Alfabet lezen met de R
We zijn al een aardig eind op weg met het alfabetlezen, sterker nog, we naderen alweer bijna het einde. Vandaag is de letter 'R' aan de beurt. Een niet al te moeilijke letter gelukkig, er plopten meteen allerlei titels bij me op, maar het geeft toch een goede gelegendheid om weer even al je lijsten af te gaan en de boekenkast door te spitten. Daar kwam ik een paar mooie, nog net niet vergeten, titels tegen. Het resultaat hiervan lees je vandaag in dit artikel.
- door Mandy -
Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston
Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht?
Mijn mening
Ik had voor mezelf drie mogelijke titels om te gaan lezen voor dit artikel. Een korte poll op mijn Instagram gaf uitsluitsel en de stemmers gaven aan dat ik Rood, wit & koningsblauw mocht gaan lezen: een feelgood/ New Adult.
Het boek heeft een typische van enemies to friends-verhaallijn en begint ermee dat Alex (first son ofwel zoon van de Amerikaanse president) en Henry (prins van Engeland) gezworen vijanden zijn. Door een schandaal op de bruiloft van de broer van Henry, komen ze beiden negatief in de pers, iets wat zeker Alex niet kan gebruiken nu zijn moeder voor een herverkiezing staat. Ze moeten dus voor de pers doen alsof ze goede vrienden zijn en helemaal geen hekel aan elkaar hebben. Uiteindelijk draait het erop uit dat ze elkaar wel leuker vinden dan alleen vrienden. Maar gezien hun posities is dat natuurlijk een onmogelijke opgave, want dat wordt hoe dan ook afgekeurd. Of is de wereld tolerant genoeg anno 2020 (het jaar waarin het boek zich afspeelt)?
Ik vond het een heel fijn verhaal om te lezen en wel om meerdere redenen. De hoofdpersonen zijn allebei leuke jonge mannen en goed neergezet door de auteur. Ze verschillen veel van elkaar, maar hebben ook zo hun overeenkomsten, namelijk hun positie binnen de internationale politiek en dat ze die rol serieus nemen. Ze groeien langzaam naar elkaar toe en vooral Alex weet in eerste instantie niet dat hij homoseksueel is, maar komt daar voor zichzelf achter en maakt op zijn manier een groei door in het verhaal. Henry weet al heel lang dat hij homo is, maar omdat hij degene is die voor nageslacht moet zorgen voor de koninklijke familie, moet hij zijn geaardheid geheim houden.
Ik denk dat dit in vele opzichten ook is hoe het er bij sommige jongens aan toe gaat en dat dit zeker heel leerzaam kan zijn als ook een verademing om te lezen dat je er niet alleen voor staat. Daarom is dit boek niet alleen vermakelijk, maar ook belangrijke literatuur voor een ieder die met zijn gevoelens worstelt.
Een andere manier dat maakt dat het boek leerzaam is, was voor mij de inkijk in politieke kwesties en hoe het er aan toegaat zo vlak voor een verkiezing met campagnes, maar ook hoe alles reilt en zeilt achter de schermen.Het boek geeft een beschrijving van het witte huis en de verschillende mensen die er werken voor de first family. Dat is gewoon een bedrijf op zich. Ook de verhoudingen binnen de koninklijke familie worden besproken en hoe conservatief dat allemaal is.
Wat ik zelf iets minder aan het verhaal vind, waren de seksscènes. Niet het feit dat er seks in zit, ik ben een fan van erotische romans, maar de manier waarop het beschreven werd. Ik zag het niet voor me, anatomisch gezien. Misschien omdat ik geen ervaring heb het als man met een man te doen, maar iets in de beschrijvingen maakte dat ik alle ledematen niet kon plaatsen zoals ze beschreven werden. Daarnaast zijn de hoofdstukken af en toe echt immens groot, waardoor je niet even snel een hoofdstuk leest, maar er echt voor moet gaan zitten. In de laatste plaats is al vrij snel duidelijk welke kant het verhaal op gaat, van mij hadden ze in dit geval wat langer om elkaar heen mogen draaien, zodat de verdeling voor en na de relatie iets meer in evenwicht is.
Verder is dit boek absoluut een aanrader, een boek dat taboes doorbreekt en belangrijke thema's aanhaalt (de eerste vrouwelijke president, openheid over je geaardheid, immigranten). Echt een boek dat past in deze tijd en wat mij betreft eentje die op de verplichte leeslijst mag.
Andere romans met een R
Het Rosie Project Lees hier de recensie van Diana. Het Rosie Effect, Het Rosie Resultaat Lees hier een groepsread van dit boek, hier de recensie van Marieke en hier de recensie van Mandy. De reizigers Lees hier de buddyread van Sanne en Mandy, hier de recensie van Sanne en hier de recensie van Mandy. Een royale vergissing Lees hier het boek versus serie-artikel. Rosie hartje Jack, Rode sneeuw in december, Raak me. Niet. Lees hier de recensie van Antoinette. Rebel, Reisverslag van een kat, Het ritme van mijn hart, Rebelse katten, Een regenboog in de nacht, Rivka, Recept voor geluk Lees hier de buddyread van Marieke en Fransisca. Rode schoenen lees hier de recensie van Helma en hier wat zij van de serie vond.
Welke (feelgood)boeken kennen jullie nog meer met de letter R? Deel ze vooral hieronder voor nog meer inspiratie.