Lees eens wat anders in het Fantasy en Science Fiction genre
April is lees eens wat anders maand hier op Hebban. Wij hebben daaraan meegedaan en een Thriller gelezen, maar je kan ook binnen eigen genre anders lezen natuurlijk. Vandaag hebben wij voor jullie een lijst van boeken binnen ons genre, die net wat anders zijn en/of misschien wel buiten jouw comfortzone vallen.
Graphic novels
Ook dit jaar zullen wij weer aandacht schenken aan Graphics met een week van het beeldverhaal, maar als je na de vorige edities nog geen beeldverhaal hebt gelezen, dan hebben we hier een paar aanraders voor jullie:
Yurei- Dwaallichten van Johan Neefjes
Deze lazen wij vorig jaar voor het week van het beeldverhaal en schreven er een oordeel over. Het bestaat uit meerdere verhalen. Allemaal vrij kort en een beetje luguber.
Windhaven van George R.R. Martin en Lisa Tuttle
Windhaven kreeg bij een oordeel 4 sterren van ons. Als je de Windhaven boeken al gelezen hebt of gewoon George R.R. Martin fan bent en een Graphic een kans wilt geven, dan is Windhaven misschien wel de Graphic voor jou.
Zijn deze het niet voor jou? Tau gaf ons vorig jaar een aantal tips misschien vind je daar nog wat tussen.
... en zombies
Sommige verhalen worden geclassificeerd als klassiekers en helaas zijn die volgens sommige een beetje stoffig. Daar is wat op bedacht. Een aantal mooie verhalen is in een nieuw jasje gestoken... een zombiejasje.
Zo herschreef Martijn J. Adelmund een klassieker van eigen bodem Max Havelaar. Adinda schreef hier in 2017 al een opiniestuk over. Dan hebben we het natuurlijk over Max Havelaar met zombies.
Voor de romantische ziel onder ons is er Pride en prejudice en zombies van Seth Grahame-Smith in grote lijnen is deze gelijk aan het origineel en daardoor erg leuk om te lezen voor de Pride and prejudice liefhebber. Voor degene die het boek nog niet aandurven: hij is ook verfilmd en staat op Netflix.
Weird fantasy
Er is een stroming getiteld, New Weird, die probeert het Fantasy-genre een nieuwe richting op te duwen met hun Weird Fantasy. De bekendste schrijver daarvan is misschien wel China Mieville. Van zijn oeuvre zijn er tot nu toe 2 boeken in het Nederlands vertaald: Station Perdido en Armada.
Als je wilt lezen over een gigantische, vliegende, gemuteerde beer dan kun je Borne van Jeff VanderMeer oppakken. Een ander mooi voorbeeld van Weird fantasy.
Op dit moment is er een leesclub met IMOJIMAN van PJ Pancras. Een Cli-fi roman die door sommige als weird wordt gezien. Binnenkort weten we wat de lezers van de leesclub er van vinden.
Eerst in verschillende delen online gepubliceerd en daarna in boekvorm met allerlei voetnoten en bijlagen, maakt House of leaves van Mark Z. Danielewski anders dan andere boeken. De een komt er niet doorheen en de ander is er lyrisch over. Als je hebt over een maand waarin je anders leest, dan hoort deze er zeker in thuis.
En hebben jullie al wat anders gelezen deze maand? Of gaan jullie een van deze tips proberen? Als jullie zelf nog tips hebben zijn ze natuurlijk van harte welkom.