Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week van het Beeldverhaal: Club van Toen

op 29 juni 2017 door

Wat begon als een typefout, daar volgde al gauw een idee. Het resultaat is een reeks mijmeringen over vroeger: De Club van Tien voor even de Club van Toen.
Welke boeken lazen we in onze jeugd, welke herinneringen hebben we aan een leesperiode of welke verhalen zijn ons het beste bijgebleven? Jullie lezen het elke maand bij de Club van Tien voor Sciencefiction en Fantasy. Vandaag kijken we in het kader van de Week van het Beeldverhaal terug op de stripboeken van vroeger.

Yvette

72fdc8e0d5434428a15f197832c6290a.jpgIn mijn jeugd in de jaren 80 reden we op vakantie dagenlang met onze Chevrolet bus op weg naar verre bestemmingen. Mijn vader (hij is vandaag jarig, 70 hoera pap) had er banken en een tafel ingemaakt en wij konden lekker languit (dat mocht vroeger nog) liggen. Vakanties waren dan ook het ultieme moment om strips te lezen. Van oudere nichten kregen we standaard de Debbie zomeralbums en de Tina’s, lekker dikke boeken met verschillende spannende verhalen. Op deze manier leerde ik ook Thorgal kennen en sindsdien heeft Thorgal een speciaal plekje. Thorgal Aegirsson stamt af van het Sterrenvolk, een oude stam die ooit op aarde woonde, maar wegens de verwoesting van hun land naar de ruimte verhuisde. Hij werd als baby tijdens een storm op zee in een capsule uitgestuurd en werd gevonden door Leif Haraldsson, de koning van Noordvikingen in Northland. Hij groeit op in het dorp van Leif als diens stiefzoon. Vanaf het begin wordt duidelijk dat Thorgal verliefd is op Aaricia, dochter van Gandalf-de-Gek. Als Leif Haraldssson overlijdt en Gandalf-de-Gek leider van de Noordvikingen wordt, moet Thorgal in een huisje buiten het dorp wonen samen met zijn vrouw Aaricia en kind Joland omdat Thorgal een "bastaard" is. De editie die altijd is blijven hangen is die van Alinoë, waarbij zijn zoon de macht heeft een denkbeeldig vriendje te maken. Alleen dat vriendje is heel eng, met witte ogen en groen haar en hij wordt echt en dupliceert zich. Bah, ik had er nachtmerries van vroeger! Het lijken wel zombies, best heftig voor een 8-jarige.

Het was toen blijkbaar al wel bepaald dat ik graag historische fantasy met vikingen erin lees. Al heb ik nooit meer dat extra vleugje sf erbij gehad. Hopelijk maakt er iemand ooit Thorgal de film!

39b32fbce2a146cad68ccff09a20fbe6.jpgAls ik eens na ga las ik meer strips dan ik dacht vroeger, het lag ook aan de hype van het moment. Zo heb ik momenteel nog van vroeger in de kast staan: De verbijsterende Hulk nr 8, lekker groen van voor tot achter (en dan bedoel ik buiten de Hulk om), een paar Mad Magazines, waarvan 1 met automodebielen erop (lekker satirisch) , Snorkels, Nils Holgersson, Bamse de beer, He-Man, Mickey Mouse, Flipje uit Tiel en een Fantastic Four, een strip uit 1979. Mijn oudste strips die ik later heb aangeschaft zijn de Tv2000 uit 1969, lekker retro zien ze eruit. Kosten: 45 ct, in België B.Frs. 8. Uiteraard las ik af en toe de Suske en Wiske (zelfs in het Limburgs) en de Donald Duck, maar die worden nog steeds uitgegeven en ik lees ze nog af en toe mee met de kids, dus dat telt niet mee voor de Club van Toen.

