Blind date met een biebboek #3
Kasten vol boeken bij de bieb, welke zal ik lezen? Ga ik voor de veilige keuze van een bekende schrijver? Nee, ik doe het anders, ik pak een boek van de plank, scan die bij de balie in, neem het mee en ga lezen. Niks geen korte samenvatting, niks geen recensies of tips. Ik heb een blind-date met een bieb boek.
- door Marieke -
Het derde boek dat ik uit de bieb haalde als blinddate was een historische roman. Deze keer lag het boek op een leestafel en koos ik het niet geheel blind, maar viel ik voor de cover. Het verhaal was wel een verrassing.
Toch kwam ik er niet gelijk aan toe, maar na twee keer verlengen kon ik het lezen niet meer uitstellen. Het verhaal gaat over Helena. In de proloog moet ze weg uit haar werkhuis en wordt ze met de koets naar Deventer gebracht, waar ze niet heen wil, omdat ze daar niemand kent. Dan is er een sprong terug in de tijd en wordt het begin van het verhaal verteld.
Korte samenvatting
Literaire liefdesroman.
1630, Amsterdam. Helena werkt bij een uitgever aan de Westermarkt 6, als dienstmeisje. Ze is intelligent en leert zichzelf lezen door woorden in haar hand te schrijven. In hetzelfde pand woont een excentrieke Fransman, René Descartes. Hun gesprekken leiden tot echte liefde - maar dan moet Helena vertrekken. Vrijheid zoals Descartes die in Amsterdam vindt, bestaat in de Gouden Eeuw niet voor vrouwen.
Na jaren van verwijdering zien ze elkaar weer. Hun liefde heeft standgehouden, maar de wereld blijkt veranderd.
Het verhaal
De Engelse Guinevere Glasfurd heeft zich verdiept in het leven van de 16e eeuw en dan met name in de relatie van René Descartes en het dienstmeisje Helena. Het is een fictieve roman gebaseerd op enkele waargebeurde feiten.
De jonge Helena wil graag leren lezen en schrijven net als haar broer Thomas, maar in de 16e eeuw is dat niet weggelegd voor meisjes en vrouwen. Ook haar broer wil haar niet helpen, dus leert ze het haarzelf. Ze ‘schrijft’ de letters met haar vinger in haar handpalm.
Ze moet aan het werk als dienstmeisje en komt te werken bij een boekhandelaar in Amsterdam. Als René Descartes daar als gast een tijd komt logeren, krijgen ze een verboden relatie. Ze raakt zwanger en kan niet blijven. Descartes besluit voor haar te zorgen en ze gaat naar Deventer om te wonen bij een vrouwelijke kennis van Descartes.
De schrijfster heeft zich goed verdiept in de gang van zaken van deze periode, het geloof zit erin verwerkt, wat toen heel belangrijk was, de positie van de vrouw ten opzichte van de man, de wijze van leven en wonen, de vooroordelen en beschuldigingen. Ook het ontstaan van het werk van Descartes is meegenomen in het verhaal. Het maakt het een geheel wat zeer interessant is om te lezen.
Het lezen
Het leest prettig, door de jaartallen aan het begin van een serie hoofdstukken is het duidelijk wanneer het speelt. Ook de wijze van schrijven is fijn om te lezen. Toch is het niet erg spannend, het boek is makkelijk weg te leggen en net zo eenvoudig weer op te pakken.
Het is erg leuk om een stuk historie dat gebaseerd is op feiten, vertaald te zien in een fictief verhaal, het zou zomaar zo gebeurd kunnen zijn. De vrouwen die hard moesten werken ten opzichte van de mannen die alles mochten en overal de credits voor kregen. Maar ook de strijd tegen de gevestigde orde zoals de kerk en de ontwikkeling van de wetenschap die op veel gebieden lijnrecht tegenover de kennis van de kerk stond.
Conclusie
Ook de derde keer een onbekend boek uit de bibliotheek heeft goed uitgepakt. Het was interessant en vermakelijk, goed te lezen en ook nog redelijk meeslepend.
Past bij categorie
#12 Een boek met een lange titel
#24 Een historische roman
#43 Een boek waarbij religie een rol speelt
#47 Een boek over een bestaand historisch persoon