Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Book Talk #2: deel je mening!

op 23 oktober 2018 door

Bij Book Talk krijg je de kans om je eigen mening te delen over de genoemde vraag of stelling. Voldoet jouw stukje aan de onderstaande voorwaarden, dan is de kans groot dat jouw stukje wordt opgenomen in het eerstvolgende artikel. Doe jij ook mee? Lees eerst de reacties op de vorige vraag en vind onder aan de pagina de volgende vraag of stelling waaraan je mee kan doen!

Vorige vraag:

Welk subgenre in Fantasyboeken is jouw favoriet?

Martijn: 

Als je Fantasy als koepelgenre voor fantasy, SF en horror ziet: sciencefiction en dan vooral (post)cyberpunk, spaceopera en militaire SF. Als je specifiek fantasy bedoelt: Grimdark en epische fantasy. Maar feitelijk is mijn smaak erg breed en proef ik graag van alle subgenres. Bij mij gelden als belangrijkste criteria: geniet ik van het verhaal, krijgt de verwondering me te pakken en vind ik het kwalitatief goed.

Overigens vind ik subgenres interessant en leuk om over te denken/ praten, maar onbelangrijk als het om het verhaal gaat: dat moet gewoon goed zijn, los van het hokje/ etiketje.

Sandra: 

De paraplu Fantasy omvat zoveel subgenres, dat het waarschijnlijk nodig is, om een verdere opdeling te maken. Ik hou persoonlijk erg van harde sf, magisch realisme en van speculatieve fictie. Ik heb niets met elven, draken, trollen, of vampiers, of aanverwante mythische wezens; er moet wel enigerlei sprake zijn van een (wetenschappelijke) goed onderbouwde alternatieve werkelijkheid. Een goed sf verhaal werkt dan juist spiegelend, en stemt tot nadenken over de invulling van de eigen realiteit vs de door de auteur gecreëerde wereld. The left hand of Darkness van Le Guin vind ik juist daarom een exemplarisch steengoed voorbeeld van bovengenoemde.

Marvin (over Sandra's stukje): 

Het tot nadenken stemmen is voor mij geen voorwaarde. Ik lees fantasy echt wel uitsluitend om me te vermaken. Als er een boodschap in het verhaal zit, zoals dat met 'The left hand of darkness' het geval is, dan is dat prima, maar ik wil in eerste instantie echt wel een avontuur beleefd hebben. Eerst dat, de rest is bijkomstig.

Marvin: 

Ook ik hou het het meest van sciencefiction en dan nog het liefst van de technische soort. Liever technologie, robots en ruimteschepen dan paarse ruimtemannetjes, met andere woorden, ook al vind ik het niet erg als er een keer een zandworm in het verhaal voorkomt. Langere plots die meerdere boekdelen in beslag nemen, hebben mijn voorkeur. Duin (vader en zoon Herbert), Foundation (Isaac Asimov), The saga of seven suns (Kevin J. Anderson, niet vertaald), Het Galactisch Bestel (Julian May) enz. Als jullie vragen naar de favoriete subgenres van fantasy, dan liefst geen elfjes, tovenaars, draken en aanverwanten voor mij, dat is mij te kinderachtig. 'In de ban van de ring' doet mij bijvoorbeeld helemaal niets. Maar soms weet een schrijver die magische figuren toch goed te verpakken en kan hij mij wel boeien. Ik ga niets zomaar afwijzen omdat er bijvoorbeeld een tovenaar in zit. De 'Draconis Memoria'-trilogie van Anthony Ryan bijvoorbeeld is steengoed, maar die gaat dan ook over veel meer dan alleen maar draken. Grimdark kan mij erg bekoren (Mark Lawrence - Red Sister!), maar historische en heroïsche fantasy evenzeer. In dat laatste geval dan niet met heroïsche hobbits natuurlijk :-) Waar ik absoluut een hekel aan heb is fantasy of sciencefiction die gebaseerd is op een film of tv-serie, zoals de vele Star Wars- of Star Trekboeken die maar blijven uitkomen.

André: 

Lastige vraag hoor. Ik ben zelf niet zo van het in hokjes plaatsen van boeken. Als ik dan toch moet zeggen welk subgenre ik het leukst vind kijk ik even in mijn boekenkast wat er zoal staat en waar ik het meest van heb genoten. Daar zit grimdark tussen (Abercrombie, heerlijke boeken), High fantasy (o.a. Jordan, Sanderson) maar ook de boeken van Ann Leckie (Sf) of Bishop (de Anderen). Ik geniet zogezegd van alles of er nu draken of weerwolven of juist niet in zitten maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat erom dat de wereld goed is doordacht en het verhaal goed en pakkend is geschreven. Het moet dus allemaal wel kloppen binnen de wetten van de bedachte wereld, tegenstrijdigheden kan ik niet tegen, maar verder gaat het mij puur om het genieten en even heerlijk weg dromen en weg zijn van de dagelijkse rompslomp.

