Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juli

op 20 juni 2018 door

In  juli  gaan  we  weer  een  Klassieker lezen! Dit keer een speciale editie in het teken van de Week van het Beeldverhaal!

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur zijn, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De drie gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van juli

De leesclub van juni is hier  nog in volle gang met het boek Zenuwmagiër  en hier mag je nog aan deelnemen. We gaan alvast wel vooruit kijken naar juli. De eerste week staat in het teken van het Beeldverhaal en dus lezen we met zijn een graphic novel/strip/comic en bespreken deze met elkaar.

Wil je graag meedoen in juli, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Vlak voor 1 juli maken we bekend welk boek meeleesboek van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 juli je boek al in bezit hebt.

Doen jullie mee? We kijken uit naar jullie keuzes!

Boek 1

De aankomst  - Shaun Tan (2008, dus maar net een "klassieker"te noemen)

Recensent Koen schreef vorig jaar al een stukje over dit boek: 

Dit volledig woordloze boek betekende de doorbraak voor de Australische illustrator Shaun Tan, die ook prentenboeken en geïllustreerde kortverhalen publiceerde en zelfs een Oscar won (in 2011, voor de animatieversie van The Lost Thing). De aankomst is een futuristische fantasy over migratie: we volgen een immigrant in een voor hem (én voor de lezer) totaal onbekend land met vreemde gebruiken, wezens én gevaren. Ondanks de vervreemding, die bijvoorbeeld Europese migranten in de VS honderd jaar geleden ervaarden of Afrikaanse en Aziatische migranten in Europa vandaag ook voelen, is het verhaal heel herkenbaar. En ondanks alle moeilijkheden van de migrant na zijn aankomst is er plaats voor hoop. Grafisch is dit sterke boek enerzijds fotografisch realistisch getekend en anderzijds totaal fictief en fantastisch. Van paginagrote tekeningen tot in 12 vakjes ingedeelde bladzijden, in sobere grijsbruine tinten, werpt dit boek een heel empathisch licht op migratie omdat het perfect doet aanvoelen hoe zwaar het is voor migranten.

Boek 2

MausArt Spiegelman (1991)

abdeb4ed906610fc91da416e9ae02b5b.jpgHebbaner Toon schreef er het volgende over:

Art Spiegelman vertelt in Maus over de worsteling met zijn vader, een moeilijke man die gevormd is door de Tweede Wereldoorlog. Het is een biografie en autobiografie in een. Tekeningen uit Maus hebben in het Museum of Modern Arts in New York gehangen. Het is de eerste strip die een Pullitzer Prijs won. Moet ik nog meer zeggen? In Maus worden de verschillende bevolkingsgroepen weergegeven als dieren. De Joden zijn muizen, de Duitsers katten, enz. Het is moeilijk personages te onderscheiden, waarmee Spiegelman bereikt wat propaganda in de Tweede Wereldoorlog probeerde. Het enige wat overblijft van identiteit is groepsidentiteit.

(Lees hier de recensie: Maus: Een stripcultuur waardig)

Boek 3

The Sandman- Neil Gaiman (1989-1996)

Deze oorspronkelijke reeks uit de karen 80 en 90 bestaat uit 75 comics. Deze nieuwere editie is een reeks van tien verhalen, gebundeld in 10 mooi uitgegeven hardcovers met telkens extra dossiertje achterin het boek. (Let wel: was oorspronkelijk aangekondigd als "Absolute edition" met 2 verhalen per boek).Het door Neil Gaiman geschreven The Sandman was de meest geroemde strip uit de jaren negentig. Deze reeks, met een weelderige mengeling van moderne mythes en duistere fantasieën waarin hedendaagse fictie, historisch drama en legenden naadloos zijn vervlochten, wordt beschouwd als de origineelste en artistiek meest ambitieuze onderneming van het moderne beeldverhaal. Toen de reeks in 1996 tot een einde kwam, was The Sandman uitgegroeid tot een cultureel fenomeen dat een belangrijke bijdrage had geleverd aan het volwassen worden van het stripverhaal. DC Comics presenteert met gepaste trots deze gloednieuwe Absolute Edition.

Boek 4

De donkere toren 1- Stephen King (2008)

Van een sterke, dappere en eerzame jongen verandert Roland in een bikkelharde scherpschutter. In een wereld vol oude technologie en dodelijke nieuwe magie gaat hij op zoek naar de geheimzinnige Donkere Toren. Stephen King schrijft knoeperds van boeken en de Donkere Toren reeks is geen uitzondering. De dikte is vaak een drempel voor mensen om er in te beginnen, maar dan zou je echt een hele fijne reeks missen. De graphic novels zijn echter geen volledige bewerking van de roman en zijn op zichzelf te lezen. De wereld van de Donkere Toren is hetzelfde als in de gewone boeken en men kan weer in de huid kruipen van Roland in zijn jonge jaren. King schreef deze serie in samenwerking met Robin Furth,  Peter David (scenario) en vormgever Jae Lee, een toptalent op grafisch gebied. De jonge jaren van de scherpschutter is het eerste deel dat in vormgeving aansluit bij de nieuwe edities van de klassieke Donkere Toren serie.

Doen jullie mee? We kijken uit naar jullie keuzes!



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juli

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Art Spiegelman

Art Spiegelman

Art Spiegelman werd in Zweden geboren en groeide op in Queens, New York. In 197...

Shaun Tan

Shaun Tan

Shaun Tan is een Australische illustrator en kinderboekenmaker. Zijn eerst versc...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...