Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Van Graphic Novel naar Leesboek: Civil War

op 11 juni 2019 door

Civil War is één van de bekendste en meest geliefde superheldenstrips die er zijn. De superhelden van Marvel splitsen zich door een enorm conflict af in twee groepen die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. In plaats van een superschurk zijn het nu hun teamgenoten, vrienden en soms zelfs familieleden die elkaar op het slagveld tegemoet treden. Hoe heeft het zover kunnen komen? En hoe heeft Stuart Moore deze bijna legendarische strip in een leesboek vorm gekregen? Eline en Demi lazen zijn boek en vellen hun oordeel hieronder. 
Lees ook ons oordeel van Wie is de Black Panther?
 van Jesse J. Holland.


Samenvatting

Wanneer een gevecht tussen helden en schurken uitmondt in een ramp in de stad Stamford die honderden levens eist, keert zowel de Amerikaanse overheid als de bevolking zich tegen alles wat met superhelden te maken heeft. De overheid eist dat alle superhelden hun geheime identiteiten opgeven en voor de overheid gaan werken. Tony Stark, ook wel bekend als Iron Man, is erg geraakt door de ramp en ziet de noodzaak van deze nieuwe wetgeving in. Maar zijn teamgenoot van de Avengers, Captain America, ziet het als een breuk van de burgerlijke vrijheden waarvoor hij al zolang vecht. Algauw komen deze twee superhelden lijnrecht tegenover elkaar te staan en kiezen alle andere superhelden een kant. Nooit eerder heeft een conflict zo'n tweestrijd veroorzaakt, en het is duidelijk dat niets ooit meer hetzelfde zal zijn. 


Plot

Demi: Het boek van Civil War toont een nieuwe blik op wat het betekent een superheld te zijn. Niet alles is zwart en wit, en zelfs de beste bedoelingen kunnen de zwaarste gevolgen hebben. Zoals al gezegd zorgt een gevecht tussen superhelden en superschurken ervoor dat honderden mensen - waaronder ook een groot aantal kinderen - sterft. Ik schrok een beetje van dit heftige begin, maar het is logisch dat met zo'n heftige gebeurtenis er wel íets moet veranderen. Het is de perfecte aanleiding voor het hele registratiewet-gebeuren. 

Eline: Ik schrok ook wel even van het begin. Er wordt in dit boek nog meer de nadruk gelegd op de slachtoffers en wie ze waren dan in de filmversie, die ik natuurlijk ook heb gezien en waarmee ik automatisch heb vergeleken. Toch vond ik dit begin wel erg goed en heel sterk. In tegenstelling tot de rest van het boek wordt het begin vertelt vanuit het perspectief van iets minder bekende helden, de marge die niet tot bekende groepen als de Avengers, de X-men of de Fantastic Four hoort. Dit geeft je als lezer meteen een goed beeld van hoe het leven als superheld is wanneer je niet zo'n bekend figuur bent. Dit zorgde er bij mij ook wel voor dat ik de rest van de plot op een iets andere manier bekeek, omdat je aan het begin een interne glimps opvangt van wat voor soort mensen onder de registratiewet zullen vallen en wat dat voor hen kan betekenen.


Personages

Demi: Oef, wat zijn er veel personages in dit boek! Er zijn zoveel superhelden in de omloop dat het onmogelijk is om ze allemaal evenveel aandacht te geven. Wanneer er veel personages in één hoofdstuk zitten slaagt de schrijver er maar deels in om het niet te veel als een opsomming te laten overkomen. De belangrijkste personages krijgen meer te doen dan de minder belangrijke personages, en daarmee blijft het boek nog redelijk overzichtelijk. 
De karakters van bepaalde personages die ik ken uit de films vond ik heel anders in dit boek. Tony Stark heeft zijn hart nog niet gevonden en is op bepaalde momenten vrij koud. De grootste verandering vond ik echter het karakter van Captain America. Ik dacht dat hij in de filmversie van Civil War al vrij koppig was met zijn idealen, maar in dit boek is hij een stuk ruwer en zelfs gemeen op bepaalde vlakken. Hij vloekt en verliest zichzelf soms in zijn woede. Het is misschien oneerlijk om de vergelijking met de film te maken, aangezien de personages daar meerdere films de ruimte hebben gehad om zich te ontwikkelen, maar toch. 

Eline: Op vlak van personages heb ik een vergelijking met de film vrij snel acterwegen gelaten. Net zoals Demi merkte ik ook dat veel van de personages heel erg anders zijn in het boek. Een personage waar ik het vrij moeilijk mee had was Spider-Man. Er zijn in de films natuurlijk al een aantal verschillende versies van Spider-Man en in dit boek was het wéér een andere versie. Dit maakte het langs de ene kant makkelijker om niet te vergelijken met de film, maar langs de andere kant begin ik me nu wel af te vragen wie Spider-Man nu eigenlijk echt is. Ik was ook wat overdonderd door de hoeveelheid aan personages in dit boek. Civil War is natuurlijk hét verhaal waarin alle superhelden een kant moeten kiezen en tegen elkaar vechten, maar het waren er zo veel dat ik soms niet kon bijhouden wie aan welke kant stond. Ook was ik soms wat in de war, omdat de personages in dit boek gebaseerd zijn op de personages uit de strips en ik alleen maar de films heb gezien. Sommige kleine details zoals bepaalde relaties en namen werden in dit boek als vanzelfsprekend voorgesteld, maar veel van die details kende ik dus niet. Een voorbeeld van een verwarrend element voor mij was het afwisselen tussen de naam Henry Pym en Hank Pym. Ik kende dit personage alleen als Hank Pym en dacht dus dat dit een fout was, maar na het even te googelen kwam ik erachter dat zijn volledige naam Dr. Henry "Hank" Pym is.

