Recensieboek: Blauw bloed! Onthulling van een familiegeheim!
Op Twitter kwam ik een oproepje tegen. Mary Ritsema was op zoek naar lezers/recensenten of bloggers voor haar boek Blauw bloed! Onthulling van een familiegeheim! Een boek over Lutske Jansje Baron, samengesteld uit dagboekfragmenten en jarenlang onderzoek. Is zij een buitenechtelijke dochter van Koning Willem III? Ik werd nieuwsgierig en meldde me aan.
Mary Ritsema is getrouwd met een kleinzoon van Lutske Jansje Baron en kreeg via hem toegang tot haar dagboeken. Van daaruit zijn ze samen een onderzoek gestart dat 12 jaar heeft geduurd, en die resultaten zijn in dit boek verwerkt, afgewisseld met dagboekfragmenten van Lutske Jansje Baron.
Korte samenvatting
Mary Ritsema kan na twaalf jaar intensief archief onderzoek, gesprekken, diepgravende research in dagboeken maar tot één conclusie leiden: het grote verschil tussen de rijke en arme tak van de familie van Mary Ritsema haar man, heeft een verrassende oorzaak. Aan de hand van foto's, archiefstukken en veel dagboek fragmenten wordt stukje bij beetje het familiegeheim onthuld. Niet alleen wordt het verhaal aan de hand van de dagboeken uit de doeken gedaan, tevens wordt er verslag gedaan van de immense, twaalf jaar durende zoektocht in de spelonken van vele archieven. Hoe verder je in het boek vordert hoe aannemelijker het wordt dat er een relatie bestaat tussen de rijkdom van de ene kant van de familie van de hoofd persoon uit het boek en het Koningshuis.
Het boek
Het boek ontving ik al snel met de post. Het ziet er mooi uit. Samen met het boek stuurde ze een kaart mee. Het is een reproductie van een schilderij dat ze zelf heeft gemaakt en is een overzicht verschillende nazaten van Koning Willem III. Hetzelfde schilderij siert ook de cover van het boek. Ook stuurde ze een A4-tje mee met foto’s en een stamboom, niet ten overvloede, want er komen nogal wat namen en families voorbij in het boek.
Het is een complex verhaal, maar het leest erg prettig. Zowel de stukken waarin Mary verteld over haar onderzoek, als de dagboekfragmenten. Mary en haar man hebben heel wat afgereisd door Nederland, om de diverse aktes te bekijken van geboorte, trouwen, overlijden, inschrijvingen in woonplaatsen en overdrachtsaktes van huizen en percelen. Veel ervan zijn ook afgedrukt in het boek. Niet alles is goed leesbaar, maar het illustreert en ondersteund het verhaal. Al deze officiële documenten en nog meer (niet alles kon in het boek), zijn terug te vinden op haar site.
Lutske Jansje Baron
Het verhaal van Lutkse Jansje Baron is zowel triest als bijzonder. Haar moeder heeft haar niet erkend, daar kwam ze pas achter bij haar huwelijk. Haar vader is onbekend, niemand heeft haar daar ooit iets over willen vertellen. Haar moeder had ook geen liefde voor haar, alle liefde ging uit naar stiefzus Lutske (!) Hendriks en halfbroer Marten. Lutske was ‘het kind van de zonde’ en kreeg volledig de schuld, maar waarvan dat is voor haar altijd een vraag gebleven. Enkel haar oma Richtje de Haan schonk aandacht en liefde en zij is het ook die Lutske veel heeft verteld over haar moeder. Het was ook oma Richtje die haar een dagboek gaf en haar stimuleerde om alles op te schrijven.
Toch vind Lutske haar geluk, ze trouwt met Lammert Pleiter en ze krijgen acht kinderen. En alle liefde die ze zelf nooit heeft gekregen, geeft ze wel aan haar kinderen. Met als gevolg een zeer liefdevol gezin, arm maar gelukkig, tot Lammert overlijdt. Daarna zijn het haar kinderen die haar helpen en ondersteunen als ze ouder wordt. Ze krijgt kleinkinderen en vind daarin opnieuw geluk. Contact met de familie van haar moeder is er niet of nauwelijks.
Haar zoon en schoonzoon hebben al gauw door dat er grote geheimen in de familie zijn. De rest van de familie is namelijk rijk. Haar zoon en schoonzoon zetten de moeder van Lutske onder druk en dat levert een eigen huis op voor Lutske en haar gezin. Het is echter ook het enige dat ze ooit zullen krijgen.
Detective
Af en toe leest het boek als een detective. Mary Ritsema noemt het zelf ook zo, het onderzoek haalt zoveel vreemde zaken en constructies boven water, dat het duidelijk is dat er is gesjoemeld. Maar echt onduidelijk blijft wat er nu precies is weggemoffeld. Voor Mary Ritsema is het duidelijk, als er zoveel moeite is gedaan om alles zo ondoorzichtig te maken, dan heeft er iemand grote belangen gehad om dat zo te krijgen, met het benodigde geld.
Conclusie
Het verhaal van Lutske Jansje Baron is bijzonder. Of het ooit officieel erkend zal worden dat Koning Willen III één of meerdere buitenechtelijke kinderen heeft, dat denk ik niet. Maar het boek Blauw Bloed! heeft wel inzichtelijk gemaakt dat er door bepaalde ingewikkelde constructies, direct bewijs niet meer te vinden is.
Lutske Jansje Baron heeft haar verhaal kunnen vertellen dankzij Mary Ritsema en haar man. Ze mag dan een "kind van de zonde' zijn genoemd, zij heeft uit het leven gehaald wat ze kon met haar man en kinderen.
Een mooi boek, ik heb het met plezier, interesse en ook verbazing gelezen.
Meer informatie is te vinden op de site maryritsema.nl
Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan Spierziekten Nederland