Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub mei

op 21 april 2019 door

In mei starten we weer met een Klassiekermeeleesclub! Deze maand lezen we klassiekers uit de top 1000. Zo kun je gelijk afvinken voor de Hebban Reading Challenge 2019. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van mei

Wij hebben gekozen voor vier klassiekers binnen onze genres die momenteel in de Hebban top 1000 staan. Nu is je kans om dat ene boek te lezen, wat iedereen al gelezen lijkt te hebben, maar jij nog niet. Tegelijkertijd vink je nog een of meerdere categorieen af voor de Hebban Reading Challenge. Ook handig!

Wil je graag meedoen in mei, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Vlak voor 1 mei maken we bekend welk boek meeleesboek (of boeken) van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 mei je boek al in bezit hebt.

1) Het oneindige verhaal - Michael Ende (nr. 100) 1997

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die zich met het gestolen boek Het oneindige verhaal op de zolder van zijn school verstopt. Ieder uur raakt Bastiaan meer betrokken bij het verhaal en om twaalf uur 's nachts gaat hij zelfs het boek binnen omdat de koningin van het land Fantásië hem roept.

2) De weg - Cormac McCarthy (nr. 496) 2006

Nadat er een gloeiende vuurzee over het land is geraasd, doorkruisen een man en zijn zoontje het doodse Amerikaanse landschap. In deze met as bedekte, vergane wereld volgen zij de weg naar het zuiden. Het enige wat hen rest is te overleven in de snijdende kou, zonder elkaar te verliezen. Ze zijn alles voor elkaar.
De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt. Een ijzingwekkend meesterwerk.

3) Weefwereld - Clive Barker  (nr. 431) 1987

Een jonge man en een jonge vrouw komen eerder toevallig in contact met de 'Weefwereld': een volledige parallelwereld die opgeslagen zit in de draden van een magisch tapijt. De jonge vrouw blijkt psychische krachten te bezitten die haar tot een Zienster maken en die de Weefwereld moet beschermen tegen boosaardige krachten. De strijd om het behoud van de Weefwereld, die even werkelijk blijkt te zijn als onze 'realiteit', is traditioneel tussen Goede en Kwade krachten, en voert een kosmos van bizarre creaturen ten tonele. Barker is een gevestigd auteur van realistische griezelverhalen, en ook hier vinden we dus een aantal scènes van uiterst realistische gruwel en bizarre erotiek, maar de strekking is wel volledig positief gericht: het scheppen en behouden van een eigen droom en de realisatie daarvan. Een erg complex boek dat toch (ondanks de lengte) blijft boeien door een aangename vlotte verhaaltrant en de ongebreidelde fantasie van de auteur.

4) Sperling - WJ Maryson (nr. 897) 1995

De meestermagier Jyll is als dit verhaal begint nog een jongen, die een vreedzaam leven leidt bij de nomadenstam de Candras. Zijn leven verandert als hij door de stamverteller Bougiac tijdens een vergadering wordt aangewezen als de leider van een queeste, die moet voorkomen dat de planeet waarop hij leeft, wordt vernietigd door het kwaad. Het kwaad wordt belichaamd door de gevaarlijke Orc'h Osomrach, zijn zoon Yrroth en hun vreeswekkende dienaren. Jyll en zijn acht gezellen gaan op zoek naar de vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis. Naarmate de queeste vordert, ontdekt Jyll dat hij inderdaad de Ene is en dat zich in hem magische krachten openbaren. Een uitgebreid Compendium, waarin informatie wordt gegeven over de wereld waarin Jyll leeft, is toegevoegd. De lezer raakt snel geboeid door de beschrijving van de queeste en van de vele volken en verschijnselen.

Welk boek kies jij om in mei te gaan lezen?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub mei

Meer informatie

Gerelateerd

Over

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, ...

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (1933-2023) is een Amerikaanse auteur. Hij studeerde liberal art...

Clive Barker

Clive Barker

Clive Barker (1952) studeerde filosofie en Engelse literatuur. Na zijn studies r...

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

Lijsten