Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stephenkingitis

op 31 oktober 2021 door

Oktober is een gure, donkere maand en staat dan ook in het teken van horror. Als het op lezen aankomt, staat horror voor veel mensen synoniem voor Stephen King. Volgens Mexicaanse auteur Silvia Moreno-Garcia lijdt de boekenwereld namelijk aan Stephenkingitis. Deze term verwijst naar het feit dat horrorlezers zich meteen aan King hechten en dat zorgt voor een hopeloze tunnelvisie wat betreft eng leesvoer. Tijd om ons achter Moreno-Garcia te scharen en de wereld bekijken met een weidse blik. Wie weet helpt het tegen meer dan Stephenkingitis.

Door Yvette & Lieke

Schurende genres

Grimdark, Dark fantasy en Gothic fiction schuren heel dicht tegen horror aan. Ze zijn niet minder eng, maar wel iets minder bloederig en neigen meer richting de sfeer. In eerdere artikelen schreven we er al over, zo zou je kunnen beginnen met Joe Abercrombie, Mark Lawrence en George R.R. Martin in de categorie Grimdark, en Edgar Allan Poe en H.P. Lovecraft voor de Dark fantasy. Bij Gothic Fiction zit je meer in de hoek van Dracula of het werk van Shirley Jackson.

Nederlandstalige horror

Onze eigen Thomas Olde Heuvelt is geen onbekende meer in het genre horror, toch noemen we hem ook, want we zijn natuurlijk trots dat King hem aanbeveelt. King zelf lijdt gelukkig niet aan Stephenkingitis . Lees Echo of zijn enge Wylerheks-boek Hex. Lees je liever toch nog wat minder bekend, probeer dan eens wat donker werk van Ronald van Assen of de zombie-versie van Multatuli's Max Havelaar van Martijn J. Adelmund.

Ook Vlaanderen biedt ons wat donker vermaak in de vorm van Kevin Valgaeren met zijn Seance , al zou je het ook onder bovennatuurlijke thrillers kunnen benoemen. Mochten de volwassen boeken nog een stapje te ver zijn, dan kan de jeugd zich te goed doen aan de boeken van Esther Nuiver zoals Clownsnacht of Grevelingen. Wil je in één keer heel veel verschillende horrorverhalen van Nederlandse bodem lezen, kies dan voor Halloween Horror verhalen.

Pop culture horror

In de boeken van Grady Hendrix zit niet alleen over-the-top horror, maar ook altijd humor. Juist dat slashhorrorgevoel van de jaren 80 komt weer boven bij het lezen van zijn boeken - ja, de auteur is een hij. Hij duikt altijd helemaal in een bepaald concept, een aspect van pop culture of een specifiek tijdperk, waar hij vervolgens mee speelt. Met een dikke knipoog, zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Blood and gore, wetende dat het geheel overdreven is, altijd op Halloween of vrijdag de dertiende en toch genieten. Klinkt dat als jouw soort horror? Lees dan eens Horrorstör (volledig vormgegeven in de stijl van een IKEA-catalogus), My Best Friend’s Exorcism of zijn laatste The Final Girl Support Group. De Spaanse auteur Edgar Cantero schrijft soortgelijke 'tongue in cheek' horror waarin de inspiratie van allerlei films, literatuur etc. in doorklinkt, zoals Meddling Kids: een mix van It, Scooby Doo en H.P. Lovecraft.

Oude bekenden

Er zijn van auteurs waarvan je als horrorlezer denkt dat iedereen ze kent, maar dit artikel heet natuurlijk niet voor niets Stephenkingitis en daarom noemen we ze toch. Als je het hebt over bloedstollende boeken dan kun je niet om de klassieke horror van o.a. Richard Matheson, Kōji Suzuki en Anne Rice heen. Iemand die thuis is in alle genres en ook al geruime tijd regelmatig een horrorbundel aflevert is Joyce Carol Oates. Zie bijvoorbeeld The Corn Maiden and Other Nightmares en Night-Gaunts and Other Tales of Suspense.

Nieuwe meesters

De laatste jaren zijn er een aantal auteurs opgestaan die Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden naar de kroon steken. Josh Malerman pende het ijzingwekkende Bird Box - dat verfilmd is met Sandra Bullock in de hoofdrol en een ware Netflix-sensatie ontketende - het vervolg Malorie en een griezel-bewerking van ‘Sleeping Beauty’ genaamd Unbury Carol. Van Paul Tremblay verschijnt het ene na het andere doodenge boek en Kaaron Warren mag zich de Australische (oa) horrorqueen noemen, zo kunnen we lezen in het interview dat Yvette met haar had. Ook I'm Thinking of Ending Things, het debuut van Iain Reid, heeft menig lezer slapeloze nachten bezorgd. Meer in de YA-hoek vind je Christina Henry die graag een horror-twist geeft aan sprookjes en klassieke jeugd- of kinderboeken. Eveneens de moeite van het lezen waard is ‘The Passage’ trilogie van Justin Cronin waarin hij een eigentijdse invulling geeft aan het vampierverhaal. Er is ook een zekere Joe Hill die om de aantal jaar een huiveringwekkende horror-roman aflevert en ondertussen werkt aan de graphic novel serie ‘Locke & Key’, waarin ook een hoop te gruwelen valt.

Arriba! Arriba! Andale! Andale!

Tot slot eren we ook de dame die ons op het idee bracht om eens buiten de lijntjes van King te kleuren: Silvia Moreno-Garcia. Of het pure horror is, daar valt over te twisten, maar de donkere setting, bloedzuigende figuren en Mexicaanse sferen zitten er zeker in. Lees Mexican Gothic, Gods of Jade and Shadow of haar nieuwste Certain Dark Things.

Winnen!

Wil jij kans maken op een Halloween-pakket met o.a. Meddling Kids, The Corn Maiden and Other Nightmares, Bird Box, I'm Thinking of Ending Things, The Cabin at the End of the World en wat griezelige goodies?

Laat dan hieronder een reactie achter met daarin de kreet ‘IK DOE MEE’ waarin je tevens antwoord geeft op de onderstaande vraag. De winactie loopt t/m maandag 8 november. Op 9 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Veel succes!

Met welk boek of welke auteur bestrijd jij de Stephenkingitis?



Reacties op: Stephenkingitis

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Josh Malerman

Josh Malerman

Josh Malerman (Michigan, 1975) is een Amerikaanse zanger en gitarist van de...

Silvia Moreno-Garcia

Silvia Moreno-Garcia

Mexicaans door geboorte, Canadees door neiging. Cachanilla en Canuck, oorspronke...