Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: De rand van de wereld - Andrew J. Graff

op 02 februari 2022 door

Op Facebook werden boekbloggers gevraagd voor een blogtour met het boek De rand van de wereld van Andrew J. Graff. Het boek was mij al opgevallen en stond op mijn wensenlijstje dus ik schreef me gelijk in. Een paar dagen later had ik mail dat ik mee mocht lezen en het het boek kwam snel binnen.

a5c70dfa21a3dce6f99498460353d361.jpg

De rand van de wereld - Andrew J. Graff

De rand van de wereld van Andrew J. Graff is een avontuurlijke coming-of-ageroman. Wanneer de tienjarige Fish zijn beste vriend Bread te hulp schiet omdat zijn vader hem mishandelt, loopt dit helemaal verkeerd af. De twee jongens denken dat ze een moord hebben gepleegd en vluchten de ruige bossen van Wisconsin in, op weg naar de vader van Fish. Ondertussen proberen de volwassenen hen te vinden. Wat volgt, is een meeslepende zoektocht met thema’s als hoop en verlies dat zich aftekent tegen het onstuimige landschap van de Upper Midwest.

Wat ik ervan vond

De cover is mooi. Er staan twee kleine figuurtjes in een stuk natuur. Het laat zien hoe klein de mens is ten opzichte van de bergen en wouden die er zijn. Het past ook goed bij het boek, waarin de macht van de natuur een grote rol speelt.

Het verhaal komt wat traag op gang, de diverse personages worden geïntroduceerd en dan is het even zoeken naar waar het naartoe gaat. Daarna wordt het een avontuurlijk verhaal waarin je blijft lezen. Het begint in "small-town Amerika", aan de rand van een groot natuurgebied. In het dorpje is niet veel te beleven, er zijn boerderijen, een tankstation en een buurtsupertje. Twee 10-jarige jongens Fish en Bread zijn dikke vrienden. Fish komt er zomers bij zijn opa op de boerderij, Bread woont er met zijn vader. De vader van Bread drinkt teveel en reageert zijn kwade dronk en frustraties op zijn zoon af. Dan gebeurt er iets wat de jongens doet besluiten om de wildernis in te vluchten.

Het is een levensgevaarlijke tocht en ze worden al snel gevolgd door de opa van Fish en de sherriff te paard en via het water door de moeder van Fish en Tiffany, een jonge vrouw met een eigen rugzakje. Al deze mensen hebben ook hun eigen verhaal en dat komt ook aan bod in het boek. Zo leer je deze mensen kennen en snap je de keuzes die ze maken. Het verhaal wisselt constant tussen de duo's en dat zorgt voor verschillende perspectieven. De natuur is van groot belang en het natuurgeweld maakt het de mensen erg moeilijk. Bos, rivier en heftige weersomstandigheden stellen hen constant op de proef. Het is mooi om te zien hoe deze mensen doorzetten en niet willen opgeven, wat er ook gebeurt.

De vertelde tijd beslaat slechts enkele dagen, met enkele terugblikken naar het verleden van de personages. De spanning wordt geleidelijk opgevoerd en het verhaal blijft constant boeien. Het is een boek waarin het geloof een rol speelt, maar wat past bij de personages en overheerst het verhaal niet. Tegen het einde is er een mooie scène met Fish die indruk maakt en die me als lezer wist te raken. De schrijfwijze van Graff is erg prettig, met mooie zinnen en niet te lastig waardoor alle aandacht naar het verhaal kan gaan.

Ik ben een kritische lezer en had tijdens het lezen wel af en toe iets van "waarom reageert die persoon nu zo?", maar het was boeiend genoeg om me weer het verhaal in te krijgen en de vraag verder te vergeten. Het is een verhaal makkelijk te visualiseren is en voelt als een film. Het zal me niet verbazen als het verfilmd gaat worden.

a5c70dfa21a3dce6f99498460353d361.jpg

De rand van de wereld is een mooi boek over vriendschap, de macht van de natuur en het maken van keuzes. Ik heb het met plezier gelezen en wie een boek zoekt voor de Hebban reading challenge: Lees een boek dat speelt in de wildernis, kan die met dit boek afstrepen.

97ab85f312087b5a096cddedf8f97e94.jpg



Reacties op: Blogtour: De rand van de wereld - Andrew J. Graff

Meer informatie

Gerelateerd

Over