Buitengewoon - Sprookjes
Van de duistere verhalen van de gebroeders Grimm tot de vrolijke films van Walt Disney: sprookjes vormen een onuitputtelijke inspiratiebron. Ook schrijvers laten zich inspireren door de verhalen waarmee menigeen is opgegroeid. In het fantasygenre zien we een trend van boeken die losjes gebaseerd zijn op sprookjes. Tijd om de mooiste met jullie te delen.
Alice in Wonderland
Alice die in een konijnenhol valt en in een wonderlijke wereld terechtkomt waar de Hartenkoningin haar kop van haar romp wil scheiden: het is een van de bekendste verhalen die ooit voor kinderen geschreven zijn. Koekjes met de woorden eet mij en drankjes met de woorden drink mij, zoals je die op feestjes wel eens krijgt voorgeschoteld zijn duidelijk op dit verhaal geïnspireerd. De volgende auteurs lieten zich ook in meer of mindere mate inspireren door Lewis Caroll.
A.G. Howard heeft de geweldige serie Splintered geschreven. Deze serie gaat over Alyssa Gardner, een nazaat van Alice. Zij is een stoere skate-chick waartegen de bloemen en insecten praten. Om niet net als haar moeder in het gesticht te komen houdt ze deze gave geheim. Al gauw ontmoet ze Morpheus die later de rups uit Alice in Wonderland blijkt. Hij heeft Alyssa’s hulp nodig om Wonderland te redden, maar kan ze hem vertrouwen? De serie speelt zich gedeeltelijk in Wonderland en gedeeltelijk in de echte wereld af.
Ook Gena Showalter is door Alice geïnspireerd. Zij schreef de trilogie Alice in zombieland. Hoewel de connectie met Alice in Wonderland meer in de naam en in hele kleine verwijzingen zit, is het een spannende serie die het zeker waard is om te lezen. De zombies zijn heel origineel. Niet iedereen kan ze zien aangezien ze zich op een spiritueel vlak bevinden, maar dat maakt ze niet minder eng.
Marissa Meyer liet zich niet door Alice inspireren maar door de rode koningin. In Harteloos beschrijft ze het leven van de rode koningin voordat ze op de troon kwam. Een fantasierijke vertelling waardoor je misschien toch enigszins sympathie krijgt voor de koningin die iedereens hoofd wil scheiden van de romp.
The Wizard of Oz
Het verhaal van Dorothy die door een tornado in Oz terechtkomt en de boze heks moet verslaan is al een aantal keer verfilmd. Danielle Paige liet zich inspireren door dit verhaal. Haar boek, Dorothy must die, brengt een ander meisje middels een tornado naar Oz waar Dorothy ook aanwezig is en Oz niet ten goede heeft veranderd. Alle karakters waar wij van houden heeft Paige slecht gemaakt en het is aan hoofdpersoon Amy om Oz te redden van hun slechte heerschappij.
Inspiratie door meerdere sprookjes
Net zoals in de serie Once upon a time gebeurt, gebruiken auteurs soms meerdere sprookjes in een verhaal.
Marissa Meyer zagen we eerder al voorbij komen bij Alice in Wonderland. Haar liefde voor sprookjes zorgde ook voor een mooie dystopische serie: The Lunar Chronicles. In het eerste deel Cinder leren wij de gelijknamige hoofdpersoon kennen. Cinder is gebaseerd op Assepoester. Net als Assepoester heeft zij een gemene stiefmoeder en twee stiefzussen. Ook is er een bal en een knappe prins. En daar houdt de vergelijking op. Cinder is een cyborg en het is aan haar om het land en de prins te redden. In de vervolgdelen komen ook andere sprookjes aan bod; roodkapje, rapunzel en sneeuwwitje.
In Charming van Elliott James spelen niet de prinsessen de hoofdrol, maar de prins. De Charmings zijn ridders die de wereld beschermen tegen het bovennatuurlijke. Gewone mensen weten niet dat er monsters bestaan door een spreuk die Pax arcana heet. Hoofdpersoon John Charming is niet alleen een ridder, maar heeft ook eigenschappen van de weerwolf. Daardoor moet hij vluchten voor de rest van de ridders. Toch kan hij zijn ware ridderaard niet verloochenen wanneer er een bovennatuurlijk wezen zijn bar in loopt. Charming is een spannende Urban Fantasy met een hoog detectivegehalte.
Uiteraard zijn er nog meer geweldige boeken die op sprookjes zijn gebaseerd, zoals de populaire reeks van Sarah J. Maas. Zouden jullie vaker over dit soort boeken willen lezen? Welk sprookje is jullie favoriet?