Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

10 x Chocolade

op 13 september 2017 door

Vandaag is het Internationale Chocolade Dag! Een goede reden om een lijstje te maken met boeken met en over Chocola!

- door Marieke - 

Internationale chocoladedag 

Dat er inmiddels op elke dag wel ergens een feestje wordt gevierd, dat wisten we wel. En dat elke dag van het jaar ondertussen is gekoppeld aan een gebeurtenis, dat was ons ook bekend. Maar Internationale Chocolade Dag was ons toch even ontgaan.

Wat zegt internet?
(bron: Wereld Feesten Almanak (beleven.org) 

Internationale Chocolade Dag 
Datum: woensdag 13 september 2017 
Land / gebied: Internationaal

Chocolade is een van 's werelds meest geliefde voedselproducten en dat wordt jaarlijks op 13 september gevierd met de 'Internationale Chocolade Dag' ('International Chocolate Day').

Chocolade wordt gemaakt van de bonen van de cacaoboom. De bonen worden gedroogd, schoongemaakt en geroosterd. Dan wordt de schil verwijderd en worden de bonen vermalen tot cacaomassa, dat is pure chocolade in ruwe vorm. Deze massa wordt vloeibaar gemaakt en vervolgens verwerkt in cacaobestanddelen en cacaoboter. Ze worden beiden gebruikt voor de productie van chocolade.

Chocolade is wereldwijd vooral bij vrouwen erg populair. De grootste producent van chocolade is niet Zuid-Amerika, waar het oorspronkelijk vandaan komt, maar Ivoorkust in Afrika. En de beste chocolade wordt geproduceerd in Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, de VS, Oostenrijk en Duitsland.

De datum van de 'Internationale Chocolade Dag' is de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren, een Amerikaans banketbakker en oprichter van de 'Hershey Chocolate Company', producent van de populaire Hershey-chocoladereep.

Er is trouwens nog ook nog een Wereld Chocolade Dag die op 7 juli wordt gevierd, de dag waarop in 1550 chocolade voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd.

f7dcb1b13b5a5a9ebff5915b3ff63500.jpg

10 x Chocolade

Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl

Deze klassieker mag niet ontbreken in een lijstje over chocola. 
Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren.

Chocolat - Joanne Harris

Wanneer Vianne Rocher met haar dochtertje Anouk in een klein Zuid-Frans dorpje neerstrijkt, lijken er magische krachten tot leven te komen. Met lede ogen moet de starre dorpspastoor Reynaud aanzien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd de dorpelingen verleidt met onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Wanneer Vianne aankondigt dat ze met Pasen een chocoladefestival wil organiseren, raakt père Reynaud buiten zichzelf van woede, en stevent de strijd in het dorp af op een dramatisch hoogtepunt.

Bittere chocolade - Reina Crispijn

Voor de familie Van den Homburg is het leven zo zoet als de bonbons die moeder Lucie verkoopt in haar succesvolle winkel aan de Amsterdamse Singelgracht. Maar als door de bonbons al haar energie wordt opgeslokt, krijgt de chocolade een bittere bijsmaak.

Lucie steekt al haar tijd en energie in haar bonbons; vader Jan runt een goedlopende wijnhandel. Als hij samen met hun dochter Daisy een wijnproeverij
organiseert voor een chique Amsterdamse tennisclub, verschijnen de geheimzinnige Thea Augustijn en haar knappe zoon Arthur op het toneel. Door hun
toedoen verandert de sfeer in huize Van den Homburg. Lucie, die volledig in beslag wordt genomen door haar deelname aan een bonbonwedstrijd die
op televisie wordt uitgezonden, heeft het niet in de gaten. Alleen Daisy doorziet de dreiging. Lukt het haar om het gezin bijeen te houden?

Zo puur als chocola - Reina Crispijn

Reina Crispijn, winnares van de Valentijnprijs 2016, brengt met Zo puur als chocola een bitterzoete feelgoodroman over alle lagen van Amsterdam. Zo puur als chocola is boven alles een lekker boek: over de opgeklopte wereld van de tv, over aanstellerige hipsteriteiten, en over het Amsterdamse leven in al zijn facetten. Alle personages streven ernaar een puur leven te leiden, te luisteren naar hun hart en zich niet te laten leiden door kortetermijngeluk. Maar dat dat streven nog geen realiteit is, maakt Reina Crispijn vaardig duidelijk met haar mensenkennis en haar scherpe oog voor de wereld om haar heen. Zo puur als chocola is een warm chocoladebad voor de liefhebbers van romantische komedies van Nederlandse bodem zoals Alles is familie en Mannenharten.

