Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.
Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.
Instructies
We gaan het bij deze Leesclub iets anders doen dan je misschien gewend bent. Normaal worden er tien vragen gesteld die je alle tien moet beantwoorden. Omdat er inhoudelijk veel over het boek te zeggen is heb ik vijftien vragen bedacht (vrijwel allemaal met enkele deelvragen). Je hoeft nog steeds slechts op tien vragen antwoord te geven en je mag zelf kiezen welke dat zijn. Bij vragen die meerdere deelvragen hebben zijn enkel de eerste twee (a en b) verplicht. Als je dat leuk vindt dan mag je natuurlijk ook gewoon alle (deel)vragen beantwoorden. Op elkaars antwoorden reageren wordt sterk aangemoedigd.
Om ervoor te zorgen dat jullie een goede keuze kunnen maken heb ik bij wijze van uitzondering alle vragen alvast verzameld in deze openingspost. Je kunt er uiteraard pas op reageren als ik de vraag ook in de discussie plaats. Om de dag verschijnt er een nieuwe vraag. Laat het wel weten als je besluit dat je een vraag wil overslaan (meld dat onder de vraag zodra die geplaatst is of plaats bij het eerste bericht alvast een overzicht van de vragen die je wel of niet wil doen) zodat ik weet dat dat de reden is dat je even niet reageert. Probeer niet vijf achtereenvolgende vragen over te slaan (dan mis je meer dan een week van de Discussie). Ik zou het fijn vinden als jullie in ieder geval vraag 1 en vraag 14 zouden beantwoorden, ook (juist!) als je het boek wat minder goed vond en je het vervolg niet gaat lezen.
De discussie begint zondag 5 mei en de laatste vraag wordt maandag 3 juni gesteld. Daarna heb je nog een week (tot en met zondag 9 juni) om te reageren op vragen/reacties van anderen en om je recensie te schrijven.
Vragen
Vraag 1
a. Wat voor boek verwachtte je te gaan lezen op basis van de cover, de achterflaptekst en het eerste fragment?
b. Zijn je verwachtingen uitgekomen? Waarom wel of niet?
c. In het Leesclubcafé hadden we het al over de Epic Reads-Leesclubs en wat deze boeken zo bijzonder maakt (zie opwarmvraag 2). Is dit boek voor jou een ‘Epic Read’? Waarom wel of niet?
Vraag 2
Zowel het boek als de serie (het is een duologie) heet ‘We set the dark on fire’.
a. Vind je dat een passende titel?
b. Wat denk je dat ermee bedoeld wordt?
Vraag 3
a. Welke thema’s kun je onderscheiden en hoe worden deze uitgewerkt?
b. Wat is volgens jou het belangrijkste thema van het boek?
Vraag 4
a. Hoe ontwikkelen de personages zich gedurende het verhaal?
b. Welk personage spreekt je het meest aan en waarom?
c. Zou jij dezelfde keuzes maken als Dani? Wat zou jij wel of niet gedaan hebben?
d. Tehlor Kay Mejia is actief in de literaire Latino-community en ze vindt het belangrijk dat ook minderheden gerepresenteerd worden in de media. Dat zie je terug in het boek. Carmen en Dani zijn personages met een kleurtje die niet heteroseksueel zijn. Wat vind je daarvan?
e. Zou het een ander verhaal worden als ze heteroseksueel en blank waren (buiten wat dit voor de romance betekent. Het gaat om welke invloed dat zou hebben op de personages)? In welk opzicht?
Vraag 5
We zien alles gebeuren door de ogen van Dani.
a. Had een andere verteller (een alwetende verteller of een andere personale verteller – dus een ander personage) dit verhaal ook kunnen vertellen?
b. Vanuit welk perspectief had je dit verhaal ook wel willen lezen/zou je hetzelfde boek nogmaals willen lezen nu je weet hoe het afloopt?
c. Welke invloed zou dat hebben op hoe je het verhaal ervaart? In hoeverre zou het dan een ander boek worden?
