Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#9-1 De vrienden van Feelgood over: #leesuiteigenkast maand - Boekenkasten

op 07 september 2018 door

Vorig jaar in de #leesuiteigenkast maand september, lieten wij jullie onze boekenkasten zien. In deze tweede #leesuiteigenkast maand geven we jullie een kijkje in de boekenkasten van de Vrienden van de Feelgood Club. Vandaag zijn dat de boekenkasten van Jeanet Moorman, Hetty Benedictus en Naomi Leunis.

- door Marieke en Helma -

Jeanet Moorman

De boekenkasten durf ik nu wel te tonen, aangezien ik ze net opnieuw heb ingericht. Een aantal boeken eruit gelaten, die ik niet zo mooi vond. Wel met pijn in mijn hart, maar af en toe moet je keuzes maken en plek maken voor nieuwe boeken. De boeken staan dubbel in de kast.  In ons vorige huis, had ik een boekenwand van vijf kasten, in dit huis hebben we niet zo’n grote wand en nu is een wand met 3 kasten. In deze kasten staan, romans, thrillers, literatuur, van alles eigenlijk. Ik lees ook altijd meerdere genres door elkaar. De lege plekken zijn boeken die ik aan de buurvrouw heb uitgeleend.

670f9a6d52293e89fd52c9623322d44f.png

In de witte kasten staan de natuurboeken, kruiden- en kookboeken. De meesten hiervan staan (nog) niet ingevoerd op Hebban.

De kasten staan in de werkkamer van mijn vriend, in de woonkamer heb ik geen wand waar ik de kasten neer ga zetten. De stapel boeken rechtsonder op de tweede plank van onderen zijn gesigneerd, hier wil ik nog een plank in de woonkamer maken, zodat ze een speciaal plekje krijgen.

Ik heb wel altijd het gevoel dat een boekenkast een ‘levende kast’ is, als er weer een boek bij komt, moet er misschien weer geschoven worden. Of als ik een boek gelezen heb die ik niet leuk vond, gaat deze naar de Kringloop.

Hetty Benedictus

Laat ik maar beginnen met de nieuwste aanwinst: heel veel boekenplankjes aan beide kanten van mijn erker in de woonkamer.

Omdat dit een mooie blikvanger is besloot ik al snel om hier mijn mooiste boeken neer te zetten, ik gok dat mijn hele top 25 van mooiste boeken ooit hier wel terug te vinden is!

Hier vind je onder andere de klassiekers die ik heb gelezen, veelal samen met het klassiekergenootschap. Klassiekers waar ik erg van genoten heb zoals Anna Karenina, De toverberg en Ver weg van het stadsgewoel en De goddelijke komedie....maar toch ook het boek waarbij ik regelmatig de neiging kreeg om het het raam uit te gooien: het U-boek, Ulysses van James Joyce.

Verder boeken over Rusland, een onderwerp waar ik nog lang geen genoeg van heb, zoals: Het achtste leven (voor Brilka), Zulajka opent haar ogen, Tsjaikovskistraat 40 en Roza.

Maar ook een paar hele mooie series boeken van geweldige schrijvers zoals Ken Follet, Jean M Auel, Carlos Ruiz Zafon en Arthur Japin mogen op deze plankjes ook niet ontbreken.

87ce5bc4199fc41cceb0204d1a8bea75.png

De grootste boekenkast staat (of hangt eigenlijk) in mijn logeerkamer, tevens computer- en hobbykamer.

Vroeger toen ik klein was kon ik altijd bewonderend naar de enorme wand met boeken bij mijn pake en beppe (Fries voor opa en oma) kijken....dat wou ik later zelf ook hebben!

En inmiddels kan ik zeggen: ik heb hem, die hele wand vol boeken.

Hier staat eigenlijk van alles wat: Kookboeken: mijn favorieten zijn toch wel Zonder pakjes en zakjes en Lekker en simpel. Kunstboeken: Theo Janssen (strandbeesten), Pissarro, Mucha, Spaanse meesters, Peredvizhniki en Microworld.  Decoratieboeken: allerlei boeken met mooie voorbeelden van ornamenten en lettertypen, maar ook mijn schoolboeken van het vak kleurenleer. Thrillers: Lee Child, Karin Slaughter, Dan Brown, Harlan Coben en Alan Folsom. Feelgood: Joanne Harris, Barbara Wood, Deborah Smith, Adam Armstrong en Nicolas Evans. Kinderboeken: vooral Thea Beckman maar ook Pluisje zoekt een bijzonder huisje (geschreven en geïllustreerd door bekenden van mij, extra leuk dus) en Jip en Janneke (in het Fries!)

Het meest bijzonder aan deze boekenkast is toch wel de manier waarop de boeken geplaatst zijn.....zonder het te beseffen heb ik de boeken ooit van rechts naar links geplaatst. Iets wat voor mij volkomen logisch voelde, pas toen iemand anders er verbaasd naar stond te kijken viel het me op. Bewijst wel dat ik een echte linkspoot ben denk ik!

Dit is een kast in mijn woonkamer die in eerste instantie helemaal niet als boekenkast bedoeld was, maar wat moet je als je andere boekenkast helemaal uitpuilt?

Dan gebruik je gewoon elke beschikbare kast voor boeken! Want boeken wegdoen dat blijft toch heel erg moeilijk voor mij, dan liever een extra kast erbij.

a56d125434faef2b45489eb4f3949bd0.png

Dit is een foto van de onderste vakken van de grote wand met boeken in mijn logeerkamer, deze vakken zijn bestemd voor de vele boeken die nog gelezen moeten gaan worden. De boeken staan inmiddels 2 rijen dik dus voor de foto heb ik maar een aantal boeken voor de vakken gelegd zodat alle titels zichtbaar zijn.

