Om mee te beginnen....
Stel je hebt de Reading Challenge categorie #4 gezien, of je zag in de gauwigheid onze aankondiging voor de Week van het Beeldverhaal langskomen en je denkt:
- Nou getekende boeken, is dat wel iets voor mij?
- Haal ik deze categorie wel?
- Deze categorie sla ik wel over..
- Dat is toch meer iets voor tienerjongens of fans van The Big Bang Theory?
- Strips zijn toch veel te kinderlijk, ik ben volwassen.
- Graphic novels is alleen maar een chique woord voor strips.
- Comics, daar begin ik echt niet aan, ik heb zelf fantasie.
Tja wonderen kunnen we natuurlijk niet verrichten, dus verwacht dat ook niet (doen wij ook niet). Maar we willen natuurlijk toch proberen om je te laten kennismaken met andere dingen die je normaal niet zo snel zou lezen. Wie weet welke leuke ervaringen je staan te wachten?
Voor die twijfelaars over of dit genre wel bij hen past, daar is dit artikel voor bedoeld!
Een beginnersgids met 7 boeken waarin wij denken dat deze laagdrempelig genoeg zijn om eens te proeven van een grafische roman. Zònder dat je teveel voorkennis nodig hebt en zònder dat je middenin een eindeloze serie valt, zònder dat je precies weet wat het verschil is tussen een strip en een graphic novel en zònder dat je al teveel tijd kwijt bent (een van de beste redenen). Een mooi begin van de Week van het Beeldverhaal!
Niveau in het lezen van beeldverhalen
- Jong (beginnersniveau) *
- Licht belezen **
- Belezen***
- Extra belezen ****
Starter 1: De rode boom van Shaun Tan *
In De rode boom vertelt Shaun Tan een troostrijk verhaal over eenzaamheid en hoop. Met krachtige beelden en een poëtische tekst (vertaald door Bart Moeyaert) roept Tan een rijkdom aan stemmingen en emoties op. Lezers van alle leeftijden zullen die herkennen en zich erdoor laten inspireren.Yvette las het: Dit boek is zoveel meer dan een getekend boek. Wat een diepgang en een schrijnend boek over eenzaamheid. Je zal het ongetwijfeld vinden op de kinderafdeling, maar dit boek laat je als volwassene ook nadenken en is dus heel geschikt voor 18+. Shaun Tan schreef ook al het diepzinnige De aankomst, waar menig Hebbanlid lyrisch over is.
Starter 2: Thornhill van Pam Smy *
Een wat donker maar vooral heel laagdrempelig boek dat zeker niet alleen geschikt is voor de jeugd (waar het bij de bieb te vinden is). Dit is deels gewoon een boek en deels een graphic novel. Tekst en afbeeldingen wisselen elkaar af en maken het tot een prachtig geheel. Clublid Merel las dit boek voor de Challenge en zei erover: Over de inhoud zal ik niet te veel verklappen, maar toen ik het boek dichtsloeg, had ik kippenvel! Als je nog niet weet welke graphic novel je wilt lezen voor de challenge, kies dan vooral dit boek!
Starter 3: I Kill Giants van Joe Kelly en Jim Ken Nimura */**
In 2008 publiceerde Image Comics deze graphic novel van Joe Kelly en Jim Ken Nimura. Het verhaal gaat over een meisje dat een beetje een buitenbeentje is: haar moeder is ziek, ze heeft niet veel vrienden en ze is geobsedeerd door Dungeons & Dragons. Ze gaat te ver in haar fantasie om de werkelijkheid niet onder ogen te komen en gelooft dat reuzen echt zijn. Overal om haar heen ziet ze magische dingen en langzaam aan is er geen verschil meer met haar echte leven. Haar leven is: de reuzen bevechten!
