Game of Thrones Book Tag
Het laatste seizoen van Game of thrones is inmiddels begonnen! De afgelopen weken hebben we ons al ondergedompeld in de boeken van George R.R. Martin. Om toch nog even in de sfeer te blijven, vandaag een Game of Thrones book tag!
Het spel der tronen – een boek met een machtsstrijd
De tv-serie werd vernoemd naar het eerste deel uit Het lied van ijs en vuur: Het spel der tronen. De strijd om de de ijzeren troon staat dan ook centraal in de serie. Yvette en Merel moesten meteen aan Under the northern sky: The Wolf van Leo Carew denken. Onder de Anakim vindt ook een strijd plaats om de troon, al zijn hier wel wat minder betrokken partijen dan in Game of Thrones. De jonge Roper moet vechten voor zijn positie en bewijzen dat hij deze waard is. De strijd om de troon zorgt ervoor dat er veel politieke intriges zijn.
De winter komt – een winters boek
Winter is coming, of nou ja, winter is het in de serie inmiddels wel, daar hoort natuurlijk een winters boek bij. Janneke noemt meteen Spinning Silver van Naomi Novik: "Er is geen winterser sprookje dan Spinning Silver, waarbij de hoofdpersoon letterlijk met de koning van de Winter (Staryk) een deal maakt".
Onzer is de furie – een gewelddadig boek
Onzer is de furie is de spreuk van het huis Baratheon. Hun lijfspreuk zegt al genoeg, zo nam Robert met een oorlog de troon over. Eline moest hierbij meteen denken aan The Call van Peadar O'Guilin. In dit boek roept the call elke tiener in Ierland naar het land van de Sídhe, waar er voor 24 uur op ze gejaagd wordt. Slechts weinigen keren levend terug. Eline: "Normaal gezien kan ik wel ergens tegen, maar dit boek ging voor mij toch een klein beetje te ver in het gewelddadige en in de gruwelijke dingen die er in gebeurden".
Vuur en bloed – een boek met draken
De spreuk van huis Targaryen is vuur en bloed. Niet zo verwonderlijk, want met hun draken voerden ze bloederige strijd waarin, met dank aan diezelfde draken, ook behoorlijk wat vuur bij kwam kijken. Nu Daenerys drie eieren heeft laten uitkomen en inmiddels drie volgroeide draken heeft (spoiler: nu nog maar twee...) komt die spreuk weer helemaal tot uiting. Bij Het vuur van de draak van Anthony Ryan zou deze spreuk ook niet misstaan. De draken in dit boek zorgen voor voldoende bloed en vuur. Bloed is hier trouwens nog belangrijker, want het bloed van de verschillende draken is nodig voor het kunnen gebruiken van magie. En magie is hard nodig om de Witte draak te kunnen verslaan. Marjolein heeft nog een paar mooie suggesties voor boeken met draken: Pupil van Julie Kagawa, Iskari van Kristen Ciccarelli en Eragon van Christopher Paolini. Over draken kun je immers nooit genoeg lezen.
Ned Stark – een boek met een personage voor wie het niet zo goed afloopt
Ned Stark vindt eer het allerbelangrijkste. Als hij besluit die voor één keer opzij te zetten met het oog op zijn dochters, helpt hem dat alsnog niets. Het idee was dat hij het zwart zou aannemen, maar Joffrey heeft daar andere ideeën over. Yvette noemt The Giver van Lois Lowrey. In dit verhaal groeit Jonas op in een ogenschijnlijke perfecte maatschappij. Als Jonas wordt opgeleid tot The Giver, een belangrijke positie in de maatschappij waarin hij alle geheimen bewaart, komt hij erachter dat de maatschappij niet is wat hij dacht. Ook in dit boek loopt niet alles voor iedereen goed af, want er moet iemand zich opofferen voor de mensheid.
Jon Snow – een boek over een buitenbeentje/bastaard
Jon Snow is door zijn afkomst als bastaard altijd een beetje een buitenbeentje geweest. Yvette herkent dat in het boek Among others, waarin ook Morwenna een buitenbeentje is. Merel denkt meteen aan Leerling en meester van Robin Hobb, waarin de bastaard Fitz achtergelaten wordt bij de koninklijke familie, zijn vader is namelijk de kroonprins. Ook Fitz merkt dat het leven van een bastaard niet altijd even gemakkelijk is en dat mensen je daardoor anders behandelen.
Arya Stark – een boek met een verrassend, vechtlustig vrouwelijk personage
Arya gedraagt zich niet zoals van een meisje verwacht wordt. Uit zichzelf is ze al niet erg meisjesachtig, maar de omstandigheden zorgen ervoor dat ze helemaal in een vechtlustige jongedame verandert. Ze wordt op Braavos ook nog eens getraind als moordenaar, weliswaar onder het mom van de god te dienen, maar een moordenaar niettemin. Cindy: "Ik moet toch gelijk uit Mia denken uit Nimmernacht en Godsgraf. Misschien niet heel erg verrassend, maar zeker vechtlustig". Ook Mia wordt opgeleid tot moordenaar en ook zij wil wraak nemen voor het vermoorden van haar familie. Daarin vertonen Arya en Mia zeker een aantal overeenkomsten!
Tyrion Lannister – een boek over dwergen
Bij Tyrion hoort natuurlijk een boek over dwergen. Cindy noemt hierbij De Dwergen van Marcus Heitz. De hoofdpersoon uit dit verhaal wordt beschreven als de meest tot de verbeelding sprekende dwerg sinds Tolkiens Gimli.
Aan welke boeken moeten jullie denken? Laat het ons weten in de reacties!