Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Book Talk #3: deel je mening!

op 24 november 2018 door

Bij Book Talk krijg je de kans om je eigen mening te delen over de genoemde vraag of stelling. Voldoet jouw stukje aan de onderstaande voorwaarden, dan is de kans groot dat jouw stukje wordt opgenomen in het eerstvolgende artikel. Doe jij ook mee? Lees eerst de reacties op de vorige vraag en vind onder aan de pagina de volgende vraag of stelling waaraan je mee kan doen!

Deze editie staat in het teken van Noverber Nedermaand. Naast de discussievraag hieronder maakten we op onze facebookpagina ook een poll. De resultaten van die poll zijn als volgt:

  • 'Ik lees het liefst vertaalde werken' - 19 stemmen
  • 'Ik lees het liefst oorspronkelijk NL/Vlaamse werken' - 16 stemmen
  • 'Ik lees het liefst in het Engels/een andere vreemde taal' - 15 stemmen


Het is interessant om te zien dat de meningen ongeveer gelijk verdeeld zijn over de drie opties. In de reacties onder de poll kwam daarnaast naar buiten dat veel mensen het liefst zoveel mogelijk in de oorspronkelijke taal van een boek lezen, terwijl anderen meldden dat ze geen sterke voorkeur hadden en alles wel lazen zolang het verhaal maar goed was. Een extra motivatie om voor Engelstalig/anderstalig werk te kiezen was de lage prijs daarvan en de grotere keus - vooral in het fantastische genre is dat te merken.
De meeste mensen lezen vooralsnog het liefst in het Nederlands, of het nu om vertaald werk gaat of niet. Goed nieuws voor de Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen!

Heb jij een leuk en interessant idee voor een nieuwe poll op onze pagina? Stel het voor in de comments en wie weet zullen we het erop plaatsen!

Vorige vraag: 

Welk oorspronkelijk Nederlands/Vlaams werk in het Fantasy/Sci-fi/Horror etc. genre is jouw favoriet en waarom moet dit werk volgens jou gelezen worden? 

Paardenvriend: 

Aangezien Halloween in aantocht is, ga ik voor een boek uit het horror genre. Ik kies voor HEX van Thomas Olde Heuvelt. Ik pakte het boek op nadat het door Stephen King geprezen werd en het heeft me als grote horror fan allesbehalve teleurgesteld. Het gebeurt niet vaak dat een boek me bijna meteen bij mijn nekvel grijpt en zowel tijdens het lezen er van als telkens bij het terugdenken er aan, rillingen over mijn ruggengraat jaagt. Ik heb dan ook mijn hart kunnen ophalen bij dit boek. Het is volstrekt origineel en ik vind dat je het moet lezen als je fan bent van dit genre. Ik ga er verder niet teveel over vertellen aangezien het het beste is als je volledig verrast wordt door dit boek maar ik ga wel nog meegeven wat mijn beste vriendin zei, aan wie ik dit boek uitleende : "Ik heb met het licht aan geslapen" en "Ze stond deze nacht weer aan mijn bed!".

I.v.E.: 

Mijn favoriet is absoluut De zwarte troon van Peter Schaap. Hoewel ik van series houd en daarom een beetje huiverig was om deze stand alone te gaan lezen, vond ik het vanaf de eerste pagina een goed boek. Peter Schaap weet in één boek te stoppen wat normaal in een trilogie zit: een wereld waar je in duikt en niet meer uit wil, puzzelstukjes die op hun plek vallen en diepgaande personages. Dat zonder dat je hoofd overloopt van de informatie. 
Het vogelperspectief in het verhaal is goed uitgewerkt. Ik wenste hierdoor af en toe dat ik kon vliegen. 
De zwarte troon is volgens mij niet zo bekend, ik had er voordat ik het las nog nooit van gehoord. Dit boek verdient meer aandacht. 

