Tips van Tante Tau
De Week van het Beeldverhaal mag niet voorbijgaan zonder dat we ook lezers aan het woord laten. Vandaag zal gastschrijver *Tau* (Blog World of Tau) ons verblijden met haar mooiste beeldverhaalervaringen.
Als kind verslond ik de strips van Kuifje, Chick Bill, Blake & Mortimer, …
Verder was ik verzot op animatieseries zoals DragonBall Z (gebaseerd op een mangareeks), Inspecteur Gadget (nadien in stripvorm verschenen), …
Maar ook nu als volwassene hou ik nog steeds van het getekende verhaal.
Het meeste ben ik onder de indruk wanneer deze beeldverhalen niet alleen een visueel pareltje zijn, maar daarnaast ook nog een boeiend en origineel verhaal vertellen.
Beeldverhalen behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen en overkoepelen diverse genres. Dat bewijzen de artikels bij de verschillende genreclubs deze week. Er zijn daarbij al heel wat mooie suggesties de revue gepasseerd.
Ben je toch nog op zoek naar extra leesmateriaal? Geen nood!
Hierbij nog enkele tips van tante Tau voor wie zich graag eens waagt aan …
Een visueel sprookje
Graphic novel 'Een deken van sneeuw' van Craig Thompson
Eigenlijk is deze graphic novel geen fantasy of science-fiction.
Waarom ik hem dan toch in mijn tips opneem? Enerzijds als eerbetoon aan Toon die mij vorig jaar met zijn Top Tien enthousiast maakte om dit boek te lezen (waarvoor dank!) en anderzijds omdat dit gewoon echt een pareltje is dat het harde, alledaagse leven op een sprookjesachtige manier uitbeeldt.
Verschillende soorten liefde krijgen allen een plaatsje in dit autobiografische relaas dat loopt van Craig Thompsons kindertijd tot in zijn late tienerjaren: de liefde voor een broer, de eerste liefde, de liefde voor God.
Iedereen kent wel de uitdrukking: “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.” Deze graphic novel bewijst dit over en over. Sommige zaken zijn zo mooi weergegeven dat we als het ware kunnen spreken van visuele poëzie.
Meer weten? Lees dan mijn recensie.
Een fantastisch biografisch relaas
Stripreeks “Narcisse” van Chanouga (deel 1 'Memoires van de andere wereld' en deel 2 'Terra Nullius')
Stel je een 15-jarige jongen voor op het einde van de 19e eeuw. Zijn naam is Narcisse Pelletier.
Hoewel zijn ouders er niet achter staan, wil hij meer dan alles scheepsjongen worden. Op een dag komt zijn droom uit en sluit hij zich aan bij de bemanning van een driemaster die koers zet naar Australië. Het schip loopt echter op de klippen en zinkt. De schipbreukelingen komen terecht op een eiland vol kannibalen. Narcisse weet te ontsnappen door samen met anderen in een sloep weg te varen van dit eiland, maar hij is te fel verzwakt waardoor de andere overlevenden hem achterlaten op een plek in het noordoosten van Australië. Daar wordt hij onder de hoede genomen door een oude Aboriginal en krijgt hij een relatie met een meisje van de stam. Hij past zich volledig aan hun cultuur aan en bouwt een nieuw leven op. Tot 17 jaar later een Engels schip passeert dat hem - tegen zijn wil - terug mee naar Europa brengt.
Wat als ik je zeg dat Narcisse Pelletier echt bestaan heeft en deze ongelofelijke avonturen werkelijk meegemaakt heeft?
Dit is één van die gevallen waarbij de werkelijkheid fictie (en fantasy) overstijgt.
Wil je ook kennismaken met dit prachtig getekende stripverhaal of met het oorspronkelijke boek waarop het gebaseerd is? Dan kan je eens een kijkje nemen naar het artikel dat ik er vorig jaar over schreef.
Magisch realisme
Graphic novel 'De terugkeer van de wespendief' van Aimée De Jongh
Met 'De terugkeer van de wespendief' heeft de Rotterdamse Aimée De Jongh (1988) een mooie graphic novel afgeleverd. Het verhaal draait rond Simon Antonisse. Samen met Laura baat hij de boekenwinkel uit die hij van zijn vader geërfd heeft. De zaken gaan echter niet zo goed en Laura probeert Simon te overtuigen om de winkel te verkopen. Maar dan vindt er een ingrijpende gebeurtenis plaats: Simon is getuige van een zelfmoord. Nachtmerries en levendige herinneringen aan zijn kindertijd worden hierdoor gewekt. Op een dag ontmoet hij toevallig Regina, een jong schoolmeisje, dat dieper tot hem weet door te dringen. Zal hij eindelijk de rust vinden waar hij zo naar verlangt?
Maak alvast kennis met de tekenstijl via de boektrailer:
En wist je dat deze graphic novel ook verfilmd werd?
Op Vimeo kan je de filmtrailer bekijken.
Meer over dit boek kan je lezen in mijn recensie.
Dystopische science-fiction
Mangareeks 'Ikigami' geschreven en geïllustreerd door Motoro Mase
Japan, ergens in de toekomst.
De ideale oplossing voor een betekenisvol en gelukkig leven? De welvaartsvrijwaringswet.
