Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit vinden wij van Beeldverhalen!

op 07 juli 2018 door

De Week van het Beeldverhaal is weer bijna ten einde gekomen, maar het lezen van Beeldverhalen zullen we nog lang doen. Als afsluiter hebben wij de leden van de Hebban Club van Scifi/Fantasy nog een paar beeldverhalen verzameld die we graag met jullie willen delen. Wellicht een leuke tip voor in de zomervakantie of als tussendoortje?

The Walking Dead

Demi: Nadat ik ongeveer halverwege was in het eerste compendium van deze reeks (met daarin de eerste ca. 40 nummers) bestelde ik gelijk deel 2 online. Of je nu fan bent van de tv-serie die op deze reeks is gebaseerd, zombies in het algemeen of nog twijfelt of dit horror subgenre iets voor jou is, raad ik het echt aan. De inhoud is heftiger en explicieter dan de tv-serie en je hebt wel een stevige maag nodig. Als dat je goed afgaat, dan staat je een fascinerend en spannend verhaal te wachten over mensen die een post-apocalyptische wereld proberen te overleven waarin de mensen misschien wel gevaarlijker zijn dan de zombies - of 'walkers' zoals ze het liefst worden genoemd in deze reeks, bedacht door Robert Kirkman en getekend door Tony Moore en Charlie Adlard. Ik raad je aan om gelijk het eerste dikke compendium te kopen in plaats van de losse nummers, aangezien die erg kort zijn en je zo goedkoper uit bent. Bovendien kan je meteen verder lezen als het je goed bevalt!

Strijd der planeten

cee14bbbb17f0b7a33353be78fc53362.jpgCindy: De Engelse naam is Battle of the planets, maar oorspronkelijk komt het uit Japan waar het Gatchaman heet.
Uitgever Junior Press verzorgde een serie stripboeken van vier delen.
1 De ruimtemummie (The Space Mummy)
2 De ruimteslang (The Space Serpent)
3 De ruimtepiraat (Ace from Outer Space)
4 De ruimtemieren (A Swarm of Robot Ants)

Strijd der planeten gaat over vijf jonge mensen die uitgekozen zijn voor een speciale eenheid genaamd G-Force. Zij beschermen de aarde tegen de planeet Spectra en andere aanvallen van buiten de ruimte. In hun vogelachtige kostuums met vleugelachtige capes pakken zij de vijand aan door een combinatie van vechtsporten, ninja achtige wapens en hun cerebonische krachten om vijandelijke soldaten te besturen.
Het belangrijkste schip van het G-Force-team heet de Phoenix, die vier kleinere voertuigen kan vervoeren en inzetten, elk bestuurd door één teamlid. De vier voertuigen omvatten een futuristische raceauto met verschillende verborgen wapens
Indien nodig kan de Phoenix zich transformeren in een soort van vuurvogel dat in staat was om vrijwel elke uitzonderlijke situatie aan te pakken.

In 1980 en 1981 werd de serie op de Nederlandse televisie uitgezonden. Er waren toen nog maar twee zenders! Wat het zo bijzonder maakte was dat de serie was nagesynchroniseerd, dat gebeurde in die tijd voor de wat oudere kinderen nog niet vaak.

Ik maakte voor het eerst kennis met deze serie toen ik een jaar of 7 was, mijn nichtje had hier een strip van en ik verslond het. Toen de serie ook nog eens op televisie kwam was ik helemaal verkocht. Ik vond het geweldig. De serie is de strips trouw gebleven. Het zit vol spanning en avontuur, de strijd van het goede tegen het kwade en personages die je als kind zelf wel zou willen zijn. We hebben de serie nu in de kast staan en mijn twee kinderen van 12 en 11 hebben ze al meerdere malen gelezen. Het blijft leuk!

The Exile

Yvette: Als je al bekend bent met de Reiziger-serie (Outlander), dan herken je vast de setting op de voorkant van deze mooie graphic novel. Je ziet Jamie en Claire te paard door de Schotse Hooglanden, een scène uit het eerste boek van Diana Gabaldon. In The Exile zien we het verhaal van Outlander vanuit de kant van Jamie. Hij gaat letterlijk met de billen bloot. We zien de aanloop tot de kennismaking met Claire en terloops nog even wat andere speelse toevoegingen en invullingen. Het is een bekend verhaal, maar toch anders. Her en der gaat het wel erg snel en denk je dat je een bladzijde hebt gemist. Je moet het verhaal op die momenten maar zelf een beetje in- of aanvullen. Als je het verhaal al kent, dat weet je uiteraard al wat er gebeurt op die momenten. Het is aan te raden daarom eerst al bekend te zijn met de Reizigersreeks alvorens je dit oppakt.