Toon

Ik ben opgegroeid in een dorpje dat op een steenworp afstand ligt van België. Met één been in Vlaanderen en de ander in Nederland maakte ik kennis met stripverhalen. Een liefde die me nooit verlaten heeft. Mijn vader verzamelde Lucky LukeJommekeSuske en WiskeBollie en BillieGuust Flater en Robbedoes en Kwabbernoot, om er maar een paar te noemen. Hoog boven in de kast stonden ook wat schunnige exemplaren, persiflages op bekende strips waar ik geen snars van begreep. Ik las veel uit de kast van mijn vader, maar ben nooit weg geweest van Suske en Wiske. Zelf verzamelde ik Urbanus, strips over de Vlaamse komiek waar ik dol op was. Ik had een paar lp's van zijn shows en heb eens een strip door hem laten signeren. Op een koude herfstavond werd mijn hart verwarmd door de goedheiligman, die mij een prachtige hardcover collectie van Asterix schonk. Elke keer als ik op vakantie was (in België natuurlijk) mocht ik een nieuw stripje kopen. Ik weet zeker dat ik meer strips heb gelezen dan gewone boeken. De humor, de kleuren, de actie, ik vond alles geweldig aan strips. Vaak zat ik op mijn kamer met mijn koffertje kleurpotloden zelf stripverhalen te tekenen.

Nog maar weinig van de originele tekenaars en schrijvers van de series uit mijn jeugd zijn nog in leven. Studio's hebben het werk overgenomen en leveren massaproductie die de kwaliteit meestal niet ten goede komt. Albert Uderzo, de originele tekenaar van Asterix heeft het lang volgehouden tot en met verhalen met buitenaardse wezens! Toch heb ik enkele verzamelingen van mijn vader voortgezet. De Franse uitgeverij Dupuis bewaakt streng de kwaliteit van Robbedoes en Kwabbernoot. Ook De Avonturen van Asterix heeft eindelijk een nieuwe tekenaar en schrijver. Asterix en de Race door de Laars komt op 19 oktober uit. De Club van Toen is voor mij ook de Club van Nu. (Ik heb meestal niet door dat ik volwassen ben.) Met veel plezier verzamel ik nog steeds strips. Van graphic novels tot en met manga. Mijn droom? Op een dag zelf een graphic novel te maken.

Vanessa

c4562a272b3f33fb8914d6f99824fc7a.jpgMijn eerste gedachte bij deze graphics week, was dat ik eigenlijk niet zoveel strips las en dat ik daar niet zoveel aan zou kunnen bijdragen. Ik las en spaarde alleen Aria. Maar bij nader inzien, ingegeven door de doos met strips die mijn ouders toevallig van zolder hadden gehaald klopte die gedachte van geen kant.
Mijn ouders hadden aardig wat strips en die heb ik vroeger met veel plezier gelezen.
De rode ridder, ridder Valliant, Storm en Trigie waren mooie fantasy strips, die mij, met hun afbeeldingen meenamen naar andere werelden. Suske en Wiskes, Bob Morane en Michael Valliant: heerlijke spannende avonturen om s’ avonds stiekem te lezen. Jan Jans en de kinderen vond ik vooral herkenbaar, waardoor ik ze heel graag las. Uiteindelijk ben ik zelf Vijftien en een half en Aria van Michel Weyland gaan verzamelen.

Cindy

3dbf7a725efec91608f6d59813d330a5.jpgIk ben altijd meer een boekenlezer dan een striplezer geweest. maar er zijn zeker een aantal strips die ik graag las en nog steeds lees. Als kind was ik lid van de Tina en die hadden echt superleuke stripverhalen die ik graag las. Comics over superhelden las ik ook graag zoals She-hulk en X-men. Toen kreeg ik in de bieb een stripboek van Elfquest in handen. Ik vond ze gelijk geweldig! Helemaal in mijn straatje en ik vond en vind nu nog steeds dat de tekeningen prachtig zijn. We hebben hier een behoorlijk stripverzameling in huis. Mijn man spaart de strips van Suske en Wiske en heeft inmiddels alle delen van Asterix en Obelix en ik probeer aan meer delen van Elfquest te komen dan de stuk of 25 die we nu hebben.

Hadden jullie dezelfde herinneringen of lazen jullie andere strips? We zijn benieuwd naar jullie "vroeger", dus deel je ervaringen maar.



Reacties op: Week van het Beeldverhaal: Club van Toen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willy Vandersteen

Willy Vandersteen

Willy Vandersteen was een Belgische striptekenaar. Hij is vooral bekend als be...