Interview met Victoria Schwab
Begin dit jaar verscheen De kleuren van magie, het eerste deel van Victoria Schwabs Schemering-trilogie. Hierin maakten we kennis met haar vier Londens die zich onderscheiden door kleur. We lazen met veel plezier het verhaal over zakkenrolster Lila die betrokken raakt bij een klopjacht als ze een magische steen uit het gevaarlijke Zwart Londen jat van bloedmagiër Kell. Victoria Schwab maakte tijd vrij om onze vragen over haar boek te beantwoorden en onthult alvast een aantal dingen over het vervolg, waarvan de vertaling dit najaar verschijnt.
De foto is gemaakt door Jenna Maurice.
Let op: In dit artikels staan spoilers over De kleuren van magie.
Each book is a time capsule of who I am when I'm writing it.
De Amerikaanse Victoria Schwab schrijft onder haar volledige naam jeugd- en Young Adult-boeken en publiceert als V.E. Schwab boeken voor volwassenen, waaronder De kleuren van magie. Ze brak door met Vicious en schreef onder andere ook de Monsters of Verity-duologie. Onder lezers zijn Vicious en het vervolg Vengeful en inmiddels ook de Schemering-trilogie – dat kon rekenen op een daverende aanbeveling van Deborah Harkness, de auteur van Allerzielen – favoriet. Zelf vindt ze het moeilijk een eigen boek te kiezen dat haar het meest dierbaar is. Al haar boeken zijn net zo bijzonder en persoonlijk voor haar omdat ze laten zien wie ze was toen ze eraan werkte.
Favoriete personages heeft ze wel. In deze trilogie schrijft ze het liefst over Lila omdat dat zo’n sterk en ambitieus personage is. Ze kan zich heel goed in het jonge meisje verplaatsen en weet altijd precies wat zij zou zeggen of doen. Als je de boeken leest dan merk je dit ook. Het plezier spat van de pagina’s af, vooral in de fragmenten waarin Lila en Kell bekvechten. Wat zowel lezers als auteur ook leuk vinden aan Lila is dat ze zo mysterieus is. Op de vraag of ons vermoeden dat Lila magische vermogens heeft klopt krijgen we geen helder antwoord en komt Schwab met de geheimzinnige stelling dat er altijd meer is dan je denkt bij Lila.
When it comes to Lila, there's always more than meets the eye.
Schwab schrijft niet alleen graag over de helden in haar boeken. Ze heeft ook een zwak voor antagonisten als Holland en heeft overwogen ook vanuit hem te schrijven. Waar sommige van ons in onze recensies opmerkten dat de Danes als schurken eveneens interessante vertellers waren geweest kan Schwab zich er niet in vinden dat het boek vanuit hen verteld had kunnen worden. Ze zou het wel erg leuk vinden ooit verder in hun achtergrondverhaal te duiken en te laten zien wat de tweeling gevormd heeft en hoe ze de heersers van Rood Londen zijn geworden. Gezien de gebeurtenissen in De kleuren van magie lijkt het onwaarschijnlijk dat we in deze serie Astrid en Athos nog zullen terugzien, maar dat betekent niet dat we nooit meer iets zullen lezen over de wrede broer en zus. Schwab schrijft ook korter werk en vulde eerder al enkele van haar series aan met een kort verhaal, dus het is niet uitgesloten dat ze dit ook voor de Schemering-trilogie zal doen. De geschiedenis van de tweeling is er interessant genoeg voor.
Iemand van wie we in ieder geval meer gaan zien is Kells ‘broer’ Rhy. Nadat Kell zijn leven aan het eind van het vorige boek met dat van de prins van Rood Londen verbond om hem te redden, verwachtten we al dat hij een grotere rol zou spelen in het vervolg. De jonge prins wordt inderdaad een van de vier hoofdpersonen van de serie. Wie naast Kell, Lila en Rhy de vierde is, zullen we zelf moeten ontdekken.
Schwab is een voorstander van diversiteit in boeken, dus het zal niemand verbazen dat we naast de sympathieke prins nog meer LGBT+-personages tegen zullen komen in de reeks, onder andere Schwabs favoriete ‘noble-turned-pirate’ Alucard Emery, met wie we kennis zullen maken in De kleuren van schaduw. In de Schemering-wereld laat ze het idee dat seksualiteit binair is zelfs helemaal los en gaat ze uit van haar eigen filosofie dat we allereerst verliefd worden op mensen en dat hun geslacht pas daarna relevant wordt, en dat geaardheid persoonlijk is en niet vaststaat.