Marije:

Dan raad ik de 2 boeken in de Bloedwetten serie van Sophia Drenth, Vonnis en Verlossing, aan.
In de wereld van Bloedwetten schetst Sophia een negentiende eeuws podium dat doet denken aan Nederland, maar dan net even anders. We maken kennis met Roan Storm, raadsheer en volksvertegenwoordiger, die zijn Bloedwetten erdoor wil hebben in Stede. Zij moeten reguleren hoe we om moeten gaan met Ath'Vacii en welke plaats zij innemen in de maatschappij. Ath'Vacii zijn Gemaakten (vampiers). De vrouw van Storm is door een Ath'Vacii vermoord. Hierdoor zijn de Bloedwetten voor hem een levenswerk geworden.
Dan wordt de wereld van Storm op zijn kop gezet als hij op een avond door een groep Ath'Vacii wordt aangevallen en voor dood achtergelaten. Helaas sterft hij niet, maar wordt ook 'Gemaakt'. De grote uitdaging is nu: behoudt Storm zijn menselijkheid of verandert hij langzaam toch in een monster? Hebben zijn Bloedwetten nu nog zin? Een dark fantasy/horror/roman die ons een blik gunt in een wereld die op de onze lijkt en een man die worstelt met zichzelf en met wat hij geworden is.

Liesbeth: 

Er zijn zoveel oorspronkelijke Nederlandstalige parels dat het lastig kiezen is. Ik heb ook nog lang niet alles gelezen dat aan de voorwaarden in de hierboven gestelde vraag voldoet. En gelukkig gaat me dat ook nooit lukken, want dat zou betekenen dat er geen nieuwe parels meer bij komen.
Het antwoord op de vraag wat mijn favoriete oorspronkelijk Nederlandstalige sf/fantasy/horror boek is, is dus een momentopname, aangezien ik morgen een boek kan lezen dat ik nog beter vind dan de boeken die ik tot dan toe las. Ik ga toch een poging doen en het eerste boek (of eigenlijk boeken, want het is een serie), die in me opkomt is de Muse Academy- serie van Morgan Blade, pseudoniem van Meaghann Baeken. De serie bestaat momenteel uit 2 boeken: "Muse Academy en het geheim van Helikon" en "Zwarte Magie", maar uiteindelijk moeten het zes boeken worden. Morgan Blade weet in deze boeken heel goed de Griekse mythologie te verweven met de moderne tijd. Op een leuke en aangename manier leer je als lezer meer over de Griekse mythologie. De serie is voor young adult, maar als 31-jarige heb ik beide boeken ook verslonden.
Ik wacht alleen nog op vergelijkbare boeken over mythologieën uit andere landen/ culturen

Eddie: 

Ik vind dit een moeilijke vraag omdat ik naar mijn gevoel nog veel te weinig Nederlandstalige fantastiek gelezen heb. Ondertussen heb ik van veel van de in het wereldje actieve schrijvers een kort verhaal gelezen, maar weinig romans. Van wat ik gelezen zijn er twee auteurs die ik beschouw als de top van de Nederlandse fantastiek en dat zijn Thomas Olde Heuvelt en Auke Hulst. Olde Heuvelt's Hex is terecht een internationaal succes geworden en ik kijk erg uit naar zijn nieuwe boek. Hulst heeft met Slaap Zacht Johnny Idaho een onvervalste cyberpunk roman neergezet.
Er zijn natuurlijk veel meer schrijvers die hard werken om mooie Nederlandstalige SFFH verhalen te schrijven. Wellicht leuk om te vermelden in het kader van deze discussie dat op de site van het NCSF (Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction) een lijst staat van alle actieve SFFH schrijvers de bij de stichting bekend zijn.http://www.ncsf.nl/?page_id=146

Marvin:

