7x7 Magie en Monsters
Met veel plezier maken we als club de reeks 7x. Tijd voor een terugblik vol lees inspiratie.
In deze editie van 7x7 lichten we artikelen over Magie en Monsters uit. Boeken vol traditionele, klassieke en monsterlijke inspiratie. Veel leesplezier.
Klassieke Monsters
We hebben er allemaal wel eens een boek gelezen of een film gekeken waarin weerwolven, vampieren of mummies zorgden voor de nodige spanning. Maar wie zijn deze klassieke monsters? Zijn het wel echte monsters? Lees, huiver en verwonder...
Dwergen
Al op jonge leeftijd leren we ze kennen, de Dwergen. Kijk maar eens naar het sprookje van Sneeuwwitje, daar zijn er zelfs zeven, en allemaal met hun eigen karakter. Op de één of andere manier blijkt het overgrote deel van Dwergen in boeken aardig wat met elkaar gemeen te hebben. Ze zijn allemaal klein van stuk. De meeste hebben een aardig buikje. Veel Dwergen hebben het niet zo op Elfen, maar vinden toch vaak een manier om met elkaar om te gaan. Vaak hebben de Dwergen een lange rode baard en een voorliefde voor een bijl als wapen. Het karakter van bijna alle Dwergen is nors te noemen, zelfs sarcastisch. Daartegen zit het hart echt wel op de juiste plek. Het zijn forse drinkers en hun leefgebied is oftewel in de bergen oftewel onder de grond. Dit zijn wel zo'n beetje de clichés die we allemaal kennen. Meestal hebben Dwergen een bijrol in plaats van een hoofdrol, maar deze bijrol is wel zeer belangrijk. We hebben wat Dwergen onder de loep genomen. Kennen jullie deze Dwergen? Wie is jouw favoriete Dwerg en waarom? Let op: Er staan een paar spoilers in
Elfen
Elfen... vergeet schattige kleine wezentjes die bevallig uit bloemkelkjes nippen. Vergeet kinderfantasietjes over onschuld, bijtjes als huisdier houden en vlindervleugeltjes. Heel wat fantasy-auteurs hebben hun inspiratie gezocht en gevonden in de oude sagen over sidhe, kelpies, het Heilige en Onheilige hof, aelfen en álfar. En natuurlijk hebben ze daar zo hun eigen draai aan gegeven, zodat we nu boeken kunnen lezen over hele interessante, originele en vooral grillige en bizarre personages. Of je je elfen nu mysterieus en vol schoonheid en prachtige gaven wilt, of verraderlijk, eigenzinnig en ongeremd, fantasy heeft voor iedere smaak de geschikte elf.
Demonische dieren
Deze 7x gaat over demonische dieren. Dieren die bezeten zijn door bloeddorst en uit zijn op de jacht op en het doden van de mens. Wat als je lieve, altijd zo vriendelijke huisdier je opeens achterna zit om je naar de keel te grijpen? Als leeuwen niet meer doden om te eten, maar voor het plezier? Als vogels het liefst je ogen eruit willen pikken? Uiteraard beginnen we deze 7x dan ook met het boek waarop de film is gebaseerd en de inspiratie voor deze 7x. Lees en huiver mee…
Monsterlijke virussen
Ga er maar eens aan staan. Wie kan je vertrouwen, waar kan je terecht? Wat als iemand die je liefhebt transformeert door een virus in iemand die het op jouw leven heeft voorzien? Een monster dat alleen nog maar wordt voortgedreven door een alles overheersende en niets ontziende honger? Boeken met monsterlijke virussen worden met grote regelmaat gelezen. Is het omdat het duistere, het monsterlijke, de mens van nature aantrekt of omdat men denkt dat er wellicht een kern van waarheid in zit? Hoe dan ook, als jouw interesse is gewekt, zijn hier een aantal boeken die hier zeker mee te maken hebben. Lees en huiver mee...
Draken
Wie heeft er nog nooit van gehoord? Draken!
Als er een magisch wezen is wat tot de verbeelding spreekt, dan is het wel de draak. Bekend in bijna alle culturen, van China waar de draken oud en wijs zijn tot in Europa waar ze bekend staan als slecht en dreigend. Over bijna de gehele wereld zijn er afbeeldingen van draken te vinden en bestaan er mythes over draken. Niet zo gek dus dat draken vaak een rol in fantasyverhalen spelen. Meestal worden ze omschreven als intelligente, afschrikwekkende, prachtige wezens met magische krachten.
Gedaante verwisselingen
Een vaak terugkerend thema in SF&Fantasy boeken is gedaanteverwisseling. Gedaanteverwisseling, ook wel metamorfose of transfiguratie genoemd, is een verandering van de vorm, verschijning of omstandigheid van een lichaam. Gedaanteverwisseling werd al gebruikt in de klassieke verhalen uit de oudheid, in de vele mythen en sagen uit de diverse culturen en tegenwoordig in de recente moderne verhalen.
In deze editie van 7x, zeven Fantastische boeken met een gedaanteverwisseling
Heb je toendertijd uit deze lijsten inspiratie opgedaan en heb je een of meerdere boeken gelezen, laat ons in de comments weten wat je ervan hebt gevonden.