Het zijn er veel....ontzettend veel....veel te veel.....

Hoog tijd voor een #leesuiteigenkast maand!! Of eigenlijk zou ik de rest van het jaar uit eigen kast moeten gaan lezen, maar dat gaat me vast niet lukken aangezien er hier op Hebban regelmatig hele mooie boeken en leesclubs voorbijkomen die ik gewoon niet kan negeren.

Maar in september ga ik dus echt alleen maar uit eigen kast lezen....beloofd!

Zo dat waren dan mijn boekenkasten..... En het leuke is: door de extra plankjes naast mijn erker heb ik ineens ruimte over in de andere kasten!! Plaats voor nog meer boeken!!

Naomi Leunis

Mijn naam is Naomi en ik las dat jullie in de loop van September boekenkasten gingen delen van jullie volgers en dat leek me zo leuk dat ik dacht 'ik doe ook mee'. Ik woon nog bij mijn ouders dus spijtig genoeg kan ik mijn boeken enkel in mijn slaapkamer kwijt en mijn slaapkamer is niet al te groot en hij heeft een schuin plafond waardoor ik ook geen volledige boekenkasten kan zetten aan een kant van mijn kamer.

Mijn ouders hebben samen ook nog een enorme verzameling en die is doorheen heel het huis verspreid. Ik heb mijn liefde voor boeken dus gewoon geërfd.

Ik ben een enorme Harry Potter fan dus natuurlijk heb ik dan ook een boekenkast volledig gewijd aan Harry Potter… Ik ben de boeken al jaren aan het verzamelen en heb naast een volledige Nederlandstalige en Engelstalige serie, het eerste boek ook in het Frans, Latijn en Nieuwgrieks. Er zit ook ergens een Pools boek tussen omdat ik het leuk vind om aan de hand van mijn boeken te zien welke landen ik al bezocht heb. In het totaal staan er 43 boeken op deze planken en er zullen er de komende jaren nog bij blijven komen. Mijn lievelingsboek is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, The Illustrated Edition want dit is mijn lievelingsboek uit de hele serie en de tekeningen geven nog een extra beetje magie mee aan het boek.

25a9e30b0556a265ea40a6f07d5a3b16.png

Deze boekenkast houdt het merendeel van mijn fantasyseries en bovenop de kast liggen enkele non-fictie boeken. Fantasy is mijn favoriete genre dus natuurlijk heb ik daar ook het meeste boeken in. Mijn lievelingsboeken in deze kast zijn de boeken van Christopher Paolini, de Erfenis serie. Verder staan er in dit kastje de Oorlogen van de Verrezen Wereld trilogie door Licia Troisi, de Maze Runner serie door James Dashner, een deel van de Geheimen van de Onsterfelijke Nicolas Flamel serie door Michael Scott en helemaal vanonder staan de Twilight boeken en de boeken van Cassandra Clare.

In het witte kastje bewaar ik een deel van mijn Disney verzamelboeken, de andere staan in een ander kastje.

In deze boekenkast zit een beetje van alles. Op de bovenste plank staan boeken die zich afspelen in het verleden zoals De stam van de holenbeer serie, Song of Achilles en de historische romans van Marc de Bel (Epinona, Ule, Mette en Marie). Op de tweede plank staan mijn detectives, dit is mijn tweede favoriete genre na Fantasy dus heb ik er toch wel een aantal, waar onder Dan Brown, Robert Galbraith en Agatha Christie. De laatste plank houdt mijn Engelstalige pockets en mijn feelgoods en romans.

7f6adfd162e8ed1d81b7f1ebd542059d.png

Dit zijn de planken die mijn vader heeft moeten bijzetten omdat ik geen plaats meer had om al mijn boeken te zetten. Deze boeken zijn voornamelijk series of favoriete auteurs.

Helemaal vanboven staan de boeken van John Flanagen, De Grijze Jager en Broederband (staan achter de grijze jager dus die kan je niet zien), 24 jaar of niet. De Grijze Jager is en blijft en van mijn favoriete series en ik lees ze nog altijd even graag dus verdiende ze wel een plekje dat enkel voor hen was.

Onder de John Flanagan plank heb je de Rick Riordan plank. Rick Riordan was als tiener een van mijn favoriete schrijvers en zelfs nu vind ik zijn boeken ideaal om even helemaal te kunnen ontspannen en aan niets te hoeven denken.

Onder de Rick Riordan plank is er de Tolkien plank. Deze plank bestaat uit voornamelijk ongelezen boeken, enkel The Silmarillion en The Hobbit heb ik al gelezen, maar ik hoop dat ik voor het einde van het jaar de trilogie ook gelezen heb.

De onderste plank houdt al mijn klassiekers van Jane Austen tot Leo Tolstoy. De zwarte ruggen zijn de ‘volwassen’ klassiekers en de witte ruggen zijn de klassiekers voor kinderen zoals Peter Pan of Beatrix Potter. Het merendeel is nog ongelezen, aangezien ik ze pas dit jaar echt ben beginnen te verzamelen, maar diegene die ik al gelezen heb vond ik goed dus hopelijk zal het bij de rest ook zo zijn.

Zoals je kan zien wissel ik mijn boeken af met hebbedingentjes zodat mijn boekenkasten eigenlijk meer dan alleen boekenkasten zijn.

Op zondag 16 september geven Maartje, Francisca en Gerry een kijkje in hun boekenkast. Wil jij ons ook je boekenkast laten zien? Dat kan, lees hier hoe dat precies gaat.

 



Reacties op: #9-1 De vrienden van Feelgood over: #leesuiteigenkast maand - Boekenkasten

Meer informatie