In de ban van Neil Gaiman
Oude goden die in Amerika clashen met de nieuwe goden. De heerser van de droomwereld die na lange gevangenschap weer vrijkomt. Een meisje dat haar ouders moet zien te redden uit de 'andere wereld'. Dit zijn slechts enkele beschrijvingen van het brede repertoire van deze schrijver. Zijn naam is er een die we nog vaker zullen horen in korte tijd en dat is de reden waarom hij nu centraal staat in onze maandelijkse reeks van 'In de ban van...'. Ik, clublid Demi, zal jullie meenemen naar de wereld van Neil Gaiman!
Wie?
Neil Gaiman is een Engelse schrijver van onder meer comics, sciencefiction en fantasy. Gaiman begon als journalist, nadat veel uitgeverijen weigerden zijn boeken te publiceren. Toen hij een humoristisch boekje schreef over het ontstaan van de Hitchhiker's guide to the galaxy boeken van Douglas Adams, kwam hij echter in contact met schrijver Terry Pratchett. Samen met hem schreef hij het boek Good omens over een naderende apocalyps. Dat boek lanceerde Gaiman eindelijk in de schrijverswereld en vele boeken zouden volgen. Hij schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen en zijn werken hebben al meerdere literaire prijzen opgeleverd. Verder schreef hij ook nog het script voor de anime film Prinses Mononoke van Hayao Miyazaki en een aflevering van de serie Babylon 5. Zijn werk is divers en origineel en verscheidene van zijn verhalen zijn verfilmd.
American Gods
Bij zijn bekendste werken horen onder andere Sandman (een graphic novel serie), Coraline en Ocean at the end of the lane. Het boek dat ik graag zou willen uitlichten is American Gods. Dit boek kocht ik online na veel goede reviews erover gelezen te hebben. Ik houd van mythologie, dus dit boek paste perfect bij mij met al die goden uit verschillende culturen. Wat ik echter nog niet wist, was dat dit boek één van mijn favoriete boeken ooit zou worden.
Misschien was het Shadow, het hoofdpersonage van het boek. Een ex-gevangene die net vrijkomt en te horen krijgt dat zijn vrouw is overleden in een ongeluk na vreemd te zijn gegaan met zijn beste vriend. Een heftige pil om te slikken, maar dat is nog niets vergeleken met wie hij naast zich kreeg in het vliegtuig naar huis. Niemand minder dan Mr. Wednesday, een oude man die iets van Shadow wil. Aangezien dit boek over goden gaat kan je misschien wel aan de naam van de man afleiden wie hij in werkelijkheid is...
Het boek is als een wervelstorm die je meesleurt en waartegen je niets kan beginnen. Je bent als lezer hetzelfde als Shadow; iemand die om de één of andere reden in deze situatie terecht is gekomen en niets anders kan doen dan meegaan met de stroom.
Humor, avontuur, mysterieën, een loslopende seriemoordenaar, existentiële en filosofische vragen... Dit boek heeft ze allemaal en nog veel meer.
Tv-serie
American Gods is zeer binnenkort te zien als tv-serie. De eerste aflevering verschijnt ergens deze maand, waarna er nog zeven zullen volgen in het eerste seizoen. In de tv-serie zal veel nieuwe dingen tonen die niet in het boek voorkomen, aangezien dit eerste seizoen slechts een derde van het boek zal tonen. Dit betekent dat het boek hopelijk tot zijn recht zal komen - mede ook door de goede cast. Ricky Whittle, bekent van de serie The 100, speelt hoofdpersonage Shadow. Ian McShane, misschien wel het meest bekend uit Deadwood, zal Mr. Wednesday spelen. Met Bryan Fuller - maker van de ondergewaardeerde Hannibal serie - aan het roer kan het bijna niet meer misgaan.
Natuurlijk raad ik aan om nog snel even het boek te lezen voor de serie begint - of dan tenminste 1/3 deel ervan - maar één ding is zeker: de serie zal veel tongen losmaken. Ik kan niet wachten.
Niew boek
Mocht je na het kijken en/of lezen van American Gods graag meer willen lezen van hem over mythologie, dan is zijn nieuwste boek - Norse mythology - absoluut aan te raden!
-Demi-