Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Van Graphic Novel naar Leesboek: Wie is de Black Panther?

op 22 maart 2019 door

Je kan er niet meer omheen: de superhelden zijn zowel in de bioscoop als in de boekhandels niet meer weg te denken. Marvel is één van de grote spelers op het gebied van superhelden en produceert al jarenlang talloze succesvolle films, graphic novels... en nu ook leesboeken. Wie is de Black Panther? is geschreven door Jesse J. Holland en vertelt een verhaal in dit epische Marvel universum. Marc, Eline en Demi van de SFFclub lazen dit boek en pluisden uit of er ook een toekomst is voor superhelden in leesboeken. 

Van Graphic Novel naar Leesboek

Dit boek is de eerste in een reeks leesboeken die zich afspelen in het Marvel Universum. Ze zijn gebaseerd op al bestaande graphic novels en zijn dus geen nieuwe verhalen, maar ze bieden wel een verdieping in de oorspronkelijke verhaallijnen. Valt het te merken dat dit boek oorspronkelijk een graphic novel was? Mist er iets, of is de overgang soepel verlopen?

Marc: Het verhaal is opgedeeld in 18 hoofdstukken. De zinnen zijn niet te lang en het taalgebruik niet te moeilijk, al veronderstelt de schrijver wel enige basiskennis. Bvb. “Sommige beweerden dat de hangende tuinen van het koninklijk paleis van Niganda een hoogtepunt waren in de Afrikaanse architectuur, van een schoonheid die zich kon meten met de Babylonische tuinen van de Bijbelse Nebukadnezar.” Ook spreek de Black Panther met zijn privé bewaaksters een geheim dialect (Hausa) dat niemand anders spreekt. Dit is steeds aangegeven door de teksten cursief te plaatsen.

Demi: De invloed van de oorspronkelijke graphic novel op dit leesboek was naar mijn idee nog goed te zien. De slechteriken waren heel eendimensionaal en hadden geen zogeheten 'grijze' kanten. Hun motivatie bestond volledig uit wraak nemen en/of geld verdienen, wat natuurlijk heel stereotypisch is voor veel comic books of graphic novels. Ook de actie in het boek voelde meer alsof de plaatjes in de graphic novel waren bestudeerd en nu moesten worden uitgeschreven op papier. Het boek is een introductie op de Black Panther, en je krijg zeker ook veel te weten over de geschiedenis van de Black Panther, maar toch denk ik niet dat een nieuwkomer die de Black Panther nog niet kent veel zal hebben aan dit ene boekje. Daarvoor is er te weinig ruimte op deze pagina's.

Eline: Ik heb zelf nog geen van de graphic novels gelezen, dus op vlak van inhoud vind ik het moeilijk om een vergelijking te maken. Wel vond ik het mooi om te zien dat er tussen sommige hoofdstukken nog tekeningen stonden, waardoor je wel echt de link met de graphic novels zag. Deze gaven het boek ook een net iets andere dimensie, dan wanneer je je zelf kan inbeelden hoe iedereen eruit ziet. Het enige wat ik wat miste was een echte introductie voor een lezer die onbekend is met de Black Panther. Het feit dat ik de film wel heb gezien heeft mij denk ik echt geholpen om te begrijpen hoe alles in elkaar zit. 

Black Panther (2018)

De eerste keer dat de Black Panther op het grote doek te zien was, was in Captain America: Civil War. In deze film leed T'Challa een groot verlies en was dat de drijfveer voor zijn motivaties in deze film. In 2018 kreeg hij echter zijn eigen film en werd meteen de eerste zwarte superheld die zijn eigen film kreeg. Hoe verschilt de manier waarop de Black Panther en zijn thuisland, Wakanda, worden neergezet in het boek? Is het boekje een leuke aanvulling of laat het echt nieuwe inzichten zien over deze superheld en het fictieve Afrikaanse land waar hij koning van is?