Waar je het zeer zeker voor moet oppakken zijn die prachtige tekeningen in blauwgroene tinten getekend door Hoang Nguyen, precies zoals de koelte van de Hooglanden doet vermoeden. Daarbij overlapt dit verhaal meerdere genres: het is avontuur, feelgood, fantasy en een graphic novel (indien je dit apart kan classificeren). Het is een andere beleving, maar je leeft net zo goed wederom mee met Jamie en Claire. Die kleine veranderingen in het verhaal maken dat je met andere interesse leest.

Wat absoluut een minpunt (of eigenlijk twee) is, is het formaat boezem van Claire. Tjonge je kunt dit boek moeilijk serieus nemen daardoor, terwijl die uitstraling er wel is. De rest is realistisch, maar deze twee memmen zijn heel erg pornografisch en over-the-top. Zo zie ik mijn Claire toch niet graag. Maar wie weet is dit wel de manier hoe Jamie ze ziet, het is tenslotte zijn verhaal.
Voor de rest is deze graphic novel (met gouden reliëf) een plaatje om in de kast te hebben, het is een hebberd. Diana Gabaldon als comicbook-fan is ook hartstikke trots op dit boek, zo schrijft ze in het voorwoord. Als nawoord omschrijft ze samenwerking tussen haar en de tekenaar, hoe alles tot stand kwam en de eerste drafts eruitzagen.

Opgeruimd! De manga

Merel: Ik heb vele talenten, maar opruimen is daar niet een van. Dus toen ik het boekje Opgeruimd! De manga zag, was ik erg benieuwd of dit mij zou kunnen helpen om iets meer orde in de chaos te scheppen. In dit boekje volgen we Chiaki Suzuki, die weliswaar succesvol in haar werk is, maar niet in het netjes houden van haar huis (herkenbaar!). Als haar buurjongen begint te klagen over haar rommel, het stinkt intussen ook dusdanig dat hij er last van heeft, roept ze de hulp van Marie Kondo in. Zij leert Chiaki stap voor stap hoe ze haar huis netjes moet krijgen en houden.

Eerder verscheen van Marie Kondo al het boek Opgeruimd!, nu is er dus ook de manga. Dit boekje is, open deur, heel beeldend. Bij het eerste plaatje van Chiaki’s huis kan ik niet anders dan denken: Oh, maar dan valt het bij mij nog alles mee! Het leuke is dat je door de plaatjes echt ziet hoe de methode gaandeweg het verschil gaat maken. Een mooie toevoeging is ook dat bepaalde technieken, zoals het opvouwen van kleding, stap voor stap uitgetekend is. Dit kun je dus zelf makkelijk nadoen. Ook stappenplannetjes over de volgorde waarin je moet opruimen zijn op een leuke schematische manier uitgetekend.

Het verhaaltje heeft niet heel veel om het lijf, maar zorgt er toch voor dat de methode op een leuke manier gebracht wordt. Chiaki is overdreven lyrisch over de opruimmethode en de invloed daarvan op haar hele leven en daar kon ik me niet echt in vinden. Toch zitten er bruikbare tips in het boekje. De methode om de boekenkast leger te maken heb ik maar even overgeslagen, maar opruimen per categorie en de focus op wat je wilt houden in plaats van wat je weg moet doen, zijn tips die ik zeker mee neem.

 

Thornhill

Merel: Het boek dat dit jaar (tot nu toe) het meest indruk op me heeft gemaakt is Thornhill van Pam Shy. Na het lezen had ik echt even kippenvel! In Thornhill volgen we twee verhaallijnen: Die van Ella en Mary. De verhaallijnen wisselen elkaar af. Van Mary lezen we dagboekfragmenten, maar het verhaal van Ella is getekend. Thornhill is hierdoor dus deels een graphic novel. Ella is pas in de buurt komen wonen, terwijl Mary jaren geleden op Thornhill woonde. Als Ella op onderzoek uitgaat, komt ze steeds meer te weten over wat er met Mary gebeurd is. De afwisseling tussen tekst en beeld werkt erg goed en zorgt voor een mooie opbouw van het verhaal. De tekeningen geven de sfeer goed weer en dragen bij aan de spanning. De ontknoping had ik niet aan zien komen en liet me dus even woordeloos achter. Thornhill vertelt een prachtig verhaal in woord en beeld en zou je zeker moeten lezen!

Hier zijn ook nog boeken om naar uit te kijken:

Biographic Sherlock van Vic Groot, de detective achter de detective komt naar voren in beelden. (september 2018)

The Walking dead boek 15 (oktober 2018)

Percy Jackson en de zee van monsters Rick Riordan ( 5 oktober 2018)

The Island of Dr Moreau graphic novel -H.G. Wells (2 oktober 2018)

Jim Henson's The Dark Crystal (2 oktober 2018)

Hopelijk vonden jullie het net zo een leuke week als dat wij dat vonden. Zien we jullie volgend jaar weer? En welk artikel sprak jullie het meest aan?



Reacties op: Dit vinden wij van Beeldverhalen!

Meer informatie

Gerelateerd