Boek versus... The Witcher games
In 2007 verscheen het computerspel The Witcher. Dit spel was gebaseerd op de witcher saga van Andrzej Sapkowski. Een tweede spel volgde, maar van de boeken konden wij pas veel later genieten: het was inmiddels al 2014 toen de Nederlandse vertaling verscheen. Zo kende ik de computerspelen dus voor ik de boeken ooit had gelezen, al kende ik die toen vooral doordat ik op het scherm van mijn vriend mee zat te gluren, ikzelf was meer van de boeken. Vandaag een vergelijking tussen de computerspellen en de boeken.
De boeken
Er zijn drie boeken met korte verhalen over de Witcher Geralt. Dit zijn De laatste wens, Het seizoen van stormen en Het zwaard der voorzienigheid. In deze boeken lezen we vooral over de opdrachten die Geralt uitvoert en komen we dus een heleboel magische monsters tegen. De witcher saga bestaat uit vijf boeken, te beginnen met Het bloed van de elfen. In deze saga is Geralt nog steeds de hoofdpersoon, maar de verhalen draaien ook grotendeels rond prinses Ciri. Geralt neemt haar onder zijn hoede en juist in zijn poging om haar te beschermen, komt hij in de meest benarde situaties terecht.
De computerspellen
Er zijn inmiddels drie spellen verschenen over de Witcher: The Witcher, Assassins of Kings en Wild Hunt (er is eigenlijk nog een spel, The Witcher Adventure Game, maar dat is een bordspel adaptatie en die tel ik hier voor het gemak even niet mee).
The Witcher
Geralt wordt bewusteloos aangetroffen en herstelt in kasteel Kaer Morhen. Terwijl hij worstelt met zijn geheugenverlies, wordt het kasteel aangevallen door de Salamandra. Ondanks de tegenstand van de Witchers en de hulp van de tovenares Triss, stelen ze de drankjes die ervoor zorgen dat Witchers genetisch veranderen. De Witchers gaan op zoek naar meer informatie over deze bende.
Assassins of Kings
Geralt zit gevangen omdat hij ervan beschuldigd wordt de koning van Temeria vermoord te hebben. Geralt weet echter te ontsnappen. Terwijl hij op de vlucht is, probeert hij de moordenaar te vinden om zijn onschuld te bewijzen.
Wild Hunt
De keizer Emhyr daagt Geralt uit met het vinden van Ciri. Geralt gaat op zoek naar de vermiste Ciri en komt erachter dat haar verdwijning iets met de Wild Hunt te maken heeft.
Het gaafste aan de games is dat het een volwassen verhaal is waar het niet zo duidelijk is wat goed en slecht is. En dat het niet de conventionele fantasymonsters heeft.
De spellen vallen onder RPG (Role-playing game), waarbij je speelt als de Witcher Geralt. Visueel zien ze er adembenemend uit en als speler kun je je uren vermaken met het verkennen van de omgeving. Er zit daarnaast voldoende actie in met de vechtscenes. Ten slotte zorgen de sterke dialogen en de keuzes die je als speler kunt maken, en die invloed op het verhaal hebben, voor voldoende diepgang in de games.
Overeenkomsten en verschillen
Verhaallijn
De spellen zijn geen letterlijke vertaling van de boeken, maar hebben duidelijk een eigen verhaallijn. Het verhaal in de spellen speelt zich ook op een later tijdstip af dan het verhaal in de boeken, dit weten we bijvoorbeeld door de leeftijd van het meisje Ciri. Als we haar in de boeken ontmoeten is ze een meisje van een jaar of dertien, in de spellen is ze een jaar of twintig.
Hoofdpersoon Geralt heeft in het eerste computerspel geheugenverlies, waardoor het verhaal van de spellen en het verhaal van de boeken elkaar niet in de weg zitten.
Personages
Het verhaal mag dan wel heel anders zijn, gelukkig komen we in de computerspellen wel onze favoriete personages weer tegen. Net als in de boeken is de Witcher Geralt ook in de spellen de hoofdpersoon. We herkennen hem aan zijn witte haar, zijn littekens en aan zijn gespierde lichaam, precies zoals hij ook in de boeken beschreven werd. Ook de tovenaressen Triss en Yennefer komen zowel in de boeken als de in de spellen voor. In Wild Hunt zien we ook Ciri weer terug. Ze is hier een jaar of 19, 20 en heeft nu zilver haar. In de boeken was ze nog een aantal jaar jonger en had ze asblond haar (maar vooruit: héél erg asblond haar ziet er ook uit als zilver). Net zoals in de boeken wordt in het computerspel duidelijk dat Ciri speciaal is, ze is geen Witcher en geen tovenaar, maar wat ze dan precies wel is, dat blijft nog even een mysterie.
Fantasymonsters
Ook de fantasymonsters vinden we terug in boeken én computerspellen. Drowners (een modderig monster dat vrouwen en paarden het water inttrekt en oppeuzelt), verschillende soorten vampieren waaronder de Bruxa, weerwolven, wyverns, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Zowel in de boeken als in de spellen wordt Geralt regelmatig ingehuurd om dergelijke monsters te doden. In de spellen kun je daarnaast ook monsters doden om iemand een dienst te verlenen of omdat ze simpelweg in de weg lopen. Je kunt in het spel ook keuzes maken: dood je een monster, of dood je het niet.
En soms heb je empathie voor een bepaald monster, als Geralt weet je er zoveel van af en dan denk je: dit is gewoon wat ze doen. Ze mogen wel bestaan, maar niet bij de mensen in de buurt komen.
Geralt heeft in de spellen een zwaard, spreuken en toverdrankjes tot zijn beschikking om zijn opdrachten tot een goed einde te brengen. Ook dat herkennen we al uit de boeken.
Tijd
Met de eerste spellen kun je een uur of 30 bezig zijn, het derde computerspel kan zelfs ruim 100 uur spelplezier opleveren (deze tijdsindicatie hebben we gebaseerd op onze Steam-accounts thuis). In die tijd kun je de gehele saga uitgelezen hebben, ik deed gemiddeld 7 uur over het lezen van één boek uit de serie.
Wil je meer lezen over de wereld van de Witcher? Eerder verscheen er al een Magic Monday over de Witcher boeken!
Heb jij de boeken gelezen en/of de spellen gespeeld?
-Merel-