Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Tussenstand en de Favorieten van 2017

op 26 december 2017 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Tien Scifi/Fantasy en dus riepen wij de " Boek van het jaar 2017"- verkiezing in het leven. Vorige keer kwamen al Clubleden Saskia, Vanessa, Marjolein, Mark, Adinda en redacteur Martijn met hun favorieten aan bod. Vandaag staan Toon, Yvette, Kim, Cindy, Demi en redacteur Debbie te popelen om hun favoriet van het jaar kenbaar te maken.

Er volgt vandaag ook een tussenstand, mede door inzendingen van jullie; de lezers en volgers. Maar de eindstrijd is nog niet gestreden. Er kan nog aangegeven worden wat jouw Boek van het jaar is en bovendien waarom. Ook als je maar 1 boek binnen de fantasy hebt gelezen! Laat dus vooral je stem horen!

De favorieten van We love fantasy

Toon: Op drie staat voor mij het gevoelige En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst, hij duwt Ready Player One van Ernest Cline (puur leesplezier) naar de vierde plek. Op twee Beren and Lúthien van J.R.R. Tolkien, ook al is dit liefdesverhaal een samenraapsel van onafgewerkte verhalen, het was een heerlijk weerzien met Midden-Aarde. Op nummer één dan een boek dat ik niet voor de eerste keer las, maar dat in deze tijd nog ontzettend relevant is, American Gods van Neil Gaiman. Het wordt moeilijk om in 2018 dit topjaar te verslaan! Nimmernacht had eerst een top drie plaats, maar toen ik mijn lijst van 2017 erbij pakte (ik hou elk jaar een lijst bij van films, boeken, games, comics en series), bleek ik wat toppers vergeten te zijn. Ook bij mij worden oudere leeservaringen verdrongen door nieuwe. Gelukkig hoefde ik geen rekening te houden met non-sff boeken én "gelukkig" is mijn leeslijst al anderhalf jaar erg summier.

Cindy:

  1. De Twaalf Koningen van Sharakhai - Bradley P. Beaulieu
  2. Stad van Spiegels - Justin Cronin
  3. Een seconde later - William R. Forschtgen


Nimmernacht, Het vuur van de Draak
en Vrouwe Middernacht zijn voor mij echt wel samen nummer 4. Het verhaal van Koningen van Sharakhai heeft mij volledig in zijn ban gehad en mij meegenomen op een onvergetelijke reis. De personages hebben diepgang. Ze bevatten meer dan dat de schrijver op het eerste oog laat zien. Vanaf het moment dat ik De Twaalf Koningen van Sharakhai heb gelezen, zit ik al vol spanning te wachten op het vervolg.

Debbie: Ik ben superslecht met favorieten. In mijn hoofd zwerven meestal de drie beste, meest recente boeken die ik las. Zij stoten snel anderen van hun troon (los van echte toppers die altijd rond de top blijven hangen. In mijn huidige top 3 zitten twee novelles, een nieuwe liefde van mij. Eén ervan is een scifi-avontuur met een knettergave AI. De ander is mijn laatst gelezen boek, dat zo'n specifieke stijl en opbouw gebruikt dat ik het niet snel zal vergeten. En de enige roman van volle lengte is er een over sprookjes, een andere, oudere liefde van mij. De manier waarop dat is toegepast vind ik origineel en beloftevol voor de nieuwe delen. Hier is dan mijn uiteindelijke top 3:

3. The Bear and the Nightingale van Katherine Arden
2. The Builders van Daniel Polansky
1. All systems red van Martha Wells

Yvette: Twijfel, twijfel, twijfel. Favorieten kiezen? Kill your darlings heet dat bij mij. Net als Debbie en Toon ben ik ook geneigd de meest recent gelezen boeken te kiezen als favoriet, gewoonweg omdat ik ze me nog herinner. Wat een boek tot favoriet maakt bij mij, is als ik er nog dagen over nadenk, er met mensen over wil praten en ik er zelfs tegen mijn man over begin (en dat is niet zo een lezer)... Op fantasygebied heb ik een duidelijke favoriet en dat is Nimmernacht van Jay Kristoff, letterlijk het laatst gelezen boek, dus ik ben blij dat ik deze dit jaar nog heb gelezen. Een echt bad-ass en vrouwelijk hoofdpersonage met sarcastische humor dat kan overleven rondom grimmige vertoningen. Heerlijk. Hier lees je erover in onze groepsrecensie. Op SF gebied las ik meer en dan met name de dystopische boeken. Topper hierin is voor mij Ready player one van Ernest Cline. Lekker nostalgisch, jeugdig, vol referenties naar films, series en spelletjes uit de jaren 80 en het leest echt als een trein. Het boek bracht mij ontspanning en een glimlach op mijn gezicht, elke keer wanneer ik er een persoonlijke "easteregg" in vond. Rood komt op drie, maar daar had net zo goed Anna van Niccolo Ammaniti kunnen staan. Overlevingsdrang van de hoofdpersonages bindt deze twee boeken, maar de een is fantasy en de ander literatuur, de een speelt zich af op Mars, de ander op Sicilië. Beiden zijn echter heel sterk geschreven. Een beetje vals gespeeld, maar hier is mijn top 3:

