Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete boeken van de Sciencefiction- & Fantasy-ambassadeurs - deel 2

op 02 februari 2017 door

In de afgelopen twee weken hebben alle Sciencefiction- en Fantasy-ambassadeurs zich voorgesteld. We hopen dat we met onze voorstelstukjes al een goed beeld van onszelf hebben kunnen geven. Lezers leer je echter toch vooral kennen door erachter te komen wat ze graag lezen. Deze week vertellen we daarom allemaal welk boek een speciale plek in ons hart heeft. Natuurlijk zijn er meer boeken waar we erg van genoten hebben, dus het was lastig om er slechts één te kiezen. Toch heeft iedereen een favoriet kunnen noemen.
In het eerste deel kon je al lezen welk boek Saskia, Yvette, Marc, Adinda en Cindy nooit zullen vergeten. In dit tweede deel vertellen Marjolein, Natasja, Demi, Kim en Vanessa welk boek bijzonder voor hen is.


Marjolein: Harry Potter van J.K. Rowling

Ik vind het ontzettend moeilijk om een lievelingsboek te kiezen. Verschillende boeken hebben op verschillende momenten in mijn leven een belangrijke rol gespeeld, maar Harry Potter heb ik toch wel het vaakst gelezen.
De liefde voor Harry Potter begon al op de basisschool en elke keer als er een nieuw boek uitkwam herlas ik de hele serie. Gelukkig was dit meestal in de zomervakantie zodat ik in één week alle boeken uit kon lezen. Altijd fijn om in de magische wereld van Harry Potter te duiken, een wereld vol avontuur en verwondering. Rondvliegen op een bezemsteel, toverdrankjes brouwen en met een toverstok alles voor elkaar krijgen, wie wil dat nou niet?
Een favoriet deel van de serie heb ik niet. Wel moet ik zeggen dat ik de Engelse versies leuker vind dan de Nederlandse. J.K. Rowling heeft bepaalde grapjes in haar schrijven die kennelijk niet goed te vertalen zijn. Regelmatig heb ik gelachen, maar volgens mij voornamelijk bij de eerste delen. Daarna werd het wat zwaarder. Ik hoop dat de magie van Harry Potter nooit uit ons leven verdwijnt. Gelukkig zijn we sinds vorig jaar weer enkele verhalen uit het Harry Potter-universum rijker.



Natasja: ID-Crisis van Pepper Kay

De boeken over de interstellaire privédetective Kit Guardner van Pepper Kay zijn spannend vanaf de eerste bladzijde. ID-Crisis is mijn favoriet omdat het met dit boek begon. Kit moet Kurush opsporen, de zoon van het hoofd van de Galactic Council. Hiervoor reist ze naar de planeet Anterra. Er zijn echter mensen die niet willen dat Kit Kurush vindt. Ze wordt zelf in de boeien geslagen en ze komt terecht in een Strafkolonie.
Kit is een van mijn favoriete hoofdpersonages. Ze is eigenwijs, stoer, niet op haar mondje gevallen en heeft echt ontzettend veel lef. Een aantal dingen zie ik in mezelf terug. Het lijkt meteen alsof je Kit al jaren kent.
Kits wereld zit vol technische snufjes waar wij alleen maar van durven dromen. Wie wil nu niet kunnen reizen naar een andere plaats of planeet? De vervoersmiddelen zijn ook zo cool en iedereen zou haar persoonlijke robot wel willen hebben. Daarnaast zijn de verhalen vlot en beeldend geschreven. Je vliegt er doorheen. En de covers van de boeken zijn prachtig.