Vraag 6
a. Had je verwacht dat er in het boek polygame en lesbische relaties voor zouden komen? Is het leuker om het vooraf wel of niet te weten? Denk je dat Tehlor Kay Mejia iets wil zeggen over dit soort relaties?
b. Hoe ontwikkelt de romance zich? Vind je deze goed uitgewerkt en geloofwaardig? Wat vind je er wel of niet goed aan?
c. Tehlor Kay Mejia zei in een interview dat ze aanvankelijk dacht dat het liefdesverhaal in haar boek zou draaien om Dani en Mateo die verliefd op elkaar werden, totdat ze Carmen ging uitwerken en ze erachter kwam dat zij veel beter bij Dani paste. Dat had ook als voordeel dat ze kon verkennen hoe het is als iemand doorslaat in zijn idee van mannelijke superioriteit en dat ze er niet voor hoefde te zorgen dat Mateo een verborgen goede kant had die lezers moesten ontdekken. Wat had je ervan gevonden als ze haar oorspronkelijke idee uitgewerkt had? In hoeverre was het dan een ander boek geworden?
d. Dani denkt achteraf dat ze Carmen eigenlijk nooit echt gekend heeft. Denk je dat dat klopt? Wat denk je dat de onthulling aan het eind zal betekenen voor hun relatie?
Vraag 7
In het boek mogen mannen uit de voornaamste families trouwen met twee vrouwen – een Primera die volgens de legende hun gelijke is en die hen moet bijstaan met haar scherpe geest en een Segunda die het tegenovergestelde is en die verantwoordelijk is voor het draaiend houden van het gezin – en kijken zij neer op arme monogame stellen.
a. Waar heeft Tehlor Kay Mejia volgens jou deze rollen op gebaseerd en wat wil ze ermee zeggen?
b. Denk je dat deze verdeling in de praktijk werkt en dat ze alle drie gelukkig kunnen zijn? Of denk je dat de arme gezinnen (ondanks hun slechte positie en het ongemak dat daarmee gepaard gaat) gelukkiger zijn?
c. Zou je zelf een Primera of een Segunda kunnen of willen zijn? Welke rol zou je dan op je nemen? Als je moest kiezen, zou je dan op deze manier willen leven en het goed hebben of zou je liever willen leven zoals de arme mensen uit de samenleving?
d. Mateo behandelt Carmen en Dani op een bijzondere manier. Wat denk je dat zijn gedrag en dat van andere personages zegt over hun opvoeding, hun kijk op mannen en vrouwen en hun relatie met hun ouders?
e. Er zijn niet alleen verschillen tussen arm en rijk, maar ook tussen zonen en dochters uit voorname families (en dus tussen mannen en vrouwen). Wat vind je daarvan? Is dat eerlijk? Is het een erger dan het ander?
f. In het boek worden voor ons vreemde termen gebruikt voor de verschillende vrouwen en (als gevolg daarvan) voor de verschillende schoonmoeders. Vond je deze termen goed gekozen? Waren ze duidelijk?
Vraag 8
De maatschappij van Medio is dystopisch.
a. Welke elementen vind je dystopisch en zou je liever niet in onze eigen wereld zien?
b. Waarom dachten Dani’s ouders volgens jou dat het leven in ‘the inner island’ idyllisch was en hebben ze haar naar de Medio School voor Girls gestuurd? Waarom denkt Dani daar anders over? Wie heeft er gelijk?
c. Volgens Tehlor Kay Mejia heeft de actualiteit haar boek ingehaald. Welke elementen of gebeurtenissen herken je uit onze eigen wereld?
d. Zijn er volgens jou ook goede dingen binnen de maatschappij van Medio, in ‘the inner island’ of in kleine dorpjes als Polvo of achter de muur?
Vraag 9
a. Medio lijkt in sommige opzichten veel op onze wereld. Denk je dat Tehlor Kay Mejia dat bewust gedaan heeft? Welk effect heeft het? Vind je het prettig of juist niet?
b. Wat vind je van de wereldbouw? Is de wereld goed uitgewerkt en geloofwaardig? Wat valt je in positieve of negatieve zin op?
Vraag 10
‘We set the dark on fire’ wordt vergeleken met ‘The Handmaid’s Tale’ en met boeken van andere Latino-auteurs als Zoraida Cordova en Anna-Marie McLemore.
a. Welke van deze boeken heb je gelezen?
b. Begrijp je waarom dit boek hiermee vergeleken wordt? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er (in positieve of negatieve zin)?
c. Met welk boek zou jij ‘We set the dark on fire’ vergelijken?
d. Is er iets wat dit boek uniek maakt (in positieve of negatieve zin)?
