Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een roman schrijven in 48 uur? Het kan. Resultaat: Polderglamour

op 14 oktober 2017 door

Deze week was er een bijzonder nieuwtje in boekenland. Twee heren: Daan Boom en Stijn van Vliet, presentatoren van StreetLab, schreven in 48 uur een roman. Het boek Polderglamour is uitgegeven door de Boekerij en ligt sinds deze week in de winkel.

Een boek geschreven in 48 uur door niet-schrijvers? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik hou wel van die bijzondere projectjes. En toen ik toch online aan het bestellen was en en niet tot het bedrag van gratis verzenden was gekomen, klikte ik Polderglamour aan. Het feit dat de opbrengst naar de Stichting lezen en schrijven gaat trok me over de streep en het boek belandde in mijn virtuele mandje en lag vervolgens vandaag in mijn brievenbus.

En ja het is een echte roman in de vorm van een prachtig uitgevoerd boekje van 126 pagina's. Hard cover, zwart met gouden letters en een witte omslag ook met gouden opdruk. Niet slecht.

Schrijven in 48 uur
Voor ze begonnen interviewden ze Herman BrusselmansBart Chabot en Daan Heerma van Vos voor tips en tricks. Het aantal woorden werd op 20.000 gezet, volgens de Tommy Wieringa-formule. (Zijn laatste boek De dood van Murat Idrissi telde 19.000 woorden en op die cover staat 'Roman'.) Ze bezochten een uitgeverij, kwamen met een idee en toen was het zover.
Voor het schrijven hadden een ze een idee, een ruimte en 2 laptops tot hun beschikking, en 48 uur.

Korte samenvatting
De net iets te lange stilte werd doorbroken door een ferme vuistslag op tafel. Hij keek mij doordringend aan en zei: 'Ik heb een heel goed gevoel bij jou, weet je dat? Jij en ik gaan mooie dingen doen.' Al van jongs af aan droomt Tjibbe Wammes van een roemrijke zangcarrière. Als hij op een dag een telefoontje krijgt van de befaamde manager Jerry Armspek staat zijn wereld op zijn kop en verandert zijn leven volkomen. Hij komt terecht in de wereld van de Showbizz. Met alle gevolgen van dien...

De eerste reacties
Waar ze op uit waren was een roman, in 48 uur geschreven, een uitgeverij vinden die het wilde uitgeven EN een drie sterren recensie in een krant. En dat is ze gelukt ook.

'Een scherpe en cynische analyse (...) Een welkome roman in onze vaderlandse literatuur.' Özcan Akyo (AD 3***)

'Avontuurlijk, grappig, anarchistisch. Dit had absoluut niemand anders kunnen schrijven dan zij.' Daan Heerma van Voss.

En wat vond ik ervan?
Het las lekker! Ik was verbaasd over de soepele zinnen en het vlot lopende verhaal en slimme opbouw.
Een hoofdpersoon die zich laat leiden door het idee van succes en een gehaaide manager. De keuzes die hij maakt zijn herkenbaar, alles wordt op de hak genomen. Het is nergens hilarisch, maar de namen die de personages krijgen zijn grappig (Jerry Armspek van de Bacon Studio's). Alles komt voorbij, de liefde, social media, de schnabbels, het toeren, paparazzi, de liedjes tot en met het meewerken aan dubieuze reclame's en ranzige reality shows.

Het opkomen en de ondergang van een ster in een notedop, dat is Polderglamour. In 48 uur geschreven, in enkele uurtjes uitgelezen.

Leuk om te lezen is het nawoord van Daan Heerma van Vos, die hen heeft gecoacht.

Respect voor de heren Daan en Stijn en de uitgeverij, het is een bijzonder exemplaar voor in de boekenkast.

Een filmpje over de voorbereiding, de 48 ur en het vinden van een uitgeverij is hier te bekijken.



Reacties op: Een roman schrijven in 48 uur? Het kan. Resultaat: Polderglamour

Meer informatie

Gerelateerd