Lees mee met de Klassieker Meeleesclub maart
In maart starten we weer met een Klassiekermeeleesclub! Deze maand staat voor ons in het teken van de prijswinnaars en novelles. Lezen jullie mee?
Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?
Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.
Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).
Wat zijn de voorwaarden?
We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.
De leesclub van maart
We hebben net de Week van het Korte Verhaal afgerond en daar willen we ook iets actiefs mee gaan doen. Tegelijkertijd doen we mee met de Hebban Challenge en lezen we in maart prijswinnende boeken.
Wij hebben gekozen voor drie novelles die de bekende Hugo Awards voor beste novelle hebben gewonnen, maar je mag ook kiezen uit de lijst met korte verhalen uit het artikel Grote jongens, kleine verhalen.
Wil je graag meedoen in maart, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Vlak voor 1 maart maken we bekend welk boek meeleesboek (of boeken) van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 maart je boek al in bezit hebt.
1) Coraline- Neil Gaiman (Hugo in 2003)
"De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning....
Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare.
Alles lijkt er geweldig. Het eten is beter. In de speelgoedkist zitten opwind-engelen die door de kamer fladderen en boeken met plaatjes die kronkelen en sidderen en flikkeren. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt. Iemand met knopenogen en lange witte vingers...
De andere moeder wil Coraline veranderen en nooit meer laten gaan. Coraline weet te ontsnappen, maar ontdekt dat haar ouders zijn gestolen. Ze zal moeten terugkeren naar de andere kant van de deur om ze te redden, als dat kan...
2) A Song for Lya - George R.R. Martin (Hugo in 1975)
The story deals with two telepaths named Robb and Lyanna who visit an alien planet to find out why the inhabitants worship a mold-like parasitic organism and ultimately choose to be consumed by it. In his essay "The Light of Distant Stars", Martin said it was inspired by the first serious romance he was involved in.
3) The Word for World is Forest - Ursula Le Guin (Hugo in 1973)
In The Word for World is Forest van Ursula le Guin volgen we hoofdpersonen die een nieuwe beboste planeet koloniseren. Het lijkt alsof ze een 19eeuwse herleving van het Amerikaanse Wilde Westen nabootsen: ze kappen bomen, zetten nederzettingen erop, graven mijnen en maken slaven van de inheemse bevolking. De lokale bevolking leunt heel sterk op het bos en alles wat zich daarin beweegt. Ze zijn niet bestand tegen de nieuwkomers, omdat ze niet begrijpen waarom ze niet allemaal in vrede met het bos kunnen leven. Totdat er 1 rebel een opstandballetje laat rollen, waarna de gehele bevolking in opstand komt en beide volkeren doet veranderen. Le Guin houdt in haar werken de mensen graag een spiegel voor.
4) Twee korte verhalen uit het artikel Grote Jongens, Kleine Verhalen.
Welk verhaal willen jullie lezen?