  1. Ready Player One- Ernest Cline (sf) en  1. Nimmernacht- Jay Kristoff (fantasy)
  2. Rood - Pierce Brown

Kim: Het wordt een beetje saai, maar dit is mijn top 3:

  1. En ik herinner me Titus Broederland - Auke Hulst
  2. American Gods - Neil Gaiman
  3. Het vuur van de draak - Anthony Ryan


En ik herinner me Titus Broederland
is het mooiste boek dat ik dit jaar las. Het verhaal over twee broers die moeten vluchten voor een zinkgat waarin de hele wereld verdwijnt is traag en sfeervol en bij vlagen bizar, maar nooit ongeloofwaardig. Hulst vertelt steeds net genoeg om je nieuwsgierig te maken en je door te laten lezen terwijl hij je tegelijkertijd in zijn greep houdt met zijn prachtige schrijfstijl en woordkeuze. En ik herinner me Titus Broederland is een boek dat je op je gemak moet lezen en dat je eigenlijk even moet laten bezinken, maar als je het uit hebt wil je slechts een ding: het meteen nog een keer lezen. Dat deed ik echter pas een paar maanden later, voor de Genre Melange met We Love Lit. Ik was nog steeds erg onder de indruk van het verhaal. Het is het enige boek dat ik dit jaar vijf sterren gaf.
Zonder de enthousiaste aanbevelingen van andere lezers zou ik American Gods waarschijnlijk niet dit jaar al gelezen hebben. In de toekomst vast wel ooit, maar ik zou het nu niet meteen opgepakt hebben. Toen er een leesclub kwam was ik helemaal overtuigd. Ik vond het een fijn idee om met anderen te kunnen praten over het boek en alles samen te kunnen duiden. Dat bleek ook wel nodig.
Het verhaal zit briljant in elkaar. Op een slimme manier worden goden van verschillende achtergronden in het verhaal verweven. Een beetje kennis van verschillende religies en goden is wel een vereiste, anders ontgaat je te veel. American Gods is een boek waarin je telkens weer nieuwe lagen en verborgen betekenissen ontdekt. Dat maakt dat je het boek telkens opnieuw kunt lezen zonder dat het saai wordt."
Het vuur van de draak was een van de eerste boeken die ik dit jaar las en ik gaf het 'slechts' vier sterren. Achteraf was ik misschien iets te streng. Terugkijkend heb ik waarschijnlijk het meest genoten van het lezen van dit boek. En ik herinner me Titus Broederland en American Gods vond ik puur literair gezien sterker en het zijn natuurlijk afgeronde verhalen terwijl dit het eerste deel van een serie is waarin verwachtingen geschept worden voor de vervolgen, maar dit boek heeft het meeste leesplezier opgeleverd en daarom verdient het een plekje in mijn top-3. Ik kijk heel erg uit naar Het legioen van vlammen, dat begin februari uitkomt."

Demi:  Dit is mijn lijstje:

  1. Circe - Madeline Miller
  2. Amerikaanse Goden - Neil Gaiman
  3. Nosferatu- Joe Hill


Dit jaar heb ik dankzij Hebban meer gelezen dan ooit tevoren. Niet alleen kreeg ik veel leesclubboeken binnen, maar zelf ging ik ook aan de slag met nieuwe boeken, boeken die al lang bij mij in de kast stonden én voor het eerst sinds jaren ook weer biebboeken. Op de derde plek staat zo'n boek dat ik uit de bieb had geleend - een eng en intrigerend horror verhaal van de zoon van Stephen King dat wellicht wel eens enkele verhalen van zijn vader absoluut overtreft. Een uniek boek dat bij mij bleef hangen en dat ik zeker nog een keer ga kopen. Op de tweede plek staat een boek dat al mijn absolute favoriet was in het Engels, maar voor een leesclub dit jaar las ik hem opnieuw en deze keer in het Nederlands. De vertaling deed niets af aan het mystieke, filosofische verhaal. Toch staat er op de eerste plek bij mij een ander boek - zelfs een boek dat ik nu pas enkele dagen uit heb: Circe van Madeline Miller. Dit verhaal is net als mijn nummer 2 gebaseerd op mythologie en het is zó goed, magisch en uniek geschreven dat ik niet anders kon dan het mijn favoriet noemen dit jaar. Een verhaal dat zich grotendeels afspeelt op een eiland bij een magische, verstoten godin - wat wil je nog meer?

En nu jullie weer, laat je stem horen! Geef jouw fantasy, sf of horrorfavoriet van het jaar aan! Wie weet zet je anderen aan tot het lezen van jouw favoriet!Op de laatste dag van het jaar, volgt de uitslag van de verkiezing.

32eeb82f4d991b597ac922d663599a04.jpg



Reacties op: De Tussenstand en de Favorieten van 2017

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Pierce Brown

Pierce Brown

Pierce Brown verkocht na zijn studie politicologie en economie in 2012 de rechte...

Ernest Cline

Ernest Cline

Ernest Cline (1972) groeide op in Ohio, VS. Hij verwierf enige bekendheid als wo...