7x Fantastische werelden #1
In deze editie van 7x, een terugblik op zeven artikelen van de Scifi&Fantasy club over de Fantastische werelden die schrijvers gecreëerd hebben. Artikelen die verschenen in onze reeks Magic Monday. Tijd voor een terugblik vol lees inspiratie over verre, magische en verborgen werelden. Veel leesplezier.
De Verborgen Universiteit gaat over Alexa Westerhof, een Nederlands meisje dat een semester gaat studeren in Londen. Daar komt ze er al snel achter dat ze een Magae is, ofwel een heks. In de boeken wordt de term Magi gebruikt in plaats van heksen. Samen met Alexa ontdek je in De Verborgen Universiteit een wereld vol magie en mysterie.
Op de achterkant van het boek staat het al aangegeven: 'De parallel met Harry Potter is snel getrokken, maar niet terecht'. Toch zal ik een paar elementen uit beide series vergelijken.
In deze Magic Monday verkennen we het rijk van de Ouderlingen dat Robin Hobb voor ons geschapen heeft. Robin Hobb heeft haar wereld stap voor stap, boek voor boek gecreëerd. Met maar liefst 16 boeken en een aantal korte verhalen die zich in deze wereld afspelen is dit een immens rijk geworden. Dit epos is zo groot dat je er al lezend eindeloos in kan meedwalen.
Een reusachtige schildpad genaamd A´tuin de Grote, die lui door het omniversum zwemt, met op zijn schild vier olifanten die een platte wereld dragen. Af en toe moet een van hen even zijn poot optillen om de zon door te laten die rond de schijf cirkelt. Dat is de Schijfwereld. Tot dusverre eigenlijk niets bijzonders. Wat maakt de Schijfwereld van Terry Pratchett dan wel zo immens populair?
Het was 7 maart 2016 en in de Britse The Guardian stond een stuk over een strip: Transmetropolitan: the 90s comic that's bang up-to-date on Donald Trump, met daaronder: de serie van Warren Ellis is 20 jaar oud, speelt zich 200 in de toekomst af – en vertelt je alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Hoe kan dat dan? Een strip van twintig jaar terug, die 'bang up-to-date' de opkomst en, zo blijkt later, de verkiezingswinst van Donald Trump voorspelt?
de magische wereld van JK Rowling
JK Rowling creëerde haar wereld in zeven Harry Potter boeken, twee schoolboeken, die door Harry Potter gebruikt zijn en een sprookjesboek. De boeken zijn verfilmd, waarbij het zevende boek in 2 delen is verschenen. Daarnaast is er een achtste verhaal, een toneelstuk, wat zich negentien jaar later afspeelt, hiervan is het script in boekvorm verschenen.
JK Rowling diept haar wereld verder uit met de geplande vijfdelige verfilming over het leven van Newt Scamander. Dit is de fictieve schrijver, van het in Harry Potter gebruikte schoolboek, Fabeldieren en waar ze te vinden. Newt is een bekende magie-zoöloog, die magische fabeldieren van over de hele wereld bestudeerde. De eerste film uit deze reeks is reeds verschenen. Daarnaast is er de website Pottermore. Hierop plaatst JK Rowling regelmatig artikelen, waarin ze details van haar wereld verder uitlicht. In de Engelse taal laat ze ons kennis maken met magische geschiedenis, stambomen van bekende tovenaarsfamilies, spreuken en andere wonderlijke verhalen.
De wereld van het Oude Koninkrijk is geen normale wereld. Gescheiden door een muur zijn er twee landen; Ancelstierre en het Oude Koninkrijk. Ancelstierre heeft een maatschappij die vergelijkbaar is met het begin van de 20ste eeuw, waar technologie net in opkomst is. De maatschappij in het oude Koninkrijk is er een van voor de opkomst van de technologie, want hier is er magie die de technische ontwikkeling deels overbodig maakt. De tijd, seizoenen en het weer lopen in deze 2 werelden niet synchroon.
De serie 'De drakenrijders van Pern' bestaat uit maar liefst 25 boeken; de laatste acht heeft Anne geschreven samen met haar zoon Todd McCaffrey.In Nederland is lang niet al het werk van McCaffrey vertaald. Anne McCaffrey zelf omschrijft haar werk als sciencefiction, maar met een fantasyachtige sfeer. Precies dat vormt ook de charme van het werk: Pern vormt een uiterst afgeronde wereld met draken, avonturen en een middeleeuws aandoende cultuur, en een exotische allesvernietigende vijand. Tegelijkertijd zijn de verhalen gebaseerd op echte wetenschap en technologie en is er een achtergrondverhaal dat logisch en verklaarbaar is. Daardoor krijg je het idee dat je in een 'echte' wereld rondloopt.
Welke wereld zou jij graag terug zien in onze Magic Monday reeks?