Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alfabet lezen met de U

op 22 oktober 2021 door

We zijn bijna aan het einde van het alfabet aan het raken. Dit keer is de letter U aan de beurt en wat was het in het begin een zoektocht om titels te vinden. Ik staarde me echt een beetje blind op deze letter. Gelukkig wisten de andere dames van Fabulous Feelgood mij te helpen en met een beetje smokkelen vond ik toch nog een leuk lijstje met boeken die beginnen met deze letter. Ik heb gekozen om Uit het leven van een hond. te lezen. 

- Door Antoinette -

4e4a5820b46039c797ca6d5a4d70b5bd.png

Uit het leven van een hond - sander Kollaard

Deze roman beschrijft een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 57, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen, bezoekt een oud-collega enzovoort. Een doodgewone zaterdag? Nee, toch niet. Henks hond blijkt ziek. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt het gebruikelijke verdriet naar de oppervlakte: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Toch is Uit het leven van een hond beslist geen verdrietig boek. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? vraagt hij zich af. Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat zijn gang ging.

Mijn mening

Uit het leven van een hond sprak mij in eerste instantie aan door de titel. Zelf heb ik twee honden en ik was nieuwsgierig welke rol de hond in deze novelle zou spelen. Verwachtingen had ik niet echt gesteld, het was vooral nieuwsgierigheid. Sander Kollaard was voor het lezen voor mij ook nog onbekend, dus ik was ook niet bekend met zijn schrijfstijl. 

Vanaf de eerste bladzijden wist het verhaal mij wel te boeien. Schurk, de hond in dit verhaal, is ernstig ziek. Zijn baasje is een alleenstaande man die als verpleegkundige op de IC werkt en tijdens dit verhaal Mia ontmoet waar hij verliefd op wordt. We lezen over het leven van vooral deze twee. Het is geen beladen verhaal, maar het meandert heerlijk door tijdens de (positieve) gebeurtenissen. 

Kollaard schrijft met Uit het leven van een hond een roman die laat zien wat liefde, dood en afscheid nemen met iemand kan doen, naast dat het leven gewoon doorgaat. Hij schrijft dit op een luchtige en positieve wijze. De schrijfstijl is over het algemeen eenvoudig en je leeft mee met de personages. Dit alles is beschreven over het leven van één dag. Al met al vond ik dit een verrassend gegeven. Henk en Schurk maken genoeg mee binnen die 24 uur en toch lees je zoveel meer in deze novelle.

Ik denk wel dat dit boek valt binnen de categorie 'ik vind het leuk' of 'ik vond het niet mijn ding'. Ik heb genoten van Kollaards gedachtegang, schrijfstijl en benadering van de personages. Kollaard won met Uit het leven van een hond de Libris Literatuur Prijs 2020. Wat mij betreft een verdiende prijs.

Andere boeken met een U

4940aec3f4da9473da5599953bc78bb4.png9c5aeffc13791713c1f6e4d2926c6706.pngd2dc791a647dcfa46bf591a128b8eabf.png9d43dfadf2a0f50e10f9d7ad918a4ba9.png

Uitzonderlijk lees in de buddyread van Renate en Marleen van het boek vonden, lees hier de recensie van Diana en hier die van Renate, UpUit de schaduwUitgedaagd door de cowboyUn (Onder de Spaanse zon) lees hier de recensie van Marieke, Uit liefde, meneer Tuschinski, Uit het dagboek van Grace lees hier de recensie van Helma, Uit onverwachte hoek lees in de buddyread wat Marieke en Helma van het boek vonden en hier de recensie van Helma, UitwaaienUnsinkable, Uit naam van de liefdeUit liefde voor Charlotte, Umami lees hier de recensie van Marieke, Uitgemolken, Het laatste uur, lees in de groepsrecensie wat wij ervan vonen, lees hier de recensie van Helma en hier die van Marieke, Uit het oog



Reacties op: Alfabet lezen met de U

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sander Kollaard

Sander Kollaard

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis en werkte daarna onder...