Alle leerlingen uit het eerste leerjaar krijgen op hun eerste schooldag een vaccinatie. Eén op duizend van deze vaccinaties bevat een speciale nanocapsule die rondzwerft in het lichaam totdat die de longslagader bereikt, vlakbij het hart. Op een vooraf bepaalde datum, wanneer de drager tussen de 18 en 24 jaar oud is, explodeert de capsule zodat de jongere overlijdt. 24u vóór het overlijden krijgt het slachtoffer een ‘ikigami’, een aankondiging van overlijden met het exacte tijdstip.
De bedoeling van het hele systeem is dat burgers leren te genieten van het leven, alsof elke dag hun laatste is. Bovendien worden ze op deze manier op het rechte pad gehouden, want al wie een misdaad begaat of tegen het gedachtengoed van de overheid ingaat, is hetzelfde lot beschoren.
Deze mooi en realistisch getekende zwart-witte mangareeks (van achter naar voor en van rechts naar links te lezen) bestaat uit 10 boekjes met daarin telkens 2 verhalen. In elk verhaal wordt een jongere gevolgd tijdens de laatste 24u van zijn of haar leven. Hoewel deze verhalen los staan van elkaar, moeten ze toch in de juiste volgorde gelezen worden. We volgen immers Fujimoto, een ambtenaar die de ikigami’s aan de toekomstige slachtoffers moet gaan afgeven. Doorheen de verschillende verhalen geeft hij steeds meer informatie aan de lezer over de welvaartsvrijwaringswet en over zijn eigen twijfels die beginnen te rijzen bij dit onmenselijke systeem.
Nog even een kleine voetnoot: laat je niet afschrikken door het allereerste verhaal in deel 1 dat behoorlijk gewelddadig is. Dit is zeker geen weerspiegeling van de volgende verhalen die over het algemeen zachter van aard zijn.
Blijkbaar werd er in 2008 op basis van deze mangareeks ook de film Ikigami gemaakt:
Thrillerachtige fantasy
Mangareeks 'Death note' geschreven door Tsugumi Oba en getekend door Takeshi Obata
Al op de eerste pagina maak je kennis met de wereld van de Shinigami’s, oftewel de ‘Engelen des Doods’. Zij hebben als taak om in hun magische notitieboekjes, die gekend zijn onder de naam ‘death notes’, de namen te schrijven van de mensen die moeten sterven. De meeste Shinigami’s zijn echter lui en brengen hun tijd voornamelijk door met gokken en slapen.
Shinigami Ryuk verveelt zich te pletter en besluit om daarom zijn ‘death note’ in de mensenwereld te laten vallen en te kijken hoe de mensen zullen reageren. Zo komt het boekje in handen van Light Yagami, een briljante 17-jarige student en tevens zoon van de politiechef van Japan. Naarmate hij de mogelijkheden van de ‘death note’ ontdekt, besluit hij een ideale wereld te scheppen en zware criminelen te elimineren door hun naam te noteren. De vele overlijdens van criminelen gaan echter niet onopgemerkt voorbij. Hoewel heel wat mensen achter zijn daden staan (en hem ‘Kira’ noemen), ziet de wereldwijde politie - en ironisch genoeg dus ook Lights vader - hem echter als een moordenaar en maakt bijgevolg - onder leiding van ‘L’ - jacht op hem.
Deze 13-delige zwart-witte mangareeks (van achter naar voor en van rechts naar links te lezen) volgt het boeiende en ingenieuze kat-en-muisspel tussen Light/Kira en leider L die de politietroepen helpt in hun zoektocht naar de moordenaar. De vele plotwendingen houden het geheel spannend.
Net als ‘Ikigami’ stemt ook deze mangareeks tot nadenken. Ethische kwesties zoals ‘Verdienen criminelen de doodstraf?’, ‘Kan één persoon over het lot van anderen beslissen?'”, … komen hierbij aan bod.
Wil je weten wie de strijd uiteindelijk wint: Light/Kira of ‘L’?
Dat laat ik je graag zelf ontdekken! Leesplezier verzekerd ;-)
Hou je er niet zo van om manga's te lezen, maar ben je wel benieuwd naar het verhaal?
Dan kan je misschien eens kijken naar één van de vele cinematografische bewerkingen.
Zo heb je de tv-serie in animatieversie (2006-2007):
Of de films uit 2006 waarvan je de info hier en hier kan bekijken.
Alvast een voorsmaakje:
Ook de film L: Change the World uit 2008 en Death Note: Light Up the New World uit 2016 zijn gebaseerd op deze succesvolle mangareeks.
Heb je dan nog steeds niet genoeg van dit verhaal? Dan kan je je hart eventueel ophalen bij de tv-miniserie uit 2015.
Tenslotte bestaat er ook een veramerikaniseerde versie van het verhaal uit 2017. Hoewel ik nog geen enkele van de bovenstaande films of series gezien heb (dit staat nog wel op mijn verlanglijstje), lijkt deze laatste versie de oorspronkelijke ziel van het verhaal toch het minst te benaderen. Het geniet volgens mij dus de voorkeur om één van de andere suggesties uit te proberen.
Ter info: Momenteel kunnen op Hebban enkel Een deken van sneeuw en De terugkeer van de wespendief op de Hebban-leesplankjes gezet worden. Voor de andere leestips zal ik dit weekend het toevoegformulier invullen. Eens deze beschikbaar zijn, zal ik dit in de reacties hieronder melden, zodat geïnteresseerden deze ook aan hun 'nog te lezen'-lijst kunnen toevoegen.
En jij?
Heb je één van bovenstaande tips al gelezen en/of de bijhorende film/serie al gezien?
Zo ja, wat vond je er van?
Zo nee, welke tip spreekt jou het meeste aan?