Ik lees relatief weinig oorspronkelijk Nederlands/Vlaams werk in deze genres, onder andere omdat de concurrentie van buitenlandse schrijvers groot is. In de boekhandels in mijn buurt is amper SF/F/Horror van Nederlandstalige origine te vinden.
'Hex' van Thomas Olde Heuvelt mag in ieder geval in het lijstje van zeer geslaagde horror. Ik durf wel eens de wenkbrauwen optrekken als Stephen King een bepaald boek via Twitter de hemel in prijst, want ik vind regelmatig dat hij ongelijk heeft, maar voor wat betreft 'Hex' klopt het helemaal. Ik ben echt benieuwd wat het volgend jaar te verschijnen 'Echo' zal brengen. Op mijn ‘dringend te lezen’-lijst staat nog wel Tom Thys in wie ik een potentiële topper zie. Ik las al wat verhalen van hem maar nog geen volledige bundel.
In de categorie fantasy wil ik nog een keer 'Schaduwkoningin' van Garvin Pouw vermelden. De prachtige beschrijvingen in het boek zijn hier verantwoordelijk voor. Ik heb andere Nederlandstalige fantasy gelezen waarin het verhaal beter uitgewerkt is, maar dan zijn bepaalde andere elementen weer net niet goed genoeg om boven 'Schaduwkoningin' uit te komen. 
Voor wat SF betreft, werd ik heel recent nog heel blij van 'Het teken in de lucht' van Johan Klein Haneveld, maar ik las het boek nog maar een week geleden en dat is eigenlijk veel te kort om het al als favoriet aan te duiden. Op een occasionele uitzondering na laat ik pas gelezen boeken liever een tijdje rijpen en bezinken in mijn hoofd voor ik ze in overweging neem in 'best of'-lijsten. In ieder geval vond ik deze bundel kortverhalen wel beter dan 'Nightflyer' van George R.R. Martin dat ook maar pas in het Nederlands verschenen is, en dat is toch geen kleine naam. De boeken uit de Kit Guardnerreeks van Pepper Kay vind ik ook top. Nochtans is Pepper Kay zelf geen topschrijfster. Ik vind haar stijl soms wat houterig en ze schrijft ook niet altijd foutloos, en alhoewel dit SF is, komen de verhalen (op mij) wat verouderd over, alsof de boeken een halve eeuw geleden al werden geschreven en nu pas worden uitgegeven. Maar laat het nu net dat sfeertje zijn dat me er zo in aanspreekt. Beeld je een privé-detective in die in een groezelig achterafkantoortje, voeten op een verweerd bureau, zit te wachten op een broodnodige opdracht, met de trenchcoat en fedora aan de kapstok. Die wat melancholische sfeer die daarbij hoort, overvalt me steeds als ik deze boeken lees, ook al spelen de boek zich in de toekomst af. Alhoewel ik de tekortkomingen heel duidelijk zie, zit ik daarom steeds met veel plezier in een Kit Guardnerboek te lezen. En dat is uiteindelijk toch wat belangrijk is

Nieuwe vraag: 

Welke fantasy/sci-fi/horror schrijver moet gelezen worden en waarom?

  • Schrijf in minimaal 100 woorden in de comments wat jouw mening is over de gestelde vraag of genoemde stelling. Je hebt hiervoor een hele maand de tijd, en dan komt het artikel online met daarin een selectie van de geschreven stukjes! In elk artikel wordt op het einde een nieuwe stelling/vraag neergezet, waar je weer in de comments een stukje kan schrijven.
  • Er kunnen zowel vragen als stellingen worden geplaatst. Een vraag is vaak heel breed in te vullen, terwijl je bij een stelling tussen twee kanten kiest en uitlegt waarom je voor die ene kant kiest. Hoe dan ook, jij kan jouw mening delen.
  • Als je wilt kan je ook op een andere persoon reageren in de comments als je een aanvulling hebt of een andere mening hebt, maar vooropstaand is natuurlijk dat je respectvol naar elkaar blijft. Dit geldt ook voor aanvallen op schrijvers, boeken, of wie/wat dan ook. Het blijft een goedgemutste discussie tussen boekenfanaten en het is nergens voor nodig om iemand om zijn/haar smaak (of wat dan ook) aan te vallen.

d194c548fc26c97d91f46c0c9159594d.jpeg

Succes! Heb jij een stelling of vraag in gedachten die je graag terug zou zien in een toekomstige editie? Laat het weten in de comments en wie weet komt het een keer aan bod!



Reacties op: Book Talk #3: deel je mening!

Meer informatie