Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Flix Fever: Comic editie #2

op 06 juli 2018 door

Het is tijd voor de tweede speciale editie van de Flix Fever reeks: Comic editie #2! In dit artikel bespreken we opnieuw een aantal tv-series gebaseerd op comics die absoluut het bekijken waard zijn. Een blauw eenhoorntje, de duivel die zijn baan  in de hel opzegt, een psychopatische jongen en zombies - een mooie verzameling. Wie weet zit je volgende favoriete serie ertussen!

Happy

3942509a7de72d4430cda7be7b37066b.jpgDebbie: Heb je ook maar één tere cel in je lichaam, lees dan niet de graphic novel Happy! van Grant Morrison en Darick Robertson en kijk evenmin de daarop gebaseerde en gelijknamige serie op Netflix. En ja, er zit een schattig, blauw eenhoorntje met vleugels in het verhaal, maar dat gaat je niet redden.

Nick Sax (in de serie gespeeld door Christopher Meloni, bekend van Law & Order: Special Victims Unit) is een uitgerangeerde, corrupte, immer dronken ex-agent met een hartprobleem en eczeem, die tegenwoordig als huurmoordenaar in zijn levensonderhoud voorziet. Het leven ziet er voor hem niet zo mooi uit, maar dat kan hem aan zijn reet roesten, want hem boeit werkelijk niets meer. Dat hij tijdens een enigszins mislukte klus een kogel in zijn lijf krijgt gejast en tegelijkertijd een hartaanval krijgt, is maar gewoon een gemiddelde dag voor hem: ellendig en misschien wel de laatste. Alleen, hij zag niet eerder een blauw, vliegende paardje …

Dat vliegende paardje is Happy, het imaginaire vriendje van het meisje Hailey. Haar is iets akeligs overkomen en alleen Happy kan hulp halen. Wel lastig als je imaginair bent en niemand je kan zien. Maar iemand met een vage link met het meisje en een ontzagwekkende lading morfine in zijn lijf, dat lukt misschien wel. Happy moet wel enorm zijn best doen, want Sax is niet zo van de helpende hand en heeft zijn eigen sores. Maar Happy is uiteindelijk onweerstaanbaar (irritant).

Graphic novel en serie lopen aardig gelijk op, maar de serie is wat uitgebreider en dat is met acht afleveringen voor nog geen 100 comicpagina’s ook niet zo gek. Ze hebben beide dezelfde extreem duistere en wanhopige sfeer. De serie kiest wat vaker de (zeer zwarte) humoristische kant, waar de comic vooral heel zwart en akelig is. Als je de scène in de ambulance met droge ogen kunt bekijken, mag je van mij terug naar Neptunus vliegen, want dan ben je niet van deze aarde. Een geweldige Meloni vult de rol van de volstrekt aan de grond geraakte Sax geweldig.

Een tweede seizoen van de TV-serie is aangekondigd, met medewerking van de comic-schrijvers. Gaat heen, ga lezen en kijken.

 

Lucifer

22915ea5cceb15d1ea0f9261a6d4f31a.jpgEen tv-serie over de duivel die besluit de hel voor onvoorziene tijd te verlaten om de bloemetjes buiten te kunnen zetten in Los Angeles; de Stad der Engelen. Het zou gemakkelijk een horror serie kunnen zijn, maar interessant genoeg blijkt de duivel helemaal niet zo slecht te zijn. Hij heeft een Brits accent, is knap, en heeft vooral veel humor. Hij is een vrouwenverslinder, maar behandelt ze met respect.

Plus, toen hij nog in de hel was martelde hij alleen degenen die het écht verdienden. Wie is deze Lucifer nu eigenlijk en wie heeft hem bedacht?

De Lucifer waarop de tv-serie is gebaseerd verscheen voor het eerst in de bekende The Sandman comics van Neil Gaiman, onderdeel van DC Comics. Gaiman vroeg aan de tekenaar om hem eruit te laten zien als David Bowie en baseerde zijn versie van Lucifer weer op die uit het lange, epische gedicht Paradise Lost van John Milton. In dit gedicht wordt onder andere de val van Lucifer neergezet en de speech die hij geeft aan zijn mede-gevallenen. In het gedicht wordt de duivel in een sympathieker daglicht gezet dan in die tijd (de zeventiende eeuw) gebruikelijk was.

In The Sandman reeks wordt Lucifer moe van zijn eigen bestaan en de vele stereotypen en vooroordelen die mensen over hem hebben. Op een gegeven moment laat hij alle verdoemde zielen en demonen vrij uit de hel en sluit de poorten achter hem. Daarna verhuist hij naar de aarde, waar hij eerst in Australië en later in Los Angeles verblijft.

De tv-serie is grotendeels gebaseerd op de solo reeks die volgde op Lucifers tijd in The Sandman reeks, geschreven door Mike Carey. Net als in de serie begint Lucifer een pianobar genaamde Lux en is hij een charmant figuur. Een thema die sterk terugkomt in de reeks en de tv-serie is de kwestie van vrije wil. Lucifer is een grote voorstander hiervan en verzet zich tegen de tirannie van het ‘lot’. Daarnaast spreekt hij altijd de waarheid en speelt zijn broer Amenadiel een belangrijke rol als zijn tegenstander.

