Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Plankjes kijken

op 05 augustus 2017 door

fd5671031fbfa1049e413fcb2cc88954.jpegHebben jullie dat ook?

Dat je al kunt genieten van het kijken naar de boeken op je boekenplank? Of dat je speciaal een blokje omloopt om even de plankjes van de boekenwinkel te bekijken? Het gaat zelfs zo ver dat ik bibliotheken in andere steden graag een bezoekje breng of kan genieten van foto's met boekenplanken, liefst met hele oude boeken. Of nog leuker, de boekenplank van een ander bekijken als je daar op bezoek bent. Even spieken wat de betreffende persoon in huis heeft, hoe de boeken geordend zijn, of juist niet. Bekijken wat je herkent of juist helemaal nog niet kent. Heerlijk, ik kan er echt even tijd aan besteden en soms loopt dit uit op heerlijke discussies over boeken. Soms ook op genante taferelen dat mijn man me weg moet rukken bij al die lieve boeken.

En toen kwam Hebban op mijn pad

Sinds ruim een jaar is er iets bij gekomen: het bekijken van digitale plankjes. De NTL plank van andere Hebbaners, Hebannisten en Hebbanolics. Of nog leuker de al gelezen plank van deze Hebban bezoekers. Bij elke leesclub kom ik weer nieuwe mensen tegen waar ik soms heel vluchtig maar soms ook uitgebreid de planken bekijk. Ik kan dit doen zonder dat ik me hoef de generen, zonder dat iemand anders ziet hoe ik verlekkerd weer boeken toevoeg aan mijn lijst maar het is ook boekenplanken kijken zonder dat je er over kunt discussiëren. Laat dat nu net een van mijn favoriete bezigheden zijn; om de praten over boeken. Alleen lezen en schrijven gaan vóór als favoriete bezigheid. Soms zie ik plankjes en zou ik er graag een opmerking over willen maken of iets over willen vragen. Dat kan niet altijd en dat vind ik vaak jammer.

Favorieten

Het ultieme plankje van andere lezers was tot voor kort voor mij de plank met favorieten. Dat geeft voor mij vaak de beste inkijk in het favoriete genre van een Hebban lezer. Het geeft net wat meer inzicht dan de nog te lezen plank of de al gelezen plank want op die speciale plank zet je toch echt alleen de boeken op die je helemaal top vindt. Soms staan daar maar drie boeken op. Dat is iemand die heel secuur zijn favorieten kiest, ik denk dat die lezer wikt en weegt en niet al te scheutig is met sterren of vette beoordelingen. Anderen hebben deze plank helemaal vol staan. De enthousiastelingen stel ik me daar bij voor, lezers die overlopen van blijdschap als ze weer een heerlijk boek gelezen hebben. Ook dat vind ik leuk om terug te zien.

In bezit9898ca93ff4f5722d01cddcb0ee8cb03.jpeg

Maar sinds enkele dagen is er een ander plankje dat mijn aandacht trekt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Win het boek dat jij graag wil lezen actie van Hebban. Er verschijnen lijsten bij de profielen met boeken die men In bezit heeft. En die lijsten kunnen we naar hartelust bekijken, bestuderen en besnuffelen. Het is een lichte vorm van voyeurisme denk ik, maar ik geniet van deze lijsten. Ik kan een beetje in de boekenkast, of boekenkist, of boekendoos, of nachtkastje, van de Hebbanlezers kijken. Oké, van ordening van deze boeken in de boekenkast is dan nog niets gezegd, jammer genoeg, maar het is enorm leuk om eens te bekijken wat iedereen al in huis heeft en over het algemeen nog niet gelezen. Het allermooiste vind ik nog wel dat het een door de lezer zelf aangemaakte lijst is waardoor je wel commentaar kunt leveren onder aan die lijst. Je kunt er vragen over stellen, tips geven, tips vragen. Geweldig toch?

Doen jullie dat ook? Gluren bij de Hebbanlezers-buren? En welke lijst of plank is bij jullie favoriet?



Reacties op: Plankjes kijken

Meer informatie