Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lees je na...Het verhaal van de dienstmaagd?

op 20 augustus 2019 door

Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood is mede door het presidentschap van Trump en de boekverfilming in serievorm een enorme leeshit. Helaas zorgen problemen in de huidige wereld ervoor dat dystopische werelden meer en meer de realiteit worden.

Mocht je nu ook zo omver zijn geblazen door Atwood’s boek, dan is het lastig om een nieuw boek erna te lezen. Vandaar dat wij helpen en een lijst tips geven voor als je nog meer wilt lezen in dystopische werelden, onderdrukte  groeperingen, vruchteloze situaties of vrouwenleed. Kortom: Wat lees je Na…Het verhaal van de dienstmaagd?

#1 Moederland /Herland - Charlotte Perkins Gilman

e5b3b46d314857582346041aad965395.jpgLang voordat Atwood Het verhaal van de dienstmaagd schreef was daar feminist/ suffragette (zoals ze in die tijd zou zijn genoemd) Charlotte Perkins Gilman. Haar korte verhalen waaronder Moederland leidde tot heel wat rumoer. Deze maatschappijkritische utopie gaat over een door vrouwen bevolkt en geïsoleerd land, dat geheel in harmonie leeft en waar spontaan parthenogenese (ongeslachtelijke voortplanting) plaatsvindt. De mannelijke bevolking is uitgestorven en  in het land hebben moederlijke gevoelens de plaats ingenomen van religie, ideologie of onderlinge competitie. Alle energie gaat naar het collectieve moederschap. Als drie mannelijke ontdekkingreizigers horen over dit land, willen ze dit land koste wat kost civiliseren, want alleen mannen kunnen voor een samenleving zorgen, denken zij. Gilman schreef Herland in 1915 en voor die tijd had ze revolutionaire ideeën. Ze was een zelfbenoemd humanist en was van mening dat het patriarchaat, wat vrouwen verbande naar de huiselijke omgeving, onderdrukkend was. Ze pleitte ook voor genderneutrale spullen voor kinderen en financiële onafhankelijkheid voor vrouwen.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Een positieve tegenhanger van de dystopie die Atwood aanbiedt. Wie weet is onze toekomst wel zo rooskleurig! (plus je kunt dit verhaal gratis lezen via het Gutenberg project).

#2 When she wokeHillary Jordan

d7d1416a1d56f49eda13b8f995743a66.jpgIn de toekomst van When she woke zijn de meeste vrouwen steriel door een massa-infectie. Als Hannah een illegale abortus doet, wordt ze gearresteerd en rood geverfd, het teken van een moordenaar. De eerste maand van haar straf wordt live uitgezonden en tevens moet ze rondlopen met een pop om haar dode foetus weer te geven. Ze probeert te ontsnappen naar Canada. Klinkt redelijk angstaanjagend dichtbij? Tevens voor fans van The Scarlet Letter van Nathaniel Hawthorne.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Het onderdrukken en bestraffen van vrouwen, steriele maatschappijen en heldinnen die willen ontsnappen. Ja, past helemaal in het straatje!

#3 VoxChristina Dalcher

7addc9b928f948412a183dd4c1782040.jpgOp een dag in Amerika kondigt de regering aan dat vrouwen nog maar 100 woorden per dag mogen zeggen. Al heel snel volgt dat vrouwen geen banen meer krijgen, meisjes worden niet meer aangeleerd hoe ze moeten lezen en schrijven. Kortom: vrouwen hebben geen stem meer. Daar waar ze eerst 16.000 woorden zeiden, moeten ze zich nu verstaanbaar maken met slechts 100.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Wederom onderdrukking van de vrouw, maar op een manier die de vrouwen hard zal treffen: met woorden (of toch niet). Dystopisch genoeg?

#4 The Core of the Sun- Johanna Sinisalo

4b4094bdb896ef4d1c0599741b4e933e.jpgDe kans is erg klein dat je van deze moderne Finse klassieker gehoord, maar ook The Core of the Sun  behoort volgens ons in de dienstmaagd-wil-ik-lezenlijst. In de nieuwe Republiek Finland zijn er twee klassen vrouwen. De “eloi” die dienen voor seks en voortplanting en de “onafhankelijken”, die intelligent, maar gesteriliseerd zijn en tevens als een kwaad voor de maatschappij gezien worden. Hoofdpersoon in dit verhaal is de intelligente eloi Vanna, die op zoek gaat naar haar zus èn een chilipeperverslaving heeft. Tijdens haar zoektocht komt ze bij een culte terecht die de pittigste chilipeper ooit aanbidt: The Core of the Sun. Weer eens een ander kijkje op de toekomst in dit pittig dystopisch verhaal van Johanna Sinisalo.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Vrouwen die alleen gebruikt worden ter vermaak en voortplanting, dat komt bekend voor. Een Finse variant met vreemde pepers. We love it!