Demi: Dat is het lastige inderdaad: elke schrijver en tekenaar kan een eigen draai geven aan al bestaande personages. Er zijn zoveel verschillende reeksen binnen het genre. De ene verhaallijn onthult bijvoorbeeld dat Captain America eigenlijk een verrader van H.Y.D.R.A. is, terwijl de andere verhaallijn trouw blijft aan zijn status als nationale held van de Amerikanen. Dit biedt veel ruimte voor nieuwe inzichten, maar zorgt er ook voor dat er geen één echte versie van een superheld lijkt te zijn. Ik houd het in ieder geval liever bij hoe de personages in de films worden neergezet.


Schrijfstijl

Demi: De schrijfstijl is heel toegankelijk en makkelijk om te lezen, maar misschien is het bij vlagen net iets té makkelijk. De schrijver maakt het zich dan ook niet bepaald gemakkelijk met al die personages. Daardoor schieten de beschrijvingen van plekken soms te kort, en lijkt het af en toe nog net te veel alsof de schrijver naar de bladzijdes in de strip keek en het zoveel mogelijk probeerde over te nemen op papier. Het is lastig om dit goed te beoordelen aangezien ik de strip niet heb gelezen (al ben ik nu wel heel nieuwsgierig geworden! Het is zo'n iconisch verhaal).

Eline: Ik ben het ermee eens dat sommige beschrijvingen soms inderdaad wat te kort schoten. Niet alleen van de plekken, maar ook van sommige personages. Met zoveel personages is het natuurlijk onmogelijk om een beschrijving van elk personage te geven en tegelijkertijd een vlot tempo te behouden, maar de auteur ging er voor mij toch iets te snel over. Hij ging er volgens mij ook iets te veel van uit dat lezers van de boeken ook bijna alle details uit de stripboeken kennen en daarom maar één of twee zinnen besteedde aan dingen die voor mij toch wel groot nieuws waren. Door deze iets te vlotte schrijfstijl, of mogelijkerwijs het vertalen, zaten er ook wat slordigheden in het boek, zoals woorden vergeten of iemand aanduiden als iemands zus terwijl het eigenlijk zijn vrouw is.


Film

Demi: Ik was al bekend met de Civil War-verhaallijn dankzij de film van 2016. Het is gelijk ook een van mijn favoriete Marvelfilms geworden. Tot dan toe had ik alleen nog maar superhelden tegen superschurken zien vechten, en nu kreeg ik opeens te maken met een tweestrijd tussen personages waar ik allemaal wel van hield. Ik weet nog dat iedereen op social media en daarbuiten opeens óf Team Iron Man was óf Team Captain America. Ikzelf was Team Iron Man, deels omdat hij één van mijn favoriete personages was en deels omdat ik wel kon inzien dat zoveel krachtige mensen wel op de een of andere manier geregistreerd moesten worden voor de veiligheid van iedereen. Welk team was jij, Eline? En is je mening verandert door het boek?

Eline: Civil War is ook één mijn favoriete Marvelfilms. Ik was al vaker online artikels tegengekomen met de vraag welke superheld zou winnen tegen wie en in deze film konden we het ook echt zien! Ik was net als jij Team Iron Man, Demi. Dat is nog steeds niet veranderd, maar dit boek heeft me toch even aan het twijfelen gebracht. Ik had het gevoel dat Tony in de films al meer ontwikkelt was dan in dit boek en ik vond hem in zijn playboy-tijd nooit zo'n leuk en zeker niet zo'n verantwoordelijk personage. Ook leek hij me wat manipulatief tegenover de andere personages en dan vooral tegenover Reed, die bijna niets anders deed dan alles doen wat Tony vroeg. Toch blijf ik Team Iron Man, omdat de registratiewet mij nog steeds de meest logische oplossing lijkt, ook al werd hij voor mij niet zo overtuigend in de praktijk omgezet in dit boek.

Het boek van Civil War kreeg van ons allebei drie sterren. ***


Het boek van Civil War toonde een nieuwe blik op wat het betekent een superheld te zijn. Niet alles is zwart en wit, en zelfs de beste bedoelingen kunnen de zwaarste gevolgen hebben. Ben jij bekend met superhelden door films of strips/boeken? 



Reacties op: Van Graphic Novel naar Leesboek: Civil War

Meer informatie

Gerelateerd

Over