Het Oordeel: Overleven
Dirk Warnaar schreef met Overleven het eerste deel van het tweeluik over Ashan en zijn vrienden. Eline, Marjolein en Janneke lazen Overleven en geven hun mening.
Dirk Warnaar schrijft het liefst over echte mensen in een wereld die ergens zou kunnen bestaan. Mensen met idealen en onzekerheden, die verliefd worden, hun vrienden nooit bewust zullen laten vallen en die proberen te leren van hun fouten. Hij beschrijft daarbij gedetailleerd de omgeving waarin die mensen leven en de maatschappij waar ze deel van uitmaken.
Wat vinden jullie van Ashan en Salvia en begrijpen jullie hun keuzes om te vluchten?
Eline: In het begin voelde ik vooral sympathie voor Ashans keuze om te vluchten, aangezien ik zelf ook niet in zo'n familie zou willen leven. Maar verder in het boek begon ik zijn keuze wat egoïstisch te vinden. Doordat hij zijn verantwoordelijk als erfgenaam niet opnam, verdoemde hij zo goed als zijn hele familie. Dit is ook indirect één van de redenen dat Salvia moest vluchten. Haar keuze begreep ik echter helemaal. Ze had als vrouw praktisch maar één kans om de hele situatie te overleven en als ik haar was zou ik die kans ook gegrepen hebben.
Janneke: sympathie voor Ashan moest bij mij groeien door het boek heen. Toen hij nieuwe vrienden maakte na het vluchten voor de wereld waarin hij de perfecte zoon moest zijn was die sympathie op een hoogtepunt. Ik denk dat zijn keuze om te vluchten erg goed is geweest. Mijn sympathie voor hem daalde later doordat hij bewust iedereen om hem heen in gevaar brengt om de gestelde orde te ontwrichten. Ik ben erg benieuwd hoe hij zich verder gaat ontwikkelen.
Salvia werd door haar vader goed opgeleid maar in de maatschappij waarin ze woonden was er voor haar alleen maar plek als 'vrouw van'. Wanneer haar vader overlijdt en Ashan vlucht komt haar jongere broertje aan het hoofd van de familie te staan. Hij wil haar uithuwelijken aan zijn beste vriend. Salvia ziet een toekomst met de meest gehate man van de stad niet zitten en vlucht naar de kloosterzusters. Ik snap haar keuze ook, ze komt op voor haar eigen leven door deze keuze te maken.
Marjolein: In het begin vond ik Ashan een typisch verveeld rijkeluisjongetje, maar al snel blijkt het een sympathieke man die gewoon nog niet alles weet. Hij groeit echt op in het boek, maar is in sommige dingen een beetje naïef. Een boeiende hoofdpersoon die zorgt voor een interessant verhaal.
Salvia is ook een mooi karakter die zich niet laat zeggen wat ze moet doen. Ik vind haar krachtig en herken wel wat van mezelf in haar. Ik begrijp hun keuzes om te vluchten zeker. Met name Salvia die anders onderdrukt zou worden.
Wat vind je van de schrijfstijl van Dirk Warnaar?
Eline: Ik vind zijn schrijfstijl vrij sober en als ik er één woord voor zou moeten kiezen dan zou ik voor praktisch kiezen. Hij legt weinig emotie in zijn schrijfstijl en beschrijft de dingen gewoon zoals ze zijn. Het lijkt soms zelfs eerder een opsomming, waardoor er weinig variatie in zit.
Janneke: Ik vind het een vlotte schrijfstijl die wat aan de oppervlakte bleef. Er had wel meer diepgang in de personages en het verhaal kunnen zitten dan dat er nu in zit. Ondanks dat was het wel een boek waarin je makkelijk doorleest.
Marjolein: Ik vond de schrijfstijl erg fijn. Ik kon mij alles heel goed voorstellen. Hij schrijft karakters die echt menselijk zijn, fouten en al. Het verhaal loopt goed door en ik las graag snel verder.
Wat vind je van de wereld die hij schetst?
Eline: Ik vind de wereld echt verschrikkelijk. Ik kreeg koude rillingen van het idee dat vrouwen niets waard zijn en gewoon gebruikt worden als pionnen in de plannen van de mannen. Ik vond het op zich wel een interessante wereld met een soort bestuur dat ik nog niet zo vaak ben tegengekomen, maar ik zou er echt absoluut niet zelf willen leven.
Janneke: Het is geen wereld waarin ik zou kunnen leven. De vrouwen zijn onderhevig aan de mannen en het bestuur van de stad en de ringen is corrupt. Warnaar schetst het beeld van de stad levendig waardoor je het gevoel krijgt er zelf een stap in te zetten tijdens het lezen.
Marjolein: Het is een wereld waarin ik niet graag zou vertoeven, maar het is wel goed neergezet. Er zijn meerdere ringen elk met hun eigen verschil tussen arm en rijk. Ook is er veel corruptie. Geld is macht. Hierdoor denk ik dat Warnaar dingen die hij in deze wereld heeft gezien heeft gebruikt als inspiratie en dat heeft uitvergroot.
Met welke boeken zou jij Ashan vergelijken?
Eline: Ik vind het moeilijk om Ashan te vergelijken met andere boeken. Het boek is totaal anders dan de fantasy die ik gewend ben te lezen. Ik had verwacht dat er in een wereld als deze ook magie te pas zou komen, maar dat was hier absoluut niet het geval.
Janneke: Ook ik ben in mijn leescarrière eigenlijk nog geen vergelijkbaar fantasymateriaal tegen gekomen.
Marjolein: Ik dacht eerst aan De Nieuweling of Onverschrokken, maar Ashan is heel anders. Ten eerste is het geen YA en komt er geen tovenarij aan te pas. Ook zijn er gevechten, maar is dat niet waar het verhaal om draait. Echt vergelijkingsmateriaal heb ik nu dus niet.
Wil je het vervolg lezen?
Eline: Ik weet het nog niet. Dit eerste deel was niet helemaal wat ik er van verwacht had en las voor mij ook heel erg traag. Ik denk dat dit af gaat hangen van het sterk het vervolg me aanspreekt op het moment waarop ik de boekhandel sta en het boek in mijn handen heb.
Janneke: Ja, ik ben erg benieuwd hoe het gaat aflopen met Ashan, zijn vrienden, Salvia en vooral de strijd die ze aan zullen moeten gaan met hun broer en de familie Lammerin.
Marjolein: Ongetwijfeld. Ik ben aan de karakters gehecht geraakt en wil graag weten hoe het afloopt.
Gemiddeld gaven wij Ashan: Overleven 3,3 sterren. Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar Overleven?