Vraag 11
Elk hoofdstuk begint met een les uit het handboek van de school voor meisjes.
a. Wat vind je van deze lessen? Met welke instructies ben je het wel of juist totaal niet eens?
b. Voegden deze citaten voor jou iets toe? Vond je ze goed passen bij het hoofdstuk waar ze bij hoorden (in het algemeen of bij één hoofdstuk in het bijzonder)?
Vraag 12
a. Wat vind je van het verhaal zelf en van de manier waarop het verteld wordt? Gebeurt er genoeg? Ligt het tempo hoog genoeg? Wat vind je van de twist en de cliffhanger?
b. We hebben het bij eerdere vragen al eens gehad over wat Tehlor Kay Mejia met bepaalde dingen wil zeggen en of ze een boodschap heeft willen meegeven. Passen verhaal en boodschap bij elkaar? Vullen ze elkaar aan of staan ze elkaar in de weg?
c. Het motto van het boek is “Until we are all free, we are none of us free”, een citaat van de welgestelde Joodse Amerikaanse Emma Lazarus die haar positie gebruikte om de onrechtvaardigheid van onderdrukking onder de aandacht te brengen toen ze zich rond 1880 bewust werd van de gevolgen van antisemitisme. Waarom denk je dat Tehlor Kay Mejia dit citaat als motto van het boek gekozen heeft? Welke parallellen kun je ontdekken tussen wat je net gelezen hebt over Emma Lazarus en wat je in ‘We set the dark on fire’ hebt gelezen? Wie zijn er in dit boek volgens jou wel en niet vrij en wie kunnen er vechten voor de vrijheid van iedereen?
Vraag 13
a. Wat vind je van de mythe uit de proloog? Vind je het een mooi verhaal? Wat vind je van het gedrag van de Sun God, de Salt God, Constancia en de Moon Goddess?
b.
“Some people said this conlict, the one they would not officially call a war, had started thousands of years ago during a falling-out between two brother-gods. But here, today, Dani could see that was just a fanciful story, perpetuated to give people an easy answer. The real answer was harder. Prejudice. Hatred.
Maybe the Sun and Sals Gods had walked with mortals all those years ago. Maybe one had betrayed the other. But there was nothing left of that story here today. This was politics. This was humanity, and the refusal to recognise it.”
p. 222
Volgens het verhaal zijn de mensen die ver landinwaarts wonen gezegend zijn door de Sun God. Deze mythe wordt door de politici gebruikt om te bewijzen dat zij uitverkoren zijn en om te verantwoorden waarom zij geld en macht hebben. Denk je dat de mensen in Medio (aan de ‘juiste’ en aan de ‘verkeerde’ kant van de muur) echt in dit verhaal geloven? Wat betekent het als het waar is? Is het gedrag van de inner-islanders ergens te rechtvaardigen of heeft Dani gelijk als ze constateert dat iets wat duizenden jaren eerder gebeurd is er niet toe doet en het nu enkel nog een excuus wordt om onderscheid te kunnen maken?
c. Wat vind je ervan dat er in dit boek en in de echte wereld verzonnen en waargebeurde gebeurtenissen aangehaald worden als verklaring voor geluk of ongeluk? Is dat altijd slecht of kan het ook troostend werken?
Vraag 14
In deze serie volgt nog een tweede boek, waar nu nog niets over bekend is.
a. Ga je het tweede deel ook lezen? Waarom wel of niet?
b. Wat verwacht of hoop je dat er in het volgende boek gaat gebeuren? Je mag dingen opsommen of vertellen, maar als je heel creatief bent mag je ook een stukje schrijven of iets tekenen (plaats in dat laatste geval een link naar je creatie en licht kort toe wat je gemaakt hebt).
Vraag 15
Welke vraag over het boek zou je aan Tehlor Kay Mejia en/of aan andere deelnemers uit de leesclub willen stellen?
(Het is niet verplicht elkaars vragen te beantwoorden, maar het is natuurlijk wel leuk.)
Volgende stap
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel. Bij voorkeur doe je dit pas als de Leesclubdiscussie er grotendeels op zit. Je hebt hier tot en met zondag 9 juni (een week na het einde van de discussie) de tijd voor.