Dit zijn de genomineerde boeken van de Harland Awards Boekprijs 2017
Op 14 april worden tijdens de Dag van het Fantastische Boek de winnaars van de Harland Awards 2017 bekendgemaakt. Naast de prijs voor het beste fantastische Nederlandstalige korte verhaal wordt er voor de derde keer ook een prijs uitgereikt voor het beste fantastische oorspronkelijk Nederlandstalige boek dat in het voorgaande jaar verschenen is. Vorige week werd bekendgemaakt welke vijf boeken genomineerd zijn.
De Paul Harland Prijs wordt onder verschillende namen al sinds 1976 bijna jaarlijks uitgereikt. Jarenlang was er alleen een wedstrijd voor oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische verhalen van maximaal 10.000 woorden. Sinds 2016 (de editie van het jaar 2015) heet de prijs de Harland Award en wordt niet alleen het beste korte verhaal gekozen, maar ook het beste boek. Voor deze derde editie van de Harland Awards Boekprijs (vorig jaar nog Romanprijs) zijn de volgende vijf boeken genomineerd:
- Vertellingen van de ondergang 1: Bloed van Kim ten Tusscher
- De kleine Odessa 3: De val van Scribopolis - boek 1 van Peter Van Olmen
- Syndroom van J. Sharpe
- Schaduwkoningin van Garvin Pouw
- De Nachtuilen 2: De Slang van Havilah van Jeroen van Unen
Bloed
Kim ten Tusscher is een gevestigde naam in de genrewereld. Ze brak door met de Lilith-trilogie. Bloed is het eerste deel van Vertellingen van de Ondergang, een op zichzelf staande serie die verdergaat waar deze trilogie stopt.
De machtige drakenwisselaar Lilith is de profeet van Jakob geworden en is erin geslaagd de vrede tussen Merzia en Naftalia te herstellen. Als de jonge kroonprins van Merzia plaatsneemt op de troon blijkt hoe fragiel die vrede is. Deze Rayender haat de Jakobanen en jaagt ze op. Het land wordt meegesleurd in een bloederige strijd. Om haar volgelingen te beschermen moet Lilith worden wat ze altijd heeft gevreesd.
Wil je meer weten over Kim ten Tusscher? Lees dan het interview dat we vorig jaar met haar hielden naar aanleiding van haar bijdrage aan ons fantasyfeuilleton Verhalenwevers.
De val van Scribopolis - boek 1
De val van Scribopolis - boek 1 is het derde boek en het eerste deel van het sluitstuk van De kleine Odessa van de Vlaamse Peter Van Olmen. In deze serie reist de twaalfjarige Odessa op zoek naar haar vader naar Scribopolis, een stad waar de wereld uit boeken tot leven komt.
Inmiddels heeft Odessa Shakespeare bevrijd, maar de prijs hiervoor is hoog. Met het geheim van de Aquila's kunnen boekpersonages de boekenwereld in en uit. Odessa moet het geheim vernietigen voor de afvallige schrijver Mabarak het in handen krijgt en hij wraak neemt op Scribopolis. Terwijl ze de stad probeert te redden wordt de vraag of ze meer lijkt op haar adoptievader Shakespeare of op Mabarak, wiens bloed ze door haar aderen voelt stromen, steeds belangrijker.
Syndroom
Peter is met school gestopt om voor zijn zusje te zorgen omdat zijn moeder in coma ligt. Als hij op een dag met zijn zusje naar het winkelcentrum rijdt worden ze achtervolgd door iemand die niet van deze wereld is. Niet lang daarna verdwijnt Peters zusje tijdens het passen van kleding en blijkt niemand zich haar nog te kunnen herinneren. Het is alsof ze nooit heeft bestaan.
J. Sharpe (pseudoniem van Joris van Leeuwen) publiceerde verschillende mysterieuze thrillers en fantasyboeken. Zijn werk wordt regelmatig vergeleken met dat van onder andere Stephen King. Dit is niet zijn eerste nominatie voor de Harland Awards Boekprijs. Gebroken geheugen, dat hij samen met (inmiddels overleden) collega-auteur Jos Weijmer schreef, stond twee jaar geleden op de shortlist. Ook J. Sharpe schreef vorig jaar een aflevering van ons fantasyfeuilleton Verhalenwevers.
Schaduwkoningin
Garvin Pouw verzon Valtada bijna twintig jaar geleden. Vanaf zijn achttiende werkte hij aan veel verhalen die zich in deze fantasywereld afspelen. Dit leverde zestien ongepubliceerde manuscripten op. Zijn debuut Schaduwkoningin is het eerste verhaal dat hij met de wereld wilde delen.
Lang geleden is een duistere macht het sprookjeswoud Valta binnengevallen. Sindsdien worden de bijzondere wezens die er wonen bedreigd. De dorpen van de nimfen worden belaagd en verwoest door de duistere veldheer Isinger. Als hun dorp aangevallen wordt weten de riviernimfen Nîve en Nakisa te ontsnappen. Ze worden opgejaagd door de beul van Isinger, de donkere nimf Fellkra. Bij een schermutseling krijgt Nîve zijn zwaard in handen. Hierdoor worden ze het doelwit van een jacht die hen door het hele woud voert, richting de laatste nog staande vesting van de nimfen, de enige plek waar misschien hulp te vinden is voor het redden van hun wereld.
De Slang van Havilah
In het eerste deel van De Nachtuilen is Tobias Durana terechtgekomen op de Denari-eilanden. Hier ontdekte hij al snel dat zijn ouders ooit weggevlucht zijn van deze eilanden. Inmiddels weet hij welk geheim zijn ouders met zich mee hebben gedragen. Tobias en zijn vrienden, de Nachtuilen, verlaten de Denari-eilanden om zijn vader Thommes op te zoeken. Hij wil samen met hem tegen de slechte Malic strijden.
Jeroen van Unen stopte met zijn studie om boeken te gaan schrijven. De Nachtuilen, het eerste deel van een serie van vier, werd door uitgeverij Luitingh uit de slushpile gevist. In 2016 werd het genomineerd voor de eerste editie van de Harland Award Boekprijs. Met dit tweede deel maakt Jeroen van Unen nu weer kans.
Heb jij een van deze boeken gelezen? Wie moet volgens jou de Harland Award Boekprijs 2017 winnen?
Vorig jaar waren En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst, De stad van de alchemist van Natalie Koch, Seance van Kevin Valgaeren, Vanbinnen en vanbuiten van Corina Onderstijn en Vind ik leuk van Lena Miller genomineerd voor de Harland Award Romanprijs. Auke Hulst ging er toen voor het tweede jaar op rij met de titel vandoor. Dit jaar neemt hij plaats in de shortlistjury.
De Harland Awards worden zaterdag 14 april tijdens de Dag van het Fantastische Boek uitgereikt. In 2017 waren wij erbij en gaven we in een panel onze mening over de boeken die op de shortlist stonden. Lees hier hoe we deze dag beleefd hebben.