De tv-serie is op één vlak heel anders dan de comics, en dat uit zich in het concept dat centraal staat in de serie: Lucifer wordt een adviseur bij de LAPD en wordt daar de partner van Chloe Decker, een in de serie nieuw toegevoegd personage. Eigenlijk is het dus één van de vele crime shows, maar dan met de duivel en alles wat daarbij komt kijken. De grotere diepgang in de comics vind je hier niet meer terug.

Zoek je een lichte, humorvolle show waar je niet al te veel bij hoeft na te denken? Dan is Lucifer het zeker waard om te kijken! Helemaal nu de serie van een stop is gered en nu onverwachts toch een vierde seizoen krijgt.

 

End of the F***ing World

72a7bb7ed4c2ad9fe126684bc51edb94.jpgDeze tv-serie is gebaseerd op de gelijknamige comic reeks van Charles S. Forman. Het is een Britse drama-komedieserie met in de hoofdrollen een 17-jarige jongen die vermoedt dat hij een psychopaat is en een meisje die in hem de kans ziet haar leven te ontvluchten. De jongen, James, doodt dieren als een hobby maar besluit al snel dat hij een stap verder wilt gaan en een menselijk slachtoffer wilt kiezen. Dat slachtoffer ziet hij in Alyssa, een opstandige klasgenoot van hem die haar eigen problemen heeft. Zij stelt voor om samen weg te lopen op een avontuur en James stemt in in de hoop een kans te krijgen haar te doden.

Als dit heel heftig in de oren klinkt dan is dat ook zeker zo, maar de serie is niet alleen maar zo zwaar en somber. Het wordt namelijk ook een ‘komedie’ genoemd, wat de stof van het verhaal wat verlicht. Toch moet je rekening houden met het feit dat de serie heftige thema’s zoals verkrachting en moord beslaat. Centraal staat echter de relatie tussen James en Alyssa die in de loop van de acht afleveringen drastisch verandert. Het is heel interessant om de veranderingen te zien in beide personages ondanks hoe het korte seizoen is.

De serie is zeker niet voor iedereen. Toen het voor het eerst op de Britse televisie verscheen kreeg het slechte reviews, maar toen het op Netflix kwam kreeg het een enthousiaste internationale fanbase. Als je van een ietwat absurde serie houdt met zware thema’s, maar onvergetelijke personages, dan is deze serie aan te raden.

 

The Walking Dead

431589435f72deb849c835db6540044b.jpgEén van de bekendste tv-series die nog steeds loopt is The Walking Dead, gebaseerd op de comic reeks van Robert Kirkman en tekenaars Tony Moore en Charlie Adlard. Alhoewel de serie momenteel van Netflix is gehaald is er de kans dat de licentie wordt verlengd en dat het weer op Netflix komt te staan. Vooralsnog is de serie ook te bekijken op Fox, waarop het nieuwe negende seizoen in het najaar te zien zal zijn.

De serie laat je door de seizoenen heen gehecht raken aan de personages, maar in een wereld waarin de doden weer tot leven komen en één bijt al een zekere dood betekent, is niemand echt veilig. Niet alle personages zijn even sympathiek, maar hun beweegredenen zijn altijd te begrijpen. Iedereen gaat anders om met de post-apocalyptische wereld en vaak blijkt dat de mensen een stuk gevaarlijker zijn dan de zombies zelf. De zombies kunnen er immers niet aan doen dat ze zo zijn geworden. De mensen hebben dat excuus niet wanneer ze besluiten andere mensen te terroriseren.

Het horrorgenre, en dan met name ook eentje met bovennatuurlijke elementen zoals zombies, zijn niet bij iedereen even geliefd. Maar zelfs als je niet van horror houdt kan deze serie het toch waard zijn om te kijken. Het gaat namelijk meer om de mensen en hoe zij omgaan met de meest extreme situaties terwijl ze hun eigen mensheid proberen te behouden. Geweld is daarbij onvermijdelijk, maar het is interessant om te zien hoe de personages hun keuzes afwegen en hoe ze in groepen solidair zijn aan elkaar.

Er gebeuren soms heftige dingen in de serie en van bloed wordt niet geschuwd, net zo min als de dood van geliefde personages. Maar als het geweld in de serie je al te veel is dan zou ik je aanraden om de comics al helemaal niet open te slaan. Vergeleken met de comics is de tv-serie een familieshow als het ware.

Houd je van een serie met actie en interessante personages? Die ook nog eens zombies bevat en allerlei kleurrijke slechteriken? Dan is deze serie misschien wel wat voor jou. Wellicht moet je even door het eerste seizoen heen bijten (pun intended), maar daarna kan de serie je wel of niet goed bevallen.

 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze serie of heb je ze al gezien? En heb je nog meer aanraders voor series op Netflix die gebaseerd zijn op een comic/graphic novel/strip? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Flix Fever: Comic editie #2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

M.R. Carey

M.R. Carey

M.R. Carey is de schrijver van verschillende graphic novels. Hij schreef onder m...