Eddie: 

In de algemene fantastische genres heb ik een voorkeur voor sciencefiction. Ik heb net als Martijn met name een voorliefde voor (post)cyberpunk. De Sprawl trilogie van William Gibson beschouw ik als een echte must-read voor iedere SF-fan. Ik hou ook erg van Space Opera met een maatschappijkritische insteek. Dune van Frank Herbert staat niet voor niks op de eerste plaats in mijn top 25. Ann Leckie haar Imperial Radsch trilogie is een prachtig voorbeeld van wat er op dit moment in diezelfde stroming wordt gedaan. Qua Fantasy specifiek wordt het lastiger. Ik merk dat ik gefascineerd ben door de werelden die in met name epische fantasy worden neergezet maar dat de verhalen die in die werelden vertelt worden me veel minder doen. The Fifth Season van N.K. Jemisin was een welkome uitzondering daar op. Dus maatschappij-kritische epische fantasy. Is dat een subgenre? Zo niet dan zou het er een moeten worden. Als jullie meer boeken/series in die trend kennen, laat het me dan vooral weten.

Debbie: 

Ik denk dat ik ooit wel begonnen ben in de epische fantasy, waarna nog een afslag is gevolgd richting de urban (contemporaine) fantasy (níet de paranormal romance, dat schurkt tegen elkaar aan, maar de kloof is uiteindelijk toch heel groot), maar als lezer groei je voortdurend en inmiddels kan ik me niet meer echt vinden in slechts één subgenre. Ik heb een voorliefde voor verhalen gebaseerd op sprookjes, ik hou van lekker duister en vooral van weird (er is een subgenre dat 'new weird' heet). Maar het liefst lees ik heel breed binnen de speculatieve stromingen, tot in de literatuur (of andersom, het is maar net hoe je dat bekijkt). Ik vind nu juist het ontdekken van nieuwe 'smaakjes' erg spannend. Ik lees overigens zowel uit escapisme als op zoek gaande naar spiegeling, verwondering en lering. De sff-genres zijn daar zo goed in. Ik wil iets meenemen uit een boek, niet altijd, maar wel regelmatig. Ik ben zelf overigens best enigszins van fantasylezer naar sciencefictionlezer vervormd. Ik las vroeger helemaal geen scifi en nu is het 50/50. Misschien is dat een leuk statement voor een volgend onderwerp, want je hebt binnen 'onze' genres mensen die alleen fantasy óf scifi lezen. Wat vinden die van elkaars favoriete genre? En ligt dat nu eigenlijk dicht bij elkaar of helemaal niet? Kortom: Fantasy vs. Sci Fi (en misschien een beetje horror, het awkward neefje dat alle taart opeet op een verjaardag).

______________________________________________

Nieuwe vraag: 

Welk oorspronkelijk Nederlands/Vlaams werk in het Fantasy/Sci-fi/Horror etc. genre is jouw favoriet en waarom moet dit werk volgens jou gelezen worden? 

  • Schrijf in minimaal 100, maximaal 250 woorden in de comments wat jouw mening is over de gestelde vraag of genoemde stelling. Je hebt hiervoor een hele maand de tijd, en dan komt het artikel online met daarin een selectie van de geschreven stukjes! In elk artikel wordt op het einde een nieuwe stelling/vraag neergezet, waar je weer in de comments een stukje kan schrijven.
  • Er kunnen zowel vragen als stellingen worden geplaatst. Een vraag is vaak heel breed in te vullen, terwijl je bij een stelling tussen twee kanten kiest en uitlegt waarom je voor die ene kant kiest. Hoe dan ook, jij kan jouw mening delen.
  • Als je wilt kan je ook op een andere persoon reageren in de comments als je een aanvulling hebt of een andere mening hebt, maar vooropstaand is natuurlijk dat je respectvol naar elkaar blijft. Dit geldt ook voor aanvallen op schrijvers, boeken, of wie/wat dan ook. Het blijft een goedgemutste discussie tussen boekenfanaten en het is nergens voor nodig om iemand om zijn/haar smaak (of wat dan ook) aan te vallen.

d194c548fc26c97d91f46c0c9159594d.jpeg

Succes! We kijken uit naar jullie stukjes. Heb jij een stelling of vraag in gedachten die je graag terug zou zien in een toekomstige editie? Laat het weten in de comments en wie weet komt het een keer aan bod!



Reacties op: Book Talk #2: deel je mening!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-...

Brian Herbert

Brian Herbert

Brian Herbert (1947) is de zoon van de legendarische SF-auteur Frank Herbert, de...

Kevin J. Anderson

Kevin J. Anderson

Kevin J. Anderson (1962). Amerikaans sciencefictionauteur met meer dan veertig b...

Julian May

Julian May

Julian May (1931-2017) was schrijfster van fantasie en sciencefiction. Ze schree...

Anthony Ryan

Anthony Ryan

Anthony Ryan (1970) werd geboren in Schotland, maar bracht het grootste dee...