percentage deze maanden: 22%
Percentage totaal: 40%
Aantal pagina's: nog altijd niet geteld.
Wat heb ik weer genoten deze twee maanden. Er zat geen misser tussen; ik vond ze allemaal heerlijk om te lezen en toch heel divers. Het schiet goed op met mijn challenge, mede dankzij de kleine, maar o zo mooie, miniboekjes. Toch zit er ook een flinke Klepper tussen. Het boek Anna Karenina heeft toch echt veel pagina's al moet ik zeggen dat ook dat boek voor mijn gevoel snel uit was. Waarschijnlijk heeft het samen lezen daar een positieve inlvoed op gehad.