 #5 Bumped - Megan McCafferty

fc2246917a78fbc328c396c00a3f0eee.jpgIn Bumped van Megan McCafferty vormen tieners het centrum van het universum. Alsof dat niet al heel normaal is, vormen ze nu ook echt de enige mensen die kinderen kunnen krijgen. Door een virus is iedereen boven de 18 steriel. Abortussen en elke vorm van anticonceptie worden verboden. Volwassen vrouwen betalen tieners om zwanger te worden en ze worden verteld dat hun enige doel in het leven is om voort te planten.  

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Een luchthartigere tegenhanger met dezelfde onderwerpen gegoten in tienervorm. Het verhaal van de dienstmaagd – light.

#6 Children of men/ De verloren generatie - P.D. James

66eb2d08891d4137c309604e94371d07.jpgDe wereld wordt geplaagd door een totale onvruchtbaarheid van het menselijk ras. Sinds 1995, het jaar Omega, zijn er geen kinderen meer geboren. Engeland wordt geregeerd door de charismatische Xan Lyppiatt, een dictator pur sang die de bevolking laat zuchten onder zijn bizarre regels en wetten. Net als Atwood laat James in dit boek een beangstigend beeld zien van de nabije toekomst (2021), eentje waarin een kleine groep uiteindelijk toch rebelleert en probeer het gezag te tarten.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Diezelfde onderdrukking en onvruchtbaarheid tart ook de bevolking in dit boek. Maar daar komt de cavalerie al aan: Rebels with a cause!

#7  The Big Lie- Julie Mayhew

5ffe9a28d32d193ba562f7b064b2efaf.jpgIn dit boek van Julie Mayhew Engeland in de handen van de nazi’s en is nauwelijks veranderd na WOII.  De plaats van de vrouw is nog steeds thuis, Germaans bloed moet puur blijven en menselijke defecten worden tegengehouden met verplichte sterilisaties. Jessika is altijd heel braaf geweest totdat haar vriend in het oog springt bij de nazi’s. Jessika moet nu kiezen waar ze voor staat en wie ze moet helpen in deze mix van De man in het hoge kasteel en Het verhaal van de dienstmaagd.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk?  Een YA-variant met een sterke vrouwelijke protagonist in een onderdrukt land. Natuurlijk vinden ze dat leuk.

#8 Native Tongue Suzette Haden Elgin

dc1c9984c020f3520a67ed6dafa61b26.jpgAmerika, 2205 en het 9e Amendement wordt niet meer nageleefd. Vrouwen worden slechts gewaardeerd voor hun eigenschappen. De economie van de aarde leunt op een groep taaltalenten die perfecte vrouwen “maakt” om contacten te leggen met andere planeten. Als hun taak erop zit, worden ze verplaats naar het Barren House en wachten ze op de dood. In het geheim werken de vrouwen echter aan een eigen taal, zodat ze meer macht krijgen.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Emancipatie op eigen kracht en op een originele manier. Nog leuker: Native tongue heeft vervolgen: The Judas Rose en Earthsong.

#9 De Macht- Naomi Alderman

09e6c7fb931983f36940e7ab54c4839d.jpgIn dit boek hebben niet mannen de macht, maar vrouwen. Er gebeurt iets merkwaardigs overal ter wereld: meisjes die door slechts een aanraking mensen fysiek pijn doen. Dit geweld openbaart zich aanvankelijk bij zelfverdediging tegen agressie van mannen. Het lijken een paar geïsoleerde gevallen, maar al spoedig is het epidemisch. En ze kunnen die kracht opwekken en doorgeven aan andere vrouwen. Het maatschappelijke proces waarbij de mannen de klassieke vrouwelijke rol moeten innemen is niet meer tegen te houden. De Macht lijkt daarmee een antwoord op Het verhaal van de dienstmaagd als macht naar het andere geslacht doorslaat. Naomi Alderman schreef dit boek in navolging van haar grote voorbeeld Margaret Atwood.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? Hé als het al een favoriet van Barack Obama himself is, dan kunnen wij ons daar alleen maar bij aansluiten.  Power to the women!

#10 De testamenten- Margaret Atwood

dd7edb4ee2643a669b1ec045dd1fa3cd.jpgTja waar zou dit boek over gaan? We weten het nog niet, het is nog geheel gehuld in nevelen. Dat Vanfred er in voorkomt zal best wel. Nick? Wellicht. Kinderen? Misschien wel ja. Onderdrukkers? Zekers. Laten we gewoon afwachten wat de toekomst brengt.  Dat is niet al te lang meer gelukkig, want in september kunnen we ons hart al ophalen.

Waarom vinden Dienstmaagd-fans dit leuk? We willen natuurlijk wel weten of alles goed afloopt met Vanfred en de wereld.  

In de vorige editie van Wat lees je Na.. kon je tips krijgen om boeken te kiezen na de Nevelen van Avalon.

Laten jullie even weten of je het leuke tips vindt? Misschien heb je zelf ook nog wel een tip.

Nolite te bastardes carborundorum



Reacties op: Wat lees je na...Het verhaal van de dienstmaagd?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...