In De kleuren van magie wordt veel aandacht besteed aan de kleding van de personages, in het bijzonder aan de eigenaardige jas van Kell, die verschillende buitenkanten heeft en naar behoefte van een lange jas met kraag in een colbert kan veranderen. Het is een kledingstuk dat behoorlijk tot de verbeelding spreekt. Voor fans is Kells jas bijna een personage op zich. Dat is ook niet zo gek: bijna iedereen zou wel zo’n jas willen hebben en aangezien het boek opent met een grappige beschrijving van het ding vergeet je hem niet snel. Schwab blijkt haar inspiratie ervoor uit een andere fantasywereld te hebben gehaald, waarmee ze meteen verklapt op welke serie ze zelf dol is: Harry Potter. De jas blijkt een verwijzing naar de Kamer van Hoge Nood, die zich ook steeds aanpast aan wat de gebruiker nodig heeft.
Waar Kells kleding opvalt doordat die zo bijzonder is, is het bij Lila de manier waarop ze eraan komt die interessant is. Bijna alles wat ze bezit is gejat. Als Lila het koninklijk paleis binnen wil dringen om Kell te redden, steelt ze voor de verandering eens niet de kleren waarmee ze zich vermomt, maar leent ze een prachtige jas en laarzen van de verkoopster Calla, die haar nog tevergeefs een jurk met een korset of een sleep probeert aan te smeren. De vrouw vertelt haar dat er in Rood Londen verschillende manieren zijn om schulden in te lossen. Daarna wordt hier niet meer op teruggekomen. Wij vroegen Schwab hoe Lila Calla terugbetaald had. “Niet” is het antwoord, waar ze gauw aan toevoegt “nog niet”. We kunnen dus verwachten ook hier nog meer over te lezen.
Each book in the series expands the map a little more.
Wat ons meteen aansprak in de boeken was dat er verschillende versies van Londen zijn. Op dit idee blijkt de serie gebaseerd. Schwab wilde een verhaal schrijven over verschillende werelden en ze vond het intrigerend om te onderzoeken hoe het zou uitpakken als ze in basis allemaal anders waren. Elk Londen heeft een andere relatie met magie, waardoor de steden en de mensen die erin wonen erg van elkaar verschillen.
Er is geen speciale reden voor het aantal Londens of de kleuren (Grijs Londen, Rood Londen, Wit Londen en Zwart Londen). Dit voelde gewoon goed. Ze koos ervoor om zich te focussen op de geuren die de verschillende Londens kenmerken – zo ruikt Rood Londen naar bloemen – omdat geur ontzettend krachtig is maar vaak vergeten wordt omdat we gewend zijn ons te richten op wat we zien en horen.
A Gathering of Shadows will take you to a London you've never seen.
Natuurlijk waren vier steden te veel om te verkennen in één boek. In de rest van de serie zullen we de verschillende werelden steeds beter leren kennen. Schwab vertelt enthousiast dat ze grote plannen heeft. Er verstrijkt heel wat tijd in de loop van de serie waardoor de lezer kan zien hoe de macht verschuift in alle Londens, ook in dat van ons. Dat is dus goed nieuws voor alle lezers die na de eerste hoofdstukken nieuwsgierig zijn geworden naar koning George en zijn familie. In De kleuren van magie wordt er bovendien al op gehint dat er nog een hele wereld buiten Londen is. Daar zullen we in de vervolgen steeds een beetje meer van zien. De verschillende Londens worden natuurlijk niet vergeten. Schwab belooft dat De kleuren van schaduw ons naar een Londen zal brengen dat we nog nooit hebben gezien.
Zullen we in het tweede deel dan eindelijk meer te zien krijgen van Zwart Londen? Of zal er nog een Londen blijken te bestaan waarvan niemand weet? Wij kunnen niet wachten om verder te lezen over de avonturen van Kell en Lila. Het tweede deel van de Schemering-trilogie verschijnt 12 augustus.
Heb jij De kleuren van magie al gelezen? En kijk je ook al uit naar De kleuren van schaduw?