Starter 4: De Aanslag van Harry Mulisch **
Een welbekend verhaal en geschikt voor alle lezers vanaf ongeveer 12 jaar. (Breed inzetbaar: check). Heel veel mensen hebben de film gezien en kunnen op deze manier ook vergelijken. Daarbij zit er nogal wat geschiedenis in verwerkt (we leren ervan: check) en leest het als een trein (dubbelcheck).
Voor wie De Aanslag nog niet kent: Harry Mulisch schreef het verhaal over Anton die in de Tweede Wereldoorlog tijdens een aanslag zijn vader, moeder en broer verliest. Gaandeweg leert hij de waarheid achter deze aanslag. Kitty Saal, de weduwe van Harry Mulisch schreef over dit boek: ‘Als Harry had kunnen tekenen, had hij De Aanslag precies zo verbeeld.
Starter 5: Windhaven van George R.R. Martin & Lisa Tuttle **/***
Een verstripping van het eerste en losstaande boek geschreven door de auteur van de Game of Thronesboeken in samenwerking met Lisa Tuttle. Op de planeet Windhaven is het contact tussen de honderden kleine eilandjes waaruit de wereld bestaat schaars. De onrustige zeeën vol gevaarlijke monsters maken het schepen onmogelijk om over te varen. Maar dan ontdekt de mens dat hij, met zelfgemaakte metalen vleugels, kan vliegen. Sindsdien trotseren zogeheten zilvervliegers met gevaar voor eigen leven de verraderlijke oceanen. Maris van Amberly is opgevoed door een vlieger en wil niets liever dan boven de eilanden van Windhaven vliegen. Volgens de traditie gaan de vleugels echter naar haar stiefbroertje Col. Maris besluit hier tegenin te gaan en eist dat zilvervliegers voortaan worden gekozen op basis van hun talent, niet volgens het geboorterecht. Dit pakt helaas anders uit dan Maris had verwacht.
Starter 6: De Wonderlingen van Brian Selznick **/***
Yvette las vorig jaar De wonderlingen van Brian Selznick, eigenlijk een semi-grafisch boek, maar wel een dat heel veel indruk maakte. “Alleen de cover is al prachtig. Het verhaal speelt zich af in de jaren 90 met voor mij erg herkenbare plaatjes en situaties. Het boek bestaat uit driekwart craquelé stijl beelden zonder tekst, daarna een stuk tekst en het eindigt wederom in beelden met de clue van het boek. Doordat het boek voornamelijk uit plaatjes bestaat, bekijk je dit boek meer als een film en kun je gemakkelijk en snel door de 650 bladzijden komen. Het is officieel een jeugdboek, maar het behandelt heel volwassen thema's. En ja die plaatjes, ik vind het knap hoe het is gedaan, dat maakt het echt een wonderlijk boek!” Ook Brian Selznicks boek De uitvinding van Hugo Cabret en Het wonderkabinet bevatten veel beelden en zijn de moeite waard om te lezen.
Starter 7: Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons ***/****
Watchmen is een klassieker: door velen beschouwd als beste graphic novel ter wereld, de enige beeldroman in Time’s 100 Best Novels, op het curriculum van veel Amerikaanse universiteiten, de eerste kennismaking van veel lezers met de graphic novel, een voorbeeld van wat stripkunst vermag en een van de belangrijkste teksten in dit medium. Watchmen is een complex, gelaagd moordmysterie, gesitueerd in een alternatief 1985 waarin superhelden deel uitmaken van het alledaagse Amerika. Als een oud-collega vermoord wordt, gaat een gemaskerde wreker op jacht naar de daders. Hij vermoedt een complot tegen superhelden. Hun missie was over de mensheid te waken… maar wie bewaakt de bewakers?
Recensent Ellen schrijft erover: De superhelden in Watchmen zijn supermenselijk, het verhaal wordt meesterlijk verteld, is ongemeen spannend, en zit vol onverwacht geloofwaardige kronkelingen met personages waar je van gaat houden. Terecht een klassieker!
Hebben jullie al zin om een beeldverhaal te lezen? Wat gaan jullie lezen voor categorie 4?