Stephen King voor mensen die niet van Stephen King houden
De meeste mensen kennen Stephen King als een schrijver met enge horrorclowns, bovennatuurlijke verschijnselen, bloedende vrouwen of andere naargeestige toestanden. Hij heeft meer dan 75 boeken geschreven onder zijn eigen naam en nog eens 7 boeken onder zijn pseudoniem Richard Bachman. De stempel 'The King of horror' is eigenlijk niet helemaal terecht, want veel van zijn werk bevatten ook onderdelen uit thrillers, fantasy, sciencefiction en zelfs literaire romans.
Wij van de Club van Tien voor Scifi/Fantasy laten jullie graag kennismaken met boeken die een stuk softer zijn en die een andere kant van Kings verbeelding laten zien. Horror zit er niet tussen. Er komen hoogstens wat onplezierige momenten in voor.
The Shawshank Redemption
De Shawshank Redemption (De ontsnapping) is het openingsverhaal van de verhalenbundel Vier seizoenen, een boek waar King zich wederom meester in het vertellen toont. The Shawshank Redemption is in 1995 verfilmd met Tim Robbins en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Als Andy Dufresne in 1947 wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar krijgt hij, ondanks dat hij volhoudt onschuldig te zijn, tweemaal levenslang in de zeer strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt daar bevriend met Red ( Ellis Boyd 'Red' Redding), een man die daar al 20 jaar zit. Red regelt dingen zoals sigaretten, posters etc. Voor Andy regelt hij een rotshamer om stenen te bewerken. Het leven is hard in de gevangenis en Andy moet vechten voor zijn plek, maar mede door Red weet hij deze te vinden. Door zijn achtergrond als bankier wordt Andy door de directeur gevraagd zijn belastingaangiftes te doen en geld legaal weg te zetten. Hierdoor hoeft Andy niet meer buiten te werken, maar mag hij in de bibliotheek zijn 'kantoor' houden zodat ook de bewakers van zijn diensten gebruik kunnen maken. Andy wint op deze manier het vertrouwen van de directeur, maar de directeur uiteindelijk duur komt te staan, want opeens is Andy verdwenen…
Mr Mercedes
Met Mr Mercedes laat Stephen King zien dat hij ook een spannende detective-thriller kan schrijven. In deze meesterlijke misdaadroman is niets bovennatuurlijks te bekennen.
Bill Hodges is een gepensioneerde en gedeprimeerde politieagent die geplaagd wordt door een misdaad die hij niet kon oplossen. De dader die met een Mercedes inreed op een menigte en daarbij acht mensen de dood injoeg, is nooit gevonden. Hodges ontvangt een brief van deze gestoorde Mercedes Killer. Daarin vertelt hij hoeveel hij genoten heeft van zijn daad en dat hij de 'grootste stijve' van zijn leven kreeg. Hij beweert er geen behoefte aan te hebben om nog meer mensen om te brengen, maar probeert ondertussen Hodges te manipuleren om zelfmoord te plegen. Hodges denkt dat de dader liegt en is vastbesloten de dader in de kraag te vatten. Wat volgt is een intens kat-en-muisspel tussen de dader en Hodges.
Ook opvolger De Eerlijke Vinder is een 'normale' misdaadroman zonder magische elementen. Wie echter helemaal niets van het bovennatuurlijke wil weten, kan Wisseling van de Wacht, de spannende afsluiter van deze trilogie, beter aan zich voorbij laten gaan. Dat mag de pret niet drukken want gelukkig is elk deel prima afzonderlijk te lezen.
The Body (Stand by me)
Een kort verhaal (80 blz.) uit het boek Vier seizoenen over de jeugdvrienden Gordie, Vern, Teddy en Chris in 1960. The body is geschreven naar aanleiding van zijn eigen jeugd en verfilmd als Stand by me. De film kreeg niet dezelfde titel als het boek, want de filmproductie vreesde voor een misleidende titel: het zou te veel klinken als de standaard horrorverhalen met veel lijken uit Kings repertoire.
De vier vrienden gaan naar aanleiding van een opgevangen gesprek op zoek naar een lijk bij Harlow road. Het boek beschrijft de avontuurlijke tocht die de jongens maken, de gevoelens die ze erbij hebben en wat de gevolgen zijn.
Lisey’s verhaal
In menig interview beschrijft Stephen King dit verhaal als zijn favoriet. De vrouw van een succesvol auteur probeert het hoofd boven water te houden na de dood van haar man. Er worden vele memoires van hun leven beschreven, maar het gaat vooral om de vrouw en hoe zij de kracht in haar leven weer terugvindt, vooral omdat ze in de wereld stapt van haar man. In die wereld zijn er 'demonen' en doorgedraaide fans. Stephen King beschrijft zo een emotioneel liefdesverhaal, met flarden van schoonheid en worstelingen. Het boek is opgedragen aan zijn vrouw Tabitha.