Marc: Het zou maar erg zijn moest de film niet beter zijn dan het boek. Maar dat kan ook moeilijk anders, met een budget van 200 à 210 miljoen dollar. De film duurt ook 2h15 terwijl het boekje 303 kleine bladzijdes kent. Los daarvan is het beeld dat ze ophangen van de koning van Wakanda wel gelijkluidend. Het boek heeft dan weer het voordeel van duidelijkheid. Immers een schrijver moet iets schrijven als hij wil dat zijn lezers het weten. Bij beelden zit het er misschien in of tussen, maar als je het niet ziet, dan heb je de informatie mist. Zo weet je uit het boek duidelijk dat de Black Panther god (een mythisch dier) soms de controle over T’Challa overneemt, terwijl dit in de film niet zo duidelijk is. Ieder die van een goede fantasie film of actie film houdt zal niet teleurgesteld zijn in deze film!

Demi: Ik vond de film van Black Panther heel goed. De cultuur en gebruiken van de mensen van Wakanda werden prachtig en kleurrijk neergezet en de special effects waren geweldig. Je kwam veel te weten over T'Challa en de andere personages en de actie werd heel goed neergezet met een slechterik die ook grijze kanten had. Dit alles miste ik helaas enorm in het boek. Het boek is simpelweg veel te dun om een goede en uitgebreide introductie van de Black Panther neer te zetten. Voor echte nieuwkomers in het Marvel universum is het boek dus niet helemaal geschikt ondanks de titel van het boek. Ik zou zeker aanraden om eerst de film te zien.

Eline: Ik heb de film in de bioscoop gezien en ik was meteen fan. De personages spraken me heel erg aan en Wakanda was echt prachtig neergezet. Jammer genoeg, ben ik niet zo'n fan van het boek. In het boek wordt er vaak nogal kort over sommige gebeurtenissen gegaan en de historie van Wakanda had echt beter uitgediept mogen zijn. Ik zou niet echt zeggen dat dit boek een aanvulling is op de film, omdat de gebeurtenissen en de personages in het boek helemaal anders zijn. Dit is iets wat ik best wel jammer vond, omdat ik sommige personages in de film veel beter uitgewerkt vond en ik eigenlijk ook wat in de war was door alle belangrijke gebeurtenissen die in het boek op een compleet andere manier plaatsvonden. 

Eindoordeel

Marc: Als je weet dat al deze verhalen origineel ‘comics’ zijn en dus afkomstig van een stripverhaal en hierdoor ook gemaakt zijn voor het leespubliek van stripverhalen dan is dit best een goed boek. Zowel het verhaal als de personages zijn voldoende uitgewerkt. Het verhaal vormt een afgesloten geheel en je kreeg gaandeweg genoeg historie mee om zaken uit het nu voldoende te kunnen begrijpen. Ik twijfel tussen drie en vier sterren. Maar omdat ik het uiteindelijk wel fijn vond om dit te lezen ga ik voor de vier sterren.

Demi: Het was een vermakelijk boekje dat een interessante en andere kijk gaf op de Black Panther en zijn geschiedenis. Ik vond het jammer dat de slechteriken vrij eendimensionaal waren en dat de actie niet helemaal perfect was beschreven. Het boek had zeker baat gehad bij nog een paar honderd bladzijdes, maar desondanks was het wel leuk om te lezen als Marvelfan. Daarom krijgt het boek van mij uiteindelijk drie sterren.

Eline: Spijtig genoeg heb ik niet echt kunnen genieten van dit boek, omdat het naar mijn mening de gebeurtenissen en de personages echt te weinig uitdiepte. Het helpt dan natuurlijk ook niet dat ik zo'n fan ben van de film en het boek alles op een hele andere manier voorstelt. Ik wil de Marvel boeken nog een kans geven, omdat ik een te grote fan ben van de franchise om ze geen kans te geven, maar wat de Black Panther betreft, houd ik het toch bij de film. Ik gaf het boek twee sterren.

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ben je meer een fan van Marvel of DC, of heb je niet veel met superhelden? Wat vind jij van de trend dat er leesboeken worden geschreven gebaseerd op graphic novels? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Van Graphic Novel naar Leesboek: Wie is de Black Panther?

Meer informatie

Gerelateerd

Over