Verlangen naar chocolade - Care Santos

Tegen het decor van de zich ontwikkelende wereldstad Barcelona schildert Care Santos de levens van Sarah, Candida en Mariana. Drie totaal verschillende vrouwen uit drie verschillende eeuwen, die eenzelfde verlangen naar chocolade delen. En dat alles vertelt Santos achterstevoren, vanuit het heden terug naar het verleden, met een chocoladekan als verbindend element.

Sarah onderhoudt in de twintigste eeuw een gepassioneerde relatie met de uitvinder van drie chocoladebonbons. Candida, in de negentiende eeuw, zoekt naar meer spanning dan de verfijnde chocolade die haar echtgenoot maakt en gaat er met een Napolitaanse tenor vandoor. Mariana is het middelpunt van een complot, wanneer de koningen van Frankrijk en Engeland het geheim van haar cacaobonenmaler willen bemachtigen. Mariana krijgt de uiterst kostbare chocoladekan als geschenk, die na allerlei verwikkelingen via Candida uiteindelijk in handen van Sarah komt – en in stukken valt.
Tegelijk met deze zeer onderhoudende verhaallijnen vertelt Care Santos de geschiedenis van chocolade op een zo aanstekelijke manier dat het water je in de mond loopt.

04b107c569ff62f0e8ff6d5650ec5326.jpg

Zoeter dan chocolade - Sheila Roberts

Icicle Falls Chocolade en je hart hebben één ding gemeen: ze smelten! Er gaat niets boven chocolade, vindt Samantha Sterling. En dat vindt ze niet zomaar: ze staat sinds kort aan het hoofd van Sweet Dreams - het familiebedrijf dat bestaat uit een chocoladefabriek en een chocolaterie. Als blijkt dat het bedrijf aan de rand van de financiële afgrond staat, bedenkt ze met haar moeder en zussen een reddingsplan: ze zullen in hun stadje, Icicle Falls, een chocoladefestival organiseren. Stad vol toeristen, hoge omzetten, Sweet Dreams betaalt met de opbrengst de bank af... Iedereen blij! Maar het op poten zetten van een festival is helemaal niet eenvoudig, zo blijkt, want al snel ligt de hele familie met elkaar overhoop. En tot overmaat van ramp weigert Blake Preston, de knappe maar blijkbaar totaal onredelijke bankmanager, uitstel van betaling te geven. Is het een wonder dat ze moet uitkijken dat ze niet te veel chocola eet?

Warme chocolademelk met koekjes - Amanda Prowse

Maak kennis met bestsellerauteur Amanda Prowse. Dit e-book is een kort verhaal.

Mannen geld en chocola - Menna van Praag

Maya, dertig plus en een maatje meer, droomt ervan schrijfster te worden. Maar het lukt niet met de mannen, haar koffieshop houdt ze met moeite draaiende en ze troost zichzelf met haar zelfgemaakte chocolaatjes.
Een toevallige ontmoeting zet haar leven op zijn kop. Maya ontdekt wat het leven je te bieden heeft als je echt je hart kunt volgen liefde zonder jezelf te verliezen, werk waar je je passie in kwijt kunt en chocola, veel chocola om van te genieten, niet om je ellende mee weg te eten!

Alles ruikt naar chocolade - Sidney Vollmer

Tom Mitchell, de negentienjarige frontman van Guilty Pleasures, probeert uit alle macht door te breken met zijn band in het jaar dat zijn vader is overleden. Terwijl hij zich onderdompelt in de muziek, stort zijn moeder zich op een heel andere activiteit: internetdating. Alles ruikt naar chocola is een droefgeestige vertelling over verliefde moeders, onhandige zonen, troostrijke popliedjes, hopeloze exen, de magie van Lowlands en een hemels bubbelbad.

Chocolade - Christophe Felder

Kookboek.
Warm. Koud, romig, smeuïg, zalig, krokant, puur, wit, glad, geglazuurd, zoet… Taarten, crèmes, mousse, fondant, gebak, creaties, bonbons, drankjes, cake, banket, ijs, decoraties, enz. Choclade, een streling voor de ogen, een genot in de mond, een emotionele ervaring voor alle zintuigen. Laat u verleiden door het intense karakter van chocolade.

de 10 boeken zijn ook terug te vinden als Chocolade minichallenge

f7dcb1b13b5a5a9ebff5915b3ff63500.jpg



Reacties op: 10 x Chocolade

Meer informatie