Boek versus... Game of Thrones - A Telltale Games Series
Na het succes van de boeken van George R. R. Martin en de daarop gebaseerde serie Games of Thrones kon een computerspel natuurlijk niet uitblijven. In december 2014 verscheen dan ook de eerste episode van Game of Thrones - A Telltale Games Series. Inmiddels is het spel compleet en kun je achter elkaar het hele verhaal uitspelen. Hoe verhoudt dit spel zich tot de boeken? Ik speelde het spel om daar achter te komen.
Het Lied van IJs en Vuur
Het Lied van IJs en Vuur bestaat uit vijf delen, verdeeld over zeven boeken. De serie is vooral bekend onder de benaming Games of Thrones, wat een verwijzing is naar het eerste deel van de serie: Het spel der tronen. In de serie volgen we verschillende huizen die proberen de ijzeren troon van het koninkrijk Westeros te veroveren of te behouden, of die op een andere manier betrokken raken bij de strijd om deze troon. Het wordt al snel duidelijk dat in deze strijd geldt: je wint of je gaat dood.
Game of Thrones - A Telltale Games Series
In Game of Thrones - A Telltale Games Series draait het verhaal om het huis Forrester, waarvan de heer baanderman van Robb Stark is. Het verhaal start vlak voor de Red Wedding. We zien hoe heer Forrester zijn schildknaap Gared tot ridder benoemt. Tijdens de Red Wedding wordt heer Forrester gedood en wordt Gared belast met het terugbrengen van zijn heers zwaard en laatste woorden. Hij gaat dan ook op weg naar het kasteel van de Forresters. Daar zien we hoe de erfgenaam van heer Forrester, de jonge Rodrik, nu heer is en lastige beslissingen moet nemen.
Het spel bestaat uit zes episodes die elk ongeveer twee uur duren. Het is een soort interactieve serie: Je bent vooral aan het kijken naar het verhaal. Wél heb je invloed op dit verhaal door de keuzes die je maakt. Tijdens gesprekken krijg je regelmatig drie opties om uit te kiezen. Jij beslist dus hoe het personage op bepaalde situaties reageert. Een leuke toevoeging vind ik dat je aan het einde van een episode te zien krijgt welke keuzes je gemaakt hebt en hoeveel procent van andere spelers van dit spel dezelfde keuzes hebben gemaakt. Behalve het aanklikken van opties tijdens gesprekken kom je soms in bijvoorbeeld een gevecht terecht. Hierbij moet je op de aangegeven toets drukken. De gameplay is dus heel eenvoudig, waardoor dit spel ook heel geschikt is als je niet zo'n gamer bent.
Het spel ziet er verder ook gewoon heel mooi uit, zie de trailer voor een korte impressie:
Boek versus Game
Het spel begint met de Red Wedding en sluit daardoor aan op de verhaallijn uit Een storm van zwaarden - Deel twee: Bloed en Goud. Zo komen er nog een paar gebeurtenissen uit de boeken terug. Voor wie de eerdere boeken nog niet gelezen heeft, zal het spel dus wel een paar spoilers bevatten. Daarnaast komen er een aantal personages in het spel voor die min of meer bekend verondersteld worden en dus geen introductie meer krijgen. Denk aan Cersei en Tyrion Lannister, Ramsay Sneeuw en Jon Sneeuw.
De Forresters zelf zijn nieuw (ze schijnen in het boek kort genoemd te zijn, maar daar heb ik in elk geval overheen gelezen!) en hun verhaallijn komt dus niet in de boeken voor. Het verhaal uit het spel loopt als het ware naast het verhaal uit de boeken. Juist doordat het spel vooral om het verhaal draait, is dat wel fijn. Alhoewel het ook wel weer interessant zou zijn om te zien hoe het verhaal uit de boeken anders zou uitpakken aan de hand van jouw keuzes, zou dat ergens toch ook een beetje zijn alsof je naar een verfilming aan het kijken bent waarbij ze niet trouw aan het boek gebleven zijn.
Net als in de boeken wordt er in het spel regelmatig van perspectief gewisseld. Waar in de boeken verschillende huizen aan bod kwamen, wordt het perspectief in het spel beperkt tot personages van het huis Forrester. Die bevinden zich wel op verschillende locaties, waardoor veel plekken die we al uit de boeken kennen ook in het spel terugkomen. Zo bevindt Mira zich in Koningslanding, Asher is in Yunkai en Gared wordt naar de Muur gestuurd. Het kasteel van de Forresters komt alleen in het spel voor.
Het blijft Game of Thrones en dat betekent dat het taalgebruik soms wat grof is en je niet door een episode heen kunt komen zonder dat er tenminste één persoon dood gaat en de bloedspetters op je scherm zitten. Wie daar geen moeite mee heeft, wacht een boeiend verhaal over een huis dat zich staande probeert te houden in Westeros. Een mooie aanvulling op de verhalen die we al kennen!
Hebben jullie dit spel al gespeeld?