Demi: Het Lied van IJs en Vuur

Tyrion of Frodo, Drogon of Smaug, Aragorn of Jon Snow… Het was voor mij onwijs lastig om één echte favoriet aan te wijzen, maar ik heb uiteindelijk toch voor Het Spel der Tronen gekozen. Tolkiens Lord of the Rings was dan wel de serie die het fantasygenre aan me introduceerde, maar de Lied van IJs en Vuur-serie heeft me er verslaafd aan gemaakt. De boeken bevatten een flinke dosis incest en verraad, maar ook spannende wendingen en onvergetelijke personages.
Als je houdt van uitgebreide werelden en epische fantasy dan is deze serie een echte aanrader. Je zult je geen moment vervelen doordat je meerdere personages volgt en er geen vaste hoofdpersoon is. Schrik niet van de vele namen en personages. Voordat je het weet zul je ze hardop kunnen vervloeken of betreuren. George R.R. Martin staat erom bekend dat hij er niet voor terugdeinst geliefde personages weg te nemen nét wanneer je dacht dat ze een happily ever after zouden krijgen. Niet dus. Niemand is veilig wanneer je het spel der tronen speelt; óf je wint, óf je sterft. Een deprimerende boodschap, maar ik kan er geen genoeg van krijgen.
Natuurlijk is het extra leuk dat je naast het lezen ook de bekende HBO-serie kunt kijken. Het is alleen jammer dat de televisieserie de boeken heeft ingehaald. Er komen nog twee boeken. Het nieuwe deel zal binnenkort moeten verschijnen. Voor mij kan dat natuurlijk niet snel genoeg zijn. Durf jij het ook aan?



Kim: De Engelenmaker van Stefan Brijs

In de bovenbouw van de middelbare school las ik voor het eerst literatuur. De eerste twee boeken die ik las spraken me helemaal niet aan. Mijn fantastische docente Nederlands wist dat ik van verbeeldingsliteratuur hou en raadde me De Engelenmaker van Stefan Brijs aan; een prachtig boek over dokter Victor Hoppe die na jaren weer terugkeert naar zijn geboortedorp, samen met drie jonge kinderen. Dat de dokter geheimzinnig doet over waar hij de afgelopen jaren geweest is en wat hij in die tijd gedaan heeft, roept vragen op bij de dorpelingen. Daarnaast lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn de kinderen.
Het boek maakte veel indruk op me. Victor is een fascinerend personage. Doordat niet alleen gebeurtenissen uit het heden beschreven worden maar je ook kunt lezen over het verleden van Victor is het mogelijk om te begrijpen waarom hij bepaalde keuzes maakt. Het einde is zowel tragisch als ontroerend en maakt het verhaal rond. De Engelenmaker was het eerste literaire boek dat ik mooi vond. Ik leerde ervan dat literatuur over spannendere dingen kan gaan dan gestolen bonbons en dat fantastische verhalen ook literair kunnen zijn en daarom is dit boek bijzonder voor me.



Vanessa: Sperling van W.J. Maryson

Het boek dat voor mij op één staat is Sperling van W.J. Maryson. Dit verhaal was een van de eerste fantasyboeken die ik las en ik vond het geweldig om meegenomen te worden in de wereld die deze schrijver had geschapen. Het gegeven van iemand die een wet overtreedt en die daardoor juist de Ene blijkt te zijn sprak me aan. Het is makkelijk om je in te leven in hoofdpersoon Jyll die meer en meer in contact komt met zijn krachten. Tijdens het lezen ontdekte ik kleine hints naar een groter mysterie dat onder het verhaal schuilging en werd ik nieuwsgierig naar het verdere verhaal.
Maryson schreef vlot en beeldend. In plaats van de meest voor de hand liggende woorden te gebruiken zocht hij naar mooiere alternatieven. Hij schilderde met woorden. Na het lezen van andere verhalen merkte ik dat er veel overeenkomsten zijn tussen dit verhaal en andere fantasyboeken, maar doordat Sperling mijn eerste fantasyboek was heeft het een speciaal plekje in mijn hart.


Ben je na alle enthousiaste verhalen benieuwd geworden naar deze boeken? Met onze eerste minichallenge dagen we je uit om onze favoriete boeken te lezen. Ga je de uitdaging aan? Of heb je deze boeken al gelezen? We horen het graag. Je vindt de minichallenge rechts van dit artikel bij 'Lijsten'.


Kun je je helemaal vinden in onze keuzes of ben je teleurgesteld dat we jouw favoriet niet hebben genoemd? Welk boek is voor jou bijzonder en waarom? Laat het ons weten.



Reacties op: De favoriete boeken van de Sciencefiction- & Fantasy-ambassadeurs - deel 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Pepper Kay

Pepper Kay

Pepper Kay is het pseudoniem van Liesbeth Korsman (1960), een Nederlan...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, ...

Lijsten