Deja Vu
Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik door mijn blog op Hebban werd benaderd door de Margriet voor een artikel in hun blad (zie blog staartje en blog Margriet). Na een telefonisch interview en een fotoshoot in mijn slaapkamer stond ik paginagroot in het weekblad. Nu kreeg ik een enorm Deja Vu gevoel toen ik werd gebeld door een journaliste van dagblad Trouw.
Ik liep nietsvermoedend te shoppen (een paar boeken uitgezocht bij Kruidvat) toen ik werd gebeld. Snel een rustige plek opgezocht en een leuk gesprek gehad over de Hebban Reading Challenge en het lezen van boeken. Ik vertelde veel (mogelijk iets te veel... maar als ik eenmaal begin, houd ik niet meer op) en daarna was het klaar. Het was nog niet bekend wanneer het artikel zou worden geplaatst, maar dat zou ik nogwel horen. Daarna belde ze nog een keer voor aanvullende informatie en voor een foto en belde ze nog een derde keer of het ook goed was als er een fotograaf bij me langs zou komen! Haha, heb ik weer.
Diezelfde middag om vijf uur stond de fotograaf voor een dichte deur. Stroom deed het maar half en de bel deed het niet. Maar lang leve de mobiele telefoon, hij belde en ik liet hem binnen. Het bleek een hele aardige en gezeliige fotograaf endat stelde me op mijn gemak. Hij had ook zijn eigen licht mee, dus niets stond een fotoshoot meer in de weg. Ik had daarvoor in een uur alles snel opgeruimd (ik kreeg de tip van mijn Feelgood collega's om alles in de slaapkamer te mikken, dat heb ik trouwens niet gedaan) en het zag er dus fatsoenlijk uit.
We starten met een serie brave zittend lezende foto's en daarna 'voor de gein' nog een paar dynamische foto's met een hoop boeken. (De brave foto's zijn geskipt, maar die dynamische foto met handen vol boeken is het dus geworden.)
Ik had nog geen idee wanneer het zou worden geplaatst, maar ik kreeg vanmorgen al een appje van Sander van Hebban met een foto van het artikel (aardig he). En dus stapte ik ook maar gelijk op de fiets om een krant te halen (voor je het weet zijn ze uitverkocht!). Deze keer hoefde ik dus geen drie maanden wachten op het resultaat, maar stond ik gewoon een dag later al in de krant! Ik geniet vandaag van mijn 15 minutes of fame en morgen ben ik alweer oud nieuws, haha.
Ik plaats hier een foto van het artikel, maar ik heb ook een link naar het artikel online. Ik zag dat je als bezoeker 5 artikelen gratis mag bekijken. Dus het artikel "Deze vrouw las het afgelopen jaar 250 boeken" (what's in a name) is ook online te lezen. En de tekst staat ook onder de foto van het krantenartikel.
Vandaag ben ik een beetje beroemd en loop ik wat naast mijn schoenen, morgen ga ik weer normaal doen. Beloofd!
Voor wie het niet kan lezen. Dit is de tekst (bron Trouw online)
Deze vrouw las het afgelopen jaar 252 boeken
Iris Pronk– 11:35, 28 december 2018
Hoeveel boeken wilt u lezen in 2019? Marieke Scheers uit Houten houdt het op tweehonderd. ‘Daar ga ik waarschijnlijk wel overheen, maar je weet nooit wat er gebeurt.’
De teller van Marieke Scheers (50) staat op 252. Dat zijn alle boeken die ze in 2018 heeft gelezen, tot nu toe, want het jaar is nog niet voorbij. Hoogstwaarschijnlijk krijgt ze vóór Oudjaarsnacht nog twee andere boeken uit: ‘Hartendief op pootjes’ en ‘Brieven voor Sara’. Het eerste is romantische fictie, het tweede neigt naar literatuur, beide boeken hebben volgens Scheers een fijne, warme sfeer.
Geen tv meer
Zo niet bij Scheers, die avond aan avond op de bank zit met een boek en ook in bed nog wat leest. Ze is opgeleid als apothekersassistente en heeft sinds twee maanden geen werk meer, maar dat heeft geen invloed op haar leesgedrag. “Sinds een jaar of drie kijk ik geen tv meer”, zegt ze. “Dat is het grootste geheim.” Terwijl haar man Netflixt en haar kinderen van 17 en 19 druk zijn met sociale media, leest zij thrillers en ‘feelgood boeken’ van bijvoorbeeld Lucinda Riley. “Dat is geen officieel genre, maar het zijn boeken met een hoop liefde, romantiek, en wat drama. En aan het eind moet je ze met een goed gevoel dichtslaan.”
Veel mensen vinden het leuk om zichzelf als lezers te profileren, zegt Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. “Dat is het show-element van zo’n challenge. Terwijl lezen uiteindelijk een solistisch ding is. De meesten gaan in hun ochtendjas op de bank zitten lezen.” Dat velen hun eigen leesambitie toch niet waarmaken, is volgens hem niet zo gek. “Zo gaat dat met goede voornemens. Vergelijk het maar met al die mensen die op dieet gaan.”
Jongeren
Verheijen beschrijft de gemiddelde deelnemer aan zijn platform als een ‘mainstream-lezer’. “Het zijn voornamelijk vrouwen van boven de 45 jaar die de bestseller-top-60 lezen. Meestal geen literatuur met een hoofdletter L.” Er melden zich ook wel jongeren aan bij Hebban, “maar de boekenlezer wordt over het algemeen steeds ouder. Er groeit een hele generatie niet-lezers op.” Hoe je die aan het lezen krijgt, Verheijen weet het niet.
Oud-leerkracht Elly van der Meer (67) maakt zich zorgen over de ontlezing. Zelf las ze dit jaar 142 boeken; haar challenge was 125. Maar haar kleinkinderen volgen haar niet: “Jongeren kijken filmpjes, sturen berichtjes, ze hebben zoveel afleiding.”
Al zijn er natuurlijk ook ouderen die niet voor het boek gewonnen zijn. Neem de man van Elly van der Meer: “Hij leest twee Baantjers per jaar. Een schril contrast. Hij vindt soms dat ik te moeilijk van de bank afkom, dan wil hij iets leuks gaan doen. Maar verder heeft hij van mijn lezen geen last hoor, het is een stille hobby.”
Zusje van
Het online lezersplatform Hebban.nl is de kleine, Nederlandstalige zus van Goodreads. Deze internationale community, sinds 2013 onderdeel van techreus Amazon, schrijft ook een readers challenge uit, waaraan in 2018 wereldwijd ruim vier miljoen lezers meededen.
Voorgenomen aantal boeken: ruim 250 miljoen. Daarvan bleef dit jaar bijna 80 procent ongelezen.