Leesdatboeknueindelijkeensuit #2 De wetenschap van Tara
Mijn persoonlijke challenge voor 2018 is om die boeken waar ik eens zo dapper in begon, nu eindelijk eens uit te lezen.
Nog niet zo'n eenvoudige opgave, want waarom wordt een boek niet uitgelezen? Daar is dan toch iets mis mee. Want over het algemeen lees ik alles uit, draak van een boek of niet, een boek moet uit.
En ondanks dat goede voornemen heb ik een aantal boeken op mijn virtuele Hebban leesplankje staan "Eens begonnen, maar niet uit".
Nummer 2 die ik voor deze challenge uit ga lezen is: De wetenschap van Tara - Tim van der Veer
Een redelijk onbekend boek, dat ik kocht bij een ebook-dagaanbieding. Het sprak me meteen aan en ook het lezen ging heel voorspoedig. Tot de helft. Toen ging ik in andere boeken verder, en dit ebook stokte en kwam in die gevreesde "eens begonnen maar niet uit" lijst.
korte samenvatting:
Roadroman door het hart van Europa
Het testament van Slavko, de conciërge van de universiteit waar Nils werkt, bevat een verrassende opdracht: Slavko vraagt Nils hem te begraven in zijn geboortegrond. Ergens in Servië, maar waar precies, dat herinnert hij zich niet. Bij de brief zitten een foto van een oude vrouw en een fles šljivovica. Voor Nils, moleculair bioloog, man van de wetenschap, betekent de opdracht dat hij een ingrijpende reis voor de boeg heeft, die hem met geweld uit zijn comfortzone slingert. Met een lijkwagen volgt hij Slavko’s spoor door het hart van Europa. Hij ontmoet oude liefdes, sinistere maffiosi en ontredderde kunstenaars. Langzaam komt Nils erachter hoe het leven van Slavko in de schaduw van de Balkanoorlog is ontspoord.
1 februari
Wat weet ik nog? Ik weet nog dat iemand (Nils zie ik nu in de samenvatting), een verzoek kreeg om een kennis na zijn dood terug te brengen na zijn geboortegrond, maar het is onbekend waar hij naar toe moet. Met een gehuurde uitvaartauto gaat hij op pad, aanwijzingen volgend. Hij ontmoet mensen die ooit eens iets met die kennis te maken hebben gehad.
Beetje vaag hé? Misschien dat het daarom niet helemaal lukte met uitlezen.
Vandaag begin ik opnieuw.
14 februari
Nog geen letter gelezen....
17 Februari
Vandaag las ik een ander boek uit en had wat tijd over omdat het leesclubboek niet in de brievenbus zat. Er is te weinig tijd om iets heel nieuws te gaan lezen en dus pakte ik de reader en sloeg De wetenschap van Tara open.
54% gelezen staat er bij het boek, maar zoals ik al aangaf, veel is weggezakt. Ik besluit het snel door te lezen en alleen de stukken te lezen die voor het verhaal belangrijk zijn en alle namen op te schrijven.
Dat helpt, het verhaal komt weer boven. Nils is bioloog, heeft een rijbewijs, maar rijdt nooit. Het feit dat hij nu de weg op moet met een lijkwagen is een enorme uitdaging. Gelukkig kent hij iemand die werkt bij het Centraal bureau voor statistiek, die de weg kan berekenen die het veiligste is. Dat het met 34 km per uur niet echt opschiet is van ondergeschikt belang.
Het wordt een road trip. Van Utrecht naar Luxemburg, naar Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Servie. Steeds krijgt hij een nieuwe naam en nieuw adres. Om door te kunnen houdt hij sterk vast aan zijn kennis, constant worden stukjes tekst met wetenschappelijke informatie gespuit. Eerst wel aardig, later is het irritant, ik sla stukken tekst over.
Daarbij gaat het met Nils niet echt goed. In de auto hoort hij de stem van Slavko, die hem zijn levensverhaal gaat vertellen. En doordat Nils de route die Slavko ooit reed nu tegengesteld rijdt en hij de verhalen nu dus hoort van kennissen in omgekeerde volgorde, komen die verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar.
Wat vond ik ervan?
In korte hoofdstukken wordt erg veel gewisseld van perpectief, het verhaal van Slavko, de jeugd van Nils en Nils nu, het geeft een rommelig geheel. Het is tragi-komisch. Aan het einde van het verhaal is de opdracht voor Nils voltooid, het einde is mooi en symbolisch, maar helaas is niet alles verklaart. Met name de blackouts van Nils.
Het is geen dik boek, 224 pagina's en door de korte hoofdstukken en de afwisselingen leest het erg snel. Door de diverse Slavische namen en het veelvuldig gebruik van tekst in het Servisch, is het wel goed opletten, wie is nu ook alweer wie en wie zegt wat.
Al met al een leuke roadtrip, de uitwerking van twee tegengestelde tijdlijnen is origineel, maar er ontbreekt een stukje spanning.
Toch nog snel uitgelezen
Challenge: lees elke maand #nietuit boek #weluit: nr 2 Februari GESLAAGD!
#2 Nederlands roman debuut
#14 een boek dat allang in de kast (reader) staat
#23 een verhaal in een verhaal
#31 een boek dat ik allang wilde uitlezen
#34 een boek met een naam in de titel
#38 roadtrip boek
#42 boek waar weer een rol speelt
#45 meerdere tijden