22-11-1963
Wat als…dat is de grote vraag in dit vrij recente boek van Stephen King. Op 22 november 1963 wordt de zeer geliefde president Kennedy vermoord. Maar zou de wereld er niet veel beter uit hebben gezien als Kennedy nog had geleefd? Zou de oorlog in Vietnam hebben plaatsgevonden?
Het boek, dat verfilmd is als 11.22.63 gaat over Jake Epping, een 35-jarige leraar uit Maine, die de kans krijgt om de moord op Kennedy te voorkomen. Al Templeton, de eigenaar van de locale hamburgertent, laat Jake zien dat hij via de achterkant van het gebouw in het verleden komt, om precies te zijn in 1958, 5 jaar voor de moord op Kennedy. Gewapend met de historische kennis van nu, zou de moord voorkomen kunnen worden. In het verleden neemt Jake de identiteit van George Amberson aan en zoekt hij uit of Lee Oswald wel de echte dader is. Lukt het Jake om de moord te voorkomen?
Gevangen (Under the Dome)
Wat doe je als je opeens helemaal afgesloten wordt van de buitenwereld? Plotseling - compleet uit het niets - ontstaat er een onzichtbare koepel die een dorp volledig omringd. Mensen lopen er tegenaan, maar dat is nog niets vergeleken met de ongelukkige zielen die toevallig nét op de rand van die koepel stonden toen hij verscheen... Hoe luguber dit ook klinkt, het is een andere invalshoek voor King. Je kan het als een soort sciiencefictionthriller zien waarin de personages centraal staan. Het nut van het leven is een belangrijk thema, en hoe mensen reageren als ze afgesloten van de wereld worden. Zoals het moment dat de machtigste en meest corrupte man in de stad beseft dat niemand hem nog kan tegenhouden, waarna hij doordraait en een soort dictatuur creeërt. Degenen die daartegen in verzet komen, proberen uit alle macht de koepel open te krijgen. Door allerlei omstandigheden en problemen worden die pogingen steeds urgenter als de lucht begint op te raken...
Het hoe en waarom is niet het belangrijkste bij dit boek. Zoals vaak bij King staan de personages centraal en is hij niet bang om te tonen wat er met je gebeurt als je tot het uiterste wordt gedreven.
De beproeving (The Stand)
Een dodelijk virus ontsnapt per ongeluk uit een militaire basis in Amerika met desastreuze gevolgen. Ruim 99% van de populatie op aarde sterft binnen korte tijd. De overlevenden - die om onverklaarbare redenen immuun zijn voor het virus - moeten hun weg zien te vinden in de nieuwe, post-apocalyptische wereld. De overgeblevenen blijken daarin echter verschillende plannen te hebben, waardoor in de loop van het verhaal twee grote groepen tegenover elkaar komen te staan. Ze dromen allemaal ofwel over een oude vrouw of van een duistere man die hen roept. De 'goeden', die zich onder leiding van die hoogbejaarde vrouw Abagail hebben verzameld, moeten het opnemen tegen de demonische leider Randall Flagg die de wereld vanuit Las Vegas - heel toepasselijk de stad van immoraliteit - naar zijn hand probeert te zetten. Randall Flagg bezit duivelse krachten en regeert met ijzeren vuist. Hij is ook terug te vinden als de Man in het Zwart in Kings fantasy serie: De donkere toren. De zogenaamde Vrije Zone in Boulder is een democratische samenleving geïnspireerd door moeder Abagail en haar geloof in God.
Het boek beschrijft dus in feite de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad, en doet dat op sublieme manier. Dit boek is zeker aan te raden voor fans van post-apocalyptische verhalen die vooral ook waarde hechten aan de personages.
Joyland
Joyland is door Stephen King geschreven na The Colorado Kid, waar de vijfdelige populaire tv-reeks Haven uit voortgekomen is. Dit boek gaat over een attractiepark - vandaar de titel - waar het hoofdpersonage vakantiewerk gaat doen. Alleen besluit hij na die zomer zijn studie een jaar te onderbreken om zolang in het attractiepark te blijven werken. Het verhaal gaat grotendeels over het volwassenwordingsproces van dit hoofdpersonage. We zien hoe op zijn dagelijkse wandeling van zijn pension naar het attractiepark - over het strand - een dame en haar gehandicapte dochter leert kennen. Maar King zou King niet zijn als er geen donker randje aan zat. Dat donker randje is in dit geval iets dat in het attractiepark verblijft en verantwoordelijk is voor een moord die enkel jaren daarvoor in het park gepleegd is. De geest van het vermoorde kind komt ook om de hoek kijken. Het boek is een samenraapsel over vriendschap, volwassen worden, ontmaagd worden, een misdaad oplossen en (on-)geloof in het bovennatuurlijke.
Welke van deze verhalen hebben jullie al gelezen? En welke boeken spreken je het meeste aan van Stephen King, zijn horrorboeken of juist niet? Laat het ons weten!