Duorecensie Wanderers
Chuck Wendig, een Amerikaanse auteur van boeken, stripboeken, scenario's en de populaire blog Terrible Minds, schreef het boek Wanderers. Een episch verhaal over een tienermeisje, een verfoeide dokter, een rock artiest en een superreligieuze radiodominee en een groep Wanderers. Merel en Vanessa mochten een oordeel vellen over dit verhaal.
Setting/wereld
Vanessa: Het verhaal speelt zich af in een hedendaags Amerika. Op een dag loopt het zusje van Shana van huis weg. Wanneer Shana Nessie wil tegenhouden merkt ze op dat ze er als een zombie bijloopt. Ze maakt geen contact en wandelt doelgericht steeds verder. Tot haar verbazing voegt zich er na een aantal uur een tweede Wanderer bij en daarna volgen er gestaags steeds nieuwe Wanderers. Het lukt niet om de Wanderers te verdoven en wanneer ze worden tegengehouden, spatten ze uit elkaar.
De steeds groeiende groep Wanderers worden begeleid door wanhopige familieleden, Shepherds genaamd, leden van de regering en politie. In colonne trekken ze door Amerika. Door angst en ontwetendheid van de Amerikanen worden de wanderers een excuus waardoor de reeds aanwezige onderhuidse spanningen tot uiting komen. Als er dan ook nog een vreemde ziekte genaamd White Mask uitbreekt breekt er chaos los.
Merel: Het verhaal speelt zich af in Amerika. Verschillende plaatsen komen voorbij, vooral doordat de Wanderers in beweging zijn. Naast deze echte wereld, is er ook nog een simulatiewereld van het plaatsje Ouray. De wanderers, die in de echte wereld bevroren lijken, leven tijdens de wandeling in deze simulatie. De A.I Black Swan heeft deze simulatie opgezet en daarbij gekozen voor het kleine plaatsje Ouray, gelegen in Colorado, omdat dit de eindbestemming van de wanderers zou moeten zijn. Dat de personages zich in een simulatie bevinden, wordt met name duidelijk doordat de personages zich hier zelf van bewust zijn, door foutjes in de simulatie en door de aanwezigheid van Black Swan. Deze digitale utopie vormt een mooi contrast met de dystopie in de echte wereld.
Cover
Merel: De cover ziet er nog vrij licht uit, met op de achtergrond de opkomende/ondergaande zon. Er loopt nog maar één wanderer, dus dit is nog ver voor de hel losbreekt.
Vanessa: De cover geeft mij het gevoel van een desolate wereld en eenzaamheid. Een beeld dat niet helemaal past bij dit boek, meer bij een vervolg op dit verhaal.
Schrijfstijl
Merel: Naast beschrijvingen en gedachten komen er overwegend dialogen in het verhaal voor. Zeker de dialogen lezen vlot. Een uitzondering hierop vind ik de dialogen die Benji en Sadi hebben met Black Swan (A.I). Dat is niet alleen omdat Black Swan daadwerkelijk als een computer praat, MAAR OOK DOORDAT DIE DELEN VAN HET GESPREK IN CAPSLOCK GEDRUKT ZIJN. Niet heel prettig leesbaar dus.
Vanessa: Het boek leest prettig. De zinnen zijn vloeiend geschreven. Je wordt meteen het verhaal ingetrokken door de directe manier van schrijven. In de eerste hoofdstukken volg je Shana, een van de hoofdpersonen en daarna worden er langzaam nieuwe hoofdpersonen toegevoegd.
Personages
Merel: Nessie is de eerste wanderer. Haar zus Shana wordt dan ook de eerste shepherd. Het verhaal start daarom bij Shana en hoe zij op deze gebeurtenissen reageert. Al snel worden er echter meer perspectieven aan het verhaal toegevoegd. Zo heeft Benji als wetenschapper een belangrijke rol in het verhaal. Maar ook minder voor de hand liggende perspectieven, zoals die van de rockster en de pastor Matthew. Door deze perspectieven zien we ook wat meer van hoe het de wereld vergaat buiten de wanderers om, maar het maakt het verhaal ook wel heel uitgebreid. Door al die personages zijn er immers ook verschillende verhaallijnen en daardoor wordt het al snel complex.
Vanessa: De personages zijn levendig beschreven.
Het verhaal begint smal, vanuit het oogpunt van Shana en na een aantal hoofdstukken komt er een perspectief van Benji een wetenschapper bij. Daarna volgen de perspectieven van een pastoor en een muzikant. Soms is het nieuwe perspectief nog niet helemaal te plaatsen in het lopende verhaal en geeft het weer een andere kijk op de gebeurtenissen.
Hoe SFF is het verhaal
Merel: Het verhaal doet al snel dystopisch aan. Daarnaast zorgt de artificiele intelligentie, in de rol van Black Swan, ervoor dat er voldoende sf elementen in het verhaal zitten. De A.I is verder dan in de werkelijkheid. Deze kan met zijn eigen toekomstige versie communiceren en daardoor voorspellingen doen die ook daadwerkelijk uitkomen. Ook maakt Black Swan een simulatie waarin mensen tijdelijk leven. Belangrijker is echter nog dat de A.I in dit verhaal zichzelf verder ontwikkelt én er een eigen agenda op na lijkt te houden.
Vanessa: Hoewel het verhaal zich in een ons herkenbare wereld afspeelt, zijn de gebeurtenissen in de boek aardig sciencefiction. De Wanderers, een A.I, nanotechnologie en een mysterieuze ziekte.
Conclusie/oordeel/sterren
Merel: Het boek start enorm interessant: Hoe komt het dat er steeds meer mensen in wanderers veranderen? Zijn het engelen, of staan ze juist voor het kwaad? Er wordt steeds meer duidelijk en ook het verband met de wereldbedreigende uitbraak van de ziekte White Mask komt naar voren. Vanaf dan wordt het verhaal af en toe wat langdradig en duurde het ook lang voor ik door het boek heen was. Al met al vond ik het echter een boeiend verhaal en ik geef het een ruime drie sterren.
Vanessa: Dit boek heeft me gegrepen. De opbouw, de verhaal lijnen van de hoofdpersonen en de gebeurtenissen zijn rauw, spannend en niets ontzeggend. Het zou zomaar in het echt kunnen gebeuren en dat is beangstigend.
Het tempo van dit boek ligt hoog en er gebeurt ontzettend veel, zonder dat het teveel wordt. Ik geef dit verhaal een ruime 4 sterren.